Unity czyli to co zabije Ubuntu?!

Plotki, ploteczki na temat Ubuntu
Awatar użytkownika
brezniew
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Fluxbox
Architektura: x86_64

Re: Unity czyli to co zabije Ubuntu?!

Post autor: brezniew »

leknaglupote pisze:Jakoś nikt jakby nie zauważył że porzucono środowisko dzięki któremu przez lata Ubuntu zdobyło tak wielu użytkowników. Właściwie to ktoś to zauważył, lepiej późno jak wcale
Może idź w końcu do apteki i zrób pożytek ze swojego nicka, inaczej nigdy nie zrozumiesz, że GNOME to coś takiego:
http://www.gnome.org/gnome-3/
a Canonical w większości spraw nie ma nic do gadania. Składa tylko w całość projekty, nad którymi pracują inni.
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Post autor: Jusko »

brezniew pisze:
leknaglupote pisze:Jakoś nikt jakby nie zauważył że porzucono środowisko dzięki któremu przez lata Ubuntu zdobyło tak wielu użytkowników. Właściwie to ktoś to zauważył, lepiej późno jak wcale
Może idź w końcu do apteki i zrób pożytek ze swojego nicka, inaczej nigdy nie zrozumiesz, że GNOME to coś takiego:
http://www.gnome.org/gnome-3/
a Canonical w większości spraw nie ma nic do gadania. Składa tylko w całość projekty, nad którymi pracują inni.
Myślę, że Canonical ma coś do powiedzenia. Otóż autorzy Mate jakoś dają radę, Red Hat aktywnie wspiera nie tylko jądro, ale i GNOME (teraz już 3), autorzy nakładek typu Cinnamon też coś jakoś dają radę, ba - developerze Trinity nadal ciągną sami karawanę. Canonical jest po prostu biorcą i to wiemy wszyscy, także gdyby chcieli, to by mogli, bo mogliby np. rozwijać GNOME 2 tak jak Mate. Ale poszli swoją drogą, drogą Unity (przynajmniej stworzyli coś własnego a nie tylko wziętego od kogoś, niemniej koncepcja pasku po boku dziwnie przypomina mi NeXTSTEP dawnej firmy NeXT S.Jobsa, brakuje tylko w Unity tego paska defaultowo po prawej i mamy NeXTSTEP). Niemniej to firma informatyczna która na co dzień grzebie w kodzie, jednakże woli brać co gotowe i sklejać w całość - taki myk.
Awatar użytkownika
brezniew
Przyjaciel
Przyjaciel

Myślę, że Canonical ma coś do powiedzenia.
No i coś powiedzieli: Unity.
Otóż autorzy Mate jakoś dają radę, Red Hat aktywnie wspiera nie tylko jądro, ale i GNOME (teraz już 3), autorzy nakładek typu Cinnamon też coś jakoś dają radę, ba - developerze Trinity nadal ciągną sami karawanę.
Canonical ma inny plan działania — robić mało samemu i składać z elementów, nad którymi kto inny pracuje.
GNOME jest normalnie w repozytorium. Podobnie jak KDE i inne Openboksy.
Natomiast nekrofilia nie ma większego sensu na duża skalę.
Awatar użytkownika
makson
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: makson »

leknaglupote pisze:
makson pisze:Jeżeli, ktoś faktycznie zrezygnował z Ubuntu to dlatego, że był przyzwyczajony do korzystania z GNOME 2, a Unity po prostu było dla niego nowością. Dla mnie też łatwiej jest zmienić środowisko graficzne niż przyzwyczajenia, dlatego używam XFCE :) . Inna sprawa, że dla nowych użytkowników nauka Unity jest równie prosta lub nawet łatwiejsza niż GNOME 2.
Jakoś nikt jakby nie zauważył że porzucono środowisko dzięki któremu przez lata Ubuntu zdobyło tak wielu użytkowników. Właściwie to ktoś to zauważył, lepiej późno jak wcale...
Lepsze jest wrogiem dobrego.
leknaglupote pisze:Ostatnio użyczyłem instalkę 12.04 znajomemu, wrażenia i krótkie i ciekawe ;) więc nowych większość jednak odpycha to środowisko jak i szybkość działania.
Wybacz, ale ty i twój tajemniczy znajomy, to trochę za mała próbka statystyczna, żeby przekreślać od razu całe Unity

@Jusko
Zapraszam więc do społeczności Haiku. Ci cały software robią samemu i za jakieś 20 lat być może wydadzą pierwszą stabilną wersję systemu.
Miałem Linuksa, zanim stało się to modne.
leknaglupote
Wygnańcy

Post autor: leknaglupote »

korzystałem z Ubuntu, zresztą nie tylko z tej dystrybucji i zapewniam - nie jestem jej wrogiem, przeciwnie jednak od wersji 11.04 ten system odpycha, po prostu. Widać to po komentarzach na wielu stronach o systemie... Właśnie testuję Mint 13 z Mate. Fajny, szybki, nie zupełnie spolszczony, nie działa touchpad... Nie działa również na Ubuntu 12,04... Miał ktoś takie problemy na Acer Aspire One D257?
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: bear7 »

leknaglupote pisze:Właśnie testuję Mint 13 z Mate. Fajny, szybki, nie zupełnie spolszczony, nie działa touchpad... Nie działa również na Ubuntu 12,04... Miał ktoś takie problemy na Acer Aspire One D257?
Na Forum panuje zasada:jeden temat = jeden problemZastosuj się do tej zasady i opisz w osobnych tematach niezwiązane ze sobą wątki z Twojej wiadomościW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
Awatar użytkownika
gelon
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Post autor: gelon »

leknaglupote pisze:korzystałem z Ubuntu, zresztą nie tylko z tej dystrybucji i zapewniam - nie jestem jej wrogiem, przeciwnie jednak od wersji 11.04 ten system odpycha, po prostu. Widać to po komentarzach na wielu stronach o systemie...
odpycha bo może brakuje ramu, albo grafiki_!!!
na świeże stacjonarki gnome shell jest the best
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04

Post autor: linuxozaurus »

Na pocieszenie nowe ubuntu będzie z gnome 3.

//bear7: A ja jestem pewny, że nowe Ubuntu będzie dalej wydawane z Unity ;-) Jak zawsze, w twojej wypowiedzi czegoś brakuje... ;-) A ja się tylko czepiam...
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Awatar użytkownika
JezdziecBezNicka
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: JezdziecBezNicka »

gelon pisze:na świeże stacjonarki gnome shell jest the best
Ech...
Unity ma problemy z wydajnością. Za to Gnome-Shell ma problemy z... wszystkim innym. Nie wiem, jak można tego interfejsu używać na czymś innym niż tablet albo komórka.
ThinkPad E330 + ArchLinux + KDE
Awatar użytkownika
Luk3
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.10
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: Luk3 »

Ostatnio wziąłem się za testowanie Ubuntu 12.10 z Unity 6.6 na pokładzie i muszę przyznać, że na moim wiekowym netbooku śmiga o wiele szybciej niż poprzednie wersje tego środowiska :)
Awatar użytkownika
traveler-5
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: traveler-5 »

A mnie Unity popchnęło w kierunku KDE... Niestety. Pisałem to już wcześniej, ale powtórzę znowu... Unity podobało mi się i to bardzo... do momentu kiedy zaczęło się wieszać i psuć... Postanowiłem spróbować alternatywy i wybrałem Kubuntu... To był strzał w 10...
Te same aplikacje a przyjemność korzystania z komputera większa....
Teraz dziękuję Cannonical za Unity, bo dzięki temu miałem motywację do tego, żeby przenieść się na inną platformę i teraz mogę powiedzieć, że jestem zadowolony :)
leknaglupote
Wygnańcy

pokazała się wersja 12.10 bez domyślnego Unity?
Awatar użytkownika
brezniew
Przyjaciel
Przyjaciel

leknaglupote pisze:pokazała się wersja 12.10 bez domyślnego Unity?
Z choinki się zerwałeś?
Tak jak zawsze: Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu i 4658124 innych remiksów.
leknaglupote
Wygnańcy

tak jak nie zawsze miała być dostępna dystrybucja z domyślnym Gnome Schell więc sam chyba spadłeś z iglaka...
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: bear7 »

leknaglupote pisze:pokazała się wersja 12.10 bez domyślnego Unity?
Jakie pytanie, taka odpowiedź...
leknaglupote pisze:tak jak nie zawsze miała być dostępna dystrybucja z domyślnym Gnome Schell więc sam chyba spadłeś z iglaka...
Masz bana na google? Pomogę Ci: http://bit.ly/TGfAdG
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
leknaglupote
Wygnańcy

nie gniewaj się czasem ale skoro potrafiłeś (a pewnie z sarkazmem ale zechciałeś) to dzięki bardzo, jak widać nie wszyscy mogą i chcą a w zamian napiszą coś głupiego zamiast wykorzystać TEN SAM CZAS efektywnie i pomóc lub nie zabierać głosu w sprawie o której jak widać niewiele wiedzą...

//brezniew: po prostu odpowiedziałem na Twoje pytanie. Pretensje możesz mieć tylko do siebie, że nie potrafisz napisać czego oczekujesz.

-- 20 paź 2012, o 20:36 --
//brezniew: po prostu odpowiedziałem na Twoje pytanie. Pretensje możesz mieć tylko do siebie, że nie potrafisz napisać czego oczekujesz.
więc jednak nie miałeś wiedzy na temat Ubuntu 12.10 z domyślnym Gnome Schell a temat jest o Ubuntu, nie o Kubuntu czy Mint :D
Awatar użytkownika
brezniew
Przyjaciel
Przyjaciel

leknaglupote pisze:więc jednak nie miałeś wiedzy na temat Ubuntu 12.10 z domyślnym Gnome Schell a temat jest o Ubuntu, nie o Kubuntu czy Mint :D
Ubuntu 12.10 zostało już wydane. Z Unity.
To o czym piszesz to Ubuntu GNOME Remix 12.10, czyli tak jak pisałem wcześniej:
Tak jak zawsze: Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu i 4658124 innych remiksów.
leknaglupote
Wygnańcy

aj, jaki ja nie rozgarnięty... w sumie akurat Ty najlepiej wiesz skąd wziął się mój nick, tyle że... szkoda wspominać...

//brezniew: nie dąsaj się jak panienka ;-)
https://wiki.ubuntu.com/UbuntuGNOME/ReleaseNotes/12.10
Awatar użytkownika
soulreaver1
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Post autor: soulreaver1 »

JezdziecBezNicka pisze:
gelon pisze:na świeże stacjonarki gnome shell jest the best
Ech...
Unity ma problemy z wydajnością. Za to Gnome-Shell ma problemy z... wszystkim innym. Nie wiem, jak można tego interfejsu używać na czymś innym niż tablet albo komórka.
Ja tam nie mam żadnych problemów z gnome-shell tzn. na początku było sporo bugów ale większość zostało już poprawione. Co innego w Unity gdzie do tej pory nie mogą się uporać z okazjonalnie nie wysuwającym się paskiem menu.
Laos
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 24.04
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: Laos »

W latach 2009-2010 korzystałem z Ubuntu 9.04 na laptopie z Pentium III z kartą zintegrowaną Intela i system chodził szybko.
Niedawno wracając do Ubuntu zainstalowałem na dużo mocniejszym laptopie, bo z core 2 duo i 2gb ramu, system Ubuntu 12.04 z Unity. Niestety Unity działało bardzo wolno i mnie przyzwyczajonemu do tego, że programy są ładnie posegregowane nie przypadło do gustu. Zmieniłem na Lubuntu 12.10 i teraz wszystko chodzi bardzo sprawnie, szybko i łatwo znaleźć programy.
Polecam zmianę w przypadku komputerów energooszczędnych np. laptopów na lubuntu.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „... o Ubuntu”