Testujemy 12.04 LTS Precise

patrixon78
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Re: Testujemy 12.04 LTS Precise

Post autor: patrixon78 »

Sorry. Czy ktoś testuje może 12.04 na VMWare Player? Jeżeli tak to czy macie problemy z restartem 12.04? Sprawdzę jeszcze na VirtualBox, ale System wydaje się pracować dosyć stabilnie. Aplikacje i przegladarki uruchamiają się o wiele szybciej jak na 11.10 na moim desktopie.
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Post autor: linuxozaurus »

Aplikacje i przegladarki uruchamiają się o wiele szybciej
to mogę potwierdzić uruchamiałam na live ale niestety ma błędy związane z montowaniem partycji i nie pozwala na kopiowanie ukrytych folderów
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Awatar użytkownika
Jarni
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Kontakt:

Post autor: Jarni »

patrixon78 pisze:Aplikacje i przegladarki uruchamiają się o wiele szybciej jak na 11.10 na moim desktopie.
Amen, bracia i siostry.
Fakt jest faktem, z tego Precise to kawał szybkiego Pangolina, ze szczególnym naciskiem na zamykanie systemu.
Ostatnio zmieniony 23 mar 2012, 13:32 przez Jarni, łącznie zmieniany 1 raz.
- Tylko nadal nie wiemy, co tu robił ten gość z siekierą?
- Pewnie sie-kierował czymś!
--LU #553776
Awatar użytkownika
soulreaver1
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Post autor: soulreaver1 »

Ten temat sprawił że i ja przetestowałem 12.04, ale niestety Unity w ciągu kilku minut doprowadził mnie do nerwicy (nie jestem fanem tabletów). Na szczęście po krótkiej chwili miałem już na pokładzie cinnamona i świat stał się piękniejszy.
patrixon78
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Moim skromnym zdaniem Unity to kwestia przyzwyczajeń i upodobań. Dla mnie działa bardzo dobrze na desktopie czy laptopie, ale moja przygoda z Linuksem nie zaczęła się w 2004 roku tylko stosunkowo niedawno. Nie sądzę, żeby Unity było typowo pod tablety tak jak jest to w przypadku Windowsowskiego Metro. Do tego na 12.04 Unity i HUD działa bardzo stabilnie.
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

unity 5.0 działa stabilnie i jest to pierwsza wersja na którą ja nie narzekam metro mnie nie przypadło do gustu
witam
Linuxozaurus
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
poogi
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Środowisko graficzne: LXDE
Kontakt:

Post autor: poogi »

mam pytanie
otoz mam kadu, i nie mam tam menu konfiguracji zalaczam plik zeby pokazac o co mi chodzi, zaznaczylem gdzie w kadu to zazwyczaj bylo, nie mam jak edytowac sobie dzwiekow itd, w rhythmboxie podobnie ma ma takowego menu
Załączniki
aaa.jpg
(99.48 KiB) Nie pobierany
Awatar użytkownika
Shimmy
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 16.04

Post autor: Shimmy »

poogi pisze:mam pytanie
otoz mam kadu, i nie mam tam menu konfiguracji zalaczam plik zeby pokazac o co mi chodzi, zaznaczylem gdzie w kadu to zazwyczaj bylo, nie mam jak edytowac sobie dzwiekow itd, w rhythmboxie podobnie ma ma takowego menu
Pasek pod obramowaniem okien został przeniesiony w Unity na ten panel u góry. Kliknij na okno kadu aby było na wierzchu/aktywne i przejedź na ten panel u góry obok napisu "Kadu" po lewej stronie. Tam jest teraz menu aktywnego programu.
poogi
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

rzeczywiscie , troche glupio no ale jest :)
zovalik
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: zovalik »

Kwestia przyzwyczajenia. Dla mnie to już całkiem naturalne ;)
Awatar użytkownika
Jarni
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

soulreaver1 pisze:Na szczęście po krótkiej chwili miałem już na pokładzie cinnamona i świat stał się piękniejszy.
Hmm... Jakoś tak domyślnie (bezmyślnie?) uznałem, że skoro 12.04 jest w fazie Beta to nie ma jeszcze repo dla Cinnamona i Mate, z jednej strony kusi mnie żeby poeksperymentować z Mate, z drugiej brak mi wiary, że kilkumiesięczny projekt sprawdzi się lepiej niż doświadczony XFCE. Zajrzałem do Mate zaraz po narodzinach i był wtedy jeszcze workiem na błędy.
--LU #553776
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

otoz mam kadu, i nie mam tam menu konfiguracji zalaczam plik zeby pokazac o co mi chodzi, zaznaczylem gdzie w kadu to zazwyczaj bylo, nie mam jak edytowac sobie dzwiekow itd,
u mnie i u ciebie jest wyświetla kadu prawidłowo i jest takowe menu (pod strzałką w prawej strony) po mijam fakt ze u ciebie unity źle wyświetliło ci okno (biały prostokąt z zrzucie ekranu)

MATE raczej nie zdobędzie sporego grona użytkowników
Jakoś tak domyślnie (bezmyślnie?) uznałem, że skoro 12.04 jest w fazie Beta to nie ma jeszcze repo dla Cinnamona
jest dostępne reppo Cynamona i ma być domyślnym środowiskiem dla Linux Minta
Mate, z drugiej brak mi wiary, że kilkumiesięczny projekt sprawdzi się lepiej niż doświadczony
Mate powstało tylko po to aby opóźnić ucieczkę na GNOME3 i UNITY i nie wierzę w jego przyszłość

z innej beczki sprawdziłam co sobą reprezentuje Netrunner (tam KDE wygląda jak odświeżone KDE3.5 plus rożne efekty graficzne) i podobnie ma się z tym Forkiem Gnome2 czyli MATE
witam
Linuxozaurus

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Awatar użytkownika
Jarni
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

Czy w Cinnamon jest możliwość ustawienia na panelu menu aplikacje? Czy jest tam tylko to Mint Menu?
--LU #553776
poogi
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

linuxozaurus pisze:
otoz mam kadu, i nie mam tam menu konfiguracji zalaczam plik zeby pokazac o co mi chodzi, zaznaczylem gdzie w kadu to zazwyczaj bylo, nie mam jak edytowac sobie dzwiekow itd,
u mnie i u ciebie jest wyświetla kadu prawidłowo i jest takowe menu (pod strzałką w prawej strony) po mijam fakt ze u ciebie unity źle wyświetliło ci okno (biały prostokąt z zrzucie ekranu)

chodzi o ten prostkat po lewo na dole ? tam sie cos robilo i zamazalem w gimpie :)

-- 23 mar 2012 22:14 --

jakim programem mozna sciagac mp3 z yt ? probowalem tego youtube-dl lecz mnostwo bledow z gtk, niby film sie pobral ale wyskakuje czarny ekran runlevel costam i ponownie logowanie
patrixon78
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Nie rozumiem kompletnie dlaczego jest tyle szumu o Unity? Można sobie doinstalować Środowisko jakie się chce i po kłopocie. Dzięki Unity Ubuntu się czymś wyróżnia a to jest istotne. Gnome 2 niby jest bardziej przejrzyste, intuicyjne i zorganizowane, a wedle zdecydowanej większości początkujących użytkowników to Unity wydaje się lepszą opcją. Unity i HUD dla mnie jest bardzo przejrzyste i funkcjonalne, ale to pewnie dlatego, że się przyzwyczaiłem z jednej strony, a zdrugiej to to, że nie jestem "starym wyjadaczem", a głównie tacy narzekają na Unity. Zauważyłem, że ta większość wśród moich znajomych, narzekających na Unity i wychwalających pod niebiosa Gnome 2 to i tak ludzie, którzy siedzą na Debianie, Arch czy Gentoo. Ja przetestowałem Gnome 2 (Debian), Gnome 3, XFCE, LXDE,KDE, Fluxbox , Mate i powróciłem do Unity. Jak większość ludzi początkujących lubię świecidełka ;) Więc KDE lub Unity i myślę, że te środowiska podbiją rynek. Przepraszam, że trochę odbiegłem od tematu.
Funnykris
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Środowisko graficzne: Cinnamon
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: Funnykris »

Co wy macie z tymUnity na tablety :P Jak dla mnie jest to bardzo deskopowe środowisko. Wg mnie bardzo czytelne i po krótkim użytkowaniu intuicyjne. Aktywatory jak aktywatory tylko z panelu czy dock przeniesione na inny dedykowany pod nie panel :) Global menu gdzie wszystko jest posegregowane i czytelne (duże ikony). Wygląda ładnie i wg mnie zarządzanie wirtualnymi pulpitami to mistrzostwo świata :P Przeważnie używam Xfce ale kiedy podpinam netbooka pod 20 calowy monitor to Unity jest dużo wygodniejsze. To nieprawda że jest wygodne na małych ekranach. IMO właśnie na dużych dopiero nadaje się do wygodnego użytku.
Mam nadzieję że nowy Unity obsłuży mi motyw Ambiance Blue bo nie lubię zbyt tego wszechobecnego pomarańczu :D
http://images46.fotosik.pl/1408/089b7b41a4e1c887.jpg i http://images40.fotosik.pl/1442/8da64f5e0b29f0f4.jpg - Wg mnie to po prostu wygląda elegancko i stylowo :P
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Czy w Cinnamon jest możliwość ustawienia na panelu menu aplikacje?
tak ma chodzi o ten prostkat po lewo na
dole ? tam sie cos robilo i zamazalem w gimpie :)
to jest błąd z unity (sama miałam to)
że nie jestem "starym wyjadaczem", a głównie tacy narzekają na Unity. Zauważyłem, że ta większość wśród moich znajomych, narzekających na Unity i wychwalających pod niebiosa Gnome 2 to i tak ludzie, którzy siedzą na Debianie, Arch czy Gentoo.
ja używałam długo GNOME2 a unity mnie nie przekonywało mnie bo było nie dopracowane (kiepskie zarządzanie drukarkami w Ubuntu 11.04 i 11.10) ale dopiero testowe unity zmieniło się na plus
Mam nadzieję że nowy Unity obsłuży mi motyw Ambiance Blue bo nie lubię zbyt tego wszechobecnego pomarańczu :D
daj linka to sprawdzę ale myślę ze to nie problem
witam
Linuxozaurus

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
garnus
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.04

Post autor: garnus »

linuxozaurus pisze:
Czy w Cinnamon jest możliwość ustawienia na panelu menu aplikacje?
tak ma chodzi o ten prostkat po lewo na
dole ? tam sie cos robilo i zamazalem w gimpie :)
to jest błąd z unity (sama miałam to)
że nie jestem "starym wyjadaczem", a głównie tacy narzekają na Unity. Zauważyłem, że ta większość wśród moich znajomych, narzekających na Unity i wychwalających pod niebiosa Gnome 2 to i tak ludzie, którzy siedzą na Debianie, Arch czy Gentoo.
ja używałam długo GNOME2 a unity mnie nie przekonywało mnie bo było nie dopracowane (kiepskie zarządzanie drukarkami w Ubuntu 11.04 i 11.10) ale dopiero testowe unity zmieniło się na plus
daj linka to sprawdzę ale myślę ze to nie problem
a co ma unity do drukarek?!
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

a jak to zarządzasz drukarkami pomijając fakt każdy ma inną?
witam
Linuxozaurus

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Awatar użytkownika
Ziendal
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 13.04
Kontakt:

Post autor: Ziendal »

A jak u was wygląda sprawa z sterownikami Nvidia ? U mnie nie można zainstalować, czy to z "Steroników Własnościowych" - Nie wyszukuje, ani z centrum oprogramowania - Błąd pobierania sprawdź czy masz połączenie Internetowe.

Macie jakiś pomysł jak to naprawić ?
Wkurzające jest też to, że jak mam ustawiony pasek unity na auto ukrywanie, to nie zawsze go pokazuje... np. jak jest komputer obciążony, według mnie ten pasek powinien mieć większy priorytet i się pokazywać, nawet przy maksymalnym obciążeniu.
Zablokowany

Wróć do „Precise Pangolin”