Więc podczas instalacji ustawiłem wszystko jak trzeba, ale do partycji /home przydzieliłem tylko 3 GiB. Chce zainstalować np. NosTale, lecz mój dysk nie spełnia min. wymagań gdyż z wolnego miejsca pozostało mi tylko 1.7 GiB

Z góry dziękuję za pomoc

Tomfoc pisze:Szczerze mówiąc masz na tym dysku bałagan. Moim zdaniem powinieneś najpierw poczytać na temat partycji dyskowych (podstawowe, rozszerzone, dyski logiczne), dobrze sobie zaplanować podział dysku, zrobić to raz a dobrze i zainstalować system od nowa. Będzie to trwało krócej niż przebudowywanie obecnych partycji. O ile dobrze widzę, to masz na dysku jedną partycję rozszerzoną, a na niej 3 dyski logiczne. Pewnie instalator systemu tak Ci podzielił. Poczytaj o tym jaki powinien być rozmiar partycji SWAP i czy w ogóle jej potrzebujesz.
Szczerze mówiąc odechciało mi się zabawy z Gparted'em za dużo roboty będzierom pisze:Porządek na dysku można uzyskać na przykład tak:
Z LiveCD uruchom gparted a następnie:
1. Usuń swap
2. Powiększ sda5 (home) na całe miejsce, które zajmował swap (czasem może pozostać nieprzydzielone miejsce wielkości kilku MB, nie przejmuj się tym)
3. Zmniejsz sda7 do momentu aż białe pole będzie podobnej wielkości, co żółte. Po prawej zostanie szare miejsce nieprzydzielone.
4. Na nieprzydzielonym miejscu utwórz dużą partycję ext4, jako punkt montowania daj /media/dane albo /media/jakaś_nazwa. Zostaw trochę nieprzydzielonego miejsca na końcu na swap
5 Utwórz nowy swap na resztce wolnego miejsca
Ja robię zwykle tak, że po każdej czynności daję Zastosuj, czyli po wykonaniu każdego powyższego punktu zapisywałbym dokonane zmiany. Nie jest to konieczne, ale moje dotychczasowe doświadczenia każą mi sądzić, że w ten sposób rzadziej występują błędy.
Prawdopodobnie potem będziesz musiał edytować /etc/fstab aby poprawić wpis swapa i dopisać tam nowo utworzoną partycję w /media
Kiedyś powstał taki wątek odnośnie partycjonowania dysku. Proponuję do niego zajrzeć i poczytać: viewtopic.php?f=133&t=37350&hilit=partycjonowaniematex076 pisze: I jeszcze taka informacja: Jestem "otwarty" na przykładowe podzielenie dysku
Bardzo stary ten wątek, ale już się pochwaliłem swoim podziałembear7 pisze:Kiedyś powstał taki wątek odnośnie partycjonowania dysku. Proponuję do niego zajrzeć i poczytać: viewtopic.php?f=133&t=37350&hilit=partycjonowaniematex076 pisze: I jeszcze taka informacja: Jestem "otwarty" na przykładowe podzielenie dysku
Wątek może stary, ale tematyka ciągle aktualna.Linuxoholic pisze: Bardzo stary ten wątek, ale już się pochwaliłem swoim podziałem
Użytkownicy przeglądający to forum: Rgl i 12 gości