Testujemy 12.04 LTS Precise
-
- Sędziwy Jeż
Re: Testujemy 12.04 LTS Precise
Sorry. Czy ktoś testuje może 12.04 na VMWare Player? Jeżeli tak to czy macie problemy z restartem 12.04? Sprawdzę jeszcze na VirtualBox, ale System wydaje się pracować dosyć stabilnie. Aplikacje i przegladarki uruchamiają się o wiele szybciej jak na 11.10 na moim desktopie.
- linuxozaurus
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
to mogę potwierdzić uruchamiałam na live ale niestety ma błędy związane z montowaniem partycji i nie pozwala na kopiowanie ukrytych folderówAplikacje i przegladarki uruchamiają się o wiele szybciej
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.
Sława Ukrajini!
Linuxozaurus
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.
- Jarni
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Kontakt:
Amen, bracia i siostry.patrixon78 pisze:Aplikacje i przegladarki uruchamiają się o wiele szybciej jak na 11.10 na moim desktopie.
Fakt jest faktem, z tego Precise to kawał szybkiego Pangolina, ze szczególnym naciskiem na zamykanie systemu.
Ostatnio zmieniony 23 mar 2012, 13:32 przez Jarni, łącznie zmieniany 1 raz.
- Tylko nadal nie wiemy, co tu robił ten gość z siekierą?
- Pewnie sie-kierował czymś!
--LU #553776
--LU #553776
- soulreaver1
- Wytworny Kaczor
Ten temat sprawił że i ja przetestowałem 12.04, ale niestety Unity w ciągu kilku minut doprowadził mnie do nerwicy (nie jestem fanem tabletów). Na szczęście po krótkiej chwili miałem już na pokładzie cinnamona i świat stał się piękniejszy.
-
- Sędziwy Jeż
Moim skromnym zdaniem Unity to kwestia przyzwyczajeń i upodobań. Dla mnie działa bardzo dobrze na desktopie czy laptopie, ale moja przygoda z Linuksem nie zaczęła się w 2004 roku tylko stosunkowo niedawno. Nie sądzę, żeby Unity było typowo pod tablety tak jak jest to w przypadku Windowsowskiego Metro. Do tego na 12.04 Unity i HUD działa bardzo stabilnie.
- linuxozaurus
- Gibki Gibbon
unity 5.0 działa stabilnie i jest to pierwsza wersja na którą ja nie narzekam metro mnie nie przypadło do gustu
witam
Linuxozaurus
Sława Ukrajini!
Linuxozaurus
-
- Sędziwy Jeż
- Środowisko graficzne: LXDE
- Kontakt:
mam pytanie
otoz mam kadu, i nie mam tam menu konfiguracji zalaczam plik zeby pokazac o co mi chodzi, zaznaczylem gdzie w kadu to zazwyczaj bylo, nie mam jak edytowac sobie dzwiekow itd, w rhythmboxie podobnie ma ma takowego menu
otoz mam kadu, i nie mam tam menu konfiguracji zalaczam plik zeby pokazac o co mi chodzi, zaznaczylem gdzie w kadu to zazwyczaj bylo, nie mam jak edytowac sobie dzwiekow itd, w rhythmboxie podobnie ma ma takowego menu
- Załączniki
-
- aaa.jpg
- (99.48 KiB) Nie pobierany
- Shimmy
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 16.04
Pasek pod obramowaniem okien został przeniesiony w Unity na ten panel u góry. Kliknij na okno kadu aby było na wierzchu/aktywne i przejedź na ten panel u góry obok napisu "Kadu" po lewej stronie. Tam jest teraz menu aktywnego programu.poogi pisze:mam pytanie
-
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
rzeczywiscie , troche glupio no ale jest 

-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
Kwestia przyzwyczajenia. Dla mnie to już całkiem naturalne 

- Jarni
- Wytworny Kaczor
- Kontakt:
Hmm... Jakoś tak domyślnie (bezmyślnie?) uznałem, że skoro 12.04 jest w fazie Beta to nie ma jeszcze repo dla Cinnamona i Mate, z jednej strony kusi mnie żeby poeksperymentować z Mate, z drugiej brak mi wiary, że kilkumiesięczny projekt sprawdzi się lepiej niż doświadczony XFCE. Zajrzałem do Mate zaraz po narodzinach i był wtedy jeszcze workiem na błędy.soulreaver1 pisze:Na szczęście po krótkiej chwili miałem już na pokładzie cinnamona i świat stał się piękniejszy.
--LU #553776
--LU #553776
- linuxozaurus
- Gibki Gibbon
u mnie i u ciebie jest wyświetla kadu prawidłowo i jest takowe menu (pod strzałką w prawej strony) po mijam fakt ze u ciebie unity źle wyświetliło ci okno (biały prostokąt z zrzucie ekranu)otoz mam kadu, i nie mam tam menu konfiguracji zalaczam plik zeby pokazac o co mi chodzi, zaznaczylem gdzie w kadu to zazwyczaj bylo, nie mam jak edytowac sobie dzwiekow itd,
MATE raczej nie zdobędzie sporego grona użytkowników
jest dostępne reppo Cynamona i ma być domyślnym środowiskiem dla Linux MintaJakoś tak domyślnie (bezmyślnie?) uznałem, że skoro 12.04 jest w fazie Beta to nie ma jeszcze repo dla Cinnamona
Mate powstało tylko po to aby opóźnić ucieczkę na GNOME3 i UNITY i nie wierzę w jego przyszłośćMate, z drugiej brak mi wiary, że kilkumiesięczny projekt sprawdzi się lepiej niż doświadczony
z innej beczki sprawdziłam co sobą reprezentuje Netrunner (tam KDE wygląda jak odświeżone KDE3.5 plus rożne efekty graficzne) i podobnie ma się z tym Forkiem Gnome2 czyli MATE
witam
Linuxozaurus
Sława Ukrajini!
Linuxozaurus
- Jarni
- Wytworny Kaczor
- Kontakt:
Czy w Cinnamon jest możliwość ustawienia na panelu menu aplikacje? Czy jest tam tylko to Mint Menu?
--LU #553776
--LU #553776
-
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
u mnie i u ciebie jest wyświetla kadu prawidłowo i jest takowe menu (pod strzałką w prawej strony) po mijam fakt ze u ciebie unity źle wyświetliło ci okno (biały prostokąt z zrzucie ekranu)linuxozaurus pisze:otoz mam kadu, i nie mam tam menu konfiguracji zalaczam plik zeby pokazac o co mi chodzi, zaznaczylem gdzie w kadu to zazwyczaj bylo, nie mam jak edytowac sobie dzwiekow itd,
chodzi o ten prostkat po lewo na dole ? tam sie cos robilo i zamazalem w gimpie

-- 23 mar 2012 22:14 --
jakim programem mozna sciagac mp3 z yt ? probowalem tego youtube-dl lecz mnostwo bledow z gtk, niby film sie pobral ale wyskakuje czarny ekran runlevel costam i ponownie logowanie
-
- Sędziwy Jeż
Nie rozumiem kompletnie dlaczego jest tyle szumu o Unity? Można sobie doinstalować Środowisko jakie się chce i po kłopocie. Dzięki Unity Ubuntu się czymś wyróżnia a to jest istotne. Gnome 2 niby jest bardziej przejrzyste, intuicyjne i zorganizowane, a wedle zdecydowanej większości początkujących użytkowników to Unity wydaje się lepszą opcją. Unity i HUD dla mnie jest bardzo przejrzyste i funkcjonalne, ale to pewnie dlatego, że się przyzwyczaiłem z jednej strony, a zdrugiej to to, że nie jestem "starym wyjadaczem", a głównie tacy narzekają na Unity. Zauważyłem, że ta większość wśród moich znajomych, narzekających na Unity i wychwalających pod niebiosa Gnome 2 to i tak ludzie, którzy siedzą na Debianie, Arch czy Gentoo. Ja przetestowałem Gnome 2 (Debian), Gnome 3, XFCE, LXDE,KDE, Fluxbox , Mate i powróciłem do Unity. Jak większość ludzi początkujących lubię świecidełka
Więc KDE lub Unity i myślę, że te środowiska podbiją rynek. Przepraszam, że trochę odbiegłem od tematu.

-
- Serdeczny Borsuk
- Środowisko graficzne: Cinnamon
- Architektura: x86
- Kontakt:
Co wy macie z tymUnity na tablety
Jak dla mnie jest to bardzo deskopowe środowisko. Wg mnie bardzo czytelne i po krótkim użytkowaniu intuicyjne. Aktywatory jak aktywatory tylko z panelu czy dock przeniesione na inny dedykowany pod nie panel
Global menu gdzie wszystko jest posegregowane i czytelne (duże ikony). Wygląda ładnie i wg mnie zarządzanie wirtualnymi pulpitami to mistrzostwo świata
Przeważnie używam Xfce ale kiedy podpinam netbooka pod 20 calowy monitor to Unity jest dużo wygodniejsze. To nieprawda że jest wygodne na małych ekranach. IMO właśnie na dużych dopiero nadaje się do wygodnego użytku.
Mam nadzieję że nowy Unity obsłuży mi motyw Ambiance Blue bo nie lubię zbyt tego wszechobecnego pomarańczu
http://images46.fotosik.pl/1408/089b7b41a4e1c887.jpg i http://images40.fotosik.pl/1442/8da64f5e0b29f0f4.jpg - Wg mnie to po prostu wygląda elegancko i stylowo

Mam nadzieję że nowy Unity obsłuży mi motyw Ambiance Blue bo nie lubię zbyt tego wszechobecnego pomarańczu

http://images46.fotosik.pl/1408/089b7b41a4e1c887.jpg i http://images40.fotosik.pl/1442/8da64f5e0b29f0f4.jpg - Wg mnie to po prostu wygląda elegancko i stylowo

- linuxozaurus
- Gibki Gibbon
tak ma chodzi o ten prostkat po lewo naCzy w Cinnamon jest możliwość ustawienia na panelu menu aplikacje?
to jest błąd z unity (sama miałam to)dole ? tam sie cos robilo i zamazalem w gimpie
ja używałam długo GNOME2 a unity mnie nie przekonywało mnie bo było nie dopracowane (kiepskie zarządzanie drukarkami w Ubuntu 11.04 i 11.10) ale dopiero testowe unity zmieniło się na plusże nie jestem "starym wyjadaczem", a głównie tacy narzekają na Unity. Zauważyłem, że ta większość wśród moich znajomych, narzekających na Unity i wychwalających pod niebiosa Gnome 2 to i tak ludzie, którzy siedzą na Debianie, Arch czy Gentoo.
daj linka to sprawdzę ale myślę ze to nie problemMam nadzieję że nowy Unity obsłuży mi motyw Ambiance Blue bo nie lubię zbyt tego wszechobecnego pomarańczu
witam
Linuxozaurus
Sława Ukrajini!
Linuxozaurus
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 12.04
a co ma unity do drukarek?!linuxozaurus pisze:tak ma chodzi o ten prostkat po lewo naCzy w Cinnamon jest możliwość ustawienia na panelu menu aplikacje?to jest błąd z unity (sama miałam to)dole ? tam sie cos robilo i zamazalem w gimpieja używałam długo GNOME2 a unity mnie nie przekonywało mnie bo było nie dopracowane (kiepskie zarządzanie drukarkami w Ubuntu 11.04 i 11.10) ale dopiero testowe unity zmieniło się na plusże nie jestem "starym wyjadaczem", a głównie tacy narzekają na Unity. Zauważyłem, że ta większość wśród moich znajomych, narzekających na Unity i wychwalających pod niebiosa Gnome 2 to i tak ludzie, którzy siedzą na Debianie, Arch czy Gentoo.daj linka to sprawdzę ale myślę ze to nie problemMam nadzieję że nowy Unity obsłuży mi motyw Ambiance Blue bo nie lubię zbyt tego wszechobecnego pomarańczu
- linuxozaurus
- Gibki Gibbon
a jak to zarządzasz drukarkami pomijając fakt każdy ma inną?
witam
Linuxozaurus
Sława Ukrajini!
Linuxozaurus
- Ziendal
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 13.04
- Kontakt:
A jak u was wygląda sprawa z sterownikami Nvidia ? U mnie nie można zainstalować, czy to z "Steroników Własnościowych" - Nie wyszukuje, ani z centrum oprogramowania - Błąd pobierania sprawdź czy masz połączenie Internetowe.
Macie jakiś pomysł jak to naprawić ?
Wkurzające jest też to, że jak mam ustawiony pasek unity na auto ukrywanie, to nie zawsze go pokazuje... np. jak jest komputer obciążony, według mnie ten pasek powinien mieć większy priorytet i się pokazywać, nawet przy maksymalnym obciążeniu.
Macie jakiś pomysł jak to naprawić ?
Wkurzające jest też to, że jak mam ustawiony pasek unity na auto ukrywanie, to nie zawsze go pokazuje... np. jak jest komputer obciążony, według mnie ten pasek powinien mieć większy priorytet i się pokazywać, nawet przy maksymalnym obciążeniu.