Czekam na skrypt aktualizacyjny.
I w końcy sam życzę wszystkim wesołych świąt!
Moderator: e X t 7 3
Tak.e X t 7 3 pisze:Witaj, używasz wersji K8-64 bit, tak ?
Gdyby te porady zadziałały poprawnie na mojego lapka, to bym miał 30 stopni na procesorzePo wykonaniu tych czynności na moim laptopie, zauważyłem znaczący spadek temperatury średnio ok 15-20 stopni.
Kod: Zaznacz cały
patrykos91@U270:~$ uname -r
3.2.14-ext73-f1-18.3-k8-ags-cfs
patrykos91@U270:~$ glxinfo | grep OpenGL
OpenGL vendor string: Advanced Micro Devices, Inc.
OpenGL renderer string: AMD Radeon HD 6310 Graphics
OpenGL version string: 4.2.11554 Compatibility Profile Context
OpenGL shading language version string: 4.20
OpenGL extensions:
Zatem ok, dam skrypt patchujący źródła sterownikapatrykos91 pisze:Zaaplikowałem patch z phoronixa. Instaluje kernel, zobaczymy co z tego będzie
A jeśli nie będzie działać to w sumie nie szkodzi, jakoś wytrzymam do premiery 12.04, a jak tylko będzie Kubuntu 12.04 64bit to się na nie przenoszę .
Edit:
Wygląda na to że działa![]()
Edit2: Niestety kernel 18.3 nic nie poprawił w kwestii mojego touchpada SentelicKod: Zaznacz cały
patrykos91@U270:~$ uname -r 3.2.14-ext73-f1-18.3-k8-ags-cfs patrykos91@U270:~$ glxinfo | grep OpenGL OpenGL vendor string: Advanced Micro Devices, Inc. OpenGL renderer string: AMD Radeon HD 6310 Graphics OpenGL version string: 4.2.11554 Compatibility Profile Context OpenGL shading language version string: 4.20 OpenGL extensions:
Nadal Ustawienia Systemowe ->Urządzenia wejsciowe ->Touchpad : "No touchpad found"
W sumie nie liczyłem bardzo że coś się zmieni, ale warto napisać(problem opisałem na stronie 21 tego tematu.)
powinien jeszcze napisać o CPU Frequency Scaling czy zabawach z dyskiem twardym przy użyciu laptop-mode-tools (można go wyłączyć).Cubensis pisze:Jak myślisz, opłaca się aplikować porady z tej stronki: http://www.ubuntu-pomoc.org/obnizenie-t ... procesora/ ? Koleś kompletnie nic nie napisał na czym to polega... Wydaje mi się, że podobnie do Twoich skrpytów, prawda?
Zatem tak, ASPM działa w trzech trybach: BIOS, Performance oraz Powersave. Ja polecam i stosuje jedynie BIOS = ACPI. Oba dodatkowe tryby przeznaczone są dla osób które doskonale widza do jakich WYŁĄCZNIE celów będzie służyć dana maszyna. Performance zapewni maksymalną wydajność niezależnie od poboru energii i nie "zważając" na nią. Natomiast tryb Powersave zapewni maksymalna oszczędność energii niezależnie od obciążenie maszyny i nie "zważając" na konieczną wydajność i responsywność - ta będzie tu odczuwalnie gorsza, tu priorytetem jest oszczędność energii. Natomiast tryb BIOS zapewnia największą elastyczność, gdyż działa w oparciu o ACPI - ten tryb, a zatem jedynie wymuszenie aspm + mój skrypt APM + właściwe wpisy w grub oraz cpufreqd i ewentualnie xorg, dla nvidii lub odpowiednie ustawienia dla Catalytsów skutkować będą: maksymalną wydajnością i responsywnością w trybie pracy na zasilaniu sieciowym oraz maksymalną oszczędnością w trybie pracy na zasilaniu bateryjnym. Jednak moje ustawienia dają userowi konieczną moc nawet w trybie pracy na baterii - są pewnego rodzaju konsensusem miedzy oszczędnością, a wygodą działania. Maksymalna oszczędność włączona jest w trybie idle, a zatem wtedy, gdy maszyna "nic" nie robi - mój rekord na MSI X370 pod kernelem Brazos i w/w ustawieniami to zużycie 3.7 Watta, przy włączonym i połączonym WiFi.Cubensis pisze:Tak.e X t 7 3 pisze:Witaj, używasz wersji K8-64 bit, tak ?
Jak myślisz, opłaca się aplikować porady z tej stronki: http://www.ubuntu-pomoc.org/obnizenie-t ... procesora/ ? Koleś kompletnie nic nie napisał na czym to polega... Wydaje mi się, że podobnie do Twoich skrpytów, prawda?
<dream mode on>Gdyby te porady zadziałały poprawnie na mojego lapka, to bym miał 30 stopni na procesorzePo wykonaniu tych czynności na moim laptopie, zauważyłem znaczący spadek temperatury średnio ok 15-20 stopni.
<dream mode off>
Te błędy mogą, a nawet "powinny" wystąpić po instalacji linux-headers, ale już nie po instalacji linux-image. Chyba, że źródła sterowników obsługiwane przez dkms są tak stare, że nie zadziałają pod kernelami z rodziny 3.2.x.JerryG pisze:Witam!
Wesolych Swiat![]()
Dzisiaj w nocy sciagnelem i zainstalowalem kernel 18.3 64 bit, jak zwykle wyplul troche bedow dkms ale dziala jak na razie....
po 10 sekundach i tak stoi wyłączony? nie włącza się potem przez np. syslog-ng? dlaczego laptop-mode-tools zabytkiem - można to wszystko co z pomocą laptop-mode-tools zrobić przez skrypty APM?e X t 7 3 pisze: Co do dysku mój skrypt wyłączy go - w przypadku pracy na baterii - po ok 10 sekundach bezczynności.
Kwestia laptop-mode-tools ... cóż to już zabytek, nie przystaje do nowych możliwości kerneli ... dlatego stworzyłem mój skrypt APM. Proszę potestować - bez mojego skryptu.
A wiec net wifi dziala, dobrze jak na razie wiec powinien i poznieje X t 7 3 pisze:
Te błędy mogą, a nawet "powinny" wystąpić po instalacji linux-headers, ale już nie po instalacji linux-image. Chyba, że źródła sterowników obsługiwane przez dkms są tak stare, że nie zadziałają pod kernelami z rodziny 3.2.x.
Pozdrawiam
bbswitch.ko
nvidia_current.ko
WitajDominbik pisze:po 10 sekundach i tak stoi wyłączony? nie włącza się potem przez np. syslog-ng? dlaczego laptop-mode-tools zabytkiem - można to wszystko co z pomocą laptop-mode-tools zrobić przez skrypty APM?e X t 7 3 pisze: Co do dysku mój skrypt wyłączy go - w przypadku pracy na baterii - po ok 10 sekundach bezczynności.
Kwestia laptop-mode-tools ... cóż to już zabytek, nie przystaje do nowych możliwości kerneli ... dlatego stworzyłem mój skrypt APM. Proszę potestować - bez mojego skryptu.
wiesz może czy jest możliwość przenieść odczytywanych plików do ramfs, jakby zbindować, zapisywane buforować w RAMie - by dysk był wyłączony dłużej?
Zatem ciesze się, że działa jak należyJerryG pisze:A wiec net wifi dziala, dobrze jak na razie wiec powinien i poznieje X t 7 3 pisze:
Te błędy mogą, a nawet "powinny" wystąpić po instalacji linux-headers, ale już nie po instalacji linux-image. Chyba, że źródła sterowników obsługiwane przez dkms są tak stare, że nie zadziałają pod kernelami z rodziny 3.2.x.
Pozdrawiam
Nie korzysta z wlasnosciowych sterownikow, te sa wylaczone i nadal driverem jest brcmsmac.
Usypianie i hibernacja bez zastrzen.
Po instalacji linux-image chyba juz nie bylo bledow dkms.
W katalogu /lib/modules/3.2.14-ext73-f1-18.3-k8-ags-cfs/updates/dkms/ mam tylkopod 17.7 mam jeszcze wl.ko, tu brak ale ze net wifi dziala nie zawracam sobie glowy nimKod: Zaznacz cały
bbswitch.ko nvidia_current.ko
![]()
Pozdrawiam
sudo dkms install -m fglrx -v wersja_fglrx -k nazwa_jądra
sudo dkms install -m fglrx -v 8.960 -k 3.2.14-ext73-f1-18.3-k8-ags-cfs
sudo update-initramfs -u -k 3.2.14-ext73-f1-18.3-k8-ags-cfs
Ale nie każdy ma grafikę ATI.witko pisze:Po co takie kombinacje ?
Przecież dkms można wywołać "z palca"np:Kod: Zaznacz cały
sudo dkms install -m fglrx -v wersja_fglrx -k nazwa_jądra
a po poprawnym zbudowaniuKod: Zaznacz cały
sudo dkms install -m fglrx -v 8.960 -k 3.2.14-ext73-f1-18.3-k8-ags-cfs
pozdr, wkKod: Zaznacz cały
sudo update-initramfs -u -k 3.2.14-ext73-f1-18.3-k8-ags-cfs
[edit]
Nie prościej jest zainstalować fglrx'a z 12.04 ?
U mnie bez problemu działał z jądrami do 3.3.1 włącznie bez żadnych modyfikacji;
dla 3.4.0-rc2 musiałem go tylko spatchować...
Słusznielinuxozaurus pisze:A Wracając do mojego problemu s dyskiem.
Ja zrobiłam jeszcze test producenta i wykazał mi ze dysk jest uszkodzony.
Sprawa została zgłoszona do Della.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości