Neostrada + SpeedTouch 330 (czarny) + Ubuntu 12.04

Karty sieciowe, modemy, routery, WiFi, Bluetooth etc.
zielonytomek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Neostrada + SpeedTouch 330 (czarny) + Ubuntu 12.04

Post autor: zielonytomek »

Witam ,

Od kilku dni walczę z instalacją neostrady pod ubuntu 12.04. Coś strasznego, myślałem, że to tylko kwestia ruszenia głową - poczytałem troche w necie, próbowałem już niemal wszystkiego ...a tu...nic. Czy ktoś może wie jak taki zestaw zmusić do działania: Neostrada + SpeedTouch 330 (czarny) + Ubuntu 12.04 64 bit. Czy to w ogóle ze sobą działa. Linuksa mam od nie dawna i bardzo szybko się zniechęciłem bo jeśli coś co trwa 5 minut i kończy się sukcesem w Windows a w Linuksie trwa 5 dni i nadal nie działa to po co komu taki system operacyjny. No dodatek zero supportu :( . W tepsie mnie wyśmiali bo Linuksa nie supportują. Ale może to tylko moja niewiedza więc jeśli się mylę może ktoś mnie oświeci. Dodam tylko, że wgrałem firmware i skonfigurowałem ppp. Na modemie zapaliły się zielone diodki ale gdy już odpalam pppd call speedtch to mam komunikat Plugin pppoatm.so loaded. connect(0.35): No such device. No i tu stanąłem. Grzebałem się w plikach zmieniając parametry konfiguracyjne. Ni w ząb. Próbowałem już też ściągać kilka programów instalacji DSL'a (ubudsl, ubuneo) ale nie działają i chyba są przestarzałe, Linnet też się w ogóle nie odpalił. W końcu się załamałem. Neostrada to moje jedyne wyjście na świat, bez tego nie mogę nic w zasadzie w systemie zainstalować do tego te ch...ne sudo wszędzie gdzie się człowiek ruszy. A akurat pilnie potrzebowałem coś zainstalować na Linuksie żeby na tym popracować. Straszne. Ratunku!! :pt36:
piotrek_ra
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Architektura: x86

Re: Neostrada + SpeedTouch 330 (czarny) + Ubuntu 12.04

Post autor: piotrek_ra »

Czy neostrady nie da się przypadkiem ustawić w Menedżerze sieci? Jest tam karta DSL czyli m.in. neo.

Czy zrobiłeś poprawnie firmware - speedtch-1.bin i speedtch-2.bin ? Czy masz w logach komunikat o synchronizacji?
Czy pojawiają się pliki urządzeń usb w /dev?
Awatar użytkownika
woolf
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.10
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86

Post autor: woolf »

U mnie linnet pięknie śmiga pod tą samą konfiguracją.
1. Ściągnij http://linnet.cba.pl/attachment.php?aid=8 i http://linnet.cba.pl/attachment.php?aid=4
2. Rozpakuj tylko linnet, archiwum zostaw spakowane, wrzuć do jednego folderu na pulpicie o nazwie linnet64.
3. Na podłączonym modemie wpisz

Kod: Zaznacz cały

cd $HOME/Pulpit/linnet64/
4.

chmod u+x linnet
5.

sudo ./linnet -i
6. postępuj tak jak jest napisane.

Jak chcesz to jeszcze mogę napisać o autostarcie, bo "linnet -a" coś mi nie śmiga, ale można to inaczej zrobić.

P.S. UbuDSL działał tylko do 10.04 długo walczyłem, żeby go odpalić, ale bez skutku, 12.04 ma inne jądro i by trzeba było pewnie napisać jakiegoś patcha.
zielonytomek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Post autor: zielonytomek »

I tak oto stał się cud i zadziałało. W sumie uruchamianie neostrady na ubuntu trwało u mnie 9 miesięcy... teraz już śmiga choć trochę się naczekałem. W tym co napisano powyżej jest jednak jeszcze jeden mały myk: otóż po instalacji należy zrestartować system/kompa inaczej nie zadziała. Ponadto system wyświetla przez chwilę sprzeczne info (o braku gotowości/ gotowości do instalacji) chyba jest jednak w końcu gotowy, skoro w końcu zaśmigał. Dziękuję bardzo za pomoc! :clap:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Urządzenia sieciowe”