Unity czyli to co zabije Ubuntu?!

Plotki, ploteczki na temat Ubuntu
Awatar użytkownika
JezdziecBezNicka
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

Re: Unity czyli to co zabije Ubuntu?!

Post autor: JezdziecBezNicka »

leknaglupote pisze:może w druga stronę, po co mi nowsze 12.04 skoro to wół? Ad wersji, 10.04 ma nadal wsparcie więc co nazywasz przestarzałym?
Z ciekawości wypróbuję w vm 10.04. Ale o ile mnie pamięć nie myli, Firefox jest tam w wersji 4 (teraz jest 15), a Libreoffice 3.2 (obecna 3.6) :P
ThinkPad E330 + ArchLinux + KDE
leknaglupote
Wygnańcy

Post autor: leknaglupote »

zainstalowałem 12.04, skoro świat idzie do przodu... ludzie - nie wiem do prawdy jak można na tym dziwadle pracować, szkoda czasu, szkoda nerwów, szkoda komputera. To co zrobił Microsoft wprowadzając Vistę to pryszcz do tego co zrobił Canonical z Ubuntu 12.04. Z Ubuntu korzystałem od lat, obecnie to padło nie zasługuje nawet na nazwę Ubuntu.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: bear7 »

leknaglupote pisze:zainstalowałem 12.04, skoro świat idzie do przodu... ludzie - nie wiem do prawdy jak można na tym dziwadle pracować, szkoda czasu, szkoda nerwów, szkoda komputera. To co zrobił Microsoft wprowadzając Vistę to pryszcz do tego co zrobił Canonical z Ubuntu 12.04. Z Ubuntu korzystałem od lat, obecnie to padło nie zasługuje nawet na nazwę Ubuntu.
Wystarczy już tych opinii. Dostałeś już tyle odpowiedzi z przeróżnymi rozwiązaniami. Nie odpowiada Ci Ubuntu w obecnej formie i/lub proponowane rozwiązania przez innych użytkowników forum? W takim razie zmień dystrybucję. Wybór jest dość spory: http://distrowatch.com/ Więcej twojego marudzenia już nie będziemy tolerować.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
Awatar użytkownika
Luk3
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.10
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: Luk3 »

O stary , nie wiem co Ci dolega, ale masz problem z tym unity. Przed Darwinem dominowało przekonanie, że przetrwają najsilniejsi. Później odkryto, że tak nie jest i stwierdzono, że przetrwają ci, którzy najlepiej dostosują się do zmian. Twoja narastająca frustracja może odbić się na zdrowiu i doprowadzić do wybuchu. Tylko bądź wtedy daleko od komputera, bo szkoda sprzętu.
Ostatnio zmieniony 31 sie 2012, 20:13 przez Luk3, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Rafcio
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86

Post autor: Rafcio »

JezdziecBezNicka pisze:
leknaglupote pisze:może w druga stronę, po co mi nowsze 12.04 skoro to wół? Ad wersji, 10.04 ma nadal wsparcie więc co nazywasz przestarzałym?
Z ciekawości wypróbuję w vm 10.04. Ale o ile mnie pamięć nie myli, Firefox jest tam w wersji 4 (teraz jest 15), a Libreoffice 3.2 (obecna 3.6) :P
http://www.mozilla.org/pl/firefox/new/ wystarczy rozpakować np do "/opt" masz new ff :-D

Proponuje pobrać Ubuntu 10.10 Server ( wsparcie 10.2015r. według mnie najbardziej dopracowana wersja )
W konsoli instalujesz co Ci potrzeba , server graficzny , manager logowania i środowisko graficzne do wyboru ...
np gnome-core i mamy minimalne poczciwe i stabilne gnome2 ...
Debian Jessie
leknaglupote
Wygnańcy

super, spróbuję - obym poradził sobie z wifi, w Squezze problem ten sam ale wynika z czego innego ;) Ubuntu z Unity jako środowiskiem domyślnym zniechęca skutecznie do korzystania z tego systemu, więcej użytkowników ubędzie niż przekona się do dziwadła...
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: bear7 »

leknaglupote pisze:Ubuntu z Unity jako środowiskiem domyślnym zniechęca skutecznie do korzystania z tego systemu, więcej użytkowników ubędzie niż przekona się do dziwadła...
Widzę, że ty dalej swoje... Żeby nie było, ostrzegałem.
bear7 pisze: Wystarczy już tych opinii. (...) Więcej twojego marudzenia już nie będziemy tolerować.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
leknaglupote
Wygnańcy

ok - dostosuję się do zaleceń moda i nie będę już pisał nic na temat Unity i że nie da się na nim pracować, że jest nie intuicyjne, powolne a całość pracuje jak wół ani że Unity jako domyślne środowisko graficzne to gniot i odstrasza całe rzesze użytkowników od lat pracujących na Ubuntu do wersji 10 :mrgreen:
Awatar użytkownika
mistrz1
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Lokalizacja: Związek Socjalistycznych Republik Europejskich. Dystrykt – Polska

Post autor: mistrz1 »

leknaglupote pisze:ok - dostosuję się do zaleceń moda i nie będę już pisał nic na temat Unity i że nie da się na nim pracować, że jest nie intuicyjne, powolne a całość pracuje jak wół ani że Unity jako domyślne środowisko graficzne to gniot i odstrasza całe rzesze użytkowników od lat pracujących na Ubuntu do wersji 10 :mrgreen:
To jest Twoja opinia i ładujesz się z nią, jak socjalista. Tu masz filmik, w którym gość opowiada, że Ubuntu 12.04 z Unity jest świetne, więc nie pisz bzdur. Może nie umiesz go obsługiwać, to na filmie masz instrukcję. :)
http://www.youtube.com/watch?v=4St9X5Ojoxo

Tak poza tym to podziwiam moderatora bear7, facet jest naprawdę wyrozumiały. Gdyby inni podejmowali decyzje to za takie bzdury (spam), które piszesz już dawno dostałbyś banana. :lol:
"Jeśli robisz to, co zawsze robiłeś, masz to, co zawsze miałeś" – Sokrates
Chwała Rosji! :) :clap:
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Post autor: Jusko »

mistrz1 pisze:
leknaglupote pisze:ok - dostosuję się do zaleceń moda i nie będę już pisał nic na temat Unity i że nie da się na nim pracować, że jest nie intuicyjne, powolne a całość pracuje jak wół ani że Unity jako domyślne środowisko graficzne to gniot i odstrasza całe rzesze użytkowników od lat pracujących na Ubuntu do wersji 10 :mrgreen:
To jest Twoja opinia i ładujesz się z nią, jak socjalista. Tu masz filmik, w którym gość opowiada, że Ubuntu 12.04 z Unity jest świetne, więc nie pisz bzdur. Może nie umiesz go obsługiwać, to na filmie masz instrukcję. :)
http://www.youtube.com/watch?v=4St9X5Ojoxo

Tak poza tym to podziwiam moderatora bear7, facet jest naprawdę wyrozumiały. Gdyby inni podejmowali decyzje to za takie bzdury (spam), które piszesz już dawno dostałbyś banana. :lol:
Ja również uważam Unity za nieszczególnie udany produkt - czy również nie umiem go obsługiwać, bo kolesiowi z filmiku się podobało? Spędziłem z Unity na roboczym komputerze ponad pół roku, robiłem normalne aktualizacje - w 11.10 było świetnie. Obecnie w 12.04 Unity tak bardzo zaczęło zwalniać, że mam skojarzenie z 4 letnim Windows pewnego Pana, któremu wtedy owy system serwisowałem. Moim zdaniem - do domu, może komuś się spodoba, dla mnie, roboczo w pracy, środowisko katorga. Na każdą z operacji czekam parę(naście) sekund - nie mogę pozwolić sobie na coś takiego. Maszyna również słaba nie jest, bo w firmie informatycznej nie można pozwolić sobie na przedpotopowe sprzęty. Co by nie było - jest więcej wrogów Unity, niż zwolenników. Mnie z początku też podobało się to środowisko, ale tylko z początku. Obecnie Unity w 12.04 mnie, może innemu działa dobrze - zwolniło tak katastrofalnie bardzo, iż nie jestem w stanie pracować, musiałem doinstalować inne środowisko. Pod Unity i Google Chrome miałem kłopoty z flashem (zamulał całą przeglądarkę) i grafiką 3D (katastrofalnie działało), pod MATE i KDE4 jakoś problemów na tej samej maszynie nie stwierdzam. I czytając zagraniczne Ubuntu (forum) - nie tylko ja mam widać, problem z wydajnością pod Unity.
leknaglupote
Wygnańcy

... myślałem że zagląda tu jedynie towarzystwo wzajemnej adoracji a jak widać moje odczucia z pracy na Unity nie są odosobnione. Gdyby Unity można doinstalować dla ciekawskich byłoby ok, jako środowisko domyślne odstrasza nowych użytkowników od pracy z tym systemem którzy z ciekawości sięgną po niego uruchamiając go w trybie Live. Gdyby powstał gotowy do pracy Ubuntu 12.04 z domyślnym Gnome lub Mate zapewne Canonical miałoby powód do zadowolenia.
Awatar użytkownika
brezniew
Przyjaciel
Przyjaciel
Środowisko graficzne: Fluxbox

Post autor: brezniew »

@leknaglupote:
Twoje biadolenie jest naprawdę żałosne. Mi też nie podoba się Unity czy Ubuntu, ale nie płaczę jak dzieciak, któremu ktoś zabrał zabawkę, tylko używam czegoś innego.
Nigdy się nie dogodzi wszystkim. Są tacy, którym się podoba i sobie chwalą, a niezadowoleni mogą sobie doinstalować co innego lub zmienić system.

PS Może nie pisz już po raz setny, że Ci się nie podoba Unity bo to już jest nudne.
Awatar użytkownika
mistrz1
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

Mam was wszystkich płaczących przytulić, pocieszyć :poc:. Zastanówcie się nad tym, co piszecie? Myślicie, że Cannonical tutaj zagląda i szybciutko spełni wasze żądania? Nie podoba Ci się Unity, OK, każdemu coś się podoba i coś nie podoba. Wolę KDE, więc go używam i nie jęczę na Unity. Mnie się nie podobają takie jęczenia, jak stara baba, jęczycie jak pussy :). Szanujcie tych, którzy używają Unity i im się podoba. Przestańcie decydować demokratycznie, co innym ma się podobać. Weźcie się ogarnijcie, miejcie cojones :razz:. Na tym polega wolność wyboru, że możesz wybrać inny system. Możesz nawet liczydła (takie dawne urządzenie do liczenia, obecnie nie używane) albo wybrać Windowsa, tam to dopiero masz szeroki wachlarz możliwości i Bill Gates wysłucha Twoich żalów i na drugi dzień już będziesz miał to, co chcesz. :D. Tylko mi nie mów, że w takich męczarniach i jękach używasz Unity? A jak używasz innego środowiska, to co Cię obchodzi Unity?
leknaglupote
Wygnańcy

nie zawracam sobie głowy tym środowiskiem i nie używam Ubuntu, ponieważ odpalając system w trybie Live jest jedynie gniot.
Awatar użytkownika
123wilk
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: 123wilk »

Zawsze możesz doinstalować środowisko graficzne xfce lub mate - kontynuacja gnome 2, nie rozumiem twej irytacji skoro kilka kliknięć i masz inne środowisko graficzne w stylu starego gnome 2.
leknaglupote
Wygnańcy

chyba zbyt dobrze nie doczytałem skoro w trybie Live można zmienić środowisko graficzne...
Awatar użytkownika
mistrz1
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

leknaglupote pisze:chyba zbyt dobrze nie doczytałem skoro w trybie Live można zmienić środowisko graficzne...
Sama umiejętność czytania nic nie daje. Aby coś z tego było, trzeba jeszcze rozumieć to, co się czyta. Najlepiej mniej czytać, a więcej myśleć nad tym, co się czyta. :)
Awatar użytkownika
JezdziecBezNicka
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: JezdziecBezNicka »

mistrz1 pisze:Szanujcie tych, którzy używają Unity i im się podoba. Przestańcie decydować demokratycznie, co innym ma się podobać.
Wiesz, problem polega na tym, że większość osób narzekających na Unity tak naprawdę po prostu czuje się źle patrząc, jak ich przyjaciel (Ubuntu) stacza się. Ja jęczę głównie dlatego, że nie mogę z czystym sumieniem polecić 12.04 swoim Windowsowym znajomym - i mnie to boli. I dlatego potrzebuję gdzieś się - że tak się wyrażę - wyżyć.

Mi to tak na prawdę mogłoby zwisać - sam dam sobie radę instalując starego sprawdzonego Archa, nawet nie myślę rezygnować z linucha. Problem polega na tym, że Ubuntu kojarzy mi się z reprezentantem linucha dla osób, które jeszcze w tym nie siedzą. I z tego powodu, gdy jego jakość jest niezadowalająca, ogarnia mnie "gniew" :)
ThinkPad E330 + ArchLinux + KDE
Awatar użytkownika
Tomfoc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 22.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: Tomfoc »

brezniew pisze:...Mi też nie podoba się Unity czy Ubuntu, ale nie płaczę jak dzieciak, któremu ktoś zabrał zabawkę, tylko używam czegoś innego.
Nigdy się nie dogodzi wszystkim. Są tacy, którym się podoba i sobie chwalą, a niezadowoleni mogą sobie doinstalować co innego lub zmienić system.
.....
Święte słowa. Wybór jest duży. Używam Unity, bo jest świetne. Nie używam KDE, bo to gniot.
Awatar użytkownika
mistrz1
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

Tomfoc pisze:
brezniew pisze:...Mi też nie podoba się Unity czy Ubuntu, ale nie płaczę jak dzieciak, któremu ktoś zabrał zabawkę, tylko używam czegoś innego.
.....
Święte słowa. Wybór jest duży. Używam Unity, bo jest świetne. Nie używam KDE, bo to gniot.
Kolego, uważaj, ja używam KDE, więc mnie nie obrażaj! :evil:
ODPOWIEDZ

Wróć do „... o Ubuntu”