Jaki Linux na stary/słaby komputer?

Forumowy magiel: pogaduchy o wszystkim i o niczym.
Huskacz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86
Kontakt:

Re: Jaki Linux na stary/słaby komputer?

Post autor: Huskacz »

To był strzał w dziesiątkę!

Dzięki! :)
Ubupek
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Fluxbox

Post autor: Ubupek »

Właśnie jestem świeżo po instalacji w pracy na słabym sprzęcie ;)

Kilka spostrzeżeń.
Niestety nowsze dystrybucje z Xami wymagają trochę ramu dla sprawnej pracy.
Najwięcej muli przeglądarka na stronach z latającym flashem i pakiet biurowy [libreoffice] - a to jest podstawa w biurze.

Właśnie ze względu na pakiet biurowy, słabą konfigurację (jak będę w pracy podam dokładnie) i niewielkie pozostałe wymagania (zadania to: www, office, ssh@serwer program firmowy, samba udziały i drukarki) zdecydowałem się na najnowszego Slackware - 13.37.
Pierwsze spostrzeżenie - KDE się nie nadaje ;) → klatkuje każdą czynność; GNOME w Slacku nie ma więc wybór padł na XFCE.
XFCE bardzo dobrze nadaje się do tego typu zadań, jednak okazało się że komp ma za mało ramu (256mb) i przy otwartym arkuszu, dokumencie tekstowym, przeglądarce, poczcie itp bardzo wolno wszystko działa. Dołożenie 256 mb ram rozwiązało problem.
Zatem rozsądne minimum przy Xach i pakiecie office to 512 mb ram ;)

Teraz wszystko śmiga, responsywność jest bardzo dobra i nawet po zostawieniu kompa na noc z odpalonymi programami na 4 pulpitach (www, poczta, arkusz, dokument tekstowy, konsole...) po przyjściu rano nic nie zamulało i system był przyjemny w użytkowaniu ;)

Całość w efekcie chodzi lepiej i subiektywnie jest bardziej responsywna niż najnowszy laptop della na win7 z 6gb ramu i prockiem i7 z podobnymi aplikacjami ;p
GNU/Linux: dom - Slackware na blaszaku i laptoku; praca - Slackware na blaszakach, Ubuntu na laptokach
Dominbik
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: Dominbik »

Ubupek pisze: Niestety nowsze dystrybucje z Xami wymagają trochę ramu dla sprawnej pracy.
mam Archa (czyli coś nowoczesnego), + Xy na 128MB RAM a i 64 by wystarczyło. tu chodzi o środowisko, aplikacje
Ubupek
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Dominbik pisze:
Ubupek pisze: Niestety nowsze dystrybucje z Xami wymagają trochę ramu dla sprawnej pracy.
mam Archa (czyli coś nowoczesnego), + Xy na 128MB RAM a i 64 by wystarczyło. tu chodzi o środowisko, aplikacje
Oczywiście to był skrót myślowy ;)
Dalej w poście napisałem, że muli głównie flash i libreoffice...

A co do max mini ;) to mam Slackware na laptopie c400, grafika 512kb, 192ram, 4gb hdd...
Jakiś czas temu w pracy na desktopie miałem slacka na P166 i 64ram (ale to już było wszystko okrojone - był tylko fluxbox i przeglądarka).
GNU/Linux: dom - Slackware na blaszaku i laptoku; praca - Slackware na blaszakach, Ubuntu na laptokach
Dominbik
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

tak tak dobrze to napisałeś dalej wiem. tak się czepiłem początku.

Slacka może bym się nim zainteresował gdyby nie było Arch Linuxa. Ty na tym Slacku wszystko kompilujesz czy jedziesz przez pakiety (w slacku też bodajże jest coś takiego) ?
Ubupek
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Dominbik pisze: Slacka może bym się nim zainteresował gdyby nie było Arch Linuxa. Ty na tym Slacku wszystko kompilujesz czy jedziesz przez pakiety (w slacku też bodajże jest coś takiego) ?
Kiedyś wszystko ręcznie kompilowałem.
Teraz mi się nie chce i pobieram gotowe pakiety z:
http://slacky.eu/
http://alien.slackbook.org/blog/
http://linuxpackages.net/
Są jeszcze slackbuildy:
http://slackbuilds.org/

Archem też się interesowałem, ale odkąd ostatnio głównie na laptopach działam, to z lenistwa wrzucam ubuntu ;)
Na desktopy z przyzwyczajenia i nostalgii lecą slacki ;)
Dominbik
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

rozumiem. zauważyłem, że wiele osób na laptopa preferuje Ubuntu.
lecz ja nie wiem w czym takie domyślne Ubuntu jest lepsze od Archa z skonfigurowanym cpufreq, laptop-mode-tools, zainstalowanym acpi + sterowniki zamknięte do GPU
Awatar użytkownika
Linuxoholic
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 12.10
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Post autor: Linuxoholic »

Ja preferuje Ubuntu na wszystkie kompy, a to dlatego, że nie mam już czasu się z tym bawić, to ma działać. Im więcej kompów tym mnie grzebania w systemie.
Jednak na serwer jak na razie wybieram Debiana.
Awatar użytkownika
Shimmy
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: Shimmy »

Ubupek pisze:Właśnie jestem świeżo po instalacji w pracy na słabym sprzęcie ;)

Kilka spostrzeżeń.
Niestety nowsze dystrybucje z Xami wymagają trochę ramu dla sprawnej pracy.
Najwięcej muli przeglądarka na stronach z latającym flashem i pakiet biurowy [libreoffice] - a to jest podstawa w biurze.
Flasha nie zastąpisz, ale pakiet biurowy wraz z przeglądarką i owszem. Gnumeric i Abiword aż się proszą, by zainstalować je na słabszym sprzęcie zamiast dosyć ciężkiego LibreOffice.
Dominbik pisze:rozumiem. zauważyłem, że wiele osób na laptopa preferuje Ubuntu.
lecz ja nie wiem w czym takie domyślne Ubuntu jest lepsze od Archa z skonfigurowanym cpufreq, laptop-mode-tools, zainstalowanym acpi + sterowniki zamknięte do GPU
Tym, że jest przystosowane do pracy od razu. Nie każdy jest geekiem, system dla ludzi ma po prostu działać a nie być zajęciem na nudne deszczowe dni.
Awatar użytkownika
michas2224
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: michas2224 »

256mb ram pamieci to wystarczająco żeby używać wygodnie pakiet openoffice, wraz z przeglądarka internetową(midori) i posluchaniem muzyczki lekkim odtwarzaczem. Tylko trzeba wybrać odpowiednie środowisko, i najlepiej okrojoną dystrybucje. Myśle że debian będzie najlepszym wyborem. Oczywiście można każdą dystrybucje odchudzić, Jednak ja bym dał sobie spokój przy starszych komputerach z używaniem dystrybucji typu fedora, ubuntu,(oczywiście w najnowszej dostępnej wersji) które wprowadzają najnowsze pakiety, a co za tym idzie to nowoczesność która pociąga większe zużycie zasobów systemowych.

Postaram się opisać moje spostrzeżenia
Xubuntu 11.10 - Działa zdecydowanie wolniej od Debiana. zwykle użytkowanie może być utrudnione
Debian stable XFCE - Działa, można używać bez większych problemów, pakiet openoffice może delikatnie spowolnić, przeglądanie przy dużych ilościach otwartych stron może być utrudnione.
Lubuntu 11.10 - Działa tak jak debian XFCE
Debian Fluxbox - Działa bardzo szybko, na starcie zajmuje 40mb co daje nam więcej wolnej przestrzeni ramu na inne aplikacje, Pakiet openoffice działa dobrze, abiword wymiata. Ogolnie to można użytkować o wiele lepiej niż jak byśmy zainstalowali ubuntu 11.10 z unity mając 1GB ram.
Dominbik
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

michas2224 pisze:które wprowadzają najnowsze pakiety, a co za tym idzie to nowoczesność która pociąga większe zużycie zasobów systemowych.
przy konfiguracji środowiska, aplikacji, usług ma to marginalne znaczenie. wiem co mówię gdyż używałem DSL na Pentium2 a teraz używam aktualnego Arch Linuxa (wstrzymany tylko xorg i stery do grafiki) - wydajność identyczna a przy tym o wiele mniej problemów z sterownikami, aplikacjami, samym systemem (w tym DSL było jądro 2.4).
Awatar użytkownika
michas2224
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: michas2224 »

DSL chodzi już przy 64mb, a Arch chyba nie. Wystarczy porównać zasobożerność xubuntu 10.04 do xubuntu 11.10, fedory 14 xfce do fedory 16 xfce, nawet debiana 5 do debiana 6. To zobaczysz wzrost zapotrzebowania. Może i niejest to gigantyczny wzrost ale przy małej ilości ramu już jest zauważalny.
Dominbik
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Ok ja różnic między distrami nie neguje. Co do Archa;
Przy 64MB nie próbowałem, ale obstawiam, że pójdzie. Po uruchomieniu, bez xów, z podłączonym internetem przez wpa_supplicant zajmuje 20MB RAMu. Po dodaniu do tego Xów, IceWM z tapetą, xterm; 38MB - to oczywiście z zerowym wykorzystaniem SWAPu.
m4rtin
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Asus 1215n - Jaki linux ?

Post autor: m4rtin »

Witam,
przymierzam się do instalacji na w/w netbooku. Planowalem zainstalować archa którego używałem na PC, jednak chcialbym cos debianowego na razie.
Którą wersje zainstalować żeby nie bylo problemow np. z ION (ogolnie optimusem) ?
System to Win 7 64bit, ram 4gb. Musi dobrze śmigać obok okienek.
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04

Re: Asus 1215n - Jaki linux ?

Post autor: linuxozaurus »

Ja mam Della z Nvidią(optimus) u dobrze działa to na Ubuntu 11.10.
potrzebny ci jest Bumblebee.
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
m4rtin
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: m4rtin »

Tzn. ? Jest jakis poradnik jak to zainstalowac bez stresowo. Nie zalezy mi na Unity moze być i Lubuntu, Xu.
Ważne, żeby po instalacji i konfiguracji wszystko hulalo i dogadywalo sie z Windą.

-- 11 kwi 2012 21:29 --

Dobra, Xubuntu ściagniete, isntalacja oczywiscie z pendrive'a, spróbuje tak jak pisza na ubuntu.com za pomoca unviersal usb installer.
Mam nadzieje, że wszysto pojdzie jak po maśle ;d jak nie to zostaje przy Archu ;d
Awatar użytkownika
FadeMind
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Post autor: FadeMind »

gravatar.com/fademind
Awatar użytkownika
dhg
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Post autor: dhg »

Dominbik pisze:Ok ja różnic między distrami nie neguje. Co do Archa;
Przy 64MB nie próbowałem, ale obstawiam, że pójdzie. Po uruchomieniu, bez xów, z podłączonym internetem przez wpa_supplicant zajmuje 20MB RAMu. Po dodaniu do tego Xów, IceWM z tapetą, xterm; 38MB - to oczywiście z zerowym wykorzystaniem SWAPu.
Widzę że Arch ma nieco mniejsze zużycie ramu od mojego ukochanego debiana, więc trzeba się zainteresować tym systemem. Tak poza konkursem: jak wygląda korzystanie z repo? Znajdę w nim coś o funkcjonalności apt-get (to moim skromnym zdaniem najlepszy manager pakietów)?
Dominbik
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

czy ma mniejsze - nie wiem. zużycie takiego RAMu zależy od jądra, architektury, przez środowisko kończąc na tym ile RAMu ma system do dyspozycji. więc nie warto tak tego porównywać, bo ten sam system przy 128MB RAMu weźmie niecałe 40MB a przy 4GB - 110MB.
co do Archa;
-korzystanie z repo wygląda jak w większości popularnych distro. np.

Kod: Zaznacz cały

pacman -Syu leafpad mplayer wine
odświeży listę pakietów, zaktualizuje system, zainstaluje te programy. więcej;
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pacman
https://wiki.archlinux.org/index.php/Pacman
Zwykle używam stacjonarki gdzie jest Debian Wheezy, na pozostałych laptopach Arch Linux.łatwa, szybka, instalacja/aktualizacja programów/systemu. szybkie, konfigurowalne, ze świetnym wiki, distro na desktopa (do tego rolling release!). jedno z najpopularniejszych na deviantArt, wśród minimalistów i ludzi lubiących postawić sobie porządny, skonfigurowany desktopowy system.
http://img854.imageshack.us/img854/7138/17012931.png - hp dv6xxx (c2d,4gb ram, 8400mgs)

http://img215.imageshack.us/img215/701/48671471.png
http://img845.imageshack.us/img845/1543/16928866.png
compaq armada 7400 (pentium2, 128mb ram, s3virge)

http://img18.imageshack.us/img18/5190/72694973.png - stacjonarka (p4,1gb ram, mx440)
a tutaj Debian Wheezy.
Awatar użytkownika
dhg
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Post autor: dhg »

Jako typowy linuksowy minimalista stosuje w większości aplikacje konsolowe (moc, ekg, irssi), przeglądarki w większości tekstowe (links2 / links2 -g) i ukochanego fluxboxa, więc nawet na moim lapku na PIII ze 192mb ram, mam komfort użytkowania komputera bez obciążeń, ba nawet ze swapu jako takiego system nie korzysta za wyjątkiem gimpa. Jedyne zboczenie jakie u siebie zauważyłem to trzymanie się wersji stabilnych debiana, a jedyne odstępstwa to jajka z backportów. Póki co to mi wystarcza, ale czas najwyższy pójść krok dalej i zainstalować coś nowego. Dylemat: PLD czy Arch?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pogaduchy”