Witam,
Chcę przeskoczyć w Win7 na Ubuntu12 i niestety nie jestem w stanie zaintalować systemu, ponieważ Ubuntu zaraz po wybraniu języka instalacji pokazuje mi komunikat, że nie mam wystarczającego miejsca na dysku. W /media dysku brak. GParted też nie widzi dysku. W BIOS-ie jest, Win7 działało poprawnie przez 2 lata. Dysk: OCZ Solid 3, podłączony do gniazda 6G. Nie działa pod AHCI i pod IDE.
Co poradzić?
Ubuntu 12 nie widzi SSD
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
Re: Ubuntu 12 nie widzi SSD
Witam, miałem bardzo podobny problem z tą różnicą że ubuntu 12.04 zainstalowane na SSD nie widziało mi dysku HDD.
Specjalista polecił mi zamianę wtyków (ATA czy SATA, nie wiem) wewnątrz komputera w odpowiedniej kolejności.
Przepiąłem na pierwszą pozycję dysk SSD na drugą HDD i tak dalej. Dla pewności zainstalowałem system ponownie. U mnie operacja zakończyła się sukcesem ale pozbyciem się gwarancji bo plomba na obudowie zerwana.
Specjalista polecił mi zamianę wtyków (ATA czy SATA, nie wiem) wewnątrz komputera w odpowiedniej kolejności.
Przepiąłem na pierwszą pozycję dysk SSD na drugą HDD i tak dalej. Dla pewności zainstalowałem system ponownie. U mnie operacja zakończyła się sukcesem ale pozbyciem się gwarancji bo plomba na obudowie zerwana.