Kernele testowe/stabilne wersja v21.x - atom oraz K8

Moderator: e X t 7 3

NetBit73

Re: Kernele testowe wersja v21.x - atom oraz K8

Post autor: NetBit73 »

quatrolibro pisze:
e X t 7 3 pisze: ... czy instalator zażądał hasła w związku ze zmianą uprawnień plików konfiguracyjnych ?

Odnośnie tego: "dziwne nowe zjawiska na starcie", co to takiego ?

Pozdrawiam
Hasło tylko raz, po ukazaniu się okienka xterm. Innych żądań hasła nie było.

NetBit73 pisze:mogę dodać sleep, powiedz co instalujesz, jaki kernel to podeślę ci zmodyfikowany instlator. Specjalnie nie daję tego, żeby nie przedłużać instalacji.
Nie ma co kombinować dla jednego człowieka. Widziałem w postach że ktoś też nie zdążył, może gdyby trzeba było ręcznie zamknąć to okno to każdy by sobie przerolował, zobaczył co wypluło. A tak literki małe, szybko leci i jeszcze samo znika ;-)
był błąd w poprzednim instalatorze i pliki konfiguracyjne przybierały właściciela normalnego usera zamiast roota, teraz to jest poprawione, ale przy okazji sprawdza na stracie czy jest ok i w razie czego naprawia wszystkim

z tym sleepem zrobiłem inaczej. teraz pracuję nad wersją która będzie czekać na wciśnięcie "entera" i dopiero zamknie okno. Tak będzie lepiej.

-- 7 gru 2012, o 20:44 --
Chris1507 pisze:Przejrzałem kod instalatora i jestem w podziwie, szacun. :clap: Kod ładnie napisany, jakby ktoś miał dołączyć do projektu, to myślę, że długo ze zrozumieniem kodu by mu nie zeszło. W bashu dorobiłem się tylko niedużego skryptu do łączenia się z Internetem. Świetna robota. :clap:
Jak zaczynałem pisać myślałem, że skończy się na 50-100 linijkach kodu. Dziś mam już na poziomie 1000;) Jakby robił bałagan, sam bym się w tym zgubił. Dzięki :)
Ostatnio zmieniony 07 gru 2012, 21:09 przez NetBit73, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86

Post autor: luk1don »

Unity z najnowszymi poprawkami i AMD Catalyst 12.11 Beta 11:
http://support.amd.com/us/gpudownload/l ... linux.aspx
sprawują się wyśmienicie ;-)
Awatar użytkownika
witek
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Post autor: witek »

Dlatego aby być pewnym dla Nvidii zalecam: 304.51 [sprawdzone tu hibernacja i usypianie zawsze działa

Kolego Witek, no cóż masz racje Canonicla co i rusz daje ciała :P ... ale ma pozycje dominującą ze wzrostową i co robić ;)
Niestety sterowniki 304.51 nic nie poprawiły w kwestii usypiania (hibernacji nie ma bo ... - lepiej wyłączyć niż pomyśleć - dewiza Canonical).
Lapek pójdzie spać, ale już się nie obudzi. Czarny ekran i tylko przycisk zasilania ratuje sytuację.

Co do pozycji dominującej - wygląda tak samo jak to, że Polska jest zieloną wyspą :)

I jeszcze z ostatniej chwili - Richard Stallman Calls Ubuntu "Spyware" http://www.phoronix.com/scan.php?page=n ... px=MTI0NTY
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Post autor: e X t 7 3 »

hmm ;) no tak zielona wyspa ... w sumie to może być prawdziwa teza = teraz zorają, a na wiosnę zasieją [trawę] ;P

Kolego witek, jaka maszyna dokładnie, jaki os, daj mi logi [zip i na maila] wygenerowane przez NeteXt`73.

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
quatrolibro
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.10

Post autor: quatrolibro »

Niestety jest znowu źle się dzieje. Zostawiłem komputer włączony i podłączony do prądu, nic nie robił przez 40 minut a temperatura wzrosła do 70 stopni, wiatrak jak suszarka. Bateria już dawno naładowana, ledwo ciepła. Otwarta 1 karta w FF. Wcześniej kiedy słuchałem muzyki (głośniki laptopa) i przeglądałem neta z filmikami włącznie, było 60 stopni, więc zachowywał się znośnie jak na podłączony do prądu. Normalnie (12.10 pod generykiem i 12.04 + v20.x) po 10 minutach bezczynności wycisza się zupełnie a teraz poszło w odwrotnym kierunku. Po odpięciu od sieci i 15 minutach czekania prawie nic się nie zmieniło temp. 66, wiatrak trochę słabiej dmucha.
Kubuntu 12.10, KDE 4.11, Kernel K8_64bit
Dell Vostro 3750, i5-2410M, Intel HD Graphics 3000/nVidia GT 540 (Optimus), Intel Wireless N-1030
Awatar użytkownika
elzear
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Post autor: elzear »

Odinstalowałem STA poprzez instalator, reboot i karta nie działa. Więc odinstalowałem również driver "bcmwl-kernel-source" i zainstalowałem go ponownie. Problem jest taki, że nie może zbudować paczek do tego kernela. Poniżej wrzucam log z Synaptic.

Kod: Zaznacz cały

Selecting previously unselected package bcmwl-kernel-source.
(Odczytywanie bazy danych ... 228198 files and directories currently installed.)
Rozpakowanie bcmwl-kernel-source (z .../bcmwl-kernel-source_5.100.82.38+bdcom-0ubuntu6.1_amd64.deb) ...
Konfigurowanie bcmwl-kernel-source (5.100.82.38+bdcom-0ubuntu6.1) ...
Loading new bcmwl-5.100.82.38+bdcom DKMS files...
First Installation: checking all kernels...
Building only for 3.6.8-ext73-f1-21.4-k8-ags-cfs
Building for architecture x86_64
Building initial module for 3.6.8-ext73-f1-21.4-k8-ags-cfs
ERROR (dkms apport): kernel package linux-headers-3.6.8-ext73-f1-21.4-k8-ags-cfs is not supported
Error! Bad return status for module build on kernel: 3.6.8-ext73-f1-21.4-k8-ags-cfs (x86_64)
Consult /var/lib/dkms/bcmwl/5.100.82.38+bdcom/build/make.log for more information.
update-initramfs: deferring update (trigger activated)
Przetwarzanie wyzwalaczy dla initramfs-tools...
update-initramfs: Generating /boot/initrd.img-3.6.8-ext73-f1-21.4-k8-ags-cfs
W: Possible missing firmware /lib/firmware/rtl_nic/rtl8168g-1.fw for module r8169
W: Possible missing firmware /lib/firmware/rtl_nic/rtl8106e-1.fw for module r8169
Warning: No support for locale: pl_PL.utf8

Poradziłem sobie poprzez pobranie ręcznie .deb z nowszej wersji ubuntu (12.10)
http://packages.ubuntu.com/quantal/bcmwl-kernel-source
Zainstalowałem i Wifi działa jednak na razie nie mam za bardzo jak sprawdzić czy dobrze działa bo nie mam teraz dostępu do żadnej sieci :)

Na pokładzie jest Mint 13 64 bit bazujący na Ubuntu 12.4. Karta ethernet po usunięciu nowego kernela i zainstalowaniu ponownie zaczęła działać. Jednak nadal były errory takie jak powyżej:

W: Possible missing firmware /lib/firmware/rtl_nic/rtl8168g-1.fw for module r8169
Awatar użytkownika
witek
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

e X t 7 3 pisze:hmm ;) no tak zielona wyspa ... w sumie to może być prawdziwa teza = teraz zorają, a na wiosnę zasieją [trawę] ;P

Kolego witek, jaka maszyna dokładnie, jaki os, daj mi logi [zip i na maila] wygenerowane przez NeteXt`73.

Pozdrawiam
Logi i dane sprzętu wysłane. Mam nadzieję, że coś się uda z tym zrobić. Z góry dziękuję.
quatrolibro
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Post autor: quatrolibro »

Wariactw ciąg dalszy włączyłem na "bakterii" na v21.4 od razu wiatrak na 3 biegu, w powertop 21W po 10 minutach zrobiłem restart wybierając generyka i już podczas ładowania się uspokoił, wiatrak mocno zwolnił, w powertop 10W-17W zależnie od tego co akurat robię (włączone WiFi, FF i konsola). Wiec znowu jest losowość pod kernelem v21.4. Może być bardzo dobrze, albo źle, zależy od nie wiadomo czego. Czasem zmienia się samo a czasem do wpadnięcia w inny stan wymagany jest restart. Nic nie było zmieniane od instalacji v21.4, po której było przez chwilę bardzo dobrze, czyli słychać było co jakiś czas tylko dysk a temp <50 stopni. Jedyne co zdaje się być pewne to koniec z zatrzymaniami na starcie :clap:

JerryG a jak u Ciebie pod v21.4 ze startem systemu ?
Kubuntu 12.10, KDE 4.11, Kernel K8_64bit
Dell Vostro 3750, i5-2410M, Intel HD Graphics 3000/nVidia GT 540 (Optimus), Intel Wireless N-1030
Awatar użytkownika
elzear
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Post autor: elzear »

Dotarłem już do domu, właśnie testuje połączenie Wi-Fi. Wychodzi na to, że nie jest to problem sterownika a kernela, układ zaczyna być gotowy dopiero po 5-6 sec.
Zauważyłem, że otwarto źródłowe sterowniki działają znacznie lepiej.
Przykład:
Gdy siedziałem z komputerem przy biurku a router stał nieopodal sieć działała dobrze, jednak w momencie gdy przeniosłem się do innego pomieszczenia, połączenie, pomimo tego, że było aktywne (w menedżerze), pakiety nie docierały do AP. Musiałem wtedy robić reconnect i sieć działała poprawnie. Co dziwne, gdy
wracałem na poprzednie miejsce (tzn. koło AP) znów musiałem robić reconnect.
W przypadku otwartych sterowników nie mam tego problemu.

Czy za bluetooth odpowiedzialny jest również driver bcmwl-kernel-source? Bluetooth mam wraz z kartą WiFi na PCI.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Panie i panowie jutro się ustosunkuje do wszystkich postów ;).

Pozdrawiam

-- 09 gru 2012 20:59 --

Na teraz pokrótce:

1. Zaprzestaje wsparcia dla zamkniętego sterownika broadcom - obecnie to już proteza = więcej z nią "zabawy" niż realnych korzyści. Sterownik nie jest rozwijany od ponad roku, podczas gdy sterowniki otwarte już są na tyle dojrzale aby spełniać swoja rolę. Po prostu "sztukowanie" tego zabytkowego sterownika do nowoczesnego kernela to już zbytek pracy ;). Od wersji v21.5 już go nie będzie.

2. Znalazłem przyczynę dziwnych zachowań - skoków zużycia energii i włączania/wyłączania ACPI na platformach z chipami Nviidi - v21.5 rozwiązuje ten problem [mam nadzieje].

3. Kwestia usypiania i hibernacji - zauważyłem [po zgłoszeniach], że jest problem na tych maszynach na których userzy dodali hibernacje ... w jaki sposób to zostało dodane ? Wygląda to bowiem na jakiś konflikt [te zmiany] <> APM <>pm-utils.

Pozdrawiam

-- 10 gru 2012 09:36 --

Phoronix wskazuje na regresje w zarządzaniu zasilaniem pod krenelami 3.6.x oraz 3.7.x -> There's Another Linux Kernel Power Problem. Mi natomiast udało się uzyskać pod kernelem v21.5 [bazuje na Linux-3.6.9], poniższy wynik na MSi X370 AMD APU E-350 z baterią 4 komorową 2150 mAh ;):

Kubuntu 12.10 - v21.5-brazos

Co do samego kernela Linux-3.7, tu jednak na początku będą pewne problemy ;):

1. Na teraz brak nawet developerskich źródłem patchsetu AppArmor - co zdarzyło się pierwszy raz !

2. Nie dziwie się, ze Linus opóźnia wydanie stabilne - kernel 'wali' błędami I/O, "jak ta lala" - ilość błędów na pół ekranu przy starcie.

3. Oczywiście są problemy z kompatybilnością stertowników graficznych - zamkniętych - nawet przykładowe Catalysty 12.11 beta 11 się wykrzaczają [choć wiem jak je zmusić do działania].

Zatem jak widać "zestaw startowy" jest ostry ... mam nadzieje ze do 2 tygodni się z tym uporają ;).

Pozdrawiam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Chris1507
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Architektura: x86

Post autor: Chris1507 »

Jesteś w stanie jakoś podrasować sterownik ath5k, żeby moduł z większą mocą działał? Na XP lepiej łapie Wi-Fi.
Można KDE 4.10 na Ubuntu 12.10 zainstalować?
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Chris1507 pisze:Jesteś w stanie jakoś podrasować sterownik ath5k, żeby moduł z większą mocą działał? Na XP lepiej łapie Wi-Fi.
Można KDE 4.10 na Ubuntu 12.10 zainstalować?
No cóż nie jestem Developerem tego sterownika ;) ... nie mam na ten moment tez takiej wiedzy aby w wyniku analizy jego kodu udało mi się to naprawić ... czego szczerze żałuje ;). Jednak jeśli w Twojej ocenie nie działa prawidłowo zgłoś to Pan na lkml.

Co do 4.10 jeśli masz Pan pewne źródła to i owszem, choć Ja bym się wstrzymał ;), na razie beta wiec bugów jeszcze trochę będzie.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
witek
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

3. Kwestia usypiania i hibernacji - zauważyłem [po zgłoszeniach], że jest problem na tych maszynach na których userzy dodali hibernacje ... w jaki sposób to zostało dodane ? Wygląda to bowiem na jakiś konflikt [te zmiany] <> APM <>pm-utils.
Ja u siebie nie dodawałem w żaden sposób hibernacji. Po instalacji systemu tej opcji w menu nie ma. Jest tylko usypianie, które też nie działa.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

witek pisze:
Ja u siebie nie dodawałem w żaden sposób hibernacji. Po instalacji systemu tej opcji w menu nie ma. Jest tylko usypianie, które też nie działa.
Przypomnij proszę maszynę ?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
witek
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Lenovo 3000 N200 C2D T8100 2GB Gf go7300 Kubuntu 12.10 64 bit
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

witek pisze:Lenovo 3000 N200 C2D T8100 2GB Gf go7300 Kubuntu 12.10 64 bit
Dobra zobaczymy pod v21.5, być może dziś mi się uda udostępnić oraz wraz z Kolegą Netbitem udostepnimy nowy NeteXt`73 2.0 ;), tu m.in. zarządzanie usługami SysV oraz Upstart - tryby automat i expert ;). Nowe kernele zapewniają na średniej klasy maszynach - w tym tym Lenovo maksymalną [55-60 FPS] responsywność nawet przy 100 % obciążeniu każdego wątku/rdzenia procesora. Przykładowo pod takim MSi X370 na AMD APU E-350 mamy idealną płynność środowiska - w szczególnie w połączeniu z nowymi Catalystami 12.12 ;). Dodatkowo większa oszczędność energii. Mi udało się na nim zejść do 3.99 Watta [v21.5-Brazos], a Koledze Netbit73 na jego maszynie z C2D + 3 dyski [SSD i HDD] do 12.4 Watta [v21.5-K8]. Kernele bazują na Linux-3.6.10 ;).

Największy problem jest z maszynami pod Nvidią ... testowałem ostro na 1201n i tu na 30 starów było wręcz genialnie = 9 watt poboru energii w trybie idle [co jak na tę maszynie jest rewelacyjnym wynikiem]. Jednak 31 start z baterii [po wcześniejszym zamknięciu systemu = power off] i system wstaje z huczącym wiatrakiem, a Nvidia pomimo wymuszenia trybu oszczędności [w xorg.conf] grzeje "na maksa". Tu jest jakiś problem na styku sterowniki Nvidii <> nowe kernele 3.6 i 3.7. Wydaje mi się, że znacznie ograniczyłem ten problem, ale go niestety nie wyeliminowałem ... szukam dalej przyczyny.

Zresztą Nvidia mnie coraz bardzie "wkurza", przykładowo problemy pod Steam - problemy z przejściem do renderowania w trybie pełnoekranowym [wiem jak to ominąć i już po zgłoszeniach poprawili Serious Sam`a 3, ale czasem się mu wystartuje z balck screenem], czy tez jakimiś dziwnymi przepełnieniami bufora ramki i czarny ekran - nie da się odpalić działającego Team Fortress 2 [znaczy się działa, ale nic nie widać] ... a pod AMD Radeonem ? Super ! Wszystko działa od strzała :P. To samo pod Wine - pod Nvidią zwalnia, pod AMD wzrasta i to rok do roku nawet o 100 % wydajności i to bez ekranowych `artefaktów`, jak pod Nvdią - np. seria Call of Duty.

Pozdrawiam

NetBit73

e X t 7 3 pisze: Dobra zobaczymy pod v21.5, być może dziś mi się uda udostępnić oraz wraz z Kolegą Netbitem udostepnimy nowy NeteXt`73 2.0 ;), tu m.in. zarządzanie usługami SysV oraz Upstart - tryby automat i expert ;).
Pozdrawiam
No poprawek jest dużo więcej. Doszło między innymi:
- możliwość instalacji kerneli pobranych wcześniej na dysk (dotyczy kerneli e X t 7 3)
- możliwość instalacji samych nagłówków od kerneli ( na życzenie e X t 7 3)
- możliwość instalacji przedpremierowych kerneli (dla betatesterów )
- możliwość usuwania kerneli - tryb expert po wskazaniu konkretnych paczek linux-images oraz linux-headers
- wspomniane zarządzanie usługami SysV i Upstart
- zmodyfikowana została instalacja zależności, teraz programik sprawdzi czego brakuje i zainstaluje to na raz ( lub na dwa dla 12.04 bez gcc 4.7)
- zmodyfikowane zostały instalatory APM, cpufreqd, microcode, teraz jak wejdziemy w tą opcję to jak mamy zainstalowane to zapyta czy usunąć, a jak nie mamy zainstalowane to zapyta czy zainstalować.

Ogólnie starałem się zrobić wersję, która wymaga do instalacji mniej kroków.
Awatar użytkownika
witek
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Wow! Z instalatora robi się niezły kombajn, byle tak dalej :)

-- 13 gru 2012 13:25 --
Zresztą Nvidia mnie coraz bardzie "wkurza", przykładowo problemy pod Steam - problemy z przejściem do renderowania w trybie pełnoekranowym [wiem jak to ominąć i już po zgłoszeniach poprawili Serious Sam`a 3, ale czasem się mu wystartuje z balck screenem], czy tez jakimiś dziwnymi przepełnieniami bufora ramki i czarny ekran - nie da się odpalić działającego Team Fortress 2 [znaczy się działa, ale nic nie widać] ... a pod AMD Radeonem ? Super ! Wszystko działa od strzała :P. To samo pod Wine - pod Nvidią zwalnia, pod AMD wzrasta i to rok do roku nawet o 100 % wydajności i to bez ekranowych `artefaktów`, jak pod Nvdią - np. seria Call of Duty.
Ciekawe jest to co piszesz. Fakt, że na Phornix piszą o poprawkach sterowników ATI http://www.phoronix.com/scan.php?page=n ... px=MTI1MDI włącznie z otwarto-źródłowymi http://www.phoronix.com/scan.php?page=n ... px=MTI1MDE może coś się w końcu ruszy i będzie można wybierać z pośród producentów bez obawy, że jednak karta nie ruszy. Intel też mocno pracuje, więc rok 2013 może być całkiem udany pod względem poprawy wydajności i jakości sterowników dla pingwina.

Czy możesz podać jakie to ustawienia w xorg.conf masz zastosowane dla trybu oszczędności - Powermizer. Może jakby go wyłączyć to kernel lub twoje skrypty lepiej obsłużą zarządzanie energią?
NetBit73

witek pisze:Wow! Z instalatora robi się niezły kombajn, byle tak dalej :)
ta, 1100 linii kodu;) jakieś 25 kartek A4 :) oj jakbym tak na "polaku" pisał w średniej:)
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

witek pisze:Wow! Z instalatora robi się niezły kombajn, byle tak dalej :)

-- 13 gru 2012 13:25 --
Ciekawe jest to co piszesz. Fakt, że na Phornix piszą o poprawkach sterowników ATI http://www.phoronix.com/scan.php?page=n ... px=MTI1MDI włącznie z otwarto-źródłowymi http://www.phoronix.com/scan.php?page=n ... px=MTI1MDE może coś się w końcu ruszy i będzie można wybierać z pośród producentów bez obawy, że jednak karta nie ruszy. Intel też mocno pracuje, więc rok 2013 może być całkiem udany pod względem poprawy wydajności i jakości sterowników dla pingwina.

Czy możesz podać jakie to ustawienia w xorg.conf masz zastosowane dla trybu oszczędności - Powermizer. Może jakby go wyłączyć to kernel lub twoje skrypty lepiej obsłużą zarządzanie energią?
Co do "instalatora" to fakt udało się spełniać - przynajmniej moim zdaniem ;) - pierwotne założenia ... zobaczymy co dalej ;)

Co do producentów. Jeśli oferowałbym maszyny to jedynie Intel i AMD APU ... na Nvidii na pewno nic ! To wiem po rocznych analizach i tym co się dzieje u jednego i drugiego producenta. Oczywiście mowa o maszynach mobilnych. Na stacjonarnych Nvidia radzi sobie oki, choć już nie jest moim zdaniem liderem - przynajmniej jeśli chodzi i stabilność [tu AMD od sterowników 12.8 bije ją na głowę] i bezproblemowość ;).

Co do wpisów w xorg.conf, chodzi o te fragmenty:

Section "Module"
	Load	"glx"
	SubSection  "extmod"
	Option    "omit xfree86-dga"   # wyłącza rozszerzenia DGA
	EndSubSection
EndSection

Section "Device"
    Identifier     "Device0"
    Driver         "nvidia"
    VendorName     "NVIDIA Corporation"
    Option         "RegistryDwords" "PowerMizerEnable=0x1; PerfLevelSrc=0x3322; PowerMizerDefaultAC=0x1"
    Option	      "NoLogo"		"True"
    Option         "TripleBuffer" 	"True"
    Option         "Coolbits" "1"
EndSection
Taki zestaw zapewnia wysoką wydajność i energooszczędność w trybie pracy na baterii [jeśli wszystko działa prawidłowo] - zresztą jest instalator w wątku, ze skryptami - dla maszyn mobilnych głównie. Choć Ja po dostosowaniu stosuje na stacjonarce, bo inaczej responsywność systemu dramatycznie spada na standardowych ustawieniach - tych nawet nie ma co porównywać do ustawień AMD - tu bowiem responsywność jest idealna przy standardowych parametrach ;).

Pozdrawiam

Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”