Co jest na czasie?

Forumowy magiel: pogaduchy o wszystkim i o niczym.
Awatar użytkownika
Hwiparam
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Openbox
Architektura: x86_64

Re: Co jest na czasie?

Post autor: Hwiparam »

kurkoror pisze:Na archa juz kiedys sie zapatrywalem. Dobre wsparcie jest i manuale?
Jak znasz angielski - świetne. Oficjalne WIKI stoi na wysokim poziomie i naprawdę warto się z nim zapoznać, nawet jeszcze przed instalacją systemu na dysku. Niestety, polska społeczność Archa jest raczej nikła i support w naszym języku wyraźnie kuleje.
rr9 pisze:Żeby nie było, że tak tylko gadam bez konkretów. Weź fluxboksa, do tego dobry menedżer plików (jest tego sporo), htop i swoje ulubione programy użytkowe. I masz swoje własne, skrojone pod siebie "środowisko graficzne".
Dominbik pisze:lub openboxa. Takie własne środowisko jest dłużej na czasie niż np. GNOME2 i nie zmienia się po aktualizacji.
A z Panami to się w zupełności zgadzam :) Takie rozwiązanie ma jedną zasadniczą zaletę: Na Fluxboksie czy tam Openboksie nikłe są szanse, że deweloperom coś odwali i zaczną wynajdywać koło od nowa rozkopując przy okazji cały swój dotychczasowy dorobek :craz: Tak przecież było swego czasu z KDE (wejście 4-ki), ostatnio z GNOME czy Ubuntu i jego Unity. Sam kilka lat temu postanowiłem sklecić sobie taki desktop w oparciu o Fluxboksa i funkcjonuje on do dzisiaj w praktycznie niezmienionej formie. Jakoś specjalnie nie mam na co narzekać. Na pulpicie i w menu mam to, co jest mi potrzebne, wszystko sobie sam poukładałem, żadnych zbędnych zapychaczy. Nie poszpanuję tylko przed kumplami Compizem, ale bez tego da sie żyć :P
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: linuxozaurus »

http://ultimateedition.info/ultimate-ed ... ition-3-0/ ponad 80 osób przekonałem do tego distra byłych windziarzy,którzy nie wyobrażają sobie teraz życia,neta bez Ultimata,który bazuje na Ubuntu.Zainstaluj warto.....
to distro mnie nigdy nie przekonało
Nie rozumiem też takiego założenia, że fajnie Ci się używało gnome 2, ale nie będziesz już tego używał bo projekt jest nieprzyszłościowy. A przyszłościowe jest przechodzenie co chwila na nowinki, konfiguracja od nowa wszystkiego, byleby tylko być na czasie?
ja dobrze wspominam czasy gnome 2 ale zrozumiałam ze murzę wybierać pomiędzy gnome-3 lub unity żadne z nich do mnie nie przemówiło po za testowym unity a więc jest spora szansa ze zainstaluję ubuntu 12.04 plus gnome lub cinamon
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Dominbik
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 10.04
Architektura: x86

Post autor: Dominbik »

kurkoror pisze:Na archa juz kiedys sie zapatrywalem. Dobre wsparcie jest i manuale?
wsparcie jest dobre, wiki najlepsze (obok Gentoo), IRC z ludźmi po polsku można pogadać, forum międzynarodowe też jest - trzeba tylko czytać i myśleć.
Hwiparam pisze:kilka lat temu postanowiłem sklecić sobie taki desktop w oparciu o Fluxboksa i funkcjonuje on do dzisiaj w praktycznie niezmienionej formie. Jakoś specjalnie nie mam na co narzekać. Na pulpicie i w menu mam to, co jest mi potrzebne, wszystko sobie sam poukładałem, żadnych zbędnych zapychaczy. Nie poszpanuję tylko przed kumplami Compizem, ale bez tego da sie żyć :P
da się i przy pracy nie utrudniają te bajery, wodotryski.
http://imageshack.us/gal.php?id=sZmrkpylnqCvlK2XmePU06g

Arch Linux - póki co dla mnie drugie distro po Debianie. (do Gentoo jestem za cienki)
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

dla mnie ubuntu jest na pierwszym miejscu a w kolejce mint i kameleon a najbardziej nie lubię mandrivy Według mnie Mandriva tak bardzo podupadła ze po roku 2004 nie bawiłam się tym distrem.
witam
Linuxozaurus
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Dominbik
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Mandriva to już chyba dead distro
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Mandriva to już chyba dead distro
jest rozwijany ale bardzo nie lubię tego distra i nazywało się Mandrake przed rokiem 2004
witam
Linuxozaurus

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Funnykris
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Środowisko graficzne: Cinnamon
Kontakt:

Post autor: Funnykris »

Dominbik pisze:Mandriva to już chyba dead distro
Jeszcze nie... Miejmy nadzieję że długo bo to dobre distro. Tylko w nim KDE przypadło mi jako tako do gustu ;) I to distro w sam raz dla użytkownika który nie chce zmieniać przyzwyczajeń z win ;) Wszystko tam jest takie... proste :P Ja jednak jestem przyzwyczajony do Ubuntu/Debiana (komendy,*.deb itd.) że nie zmienię na nic innego ;) Ewentualnie może kiedyś się skuszę na czystego Debiana ale nie widzę póki co potrzeby bawienia się w konfigurację skoro w Ubuntu mam wszystko gotowe ;)
Awatar użytkownika
anemus
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: anemus »

Pod Dellem dobrze pracuje RedHat więc Fedora też pewnie będzie miała wsparcie, a i można spróbować SL-a czy CentOS. OpenSuse też może być zdatne.
Awatar użytkownika
hsurim
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: hsurim »

sudo apt-get install gnome-session-fallback
i masz piękne GNOME
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Pod Dellem dobrze pracuje RedHat więc Fedora też pewnie będzie miała wsparcie, a i można spróbować SL-a czy CentOS. OpenSuse też może być zdatne.
ja korzystałam z kameleona ale wtedy nie miałam laptopa Della
na moim dellu nie odpalałam niczego po za dystrybucjami bazującymi na ubuntu , debiana oraz pochodnymi slaxa
witam
Linuxozaurus

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
patrixon78
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: patrixon78 »

Nie rozumiem też takiego założenia, że fajnie Ci się używało gnome 2, ale nie będziesz już tego używał bo projekt jest nieprzyszłościowy.
Jak nie jest przyszłościowy? Przecież jest już Gnome 3 ;) Trudno wymagać, żeby środowiska graficzne się nie zmieniały. To dopiero by było dno.
Środowisko na czasie? Każde póki jest aktualizowane jest na czasie :) Najlepiej testować wszystkie i dobrać odpowiednie dla siebie i pod swój sprzęt.
Na forach znajdziesz tysiące różnych opinii. Nowicjusze preferują nowinki jak Unity czy nowe KDE, Czy Gnome. Starzy wyjadacze obstają, za Fluxboxem, Gnome 2. Jak kto woli.
Dominbik
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

patrixon78 pisze:Trudno wymagać, żeby środowiska graficzne się nie zmieniały. To dopiero by było dno.
what? what? czemu dno? właśnie np. dla mnie to byłoby najlepsze. mówię o stanowiskach typowo roboczych, zresztą na desktop też nei chcę by jakaś aktualizacja coś mi zmieniała/na desktopie chce mieć non stop tak jak sobie ustawiłem. dlatego używam openboxa + reszta lecz i tak trochę rzeczy co jakiś czas się to zmieni (np. ostatnio po aktualizacji gsimplecal kalendarz otwierał mi się 30px nad tint2 - na szczęście wprowadzili do tego stosowną opcję; 2 minuty konfiguracji i jest ok.).
dobrym przykładem jest środowisko Windowsa XP.
Funnykris
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Środowisko graficzne: Cinnamon
Kontakt:

Post autor: Funnykris »

Dominbik pisze:
patrixon78 pisze:Trudno wymagać, żeby środowiska graficzne się nie zmieniały. To dopiero by było dno.
what? what? czemu dno? właśnie np. dla mnie to byłoby najlepsze. mówię o stanowiskach typowo roboczych, zresztą na desktop też nei chcę by jakaś aktualizacja coś mi zmieniała/na desktopie chce mieć non stop tak jak sobie ustawiłem. dlatego używam openboxa + reszta lecz i tak trochę rzeczy co jakiś czas się to zmieni (np. ostatnio po aktualizacji gsimplecal kalendarz otwierał mi się 30px nad tint2 - na szczęście wprowadzili do tego stosowną opcję; 2 minuty konfiguracji i jest ok.).
dobrym przykładem jest środowisko Windowsa XP.
Xfce się nie zmienia drastycznie, Lxde, Fluxbox, Openbox, E17, KDE co jakiś czas ale filozofia użytkowania zawsze podobna... Naprawdę duże zmiany to było Gnome 2 na Unity w Ubuntu i Gnome 2 na Shell. W innych środowiskach jest całkiem spokojnie ;)
kurkoror
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: kurkoror »

Po paru probach padlo w koncu na Debiana z GNOME3. Ladnie mozna sobie skonfigurowac panel i samo srodowisko wydaje sie juz calkiem wygodne z uzytkowaniu. No i ladne ;)

Wczesniej probowalem Archa, ale minimalnie wolniej dziala od Debiana a wlacza sie dluzej, mimo, ze mniej demonow i autostartow bylo wlaczonych. Poza tym szukanie rozwiazan po 10 forach to nie dla mnie - wyroslem z tego :) Na Debianie jest gitara

Tylko nie wiem o co chodzi z bateria, bo w Gnome pokazuje mi, ze od 100% do 0 mam niecale 2h pracy, natomiast na Windowsie 3,5h. Przy tym samym poziomie jasnosci wyswietlacza. Mam dwie karty graficzne, na Windowsie obsluguje to Optimus, a tutaj nie wiem - mam tylko stery do zintegrowanej intelowskiej, a do nvidii nie - moze w tym tkwi przyczyna.
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Mam dwie karty graficzne, na Windowsie obsluguje to Optimus, a tutaj nie wiem - mam tylko stery do zintegrowanej intelowskiej, a do nvidii nie - moze w tym tkwi przyczyna.
Zainteresuj się programem bumblebee
witam
Linuxozaurus

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
kurkoror
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

A tak swoja droga, to gdzie mozna sprawdzic z jakiej obecnie karty korzysta system? Na Linuksie akurat ta intelowska by mi wystarczyla - zzera mniej pradu, a nie jest mi potrzebna mocna nvidii.

Wtedy mozna olac to b.
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

powiem ci tak jeśli nie używasz opcji "optirun" to jesteś na inteli i nie korzystasz z NVIDII
witam
Linuxozaurus

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
kurkoror
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

No wlasnie tak myslalem. To ciekawe skad ta o 50% mniejsza wydajnosc baterii na Linuksie niz na Windowsie 7?
Dominbik
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

to że nie korzystasz nie oznacza, że ta karta jest wyłączona tak samo jak i jej chłodzenie.
Awatar użytkownika
soemtron
Wygnańcy

Post autor: soemtron »

Reikgao pisze:Ilu użytkowników tyle zwolenników, ja osobiście preferuję stare dobre Gnome 2x. Modyfikowalne, dużo dostępnych w necie dodatków. Kwestia gustu, jest wybór, jest zabawa. W przeciwieństwie do Jedynego Słusznego Systemu.
A czy Gnome Shell jest niemodyfikowalne?Czy Unity jest niekonfigurowalne?Nie pisz,jeśli nie umiesz tych środowisk skonfigurować.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pogaduchy”