powrót do Windowsa?

Forumowy magiel: pogaduchy o wszystkim i o niczym.
Funnykris
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Cinnamon
Architektura: x86
Kontakt:

Re: powrót do Windowsa?

Post autor: Funnykris »

http://www.youtube.com/watch?v=dnUrqcD4W_M
Wygląda na to że jednak można uruchomić iTunes na Linux. Sam dzisiaj spróbuję może mi się uda :P Nie mam nic od Apple więc nie sprawdzę działania ale czy w ogóle się zainstaluje.
Awatar użytkownika
ABCD
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Środowisko graficzne: WindowMaker
Architektura: x86_64

Post autor: ABCD »

Oczywiście, da się zainstalować i uruchomić, ale niech ci to się zawiesi podczas ładowania nowej wersji oprogramowania do iPhone, zostaje ci tylko serwis. ;) No i wtedy oczywiście nie możesz się przyznać jak to się stało. Gwarancja obowiązuje gdy obsługujesz to zgodnie z wymaganiami iTunes, nic tam o wine nie jest napisane. ;) Miałem coś takiego, co prawda nie z iPhonem, z iPodem Touchem ... wyświetlało się tylko jabłuszko i nie dało się tego wyłączyć. Ale w punkcie gdzie go kupiłem, a więc tam go reklamowałem, nawet się mnie nie zapytali jak to się stało. ;) Naprawili na gwarancji.

Od bardzo długiego czasu miałem przygotowany plik fstab.. instalowałem sobie nową dystrybucję podmieniałem go i już dyski przy starcie maiłem pomountowane.. Zainstalowałem dziś sobie kubuntu 11.10... i już to nie działa, ba nie ma dostępu do tych dysków.... znowu trzeba googlować, googlować, googlować, googlować..... :/
Na początku było słowo, sądząc po tym co jest teraz musiało być niecenzuralne.
kacpeer537
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: kacpeer537 »

Ja używam dwóch systemów - Ubuntu i Windowsa. Tak jest mi najwygodniej
Awatar użytkownika
soulreaver1
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: soulreaver1 »

Ja mam windowsa na virtualboxie, dzięki temu łatwo go odsyfić za pomocą migawek :). To chyba jedyny sposób żeby nie reinstalować tego systemu co pół roku...
Awatar użytkownika
ABCD
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Mam Windowsa 7 od półtora roku, ani razu nie re instalowany. I czym się ten twój Windows "zasyfia"? VirtualBox ... no to dobre żeby obejrzeć sobie jakiś OS, do normalnego używania... bez sensu, oczywiście IMHO.
piootr468
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: piootr468 »

Ja przesiadłem się pół roku tematu na Windowsa i teraz wróciłem
RaFFik
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: RaFFik »

Ciekawa jednostka czasu - pół roku tematu.

Ja korzystam z Linuxa już dłuższy czas, pół roku temu miałem chwilę słabości i zacząłem bawić się modyfikowaniem XPka. Teraz wróciłem do Ubuntu i Debiana, może jeszcze Fedora zawita. Ogólnie Windows to nie jest zły system ;p ale Linux jest imho lepszy, a za Windowsa jeszcze trzeba płacić.
Awatar użytkownika
ABCD
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Oczywiscie ani wracac ani pozbywac sie Windowsa nie zamierzam. Kolejna aktualizacja.. i jak widac nie mam polskich znkaow.. no to sie pod Windowsem mi niegdy nie zdarzylo. Szukam rozwiazania od dobrej godziny.. a szybciej bedzie po Windowsowemu.. zassam nowa wersje distro i zainastaluje na nowo. Jak nie urok to przemarsz wojsk pod tym systemem.
Awatar użytkownika
JezdziecBezNicka
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: JezdziecBezNicka »

ABCD, że niby się ciekawsze cuda nigdy pod Windowsem nie działy?:)

W Minecrafta nie jestem w stanie pod Siódemką pograć dłużej niż pół godziny, bo się cała grafika wiesza. WordPadem, Firefoksem a nawet Internet Explorerem udało mi się system na twardo powiesić już kilkukrotnie. Sieć mi pada samoczynnie raz na kilka dni (restart systemu pomaga)...

Inna sprawa, że z Ubuntu też dałem sobie już dawno spokój i wcale tego nie żałuję.
ThinkPad E330 + ArchLinux + KDE
Awatar użytkownika
ABCD
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Tz.. pod Windowsem 7, którego używam od ponad roku(nie liczyłem dokładnie) nic złego się nie dzieje..(legalna kopia, aktualizuje się od czasu do czasu.. klawiatury nie straciłem..) Hmm. Grać.. prawie w nic nie gram. StarcraftII(bardzo rzadko..), ale on działa bez zarzutu i pod wine no i pod Windowsem. Generalizując... jakbym znalazł zastępniki pod Windowsa.. (darmowe itd) wszystkich programów, których nauczył mnie pingwin.. pewno bym się przeniósł. Na razie raczej to nierealne. ;)
Dominbik
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: Dominbik »

Ten problem ze znakami to masz na Linuxie?
Smolen
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: Smolen »

ethanak pisze:Nie.
Różnica między środowiskami graficznymi to różnica między Gnome, KDE, Unity czy XFCE (czy coś tam dalej). W każdej dystrybucji mogę sobie zainstalować dowolne środowisko (niekoniecznie domyślne). W przypadku zmiany środowiska program albo będzie działał w dowolnej dystrybucji albo z jakichś przyczyn nie będzie działał w ogóle (np. Orca jest absolutnie od dystrybucji niezależna, ale w KDE nie zadziała w ogóle, a w XFCE coś tam zacznie próbować z różnym skutkiem).

Różnica między dystrybucjami to nie różnica między Ubuntu, Xubuntu, Lubuntu, Kubuntu i Jakieśbuntu, nawet nie między Ubuntu a Vinuxem - bo to w sumie ta sama dystrybucja. To różnica między Gentoo, Ubuntu i PLD.

.
Przysłowie powiada: Diabeł tkwi w szczegółach. Doskonale oddaje to problem udźwiękowienia. Kto ciekawy niech odpali Ubuntu z Gnome i Fedorę z tym środowiskiem. Pozornie to samo a w Ubuntu powie więcej. Praktycznie Fedora pozostaje poza zasięgiem ślepych. Brnijmy w ten labirynt dalej. Vinux to Ubuntu, ale tak poprzestawiany, aby gadało więcej. Pytanie za sto punktów, co tam poprzestawiali, iż gada lepiej? Jeżeli wiedzą, to niech podzielą się tą wiedzą tajemną z Gnomiarzami. W takim Gnome 3.6 mógłby się znaleźć nowy wariant, dla niewidomych i niedowidzących. Już dziś ta nakładka ma kilka wersji, więc zamieszczenie jeszcze jednej w niczym jej by nie zaszkodziło. Moja wypowiedź nie dotyczy tytułowego tematu niniejszego wątku. Pomimo tego proszę moderatorów o pozostawienie jej na forum. Wypowiadam się w tym wątku, bo dyskusja zeszła na kwestie niezwykle dla mnie istotne.
Awatar użytkownika
ABCD
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Dominbik pisze:Ten problem ze znakami to masz na Linuxie?
Jakby to napisać... to nie jest problem znaków.. klawiatura, którą używam nie wysyła polskich znaków(czy sterowniki widzą ją jakoś inaczej). Podpinam drugą(obie bezprzewodowe) i już mam polskie znaki. Nawet po przepięciu z powrotem tej, która nie miała. Oczywiście po ponownym uruchomieniu znowu ich nie ma.. myślę że dwie godziny poszukiwań świadczą o mojej cierpliwości. Rzecz jasna rozwiązania, które można wygooglować, mnie nie dotyczą. To jest jedna z rzeczy, której nie rozumiem.. działał bez przeszkód w innych wersjach jądra... teraz nie działa. Czyli się pogorszyło z rozwojem, czy polepszyło? Czy nagle ktoś postanowił mojego modelu nie wspierać? Wolno mu bo nie ja o tym decyduję..
Awatar użytkownika
ethanak
Wygnańcy
Wersja Ubuntu: 12.04
Kontakt:

Post autor: ethanak »

Smolen pisze:Praktycznie Fedora pozostaje poza zasięgiem ślepych.
Ciekawe, sam Fedorę używam tylko w środowiskach bez GUI, ale na liście gnome-orca często się temat Fedory przewija i to wcale nie w kontekście niedostępności.
Vinux to Ubuntu, ale tak poprzestawiany, aby gadało więcej. Pytanie za sto punktów, co tam poprzestawiali, iż gada lepiej? Jeżeli wiedzą, to niech podzielą się tą wiedzą tajemną z Gnomiarzami.
Nie chodzi o Gnome. W Vinuxach po prostu parę rzeczy które słabo działały zastąpiono mniej lub bardziej prowizorycznymi (ale za to działającymi) protezami.
Kilka drobiazgów (np. libsonic i zmodyfikowana wersja sd_espeak, umożliwiająca prędkości do 900 WPS) to produkty open source i każdy jeden może sobie do repo Vinuxa zajrzeć i popatrzeć jak to można zrobić. W samym Gnome żadnych różnic nie ma.
W takim Gnome 3.6 mógłby się znaleźć nowy wariant, dla niewidomych i niedowidzących.
Więc może również dla sparaliżowanych, spastyków, dyslektyków i głuchoniemych? Jeszcze jedna wersja dla osób po sześćdziesiątce? Windowsa też masz specjalnego czy wystarczyło łajzę zainstalować i coś tam jeszcze podrasować?
Weź może pod uwagę, że Gnome 3 jest to cały czas młody produkt. Fakt, może za wcześnie było na hurra przechodzić na trójkę - ale cóż, stało się i nikt tego nie będzie odkręcał.

Inna sprawa, że w bieżącym Ubuntu wszystko wygląda na pozamiatane pod dywan. Chciałem wczoraj zgłosić buga - nie, przez dwie godziny próbowałem go powtórzyć i nie chciał. Kiedy stwierdziłem że mam dość i idę spać - nagle się pojawił... rano go już nie było za to znalazłem innego niemniej ciekawego (opis na ubuntu-accessibility).

I jeszcze jedno: jak już psioczysz na coś to nie ogólnikowo. Linux to nie to samo co Ubuntu. Gnome to nie nakładka. Orca co prawda jest częścią Gnome, ale zajmuje się nią zupełnie inny zespół.

Już słyszę że "nvda" i tak dalej. To weź pod uwagę, że nvda miał pod nos podany interfejs MSAccessibility, a gnomowego at-spi trzeba było stworzyć od zera.
Awatar użytkownika
andres88pl
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 13.04

Post autor: andres88pl »

Dużą zaletą Linux jest to, że jest darmowy i programiki też to za co w Microsofcie trzeba słono zapłacić mamy free a i społeczność Linux chętna do pomocy co w przypadku Windowsa trzeba zadowolić się tym co znajdziemy na dany temat na necie jeżeli dany temat istnieje. Z Windowsem to taka loteria trochę jak trafisz to pochodzi pre lat jak nie to padnie po 1 instalacji lub po 1 update z czy nie spotkałem się na Ubuntu. Ale trzeba przyznać ,że 7 się im udała w porównaniu do wcześniejszych o.s-ów micro.... O 8 nie pisze bo to dla mnie Visty ciąg dalszy porażka totalna. ;-)
Dominbik
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

oprócz tego można poznać jak działa porządny system.
Awatar użytkownika
Knopper90
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Post autor: Knopper90 »

windows 7 = windows vista service pack 7
PCLinuxOS 2012.08 KDE
Awatar użytkownika
Rafcio
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: Rafcio »

Knopper90 pisze:windows 7 = windows vista service pack 7
Zgadza się ;-) Win 7 to "pod maską" Vista .Vista nie zyskała sobie opinii dobrego systemu , instalowana na słabych maszynach lub przeinstalowana na
mało wydajnych laptopach z ociężałym oprogramowaniem nie pracowała stabilnie . MS żeby sprzedać nowy system zaniżył wymagania minimalne co przełożyło się na wydajność pracy na "słabym" sprzęcie do tego jeszcze brak sterowników na czas do sprzętu no i UAK który każdemu przeszkadzał, myślę że kto siedzi w temacie to wie o czym tutaj piszę.

Dla mnie to dobry system ( Każdy ma prawo do swojego zdania ) , choć moim domyślnym systemem jest Linux ,to obok Debiana na PC mam Vistę zoptymalizowaną i skonfigurowaną pod siebie , która doskonale uruchamia oprogramowanie napisane pod XP Win7 nie zawsze...
Debian Jessie
Awatar użytkownika
ABCD
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

:pt36:

Nie bardzo rozumiem jakie to ma znaczenie... Windows 7 = Vista + service pack? Ubuntu 12.04 = 9.04 + aktualizacje+ ogólnie to co można nazwać rozwojem, kompletnie nie widzę sensu czepiania się nomenklatury, choćby to był tylko zabieg marketingowy, kto wie o dziwnej numeracji Slackware, będzie wiedział co mam na myśli. Nie chcę się czepiać.. ale IMHO tak to dla mnie wygląda. Poza tym, nie używasz Windowsa, to jak go możesz obiektywnie ocenić?

Po dwóch latach doczekałem się wreszcie sterowników do mojej drukarki Canona pod Linuxem. 8-) . (tak, tak to wina Canona). Ok. Ale jaka to wina Logitechu że nagle nie działa jego klawiatura, a działała od roku? IMHO, nie ma idealnych systemów.
Dominbik
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

ABCD pisze:Ok. Ale jaka to wina Logitechu że nagle nie działa jego klawiatura, a działała od roku? IMHO, nie ma idealnych systemów.
teraz to już trochę za późno na stwierdzanie przyczyny, ale generalnie na pewnym poziomie takie problemy z Linuxem odchodzą całkowicie. Ubuntu to jeszcze trochę za duża automatyzacja. Ale np. przy archu, czystym debku, gentoo czy chociaż minimalnym Ubuntu od razu po zaprzestaniu działania wiedziałbyś czy edytowałeś /xorg.conf czy cat /var/log/aptitude | grep IONY], co zrobiłeś, poszukał w google, cofnął pakiety z tego dnia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pogaduchy”