Pozdrawiam
Moderator: e X t 7 3
Dzięki za infoe X t 7 3 pisze:Wypuszczono nowe Catalysty 12.8 ... zobaczymy, jak sobie radzą z nowymi kernelami.
Pozdrawiam
Witaj, nie trzeba - w przeciwieństwie do 12.6 buduje "od strzała".luk1don pisze:Trzeba je patchować pod kernele 3.4 3.5 itd. bo nie wiem czy dkms mi zbuduje moduły??
Co ciekawego pokazuje Powertop? Co do Powertop lepiej zainstalować nieco starszą wersję, gdyż ta najnowsza zawiera buga.cierzniak pisze:OK, to może ja opiszę spój przypadek na forum.
MacBook Pro 2011 13"
Intel i5 2415 2,3GHz (Turbo 2,9GHz) + Intel HD 3000
Patriot 16GB DDR3 1333MHz
Seagate 750GB 7200rpm 16MB cache
czyli trochę powiększony zestaw
zainstalowane Kubuntu 12.04, kernel 20.0, APM, cpufreqd + ręcznie ustawiony governor ondemand (cpufreqd-set -g ondemand), wpisy w GRUB odpowiadające procesorowi i grafice Intela, mikroukłady Intela i wygenerowałem Xorg.conf oraz dodatkowo to, co do Maca jest przygotowane przez Mactel, czyli SMC, sterownik do Wifi b43, pommed do sterowania klawiaturą (podświetlenie klawatury, eject DVD itd.), macfanctld do zarządzania wentylatorem.
Zużycie cały czas na poziomie 13-20W (takie same jest na genericu 3.20.29). Ma ktoś pomysł czym jeszcze można próbować zbić energetyczność? Przez cały czas jak piszę posta na forum (włączone Google Chrome, Kadu i terminal z powertopem) mam zużycie 17W, a to sporo za dużo, bo OS X mniej wciąga.
Rozumiem, że mam prądożerne podzespoły, ale mimo wszystko powinno coś się dać z tym zrobić, bateria ma 66Wh, więc więcej niż inne laptopy i na OS X wytrzyma takiej spokojnej pracy około 4-5h, a Kubuntu mi płacze, że 2,5h to max przy podobnych parametrach (w OS X mam 2 aplikacje chmurowe do synchronizacji, growla (odpowienik udev-notify) i parę innych procesów w tle).
Nie wiem co takiego tam zawarłeś, czego nie ustawię skryptami które zamieszczę w /etc/laptop-mode...#!/bin/sh
# Niniejszy skrypt jest wynikiem poszukiwań najbardziej optymalnej konfiguracji w zarządzaniu energia pod systemami Linux z rodziny Ubuntu/Debian/Mint
# i stanowi kompilacje już dostępnych (w różnych miejscach sieci internet: fora dyskusyjne, strony www, blogi, tutoriale, podręcznik kernela) rozwiązań oraz wyniki poszukiwań autora.
# Pozdrawiam
# Tomasz `e X t 7 3` Miś, email: ext73@wp.pl
# Lista urządzeń, jakie maja zostać poddane regułom - runtime-pm.
buslist="pci spi i2c"
case "$1" in
true)
# Włączenie ustawień obniżających pobór energii - w czasie pracy na baterii.
# Włączenie trybu oszczędzania energii dla dysku twardego - wyłączenie zasilania po 30 sekundach bezczynności.
/sbin/hdparm -S6 /dev/sda
# Włączenie trybu oszczędzania energii dla dysku twardego - ustawienie parkowania dysku na wartośc 160, zamiast 128.
/sbin/hdparm -B160 /dev/sda
# Włączenie trybu oszczędzania energii dla układów dźwiękowych Intela - oraz innych na nich bazujących.
echo Y > /sys/module/snd_hda_intel/parameters/power_save_controller
echo 1 > /sys/module/snd_hda_intel/parameters/power_save
# Włączenie trybu oszczędzania energii dla układów pracujących na szynie USB.
for i in /sys/bus/usb/devices/*/power/autosuspend; do
echo 1 > $i
done
for i in /sys/bus/usb/devices/*/power/level; do
echo auto > $i
done
for i in /sys/bus/usb/devices/*/power/autosuspend_delay_ms; do
echo 180000 > $i
done
for i in /sys/bus/usb/devices/*/power/wakeup; do
echo enabled > $i
done
for i in /sys/bus/usb/devices/*/power/control; do
echo auto > $i
done
# Włączenie trybu oszczędzania energii dla urządzeń pracujących na szynie SATA.
for i in /sys/class/scsi_host/host*/link_power_management_policy; do
echo min_power > $i
done
# Włączenie trybu oszczędzania energii - runtime power managemen.
for bus in $buslist; do
for i in /sys/bus/$bus/devices/*/power/control; do
echo auto > $i
done
done
;;
false)
# Przywrócenie ustawień pierwotnych - praca na zasilaniu sieciowym.
# Włączenie trybu oszczędzania energii dla dysku twardego - wyłączenie zasilania pod 10 minutach bezczynności.
/sbin/hdparm -S120 /dev/sda
# Włączenie trybu oszczędzania energii dla dysku twardego - przywrócenie wartości parkowania dysku do standardowych 254.
/sbin/hdparm -B254 /dev/sda
# Przywrócenie ustawień pierwotnych dla układów dźwiękowych Intela - oraz innych na nich bazujących.
echo N > /sys/module/snd_hda_intel/parameters/power_save_controller
echo 0 > /sys/module/snd_hda_intel/parameters/power_save
# Przywrócenie ustawień pierowtnych dla układów pracujących na szynie USB.
for i in /sys/bus/usb/devices/*/power/autosuspend; do
echo 2 > $i
done
for i in /sys/bus/usb/devices/*/power/wakeup; do
echo disabled > $i
done
for i in /sys/bus/usb/devices/*/power/level; do
echo on > $i
done
for i in /sys/bus/usb/devices/*/power/control; do
echo on > $i
done
# Przywrócenie ustawień pierwotnych dla urządzeń pracujących na szynie SATA.
for i in /sys/class/scsi_host/host*/link_power_management_policy
do echo max_performance > $i
done
# Przywrócenie ustawień pierwotnych - runtime power managemen.
for bus in $buslist; do
for i in /sys/bus/$bus/devices/*/power/control; do
echo on > $i
done
done
;;
esac
exit 0
Tak z ciekawości, po co Ci Linux na MacBook'u?cierzniak pisze:OK, to może ja opiszę spój przypadek na forum.
MacBook Pro 2011 13"
[...]
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości