Kernele testowe/stabilne wersja v18.x - atom oraz K8

Moderator: e X t 7 3

patrykos91
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Kernele testowe wersja v18.x - atom oraz K8

Post autor: patrykos91 »

Fajnie, że udało się znaleźć na źródło problemu :)
Czekam na skrypt aktualizacyjny.

I w końcy sam życzę wszystkim wesołych świąt!
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Post autor: e X t 7 3 »

Dziś patcha nie dam bo nie działa prawidłowo = nie można spatchować źródeł [w dkms], ale jeśli Ktoś chce to może spróbować patch z phoronixa.

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Cubensis
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: Cubensis »

e X t 7 3 pisze:Witaj, używasz wersji K8-64 bit, tak ?
Tak.

Jak myślisz, opłaca się aplikować porady z tej stronki: http://www.ubuntu-pomoc.org/obnizenie-t ... procesora/ ? Koleś kompletnie nic nie napisał na czym to polega... Wydaje mi się, że podobnie do Twoich skrpytów, prawda?
<dream mode on>
Po wykonaniu tych czynności na moim laptopie, zauważyłem znaczący spadek temperatury średnio ok 15-20 stopni.
Gdyby te porady zadziałały poprawnie na mojego lapka, to bym miał 30 stopni na procesorze :D
<dream mode off>
patrykos91
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Środowisko graficzne: Xfce
Kontakt:

Post autor: patrykos91 »

Zaaplikowałem patch z phoronixa. Instaluje kernel, zobaczymy co z tego będzie :)

A jeśli nie będzie działać to w sumie nie szkodzi, jakoś wytrzymam do premiery 12.04, a jak tylko będzie Kubuntu 12.04 64bit to się na nie przenoszę .

Edit:

Wygląda na to że działa :)

Kod: Zaznacz cały

patrykos91@U270:~$ uname -r
3.2.14-ext73-f1-18.3-k8-ags-cfs
patrykos91@U270:~$ glxinfo | grep OpenGL
OpenGL vendor string: Advanced Micro Devices, Inc.
OpenGL renderer string: AMD Radeon HD 6310 Graphics
OpenGL version string: 4.2.11554 Compatibility Profile Context
OpenGL shading language version string: 4.20
OpenGL extensions:
Edit2: Niestety kernel 18.3 nic nie poprawił w kwestii mojego touchpada Sentelic
Nadal Ustawienia Systemowe ->Urządzenia wejsciowe ->Touchpad : "No touchpad found"

W sumie nie liczyłem bardzo że coś się zmieni, ale warto napisać :P (problem opisałem na stronie 21 tego tematu.)
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

patrykos91 pisze:Zaaplikowałem patch z phoronixa. Instaluje kernel, zobaczymy co z tego będzie :)

A jeśli nie będzie działać to w sumie nie szkodzi, jakoś wytrzymam do premiery 12.04, a jak tylko będzie Kubuntu 12.04 64bit to się na nie przenoszę .

Edit:

Wygląda na to że działa :)

patrykos91@U270:~$ uname -r
3.2.14-ext73-f1-18.3-k8-ags-cfs
patrykos91@U270:~$ glxinfo | grep OpenGL
OpenGL vendor string: Advanced Micro Devices, Inc.
OpenGL renderer string: AMD Radeon HD 6310 Graphics
OpenGL version string: 4.2.11554 Compatibility Profile Context
OpenGL shading language version string: 4.20
OpenGL extensions:
Edit2: Niestety kernel 18.3 nic nie poprawił w kwestii mojego touchpada Sentelic
Nadal Ustawienia Systemowe ->Urządzenia wejsciowe ->Touchpad : "No touchpad found"

W sumie nie liczyłem bardzo że coś się zmieni, ale warto napisać :P (problem opisałem na stronie 21 tego tematu.)
Zatem ok, dam skrypt patchujący źródła sterownika :). Co do Selentica - na teraz nie znalazłem sterownika dającego multitouch - mam w/w pad w X370, ale dam Ci skrypt, który zrobiłem, aby działałało skrolowanie. To obecnie jedyny producent, który w żaden sposób nie wspiera Linuksa :P

Pozdrawiam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Dominbik
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Post autor: Dominbik »

Cubensis pisze:Jak myślisz, opłaca się aplikować porady z tej stronki: http://www.ubuntu-pomoc.org/obnizenie-t ... procesora/ ? Koleś kompletnie nic nie napisał na czym to polega... Wydaje mi się, że podobnie do Twoich skrpytów, prawda?
powinien jeszcze napisać o CPU Frequency Scaling czy zabawach z dyskiem twardym przy użyciu laptop-mode-tools (można go wyłączyć).
JerryG
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 24.04

Post autor: JerryG »

Witam!

Wesolych Swiat :-D

Dzisiaj w nocy sciagnelem i zainstalowalem kernel 18.3 64 bit, jak zwykle wyplul troche bedow dkms ale dziala jak na razie.
Siec wifi na Broadcomie byla od restartu, na razie nie moge sprawdzic jak bedzie dzialac w polaczeniu z netem, czy dalej bedzie mulic jak w 18.2 ale to bede wiedzial juz dzisiaj w nocy, to pisze ze sluzbowego i neta satelitarnego - tu nie moge sie podlaczyc moim lapkiem :( .
Poza tym reszta dziala :clap:

Czytam, ze juz szykuje sie nastepna wersja, ale wydaje mi sie ze jesli 18.3 nie wyskoczy z jakims nie przewidywanym bledem to do powrotu do domu zostane na niej lub cofne sie na zbackupowana 17.7.

To co oczekiwalem wydluzenie czasu pracy na baterii juz mam, co do responsywnosci to moj laptop chodzi OK, waskim gardlem jest dysk, Samsung poskapil i dal 8MB cache o predkosci 5400obr/min, nie zdarzylem przed wyjazdem kupic raz ze wiekszego i 16MB oraz 7200obr/min co dalo by troche kopa. Juz kiedys zmienilem w laptopie i tam zauwazylem pod XP i Red Hat przyspieszenie.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Cubensis pisze:
e X t 7 3 pisze:Witaj, używasz wersji K8-64 bit, tak ?
Tak.

Jak myślisz, opłaca się aplikować porady z tej stronki: http://www.ubuntu-pomoc.org/obnizenie-t ... procesora/ ? Koleś kompletnie nic nie napisał na czym to polega... Wydaje mi się, że podobnie do Twoich skrpytów, prawda?
<dream mode on>
Po wykonaniu tych czynności na moim laptopie, zauważyłem znaczący spadek temperatury średnio ok 15-20 stopni.
Gdyby te porady zadziałały poprawnie na mojego lapka, to bym miał 30 stopni na procesorze :D
<dream mode off>
Zatem tak, ASPM działa w trzech trybach: BIOS, Performance oraz Powersave. Ja polecam i stosuje jedynie BIOS = ACPI. Oba dodatkowe tryby przeznaczone są dla osób które doskonale widza do jakich WYŁĄCZNIE celów będzie służyć dana maszyna. Performance zapewni maksymalną wydajność niezależnie od poboru energii i nie "zważając" na nią. Natomiast tryb Powersave zapewni maksymalna oszczędność energii niezależnie od obciążenie maszyny i nie "zważając" na konieczną wydajność i responsywność - ta będzie tu odczuwalnie gorsza, tu priorytetem jest oszczędność energii. Natomiast tryb BIOS zapewnia największą elastyczność, gdyż działa w oparciu o ACPI - ten tryb, a zatem jedynie wymuszenie aspm + mój skrypt APM + właściwe wpisy w grub oraz cpufreqd i ewentualnie xorg, dla nvidii lub odpowiednie ustawienia dla Catalytsów skutkować będą: maksymalną wydajnością i responsywnością w trybie pracy na zasilaniu sieciowym oraz maksymalną oszczędnością w trybie pracy na zasilaniu bateryjnym. Jednak moje ustawienia dają userowi konieczną moc nawet w trybie pracy na baterii - są pewnego rodzaju konsensusem miedzy oszczędnością, a wygodą działania. Maksymalna oszczędność włączona jest w trybie idle, a zatem wtedy, gdy maszyna "nic" nie robi - mój rekord na MSI X370 pod kernelem Brazos i w/w ustawieniami to zużycie 3.7 Watta, przy włączonym i połączonym WiFi.

Co do dysku mój skrypt wyłączy go - w przypadku pracy na baterii - po ok 10 sekundach bezczynności.

Kwestia laptop-mode-tools ... cóż to już zabytek, nie przystaje do nowych możliwości kerneli ... dlatego stworzyłem mój skrypt APM. Proszę potestować - bez mojego skryptu.

Pozdrawiam

-- 09 kwi 2012 12:53 --
JerryG pisze:Witam!

Wesolych Swiat :-D

Dzisiaj w nocy sciagnelem i zainstalowalem kernel 18.3 64 bit, jak zwykle wyplul troche bedow dkms ale dziala jak na razie....
Te błędy mogą, a nawet "powinny" wystąpić po instalacji linux-headers, ale już nie po instalacji linux-image. Chyba, że źródła sterowników obsługiwane przez dkms są tak stare, że nie zadziałają pod kernelami z rodziny 3.2.x.

Pozdrawiam

Dominbik
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 10.04

Post autor: Dominbik »

e X t 7 3 pisze: Co do dysku mój skrypt wyłączy go - w przypadku pracy na baterii - po ok 10 sekundach bezczynności.

Kwestia laptop-mode-tools ... cóż to już zabytek, nie przystaje do nowych możliwości kerneli ... dlatego stworzyłem mój skrypt APM. Proszę potestować - bez mojego skryptu.
po 10 sekundach i tak stoi wyłączony? nie włącza się potem przez np. syslog-ng? dlaczego laptop-mode-tools zabytkiem - można to wszystko co z pomocą laptop-mode-tools zrobić przez skrypty APM?
wiesz może czy jest możliwość przenieść odczytywanych plików do ramfs, jakby zbindować, zapisywane buforować w RAMie - by dysk był wyłączony dłużej?
JerryG
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 24.04

Post autor: JerryG »

e X t 7 3 pisze:
Te błędy mogą, a nawet "powinny" wystąpić po instalacji linux-headers, ale już nie po instalacji linux-image. Chyba, że źródła sterowników obsługiwane przez dkms są tak stare, że nie zadziałają pod kernelami z rodziny 3.2.x.

Pozdrawiam
A wiec net wifi dziala, dobrze jak na razie wiec powinien i pozniej :-D
Nie korzysta z wlasnosciowych sterownikow, te sa wylaczone i nadal driverem jest brcmsmac.
Usypianie i hibernacja bez zastrzen.
Po instalacji linux-image chyba juz nie bylo bledow dkms.
W katalogu /lib/modules/3.2.14-ext73-f1-18.3-k8-ags-cfs/updates/dkms/ mam tylko

bbswitch.ko
nvidia_current.ko
pod 17.7 mam jeszcze wl.ko, tu brak ale ze net wifi dziala nie zawracam sobie glowy nim ;-)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Dominbik pisze:
e X t 7 3 pisze: Co do dysku mój skrypt wyłączy go - w przypadku pracy na baterii - po ok 10 sekundach bezczynności.

po 10 sekundach i tak stoi wyłączony? nie włącza się potem przez np. syslog-ng? dlaczego laptop-mode-tools zabytkiem - można to wszystko co z pomocą laptop-mode-tools zrobić przez skrypty APM?
wiesz może czy jest możliwość przenieść odczytywanych plików do ramfs, jakby zbindować, zapisywane buforować w RAMie - by dysk był wyłączony dłużej?
Witaj

Dysk oczywiście włączy się, jeśli jakakolwiek aplikacja, usługa, proces wymusza odczyt/zapis. Co do wymuszania zapisu w ramdysku, to da się zrobić, ale wymaga to raczej większej, niż mniejszej pracy - Ja na to nie mam czasu ;). Co do laptop-mode, tu w wielu przypadkach nie aktualizowano modułów do jakich się ma to narzędzie odwoływać. W pewnej części przypadków zdarzały się konflikty z pm-utils. Ponadto jeśli np. włączają oszczędzanie energii dla układów wifi, czy w ogóle PCI ... to nie robią tego globalnie, a dla wybranej listy, co jest dla mnie niezbyt dobrym rozwiązaniem - wyłącza spore "grono" maszyn - głownie wspierają intele.

Pozdrawiam

-- 10 kwi 2012 07:49 --
JerryG pisze:
e X t 7 3 pisze:

Pozdrawiam
A wiec net wifi dziala, dobrze jak na razie wiec powinien i pozniej :-D
Nie korzysta z wlasnosciowych sterownikow, te sa wylaczone i nadal driverem jest brcmsmac.
Usypianie i hibernacja bez zastrzen.
Po instalacji linux-image chyba juz nie bylo bledow dkms.
W katalogu /lib/modules/3.2.14-ext73-f1-18.3-k8-ags-cfs/updates/dkms/ mam tylko

bbswitch.ko
nvidia_current.ko
pod 17.7 mam jeszcze wl.ko, tu brak ale ze net wifi dziala nie zawracam sobie glowy nim ;-)

Pozdrawiam
Zatem ciesze się, że działa jak należy ;). Wersja v18.4 powinna być troszkę wydajniejsza i bardziej responsywna ;).

Pozdrawiam

-- 10 kwi 2012 10:21 --

Zrobiłem skrypt patch`ujący źródła dkms Catalystów 12.2 i 12.3 ... być może udostępnię catalysty 12.3 popołudniu wraz ze skryptem. Testowałem na 3 maszynach i błąd w budowie sterownika pojawia się jedynie pod systemami 32-bitowymi. Pod 64-bit nie stwierdziłem problemu. W takiej sytuacji przed patchowaniem należy odinstalować np. kernel v18.3 oraz wcześniejsze sterowniki fglrx [tu też dam skrypt], a następnie po restarcie pod innym kernelem, np. generic najpierw zainstalować catalysty, potem wykonać skrypt który dam, a następnie dopiero zainstalować kernel. Po tych zabiegach wszystko będzie działać, jak należy ;)

Pozdrawiam

witko
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 14.04

Post autor: witko »

Po co takie kombinacje ?
Przecież dkms można wywołać "z palca"

sudo dkms install -m fglrx -v wersja_fglrx -k nazwa_jądra
np:

sudo dkms install -m fglrx -v 8.960 -k 3.2.14-ext73-f1-18.3-k8-ags-cfs
a po poprawnym zbudowaniu

sudo update-initramfs -u -k 3.2.14-ext73-f1-18.3-k8-ags-cfs
pozdr, wk

[edit]
Nie prościej jest zainstalować fglrx'a z 12.04 ?
U mnie bez problemu działał z jądrami do 3.3.1 włącznie bez żadnych modyfikacji;
dla 3.4.0-rc2 musiałem go tylko spatchować...
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04

Post autor: linuxozaurus »

witko pisze:Po co takie kombinacje ?
Przecież dkms można wywołać "z palca"

sudo dkms install -m fglrx -v wersja_fglrx -k nazwa_jądra
np:

sudo dkms install -m fglrx -v 8.960 -k 3.2.14-ext73-f1-18.3-k8-ags-cfs
a po poprawnym zbudowaniu

sudo update-initramfs -u -k 3.2.14-ext73-f1-18.3-k8-ags-cfs
pozdr, wk

[edit]
Nie prościej jest zainstalować fglrx'a z 12.04 ?
U mnie bez problemu działał z jądrami do 3.3.1 włącznie bez żadnych modyfikacji;
dla 3.4.0-rc2 musiałem go tylko spatchować...
Ale nie każdy ma grafikę ATI.
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
witko
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Post autor: witko »

Nie mam grafiki nvidii ale w 12.04 pewnie sterowniki do niej też są i działają.
Zresztą przecież eXt73 nawet o nvidii nie wspomina...
pozdr, wk
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Oczywiście jest wiele sposobów, aby osiągnąć ten sam efekt ;) ... mamy zatem do wyboru to co zaproponowałem Ja oraz Kolega witko.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Post autor: Galvatron »

Poczyniłem bardzo ciekawą obserwację ze swoim HDD: Kopiowanie tego samego pliku z partycji /home na root, oraz w jej obrębie, potrafi być do kilkudziesięciu % szybsze niż w obrębie /home. Znaczyłoby to, że coś jest nie tak z prędkością zapisu na /home. Być może jest to jakoś związane z faktem uszkodzenia tej partycji podczas zabaw z Gparted, a potem "ożywienia" Tedtdisk'iem, jedynie kosztem zmiany rodzaju, z rozszerzonej na podstawową, oraz numeru - z sda5, wewnątrz sda2 (rozszerzonej), na sda3?
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Udostępniłem Catalysty 12.3 [32 i 64 bit] oraz skrypt patchujący źródła dkms.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04

Post autor: linuxozaurus »

A Wracając do mojego problemu s dyskiem.
Ja zrobiłam jeszcze test producenta i wykazał mi ze dysk jest uszkodzony.
Sprawa została zgłoszona do Della.
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

linuxozaurus pisze:A Wracając do mojego problemu s dyskiem.
Ja zrobiłam jeszcze test producenta i wykazał mi ze dysk jest uszkodzony.
Sprawa została zgłoszona do Della.
Słusznie ;)

Co do kerneli ... zacząłem się zastanawiać nad ty, czy od Ubuntu/Kubuntu 12.04 porzucić wsparcie dla 32 bitów w przypadku K8. Większości procesorów wspiera architekturę x86_64. Na pewno zostawie 32 bity w wersji atom. Ponadto wersjami wiodącymi będą 64 bitowe kernele: K8 i atom oraz specjalne [jako standard w oferowanych maszynach oraz odpłatnie poza nimi] wersje Brazos [AMD Athlon II, Llano i Brazos] oraz i7 [i3, i5 oraz i7]. Te ostatnie będą budowane tylko w architekturze 64 bit.

Testuje 12.04 Kubuntu i Ubuntu. Muszę przyznać, że obie wersje robią dobre wrażenie. Ponadto Unity znacznie przyspieszyło, jednak jego funkcjonalność - jak dla mnie - jest nieporównywalnie mniejsza od KDE 4.8.x. Widać jednak, że przez ten czas Canonical nie "zasypywał gruszek w popiele", ale mocno pracował nad Unity ... i to naprawde jest odczuwalne. Uważam, że Unity w 12.04 jest nieporównywalnie wydajniejsze od tego obecnego w 11.10 ;).

Pozdrawiam

zovalik
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Post autor: zovalik »

Czekam niecierpliwie na kernele dedykowane pod procesory Intela :)
Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”