Ubuntu 12 nie widzi SSD

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
Awatar użytkownika
5w155
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Ubuntu 12 nie widzi SSD

Post autor: 5w155 »

Witam,
Chcę przeskoczyć w Win7 na Ubuntu12 i niestety nie jestem w stanie zaintalować systemu, ponieważ Ubuntu zaraz po wybraniu języka instalacji pokazuje mi komunikat, że nie mam wystarczającego miejsca na dysku. W /media dysku brak. GParted też nie widzi dysku. W BIOS-ie jest, Win7 działało poprawnie przez 2 lata. Dysk: OCZ Solid 3, podłączony do gniazda 6G. Nie działa pod AHCI i pod IDE.

Co poradzić?
mardosik
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: Ubuntu 12 nie widzi SSD

Post autor: mardosik »

Witam, miałem bardzo podobny problem z tą różnicą że ubuntu 12.04 zainstalowane na SSD nie widziało mi dysku HDD.
Specjalista polecił mi zamianę wtyków (ATA czy SATA, nie wiem) wewnątrz komputera w odpowiedniej kolejności.
Przepiąłem na pierwszą pozycję dysk SSD na drugą HDD i tak dalej. Dla pewności zainstalowałem system ponownie. U mnie operacja zakończyła się sukcesem ale pozbyciem się gwarancji bo plomba na obudowie zerwana.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”