Witam, 2 min. temu sporządziłem rejestrację i nie dokońca wiem gdzie taki temat zamieścić. Więc proszę o wyrozumiałość
Więc podczas instalacji ustawiłem wszystko jak trzeba, ale do partycji /home przydzieliłem tylko 3 GiB. Chce zainstalować np. NosTale, lecz mój dysk nie spełnia min. wymagań gdyż z wolnego miejsca pozostało mi tylko 1.7 GiB . Próbowałem powiększyć tę partycje już ok. 3 razy ale zawsze gdy zabiorę 120 GiB z systemu plików i chcę je dodać do /home to pisze mi: .... folowing 0 GiB czym to jest spowodowane ? czy robię coś źle ??
Może napisz trochę więcej - w jaki sposób chcesz powiększyć partycję /home, jakiego programu używasz itp. Najlepiej w takiej sytuacji uruchomić kompa z jakiejś bootowalnej płyty np. PartedMagic i użyć programu Gparted.
Posługiwałeś się już kiedyś jakimś partycjonerem? Aby powiększyć partycję musisz najpierw wygospodarować dla niej wolne miejsce na dysku. Pamiętaj, że po zmianie rozmiaru partycji zmieni się jej UUID i nie będzie się zgadzać z tym zapisanym w /etc/fstab.
znaczy się instalowałem Windowsa jeżeli chodzi o tworzenie partycji ale jeszcze nigdy nie posługiwałem się partycjonerem.
A tak w ogóle to jeżeli mam system plików w formacie ext4 i home też w ext4 to czy (jak przeglądałem inne tematy) można wolne miejsce przenieść i wtedy dodać jak wyczytałem
I jeszcze zdjęcie jak wygląda sytuacja mojego dysku:
Szczerze mówiąc masz na tym dysku bałagan. Moim zdaniem powinieneś najpierw poczytać na temat partycji dyskowych (podstawowe, rozszerzone, dyski logiczne), dobrze sobie zaplanować podział dysku, zrobić to raz a dobrze i zainstalować system od nowa. Będzie to trwało krócej niż przebudowywanie obecnych partycji. O ile dobrze widzę, to masz na dysku jedną partycję rozszerzoną, a na niej 3 dyski logiczne. Pewnie instalator systemu tak Ci podzielił. Poczytaj o tym jaki powinien być rozmiar partycji SWAP i czy w ogóle jej potrzebujesz.
aha szczerze mówiąc to ja dzieliłem z pomocą poradnika, ale mówiąc reinstall systemu masz na myśli powrót do 11.10 ?? Bo jakoś aktualizacja mnie nie przekonała a nagrywając płytę przez program "Brasero" stacja dysków odmawia posłuszeństwa i zacina się nagrywanie (przy okazji możecie podać jakiś dobry program do nagrywania to pobiorę 12.04, przegram i zainstaluje gotowe)
Porządek na dysku można uzyskać na przykład tak:
Z LiveCD uruchom gparted a następnie:
1. Usuń swap
2. Powiększ sda5 (home) na całe miejsce, które zajmował swap (czasem może pozostać nieprzydzielone miejsce wielkości kilku MB, nie przejmuj się tym)
3. Zmniejsz sda7 do momentu aż białe pole będzie podobnej wielkości, co żółte. Po prawej zostanie szare miejsce nieprzydzielone.
4. Na nieprzydzielonym miejscu utwórz dużą partycję ext4, jako punkt montowania daj /media/dane albo /media/jakaś_nazwa. Zostaw trochę nieprzydzielonego miejsca na końcu na swap
5 Utwórz nowy swap na resztce wolnego miejsca
Ja robię zwykle tak, że po każdej czynności daję Zastosuj, czyli po wykonaniu każdego powyższego punktu zapisywałbym dokonane zmiany. Nie jest to konieczne, ale moje dotychczasowe doświadczenia każą mi sądzić, że w ten sposób rzadziej występują błędy.
Prawdopodobnie potem będziesz musiał edytować /etc/fstab aby poprawić wpis swapa i dopisać tam nowo utworzoną partycję w /media
Tomfoc pisze:Szczerze mówiąc masz na tym dysku bałagan. Moim zdaniem powinieneś najpierw poczytać na temat partycji dyskowych (podstawowe, rozszerzone, dyski logiczne), dobrze sobie zaplanować podział dysku, zrobić to raz a dobrze i zainstalować system od nowa. Będzie to trwało krócej niż przebudowywanie obecnych partycji. O ile dobrze widzę, to masz na dysku jedną partycję rozszerzoną, a na niej 3 dyski logiczne. Pewnie instalator systemu tak Ci podzielił. Poczytaj o tym jaki powinien być rozmiar partycji SWAP i czy w ogóle jej potrzebujesz.
Jeżeli tak sądzisz to podaj przykładowe podzielenie dysku takiego jak mam (wiem to trochę dużo roboty)
rom pisze:Porządek na dysku można uzyskać na przykład tak:
Z LiveCD uruchom gparted a następnie:
1. Usuń swap
2. Powiększ sda5 (home) na całe miejsce, które zajmował swap (czasem może pozostać nieprzydzielone miejsce wielkości kilku MB, nie przejmuj się tym)
3. Zmniejsz sda7 do momentu aż białe pole będzie podobnej wielkości, co żółte. Po prawej zostanie szare miejsce nieprzydzielone.
4. Na nieprzydzielonym miejscu utwórz dużą partycję ext4, jako punkt montowania daj /media/dane albo /media/jakaś_nazwa. Zostaw trochę nieprzydzielonego miejsca na końcu na swap
5 Utwórz nowy swap na resztce wolnego miejsca
Ja robię zwykle tak, że po każdej czynności daję Zastosuj, czyli po wykonaniu każdego powyższego punktu zapisywałbym dokonane zmiany. Nie jest to konieczne, ale moje dotychczasowe doświadczenia każą mi sądzić, że w ten sposób rzadziej występują błędy.
Prawdopodobnie potem będziesz musiał edytować /etc/fstab aby poprawić wpis swapa i dopisać tam nowo utworzoną partycję w /media
Szczerze mówiąc odechciało mi się zabawy z Gparted'em za dużo roboty będzie
Jako że na dysku nie masz jeszcze żadnych szczególnie ważnych danych (prawie pusty dysk), sugeruje wywalić wszystkie 3 dyski logiczne, usunąć partycje rozszerzoną i utworzyć 2 partycje podstawowe, jakieś 30-50GB na system /, a resztę przeznaczyć na partycje /home. Wnioskuje, że RAMu Ci nie brakuje, więc z partycji SWAP bym zrezygnował
A to jak mam 4 GiB ramu to mam nie robić SWAP ???
Ale i tak wolę zrobić ReInstall systemu szybciej wyjdzie
I jeszcze taka informacja: Jestem "otwarty" na przykładowe podzielenie dysku
A tobie Linuxoholic bardzo dziękuję za przykład