Ubuntu 12.04 ciągle prosi o podanie hasła do sieci wifi (na 10.04 i 8.10 jest dobrze)

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
Awatar użytkownika
elkanguro
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Ubuntu 12.04 ciągle prosi o podanie hasła do sieci wifi (na 10.04 i 8.10 jest dobrze)

Post autor: elkanguro »

Panowie i Panie, zainstalowałem przed chwilą Ubuntu 12.04 i mam problem z połączeniem wifi. Nie chce się połączyć z routerem, ciągle wyskakuje okienko o podanie hasła. Próbowałem chyba ze 30 razy. Wcześniej po kilku próbach się połączył i było ok. Po restarcie znów nie chce. Na 10.04 czy 8.10 które również mam zainstalowane nie ma najmniejszego problemu - uruchamia się system i automatycznie łączy z siecią. Karta to

Kod: Zaznacz cały

04:09.0 Network controller: RaLink RT2561/RT61 rev B 802.11g
.
Czy to jakiś znany problem w nowej wersji? Jest na to jakieś rozwiązanie?
heavymetal3
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Re: Ubuntu 12.04 ciągle prosi o podanie hasła do sieci wifi (na 10.04 i 8.10 jest dobrze)

Post autor: heavymetal3 »

To mi wygląda na problem ze sterownikiem , dziwi mnie to bo ubuntu ma swoje odpały ale na ogół z sieciówkami wi-fi jest ok , dam ci linka https://help.ubuntu.com/community/WifiD ... RalinkRT61 , tam jest tutorial kompilacji i instalacji firmware do twojej karty wi-fi , jeżeli to ci nie pomoże to zmień zabezpieczenia sieci z wpa2 na wep i zobacz czy będzie połączenie , bo oba te systemy szyfrowania różnią się od siebie diametralnie , wiec jeżeli ci zaskoczy na wep-ie , to znaczy ze masz problem z firmware(sterownikiem) , możesz również zainstalować w OSTATECZNOŚCI ndiswrapper ale to naprawdę w ostateczności.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”