Edycja plików poza katalogiem domowym

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
Nieogar
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Architektura: x86_64

Edycja plików poza katalogiem domowym

Post autor: Nieogar »

Witam, próbuję skopiować sobie archiwum kadu z windowsa do linuxa i odmawia mi jakichkolwiek czynności na "/". Loguję się na root'a w terminalu i dalej nic nie mogę. Wyboru miejsca instalacji programu jak się zorientowałem chyba też w ubuntu nie ma.
Jak mam tak głupią, prostą czynność zrobić w tym wspaniałym systemie?
marmarc
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: LXDE

Re: Edycja plików poza katalogiem domowym

Post autor: marmarc »

standardowo w ubuntu nie można "zalogować się na roota" - czy możesz napisać dokładnie jak to robisz?
ja jeśli chcę w terminalu pracować na prawach roota piszę

Kod: Zaznacz cały

sudo -i
i potwierdzam podając hasło użytkownika
Awatar użytkownika
adami
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: adami »

Bardzo prosto:
-uruchomić nautilusa przez sudo
-drugie okienko z dyskiem win
-złapać owy plik przeciągnąć z lokalizacji dysku win i upuścić w nową (nautilus root )
To chyba nie jest trudne .
Nieogar
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

marmarc pisze:czy możesz napisać dokładnie jak to robisz?

Kod: Zaznacz cały

sudo -i
i potwierdzam podając hasło użytkownika
CTRL+ALT+T -> jestem w terminalu, klikam "su" lub "sudo -i" + password i jestem. Ale zależy mi na pracy na zasadzie tej windowsowej - czyli latam sobie kursorem myszki i robię "porządek", a nie uczę się tysiąca komend by ogarniać najprostsze rzeczy przez durny terminal (tak wiem bluźnię, przez niego wiele rzeczy jest prostsze).
adami pisze:Bardzo prosto:
-uruchomić nautilusa przez sudo
-drugie okienko z dyskiem win
-złapać owy plik przeciągnąć z lokalizacji dysku win i upuścić w nową (nautilus root )
Inaczej - mam jeden system na kompie, archiwum kadu z windowsa to pozostałości, które przechowałem by je wgrać na nowy system. Druga sprawa - odpalenie nautilusa przez sudo niewiele może mówić żółtodziobowi jak ja. Powoli zaczynam to wszystko sobie układać, sporo czytam o linuxie czy tego chcę czy nie - jestem na tym systemie teraz, więc muszę. Ale nie ogarniam jeszcze aż tak by zrobić to co powiedziałeś bez dokładnych wytycznych co wpisać.
Awatar użytkownika
adami
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: adami »

Ale zależy mi na pracy na zasadzie tej windowsowej - czyli latam sobie kursorem myszki i robię "porządek"
sudo nautilus + password i jesteś tylko trzeba uważać coby nie narobić za dużych porządków ,programy mają też konfiguracje w katalogu domowym (.kadu) dostęp przez Widok >Wyświetlanie ukrytych plików wtedy wystarczy nautilus pozbawiony praw roota ,tu można porządkować do woli.
Awatar użytkownika
brezniew
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Fluxbox

Post autor: brezniew »

Witam, próbuję skopiować sobie archiwum kadu z windowsa do linuxa i odmawia mi jakichkolwiek czynności na "/". Loguję się na root'a w terminalu i dalej nic nie mogę. Wyboru miejsca instalacji programu jak się zorientowałem chyba też w ubuntu nie ma.
Ale zależy mi na pracy na zasadzie tej windowsowej - czyli latam sobie kursorem myszki i robię "porządek"
A we włoskiej restauracji zamawiasz bigos czy grochówkę?
Na zasadzie windowsowej działa się w Windowsie. Linux to nie darmowy odpowiednik Windowsa, tylko zupełnie inny system operacyjny, który wymaga zmiany nawyków i przyzwyczajeń.
Inaczej się programy instaluje, konfiguruje i inne są też założenia bezpieczeństwa.
Poczytaj trochę poradników, co z czym się je i zacznij używać systemu normalnie, czyli na zasadzie linuksowej.
Oszczędzisz sobie niepotrzebnych nerwów i frustracji.
Nieogar
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

adami pisze: sudo nautilus + password
Wielkie dzięki, wypróbuję. Którą instalkę z Centrum oprogramowania wybrać?:
-Nautilus-Actions Configuration Tool (Konfigurator dodawania elementów do menu kontekstowego Nautilus)
-Konfigurator Nautilus Pastebin
-Menedżer skryptów Nautilis
brezniew pisze:A we włoskiej restauracji zamawiasz bigos czy grochówkę?
Na zasadzie windowsowej działa się w Windowsie. Linux to nie darmowy odpowiednik Windowsa, tylko zupełnie inny system operacyjny, który wymaga zmiany nawyków i przyzwyczajeń.
A kupując jedną strzelankę z elementami RPG spodziewasz się strzelanki z elementami RPG czy strzelanki z elementami strategii?
Od tego jest MNÓSTWO dystrybucji Linuxa, by każda trafiała do innego grona. I z tego co wiem - UBUNTU - ma zachęcać zupełnie nowych łatwością obsługi. Umówmy się - kim będą Ci nowi jeżeli 95% świata jedzie na Windowsie?
BĘDĄ WINDOWSOWCAMI. Więc ICH zachęca się do zwrócenia uwagi na Linux i Ubuntu jest krokiem naprzód.

Dam sobie rękę uciąć, że NIKOMU kto siedział na windowsie i przesiadł się na ubuntu nie spodoba się, że próbując sobie zrobić ultraprostą rzecz - czyli skopiować plik, bo np. chce podmienić emotki w kadu na własne - najpierw musi 20 godzin wysiedzieć w poradnikach jak używać terminala. I to wszystko po to, by SKOPIOWAĆ PLIK. Co będzie potem? Strach pomyśleć - taką postawę Ci zaprezentują. I wielu z nich zrezygnuje.
Albo będą zdziwieni że nawet ścieżki instalacji programu wybrać nie można żeby chociaż sobie kopiować w katalogu domowym bezproblemowo.
Awatar użytkownika
brezniew
Przyjaciel
Przyjaciel

Widzę że nie zrozumiałeś.
Dam sobie rękę uciąć, że NIKOMU kto siedział na windowsie i przesiadł się na ubuntu nie spodoba się, że próbując sobie zrobić ultraprostą rzecz - czyli skopiować plik, bo np. chce podmienić emotki w kadu na własne - najpierw musi 20 godzin wysiedzieć w poradnikach jak używać terminala.

Że też ludzie sobie sami tak komplikują życie. W opcjach Kadu się zmienia ikonki. Przy użyciu myszki oczywiście ;-)
Albo będą zdziwieni że nawet ścieżki instalacji programu wybrać
Czytałeś coś instalacji programów w Ubuntu? Czy nadal myślisz że używasz Windowsa?
Wystarczy sobie wskazać wybrany program w Centrum Oprogramowania Ubuntu i kliknąć "zainstaluj". Prościej się już naprawdę nie da ;-)

A wracając do głównego tematu, wszystkie ustawienia, które Cie dotyczą, znajdują się w Twoim katalogu domowym i do ich edycji nie trzeba żadnych czarów.
Gdy jest potrzeba jakichś zmian dotyczących całego systemu to wtedy świadomie uruchamiasz jakiś program z prawami administratora.
Do tego służy konto roota (nie obecne domyślnie w Ubuntu), sudo, gksu, kdesu, su-to-root itp.
I takich rzeczy należy się samemu dowiedzieć i nauczyć używać, instalując nowy system operacyjny.
Wątek de facto nadaje się do kosza. Wszystko to jest opisane w poradnikach, także na tym forum.
Nieogar
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

brezniew pisze: Że też ludzie sobie sami tak komplikują życie. W opcjach Kadu się zmienia ikonki. Przy użyciu myszki oczywiście ;-)
To był tylko przykład. Archiwum też wgram z poziomu Kadu?
brezniew pisze:Wystarczy sobie wskazać wybrany program w Centrum Oprogramowania Ubuntu i kliknąć "zainstaluj". Prościej się już naprawdę nie da ;-)
Ale już wyboru ścieżki instalacji danego programu wybrać nie mogę, a domyślnie instalują się na "/" czyli tam, gdzie mówiąc kolokwialnie: "Gówno mogę". I nie mówię wcale o niewiadomo jakich operacjach.
brezniew pisze:A wracając do głównego tematu, wszystkie ustawienia, które Cie dotyczą, znajdują się w Twoim katalogu domowym i do ich edycji nie trzeba żadnych czarów.
A wszystkie te, które zainstalowałem łącznie z wszelkimi ustawieniami programów - są na "/". I o nie się rozchodzi.
Awatar użytkownika
brezniew
Przyjaciel
Przyjaciel

To był tylko przykład. Archiwum też wgram z poziomu Kadu?
Archiwum znajduje się w Twoim katalogu domowym, do którego masz nieograniczony dostęp z poziomu swojego użytkownika.
Ale już wyboru ścieżki instalacji danego programu wybrać nie mogę, a domyślnie instalują się na "/" czyli tam, gdzie mówiąc kolokwialnie: "Gówno mogę". I nie mówię wcale o niewiadomo jakich operacjach.
Wszystkie ustawienia są w katalogu użytkownika. W katalogu / instalowane są pliki systemowe programów, które nie powinny Cie interesować przy codziennej pracy. Jeśli masz taką ochotę to możesz je edytować, usuwać i co tam jeszcze chcesz, używając do tego sudo/gksu.

Zamiast toczyć bezsensowne dyskusje, poczytaj o instalacji programów i użytkowaniu Ubuntu.
Nieogar
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

brezniew pisze: Archiwum znajduje się w Twoim katalogu domowym, do którego masz nieograniczony dostęp z poziomu swojego użytkownika.
Nie mam tam nic poza "dokumenty", "ubuntu one" "pulpit", "pobrane", "muzyka", "wideo". Każdy z nich jest pusty, a już na pewno nie wypełniony archiwum, które powinno się utworzyć gdyż już pisałem na Kadu, czy ustawieniami innych programów, które sobie doinstalowałem i skonfigurowałem.
Prakson
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Post autor: Prakson »

Człowieku, wciśnij CTRL + h, lub widok i wybierz żeby pokazywał ukryte pliki.
Nieogar
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Prakson pisze:Człowieku, wciśnij CTRL + h, lub widok i wybierz żeby pokazywał ukryte pliki.
Dziękuję człowieku. Bardzo cenna wiedza :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”