Kernele testowe/stabilne wersja v18.x - atom oraz K8
Moderator: e X t 7 3
- elzear
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
Re: Kernele testowe wersja v18.x - atom oraz K8
@ext73 powiedz mi proszę co w przypadku dwu dysków SSD oraz HDD w zanadrzu, który z scheduler'ów wykorzystywać?
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 21.10
- Kontakt:
Co do SSD [zarówno samodzielnie, jak i w RAID] sprawdź proszę Deadline ... powinno być lepiej. Natomiast dwa dyski HDD - tu zależy, jeśli pracują w RAID to tak, jeśli nie to lepiej się na nich sprawdzi CFQ.elzear pisze:@ext73 powiedz mi proszę co w przypadku dwu dysków SSD oraz HDD w zanadrzu, który z scheduler'ów wykorzystywać?
Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia 
Moje kernele oraz skrypty:
NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
- elzear
- Serdeczny Borsuk
spoko, w takim razie potestuję jak wydasz nowe kernele 

- luk1don
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86
Deadline jest bardzo agresywnym schedulerem i jak w wypadku samego dysku SSD jest proponowany, tak w przypadku połączenia ze "zwykłym" HD ja bym polecał scheduler noop.
NOOP wykorzystuje minimalną ilość instrukcji na odczyt i zapis, a jego wydajność została zoptymalizowana właśnie pod urządzenia blokowe (pamięć - dysk) i inteligentne kontrolery dysków. CFQ jest najbardziej "oklepanym" schedulerem, a deadline jest dobry dla lowlatency desktop. Co do SSD - sam kernel nie wystarczy, nie demonizował bym go, przydatne może być dodanie specyficznych opcji montowania partycji w /etc/fstab.
BTW
Skompilowałem najnowsze jajko z kernel.org + patch Cona i powiem wrażenia bardzo przyjemne:) Zastosowałem m.in. 1000HZ, scheduler noop, gcc-4.7 Dawno nie puszczałem kompilacji kernela i powiem, że tyle kodu co dodali to przesada - kompilowało się cały dzień, następnym razem wyrzucę większość "śmieci" z konfiga.
NOOP wykorzystuje minimalną ilość instrukcji na odczyt i zapis, a jego wydajność została zoptymalizowana właśnie pod urządzenia blokowe (pamięć - dysk) i inteligentne kontrolery dysków. CFQ jest najbardziej "oklepanym" schedulerem, a deadline jest dobry dla lowlatency desktop. Co do SSD - sam kernel nie wystarczy, nie demonizował bym go, przydatne może być dodanie specyficznych opcji montowania partycji w /etc/fstab.
BTW
Skompilowałem najnowsze jajko z kernel.org + patch Cona i powiem wrażenia bardzo przyjemne:) Zastosowałem m.in. 1000HZ, scheduler noop, gcc-4.7 Dawno nie puszczałem kompilacji kernela i powiem, że tyle kodu co dodali to przesada - kompilowało się cały dzień, następnym razem wyrzucę większość "śmieci" z konfiga.
- Galvatron
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
Scheduler noop da się uruchomić z poziomu GRUB'a, czy trzeba przekompilować kernel?
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
- elzear
- Serdeczny Borsuk
powinno wystarczyć:
na
no i oczywiście update grub'a
żeby sprawdzić jaki scheduler jest uruchomiony na konkretnym dysku:
Kod: Zaznacz cały
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash elevator=noop"
żeby sprawdzić jaki scheduler jest uruchomiony na konkretnym dysku:
cat /sys/block/sda/queue/scheduler
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Panowie noop został w zasadzie zaprojektowany tylko do urządzeń, które nie mają elementów mechanicznych = dyski SSD, karty Flash, etc. Natomiast CFQ dla dysków mechanicznych HDD [SATA, PATA]. Deadline natomiast i dla tych i dla tych. Tu jednak jego skuteczność działania zależy od wielu czynników - w tym ustawień w fstab - o czym wspominał Kolega luk1don. Oczywiście noop jest "wbity" w kernel i można go przetestować w sposób, jaki już napisał Kolega elzear. Ja testowałem różne schedulery: CFQ, BFQ, Deadline, NO-OP i przyjąłem, że obecnie najbardziej uniwersalnym jest CFQ z grupowaniem. Bardzo szybkie są w określonych zastosowaniach Deadline i noop. Jednak, jak wskazałem przede wszystkim w zastosowaniach do jakich były projektowane
. Oczywiście najlepiej przeprowadzić testy i zobaczyć, co na jakiej maszynie się najlepiej sprawdza
.
-- 23 kwi 2012 12:07 --
. Co do kompilacji ... Panie Kolego co masz Pan za maszynę, ze cały dzień liczy ?
.
Pozdrawiam
-- 23 kwi 2012 14:57 --
Nowe kernele zbuduje tak, ze nie będzie trzeba robić linkowania do źródeł ... nawet zatem jak by klikać na paczki i instalować osobno nagłówki i kernel wszystko powinno działać bez problemów.
Pozdrawiam

-- 23 kwi 2012 12:07 --
Kwestia GCC 4.7.x ... tak to jest to, ale jego wdrożenie w przypadku budowany kerneli dla wielu userów obecnie jest trochę kłopotliwe - zależności glibc, libstdc++, etc. Musiałbym wymusić instalacje tych elementów do wersji, jakie wykorzystuje ... i się nad tym zastanawiam, ale to za jakiś czas. Te "śmieci" to bardzo przydatne nowe sterowniki i funkcjonalnościluk1don pisze:...BTW

Pozdrawiam
-- 23 kwi 2012 14:57 --
Nowe kernele zbuduje tak, ze nie będzie trzeba robić linkowania do źródeł ... nawet zatem jak by klikać na paczki i instalować osobno nagłówki i kernel wszystko powinno działać bez problemów.
Pozdrawiam

- Galvatron
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Kontakt:
Właśnie robię testy i wychodzi na to, że nawet przy moim starym talerzowcu deadline jest najszybszy - zniknęły problemy z transferami przy kopiowaniu większych plików. Dobrze że się o nim dowiedziałem za nim zabrałem się za kompletny format i partycjonowanie od nowa. Jedyny minus jest taki, że w momencie kopiowanie trochę "zatyka" system, ale lepsze to niż "rezerwowanie" przepustowości HDD, skutkujące w dużo wolniejszym zapisie, oraz że system uruchamia się trochę dłużej.
Przydałoby się jakieś info o noop i deadline w poradniku, żeby ludzie wiedzieli o możliwości optymalnego doboru schedulera pod własne potrzeby.
Przydałoby się jakieś info o noop i deadline w poradniku, żeby ludzie wiedzieli o możliwości optymalnego doboru schedulera pod własne potrzeby.
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
- luk1don
- Przebojowy Jelonek
Cały dzień to może trochę przesadziłem, ale ok. 6 godzin. Obecnie te kernele baaardzo urosły i jeżeli ktoś robi własną kompilację to pozbycie się niepotrzebnych sterowników, "odchudzenie" kernela jest wręcz wskazane, najlepiej wykonać czysty config pod swój sprzęt za pomocą narzędzia autoconf, a następnie zrobić compare z configiem obecnym w kernelu Ubuntu Precise. Inna sprawa - jeżeli chcesz udostępniać kernel innym - to musi być on bardziej uniwersalny.e X t 7 3 pisze:
Kwestia GCC 4.7.x ... tak to jest to, ale jego wdrożenie w przypadku budowany kerneli dla wielu userów obecnie jest trochę kłopotliwe - zależności glibc, libstdc++, etc. Musiałbym wymusić instalacje tych elementów do wersji, jakie wykorzystuje ... i się nad tym zastanawiam, ale to za jakiś czas. Te "śmieci" to bardzo przydatne nowe sterowniki i funkcjonalności. Co do kompilacji ... Panie Kolego co masz Pan za maszynę, ze cały dzień liczy ?
.
Pozdrawiam
Wersja GCC i zależności - kompilujesz na wersji 11.10?
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Obecnie jeszcze na 11.10, aby przez przynajmniej 2 miesiące zachować pełną kompatybilność między 11.10, a 12.04. W przypadku kompilacji pod 12.04 oczywiście pojawią się problemy przy próbie instalacji na 11.10. Właśnie miałem o tym pisać, że jeszcze przez ten okres czasu będę wspierał 11.10, a następnie już całkowicie przejdę pod 12.04. Tu różnice niby są niewielkie, ale jednak skutkujące już problemami. Pod 11.10 mamy rodzinę gcc, glibc i libstdc++ z gałęzi 4.6, ale w wersji 4.6.1. Natomiast pod 12.04 już 4.6.3 ... i właśnie ta niewielka różnica powoduje już konflikty. W dalszej kolejności - w okolicach wakacji prawdopodobnie przejdę na gcc 4.7.x, co wymagać będzie wymuszenia instalacji na maszynach klienckich tychże wersji gcc, glibc oraz libstdc++. To z kolei pozwoli na dodatkowe podniesienie wydajności i responsywności kerneli - w szczególniej tych maksymalnie skustomizowanych, tj. Brazos i i7.luk1don pisze:Cały dzień to może trochę przesadziłem, ale ok. 6 godzin. Obecnie te kernele baaardzo urosły i jeżeli ktoś robi własną kompilację to pozbycie się niepotrzebnych sterowników, "odchudzenie" kernela jest wręcz wskazane, najlepiej wykonać czysty config pod swój sprzęt za pomocą narzędzia autoconf, a następnie zrobić compare z configiem obecnym w kernelu Ubuntu Precise. Inna sprawa - jeżeli chcesz udostępniać kernel innym - to musi być on bardziej uniwersalny.e X t 7 3 pisze:
Kwestia GCC 4.7.x ... tak to jest to, ale jego wdrożenie w przypadku budowany kerneli dla wielu userów obecnie jest trochę kłopotliwe - zależności glibc, libstdc++, etc. Musiałbym wymusić instalacje tych elementów do wersji, jakie wykorzystuje ... i się nad tym zastanawiam, ale to za jakiś czas. Te "śmieci" to bardzo przydatne nowe sterowniki i funkcjonalności. Co do kompilacji ... Panie Kolego co masz Pan za maszynę, ze cały dzień liczy ?
.
Pozdrawiam
Wersja GCC i zależności - kompilujesz na wersji 11.10?
Pozdrawiam
-- 23 kwi 2012 17:47 --
Dopisze krótko na powyższy temat do wątku z kernelami.Galvatron pisze:Właśnie robię testy i wychodzi na to, że nawet przy moim starym talerzowcu deadline jest najszybszy - zniknęły problemy z transferami przy kopiowaniu większych plików. Dobrze że się o nim dowiedziałem za nim zabrałem się za kompletny format i partycjonowanie od nowa. Jedyny minus jest taki, że w momencie kopiowanie trochę "zatyka" system, ale lepsze to niż "rezerwowanie" przepustowości HDD, skutkujące w dużo wolniejszym zapisie, oraz że system uruchamia się trochę dłużej.
Pozdrawiam

- luk1don
- Przebojowy Jelonek
Poeksperymentuję jeszcze z łatą niskich opóźnień, ale nie ma patchy dla kerneli 3.3:
http://www.kernel.org/pub/linux/kernel/projects/rt/
http://www.kernel.org/pub/linux/kernel/projects/rt/
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
@eXt73
Dałoby się dodać do twojego kernela moduły odpowiadające za sterowanie podświetleniem na netbookach? Konkretnie Samsung N150P. W genericu cannonical w Ubuntu 12.04 wprowadzili obsługę tego sterowania, ale po instalacji twojego kernela ta obsługa od razu ginie.
Dałoby się dodać do twojego kernela moduły odpowiadające za sterowanie podświetleniem na netbookach? Konkretnie Samsung N150P. W genericu cannonical w Ubuntu 12.04 wprowadzili obsługę tego sterowania, ale po instalacji twojego kernela ta obsługa od razu ginie.
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Przyjże się temu.mooop12 pisze:@eXt73
Pozdrawiam
-- 23 kwi 2012 21:23 --
Mam prośbę sprawdź prosze czy pod moim kernel załadowane są moduły:
samsung-laptop oraz samsung-q10
sudo modprobe samsung-laptop
albo
sudo modprobe samsung-q10

-
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Nie ma obu, a przy próbie dodania wywala:
@EDIT
Na genericu jest samsung_laptop.
FATAL: Error inserting samsung_laptop (/lib/modules/3.2.14-ext73-f1-18.3-atom-ags-cfs/kernel/drivers/platform/x86/samsung-laptop.ko): No such device
oraz
FATAL: Error inserting samsung_q10 (/lib/modules/3.2.14-ext73-f1-18.3-atom-ags-cfs/kernel/drivers/platform/x86/samsung-q10.ko): No such device
Na genericu jest samsung_laptop.
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
hmm a która wersja generica ?
Pozdrawiam
Pozdrawiam

-
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
3.2.0-23-generic-pae
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Dziwne powinno pod moim działać ... a powiedz ACPI jest aktywowane w GRUB ?mooop12 pisze:3.2.0-23-generic-pae
Pozdrawiam

-
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Hmm, dodałem do gruba wymuszanie ACPI zgodnie z twoim tematem ze skryptami i sterowanie podświetleniem działa
Pytanie tylko czemu samsung_laptop nie działa? Z tego co pamiętam to jest podstawa dla oprogramowania samsung-tools od chłopaków z voria.org

-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 13.04
Jaki modul w asus eee odpowiada za odczytywanie predkosci wentylatora?
Staram sie skonfigurowac sensors, ktore obecnie pokazuje tylko temperature procesora.

- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Daj proszę wynik lsusb.mooop12 pisze:Hmm, dodałem do gruba wymuszanie ACPI zgodnie z twoim tematem ze skryptami i sterowanie podświetleniem działaPytanie tylko czemu samsung_laptop nie działa? Z tego co pamiętam to jest podstawa dla oprogramowania samsung-tools od chłopaków z voria.org
Pozdrawiam
-- 24 kwi 2012 07:35 --
Zakładam,ze ACPI aktywowane w GRUB oraz zainstalowałeś lm-sensors ?xacti pisze:Jaki modul w asus eee odpowiada za odczytywanie predkosci wentylatora?Staram sie skonfigurowac sensors, ktore obecnie pokazuje tylko temperature procesora.
Pozdrawiam