Kernele testowe/stabilne wersja v18.x - atom oraz K8

Moderator: e X t 7 3

Awatar użytkownika
elzear
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

Re: Kernele testowe wersja v18.x - atom oraz K8

Post autor: elzear »

@ext73 powiedz mi proszę co w przypadku dwu dysków SSD oraz HDD w zanadrzu, który z scheduler'ów wykorzystywać?
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Kontakt:

Post autor: e X t 7 3 »

elzear pisze:@ext73 powiedz mi proszę co w przypadku dwu dysków SSD oraz HDD w zanadrzu, który z scheduler'ów wykorzystywać?
Co do SSD [zarówno samodzielnie, jak i w RAID] sprawdź proszę Deadline ... powinno być lepiej. Natomiast dwa dyski HDD - tu zależy, jeśli pracują w RAID to tak, jeśli nie to lepiej się na nich sprawdzi CFQ.

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
elzear
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

spoko, w takim razie potestuję jak wydasz nowe kernele :)
Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86

Post autor: luk1don »

Deadline jest bardzo agresywnym schedulerem i jak w wypadku samego dysku SSD jest proponowany, tak w przypadku połączenia ze "zwykłym" HD ja bym polecał scheduler noop.
NOOP wykorzystuje minimalną ilość instrukcji na odczyt i zapis, a jego wydajność została zoptymalizowana właśnie pod urządzenia blokowe (pamięć - dysk) i inteligentne kontrolery dysków. CFQ jest najbardziej "oklepanym" schedulerem, a deadline jest dobry dla lowlatency desktop. Co do SSD - sam kernel nie wystarczy, nie demonizował bym go, przydatne może być dodanie specyficznych opcji montowania partycji w /etc/fstab.

BTW
Skompilowałem najnowsze jajko z kernel.org + patch Cona i powiem wrażenia bardzo przyjemne:) Zastosowałem m.in. 1000HZ, scheduler noop, gcc-4.7 Dawno nie puszczałem kompilacji kernela i powiem, że tyle kodu co dodali to przesada - kompilowało się cały dzień, następnym razem wyrzucę większość "śmieci" z konfiga.
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: Galvatron »

Scheduler noop da się uruchomić z poziomu GRUB'a, czy trzeba przekompilować kernel?
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
Awatar użytkownika
elzear
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

powinno wystarczyć:

Kod: Zaznacz cały

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
na

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash elevator=noop"
no i oczywiście update grub'a

żeby sprawdzić jaki scheduler jest uruchomiony na konkretnym dysku:

cat /sys/block/sda/queue/scheduler
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Panowie noop został w zasadzie zaprojektowany tylko do urządzeń, które nie mają elementów mechanicznych = dyski SSD, karty Flash, etc. Natomiast CFQ dla dysków mechanicznych HDD [SATA, PATA]. Deadline natomiast i dla tych i dla tych. Tu jednak jego skuteczność działania zależy od wielu czynników - w tym ustawień w fstab - o czym wspominał Kolega luk1don. Oczywiście noop jest "wbity" w kernel i można go przetestować w sposób, jaki już napisał Kolega elzear. Ja testowałem różne schedulery: CFQ, BFQ, Deadline, NO-OP i przyjąłem, że obecnie najbardziej uniwersalnym jest CFQ z grupowaniem. Bardzo szybkie są w określonych zastosowaniach Deadline i noop. Jednak, jak wskazałem przede wszystkim w zastosowaniach do jakich były projektowane ;). Oczywiście najlepiej przeprowadzić testy i zobaczyć, co na jakiej maszynie się najlepiej sprawdza ;).

-- 23 kwi 2012 12:07 --
luk1don pisze:...BTW
Skompilowałem najnowsze jajko z kernel.org + patch Cona i powiem wrażenia bardzo przyjemne:) Zastosowałem m.in. 1000HZ, scheduler noop, gcc-4.7 Dawno nie puszczałem kompilacji kernela i powiem, że tyle kodu co dodali to przesada - kompilowało się cały dzień, następnym razem wyrzucę większość "śmieci" z konfiga.
Kwestia GCC 4.7.x ... tak to jest to, ale jego wdrożenie w przypadku budowany kerneli dla wielu userów obecnie jest trochę kłopotliwe - zależności glibc, libstdc++, etc. Musiałbym wymusić instalacje tych elementów do wersji, jakie wykorzystuje ... i się nad tym zastanawiam, ale to za jakiś czas. Te "śmieci" to bardzo przydatne nowe sterowniki i funkcjonalności ;). Co do kompilacji ... Panie Kolego co masz Pan za maszynę, ze cały dzień liczy ? ;).

Pozdrawiam

-- 23 kwi 2012 14:57 --

Nowe kernele zbuduje tak, ze nie będzie trzeba robić linkowania do źródeł ... nawet zatem jak by klikać na paczki i instalować osobno nagłówki i kernel wszystko powinno działać bez problemów.

Pozdrawiam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 12.04
Kontakt:

Post autor: Galvatron »

Właśnie robię testy i wychodzi na to, że nawet przy moim starym talerzowcu deadline jest najszybszy - zniknęły problemy z transferami przy kopiowaniu większych plików. Dobrze że się o nim dowiedziałem za nim zabrałem się za kompletny format i partycjonowanie od nowa. Jedyny minus jest taki, że w momencie kopiowanie trochę "zatyka" system, ale lepsze to niż "rezerwowanie" przepustowości HDD, skutkujące w dużo wolniejszym zapisie, oraz że system uruchamia się trochę dłużej.

Przydałoby się jakieś info o noop i deadline w poradniku, żeby ludzie wiedzieli o możliwości optymalnego doboru schedulera pod własne potrzeby.
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

e X t 7 3 pisze:
Kwestia GCC 4.7.x ... tak to jest to, ale jego wdrożenie w przypadku budowany kerneli dla wielu userów obecnie jest trochę kłopotliwe - zależności glibc, libstdc++, etc. Musiałbym wymusić instalacje tych elementów do wersji, jakie wykorzystuje ... i się nad tym zastanawiam, ale to za jakiś czas. Te "śmieci" to bardzo przydatne nowe sterowniki i funkcjonalności ;). Co do kompilacji ... Panie Kolego co masz Pan za maszynę, ze cały dzień liczy ? ;).

Pozdrawiam
Cały dzień to może trochę przesadziłem, ale ok. 6 godzin. Obecnie te kernele baaardzo urosły i jeżeli ktoś robi własną kompilację to pozbycie się niepotrzebnych sterowników, "odchudzenie" kernela jest wręcz wskazane, najlepiej wykonać czysty config pod swój sprzęt za pomocą narzędzia autoconf, a następnie zrobić compare z configiem obecnym w kernelu Ubuntu Precise. Inna sprawa - jeżeli chcesz udostępniać kernel innym - to musi być on bardziej uniwersalny.
Wersja GCC i zależności - kompilujesz na wersji 11.10?
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

luk1don pisze:
e X t 7 3 pisze:

Pozdrawiam
Cały dzień to może trochę przesadziłem, ale ok. 6 godzin. Obecnie te kernele baaardzo urosły i jeżeli ktoś robi własną kompilację to pozbycie się niepotrzebnych sterowników, "odchudzenie" kernela jest wręcz wskazane, najlepiej wykonać czysty config pod swój sprzęt za pomocą narzędzia autoconf, a następnie zrobić compare z configiem obecnym w kernelu Ubuntu Precise. Inna sprawa - jeżeli chcesz udostępniać kernel innym - to musi być on bardziej uniwersalny.
Wersja GCC i zależności - kompilujesz na wersji 11.10?
Obecnie jeszcze na 11.10, aby przez przynajmniej 2 miesiące zachować pełną kompatybilność między 11.10, a 12.04. W przypadku kompilacji pod 12.04 oczywiście pojawią się problemy przy próbie instalacji na 11.10. Właśnie miałem o tym pisać, że jeszcze przez ten okres czasu będę wspierał 11.10, a następnie już całkowicie przejdę pod 12.04. Tu różnice niby są niewielkie, ale jednak skutkujące już problemami. Pod 11.10 mamy rodzinę gcc, glibc i libstdc++ z gałęzi 4.6, ale w wersji 4.6.1. Natomiast pod 12.04 już 4.6.3 ... i właśnie ta niewielka różnica powoduje już konflikty. W dalszej kolejności - w okolicach wakacji prawdopodobnie przejdę na gcc 4.7.x, co wymagać będzie wymuszenia instalacji na maszynach klienckich tychże wersji gcc, glibc oraz libstdc++. To z kolei pozwoli na dodatkowe podniesienie wydajności i responsywności kerneli - w szczególniej tych maksymalnie skustomizowanych, tj. Brazos i i7.

Pozdrawiam

-- 23 kwi 2012 17:47 --
Galvatron pisze:Właśnie robię testy i wychodzi na to, że nawet przy moim starym talerzowcu deadline jest najszybszy - zniknęły problemy z transferami przy kopiowaniu większych plików. Dobrze że się o nim dowiedziałem za nim zabrałem się za kompletny format i partycjonowanie od nowa. Jedyny minus jest taki, że w momencie kopiowanie trochę "zatyka" system, ale lepsze to niż "rezerwowanie" przepustowości HDD, skutkujące w dużo wolniejszym zapisie, oraz że system uruchamia się trochę dłużej.

Przydałoby się jakieś info o noop i deadline w poradniku, żeby ludzie wiedzieli o możliwości optymalnego doboru schedulera pod własne potrzeby.
Dopisze krótko na powyższy temat do wątku z kernelami.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

Poeksperymentuję jeszcze z łatą niskich opóźnień, ale nie ma patchy dla kerneli 3.3:
http://www.kernel.org/pub/linux/kernel/projects/rt/
mooop12
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Post autor: mooop12 »

@eXt73
Dałoby się dodać do twojego kernela moduły odpowiadające za sterowanie podświetleniem na netbookach? Konkretnie Samsung N150P. W genericu cannonical w Ubuntu 12.04 wprowadzili obsługę tego sterowania, ale po instalacji twojego kernela ta obsługa od razu ginie.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

mooop12 pisze:@eXt73
Dałoby się dodać do twojego kernela moduły odpowiadające za sterowanie podświetleniem na netbookach? Konkretnie Samsung N150P. W genericu cannonical w Ubuntu 12.04 wprowadzili obsługę tego sterowania, ale po instalacji twojego kernela ta obsługa od razu ginie.
Przyjże się temu.

Pozdrawiam

-- 23 kwi 2012 21:23 --

Mam prośbę sprawdź prosze czy pod moim kernel załadowane są moduły:

samsung-laptop oraz samsung-q10
Jeśli nie wykonaj proszę:

sudo modprobe samsung-laptop

albo

sudo modprobe samsung-q10
Pozdrawiaom

mooop12
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Nie ma obu, a przy próbie dodania wywala:

FATAL: Error inserting samsung_laptop (/lib/modules/3.2.14-ext73-f1-18.3-atom-ags-cfs/kernel/drivers/platform/x86/samsung-laptop.ko): No such device

oraz

FATAL: Error inserting samsung_q10 (/lib/modules/3.2.14-ext73-f1-18.3-atom-ags-cfs/kernel/drivers/platform/x86/samsung-q10.ko): No such device
@EDIT
Na genericu jest samsung_laptop.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

hmm a która wersja generica ?

Pozdrawiam

mooop12
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

3.2.0-23-generic-pae
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

mooop12 pisze:3.2.0-23-generic-pae
Dziwne powinno pod moim działać ... a powiedz ACPI jest aktywowane w GRUB ?

Pozdrawiam

mooop12
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Hmm, dodałem do gruba wymuszanie ACPI zgodnie z twoim tematem ze skryptami i sterowanie podświetleniem działa ;) Pytanie tylko czemu samsung_laptop nie działa? Z tego co pamiętam to jest podstawa dla oprogramowania samsung-tools od chłopaków z voria.org
xacti
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 13.04

Post autor: xacti »

Jaki modul w asus eee odpowiada za odczytywanie predkosci wentylatora? ;) Staram sie skonfigurowac sensors, ktore obecnie pokazuje tylko temperature procesora.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

mooop12 pisze:Hmm, dodałem do gruba wymuszanie ACPI zgodnie z twoim tematem ze skryptami i sterowanie podświetleniem działa ;) Pytanie tylko czemu samsung_laptop nie działa? Z tego co pamiętam to jest podstawa dla oprogramowania samsung-tools od chłopaków z voria.org
Daj proszę wynik lsusb.

Pozdrawiam

-- 24 kwi 2012 07:35 --
xacti pisze:Jaki modul w asus eee odpowiada za odczytywanie predkosci wentylatora? ;) Staram sie skonfigurowac sensors, ktore obecnie pokazuje tylko temperature procesora.
Zakładam,ze ACPI aktywowane w GRUB oraz zainstalowałeś lm-sensors ?

Pozdrawiam

Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”