Edycja plików poza katalogiem domowym
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Architektura: x86_64
Edycja plików poza katalogiem domowym
Witam, próbuję skopiować sobie archiwum kadu z windowsa do linuxa i odmawia mi jakichkolwiek czynności na "/". Loguję się na root'a w terminalu i dalej nic nie mogę. Wyboru miejsca instalacji programu jak się zorientowałem chyba też w ubuntu nie ma.
Jak mam tak głupią, prostą czynność zrobić w tym wspaniałym systemie?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 18.04
- Środowisko graficzne: LXDE
Re: Edycja plików poza katalogiem domowym
standardowo w ubuntu nie można "zalogować się na roota" - czy możesz napisać dokładnie jak to robisz?
ja jeśli chcę w terminalu pracować na prawach roota piszę i potwierdzam podając hasło użytkownika
ja jeśli chcę w terminalu pracować na prawach roota piszę
Kod: Zaznacz cały
sudo -i
- adami
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Środowisko graficzne: Inne
Bardzo prosto:Jak mam tak głupią, prostą czynność zrobić w tym wspaniałym systemie?
-uruchomić nautilusa przez sudo
-drugie okienko z dyskiem win
-złapać owy plik przeciągnąć z lokalizacji dysku win i upuścić w nową (nautilus root )
To chyba nie jest trudne .
-
- Piegowaty Guziec
CTRL+ALT+T -> jestem w terminalu, klikam "su" lub "sudo -i" + password i jestem. Ale zależy mi na pracy na zasadzie tej windowsowej - czyli latam sobie kursorem myszki i robię "porządek", a nie uczę się tysiąca komend by ogarniać najprostsze rzeczy przez durny terminal (tak wiem bluźnię, przez niego wiele rzeczy jest prostsze).marmarc pisze:czy możesz napisać dokładnie jak to robisz?i potwierdzam podając hasło użytkownikaKod: Zaznacz cały
sudo -i
Inaczej - mam jeden system na kompie, archiwum kadu z windowsa to pozostałości, które przechowałem by je wgrać na nowy system. Druga sprawa - odpalenie nautilusa przez sudo niewiele może mówić żółtodziobowi jak ja. Powoli zaczynam to wszystko sobie układać, sporo czytam o linuxie czy tego chcę czy nie - jestem na tym systemie teraz, więc muszę. Ale nie ogarniam jeszcze aż tak by zrobić to co powiedziałeś bez dokładnych wytycznych co wpisać.adami pisze:Bardzo prosto:
-uruchomić nautilusa przez sudo
-drugie okienko z dyskiem win
-złapać owy plik przeciągnąć z lokalizacji dysku win i upuścić w nową (nautilus root )
- adami
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Środowisko graficzne: Inne
sudo nautilus + password i jesteś tylko trzeba uważać coby nie narobić za dużych porządków ,programy mają też konfiguracje w katalogu domowym (.kadu) dostęp przez Widok >Wyświetlanie ukrytych plików wtedy wystarczy nautilus pozbawiony praw roota ,tu można porządkować do woli.Ale zależy mi na pracy na zasadzie tej windowsowej - czyli latam sobie kursorem myszki i robię "porządek"
- brezniew
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Fluxbox
Witam, próbuję skopiować sobie archiwum kadu z windowsa do linuxa i odmawia mi jakichkolwiek czynności na "/". Loguję się na root'a w terminalu i dalej nic nie mogę. Wyboru miejsca instalacji programu jak się zorientowałem chyba też w ubuntu nie ma.
A we włoskiej restauracji zamawiasz bigos czy grochówkę?Ale zależy mi na pracy na zasadzie tej windowsowej - czyli latam sobie kursorem myszki i robię "porządek"
Na zasadzie windowsowej działa się w Windowsie. Linux to nie darmowy odpowiednik Windowsa, tylko zupełnie inny system operacyjny, który wymaga zmiany nawyków i przyzwyczajeń.
Inaczej się programy instaluje, konfiguruje i inne są też założenia bezpieczeństwa.
Poczytaj trochę poradników, co z czym się je i zacznij używać systemu normalnie, czyli na zasadzie linuksowej.
Oszczędzisz sobie niepotrzebnych nerwów i frustracji.
-
- Piegowaty Guziec
Wielkie dzięki, wypróbuję. Którą instalkę z Centrum oprogramowania wybrać?:adami pisze: sudo nautilus + password
-Nautilus-Actions Configuration Tool (Konfigurator dodawania elementów do menu kontekstowego Nautilus)
-Konfigurator Nautilus Pastebin
-Menedżer skryptów Nautilis
A kupując jedną strzelankę z elementami RPG spodziewasz się strzelanki z elementami RPG czy strzelanki z elementami strategii?brezniew pisze:A we włoskiej restauracji zamawiasz bigos czy grochówkę?
Na zasadzie windowsowej działa się w Windowsie. Linux to nie darmowy odpowiednik Windowsa, tylko zupełnie inny system operacyjny, który wymaga zmiany nawyków i przyzwyczajeń.
Od tego jest MNÓSTWO dystrybucji Linuxa, by każda trafiała do innego grona. I z tego co wiem - UBUNTU - ma zachęcać zupełnie nowych łatwością obsługi. Umówmy się - kim będą Ci nowi jeżeli 95% świata jedzie na Windowsie?
BĘDĄ WINDOWSOWCAMI. Więc ICH zachęca się do zwrócenia uwagi na Linux i Ubuntu jest krokiem naprzód.
Dam sobie rękę uciąć, że NIKOMU kto siedział na windowsie i przesiadł się na ubuntu nie spodoba się, że próbując sobie zrobić ultraprostą rzecz - czyli skopiować plik, bo np. chce podmienić emotki w kadu na własne - najpierw musi 20 godzin wysiedzieć w poradnikach jak używać terminala. I to wszystko po to, by SKOPIOWAĆ PLIK. Co będzie potem? Strach pomyśleć - taką postawę Ci zaprezentują. I wielu z nich zrezygnuje.
Albo będą zdziwieni że nawet ścieżki instalacji programu wybrać nie można żeby chociaż sobie kopiować w katalogu domowym bezproblemowo.
- brezniew
- Przyjaciel
Widzę że nie zrozumiałeś.
Że też ludzie sobie sami tak komplikują życie. W opcjach Kadu się zmienia ikonki. Przy użyciu myszki oczywiście
Wystarczy sobie wskazać wybrany program w Centrum Oprogramowania Ubuntu i kliknąć "zainstaluj". Prościej się już naprawdę nie da
A wracając do głównego tematu, wszystkie ustawienia, które Cie dotyczą, znajdują się w Twoim katalogu domowym i do ich edycji nie trzeba żadnych czarów.
Gdy jest potrzeba jakichś zmian dotyczących całego systemu to wtedy świadomie uruchamiasz jakiś program z prawami administratora.
Do tego służy konto roota (nie obecne domyślnie w Ubuntu), sudo, gksu, kdesu, su-to-root itp.
I takich rzeczy należy się samemu dowiedzieć i nauczyć używać, instalując nowy system operacyjny.
Wątek de facto nadaje się do kosza. Wszystko to jest opisane w poradnikach, także na tym forum.
Dam sobie rękę uciąć, że NIKOMU kto siedział na windowsie i przesiadł się na ubuntu nie spodoba się, że próbując sobie zrobić ultraprostą rzecz - czyli skopiować plik, bo np. chce podmienić emotki w kadu na własne - najpierw musi 20 godzin wysiedzieć w poradnikach jak używać terminala.
Że też ludzie sobie sami tak komplikują życie. W opcjach Kadu się zmienia ikonki. Przy użyciu myszki oczywiście

Czytałeś coś instalacji programów w Ubuntu? Czy nadal myślisz że używasz Windowsa?Albo będą zdziwieni że nawet ścieżki instalacji programu wybrać
Wystarczy sobie wskazać wybrany program w Centrum Oprogramowania Ubuntu i kliknąć "zainstaluj". Prościej się już naprawdę nie da

A wracając do głównego tematu, wszystkie ustawienia, które Cie dotyczą, znajdują się w Twoim katalogu domowym i do ich edycji nie trzeba żadnych czarów.
Gdy jest potrzeba jakichś zmian dotyczących całego systemu to wtedy świadomie uruchamiasz jakiś program z prawami administratora.
Do tego służy konto roota (nie obecne domyślnie w Ubuntu), sudo, gksu, kdesu, su-to-root itp.
I takich rzeczy należy się samemu dowiedzieć i nauczyć używać, instalując nowy system operacyjny.
Wątek de facto nadaje się do kosza. Wszystko to jest opisane w poradnikach, także na tym forum.
-
- Piegowaty Guziec
To był tylko przykład. Archiwum też wgram z poziomu Kadu?brezniew pisze: Że też ludzie sobie sami tak komplikują życie. W opcjach Kadu się zmienia ikonki. Przy użyciu myszki oczywiście![]()
Ale już wyboru ścieżki instalacji danego programu wybrać nie mogę, a domyślnie instalują się na "/" czyli tam, gdzie mówiąc kolokwialnie: "Gówno mogę". I nie mówię wcale o niewiadomo jakich operacjach.brezniew pisze:Wystarczy sobie wskazać wybrany program w Centrum Oprogramowania Ubuntu i kliknąć "zainstaluj". Prościej się już naprawdę nie da![]()
A wszystkie te, które zainstalowałem łącznie z wszelkimi ustawieniami programów - są na "/". I o nie się rozchodzi.brezniew pisze:A wracając do głównego tematu, wszystkie ustawienia, które Cie dotyczą, znajdują się w Twoim katalogu domowym i do ich edycji nie trzeba żadnych czarów.
- brezniew
- Przyjaciel
Archiwum znajduje się w Twoim katalogu domowym, do którego masz nieograniczony dostęp z poziomu swojego użytkownika.To był tylko przykład. Archiwum też wgram z poziomu Kadu?
Wszystkie ustawienia są w katalogu użytkownika. W katalogu / instalowane są pliki systemowe programów, które nie powinny Cie interesować przy codziennej pracy. Jeśli masz taką ochotę to możesz je edytować, usuwać i co tam jeszcze chcesz, używając do tego sudo/gksu.Ale już wyboru ścieżki instalacji danego programu wybrać nie mogę, a domyślnie instalują się na "/" czyli tam, gdzie mówiąc kolokwialnie: "Gówno mogę". I nie mówię wcale o niewiadomo jakich operacjach.
Zamiast toczyć bezsensowne dyskusje, poczytaj o instalacji programów i użytkowaniu Ubuntu.
-
- Piegowaty Guziec
Nie mam tam nic poza "dokumenty", "ubuntu one" "pulpit", "pobrane", "muzyka", "wideo". Każdy z nich jest pusty, a już na pewno nie wypełniony archiwum, które powinno się utworzyć gdyż już pisałem na Kadu, czy ustawieniami innych programów, które sobie doinstalowałem i skonfigurowałem.brezniew pisze: Archiwum znajduje się w Twoim katalogu domowym, do którego masz nieograniczony dostęp z poziomu swojego użytkownika.
-
- Serdeczny Borsuk
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Kontakt:
Człowieku, wciśnij CTRL + h, lub widok i wybierz żeby pokazywał ukryte pliki.
-
- Piegowaty Guziec
Dziękuję człowieku. Bardzo cenna wiedzaPrakson pisze:Człowieku, wciśnij CTRL + h, lub widok i wybierz żeby pokazywał ukryte pliki.