Dzięki!

mam Archa (czyli coś nowoczesnego), + Xy na 128MB RAM a i 64 by wystarczyło. tu chodzi o środowisko, aplikacjeUbupek pisze: Niestety nowsze dystrybucje z Xami wymagają trochę ramu dla sprawnej pracy.
Oczywiście to był skrót myślowyDominbik pisze:mam Archa (czyli coś nowoczesnego), + Xy na 128MB RAM a i 64 by wystarczyło. tu chodzi o środowisko, aplikacjeUbupek pisze: Niestety nowsze dystrybucje z Xami wymagają trochę ramu dla sprawnej pracy.
Kiedyś wszystko ręcznie kompilowałem.Dominbik pisze: Slacka może bym się nim zainteresował gdyby nie było Arch Linuxa. Ty na tym Slacku wszystko kompilujesz czy jedziesz przez pakiety (w slacku też bodajże jest coś takiego) ?
Flasha nie zastąpisz, ale pakiet biurowy wraz z przeglądarką i owszem. Gnumeric i Abiword aż się proszą, by zainstalować je na słabszym sprzęcie zamiast dosyć ciężkiego LibreOffice.Ubupek pisze:Właśnie jestem świeżo po instalacji w pracy na słabym sprzęcie
Kilka spostrzeżeń.
Niestety nowsze dystrybucje z Xami wymagają trochę ramu dla sprawnej pracy.
Najwięcej muli przeglądarka na stronach z latającym flashem i pakiet biurowy [libreoffice] - a to jest podstawa w biurze.
Tym, że jest przystosowane do pracy od razu. Nie każdy jest geekiem, system dla ludzi ma po prostu działać a nie być zajęciem na nudne deszczowe dni.Dominbik pisze:rozumiem. zauważyłem, że wiele osób na laptopa preferuje Ubuntu.
lecz ja nie wiem w czym takie domyślne Ubuntu jest lepsze od Archa z skonfigurowanym cpufreq, laptop-mode-tools, zainstalowanym acpi + sterowniki zamknięte do GPU
przy konfiguracji środowiska, aplikacji, usług ma to marginalne znaczenie. wiem co mówię gdyż używałem DSL na Pentium2 a teraz używam aktualnego Arch Linuxa (wstrzymany tylko xorg i stery do grafiki) - wydajność identyczna a przy tym o wiele mniej problemów z sterownikami, aplikacjami, samym systemem (w tym DSL było jądro 2.4).michas2224 pisze:które wprowadzają najnowsze pakiety, a co za tym idzie to nowoczesność która pociąga większe zużycie zasobów systemowych.
Widzę że Arch ma nieco mniejsze zużycie ramu od mojego ukochanego debiana, więc trzeba się zainteresować tym systemem. Tak poza konkursem: jak wygląda korzystanie z repo? Znajdę w nim coś o funkcjonalności apt-get (to moim skromnym zdaniem najlepszy manager pakietów)?Dominbik pisze:Ok ja różnic między distrami nie neguje. Co do Archa;
Przy 64MB nie próbowałem, ale obstawiam, że pójdzie. Po uruchomieniu, bez xów, z podłączonym internetem przez wpa_supplicant zajmuje 20MB RAMu. Po dodaniu do tego Xów, IceWM z tapetą, xterm; 38MB - to oczywiście z zerowym wykorzystaniem SWAPu.
Kod: Zaznacz cały
pacman -Syu leafpad mplayer wine
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości