Acer AO722, sterowniki ze strony AMD i znak wodny

Najmniejsze, najsłabsze, ale coraz bardziej popularne...
Cahir09
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Acer AO722, sterowniki ze strony AMD i znak wodny

Post autor: Cahir09 »

Witam, kilka dni temu kupiłem ww netbooka. Wszystko było OK ale postanowiłem zainstalować sterowniki do grafiki ze strony producenta (sądziłem że może będę miał większą wydajność w grach przez Wine ;-) ). Usunąłem przez Synaptic pakiet fglrx (to są sterowniki, jeśli dobrze myślę) bo instalator Catalysta nie chciał iść dalej. Zainstalowałem najnowszą paczkę ze strony AMD, restart i teraz mam znak wodny AMD Unsupported hardware w prawym dolnym rogu. Myślałem że sobie z tym poradzę bo kiedyś nawet coś o tym czytałem. Znalazłem kilka tematów odnośnie tego problemu ale dotyczą one wbudowanych sterowników. Próbowałem rozwiązania z pewnym skryptem ale on podmienia coś w sterowniku fglrx a tego usunąłem i skrypt nie działa :-x . Na początku chciałem zainstalować stery przez Dodatkowe sterowniki ale po pobraniu wyskakiwał błąd że nie może ich zainstalować i dlatego zdecydowałem się na te od AMD. Pytanie moje jest takie czy mogę teraz doinstalować pakiet fglrx tak żeby móc uruchomić ten skrypt i żeby system mi nie padl? ;-) Lub może w ogóle zrezygnować z tych zamkniętych sterowników ale przyznam że chciałbym jedynie pozbyć się tego komunikatu...

Z góry dzięki.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Acer AO722, sterowniki ze strony AMD i znak wodny

Post autor: e X t 7 3 »

Chodzi o wersje 12.6 tak ? ... znajdę chwile dam przepis co i jak ... akurat te sterowniki wzbudziły niemałe zamieszanie ... raczej negatywne. Ja już jednak mam zmodyfikowane paczki = działa budowa m.in pod 3.4.x i prawdopodobnie 3.5.x oraz dam skrypt usuwający znak wodny.

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Cahir09
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Re: Acer AO722, sterowniki ze strony AMD i znak wodny

Post autor: Cahir09 »

Tak, wersja sterowników to 12.6.

PS. Znak wodny sam zniknął. Dopiero po dobrej godzinie użytkowania zorientowałem się, że go nie ma :mrgreen:
Wczoraj chyba w ustawieniach Catalysta "odptaszyłem" pokazywanie powiadomień sterownika, może to pomogło :roll:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Netbooki i ultrabooki”