Funnykris pisze:Czy to wystarczająca brak kompatybilności z aplikacjami czy nadal uważasz że chodzi o subiektywne odczucia podyktowane gustem?
Ciągle uważam, że jest to kwestia gustu. Mnie osobiście Cinammon nie odpowiada - pierwszy kontakt i już widzę, że jest wzorowany na pulpicie Windows. No ale nie o tym chciałem pisać...
Jak już pisałem wcześniej. Canonical zdecydowało się wprowadzić swoje własne środowisko graficzne (kto nie wie z jakich powodów, to polecam poczytać wątek od początku) i skupiło się na aplikacjach, które są domyślnie dostarczane z tą dystrybucją. Audacity do tych aplikacji nie należy. Za kompatybilność odpowiadają autorzy aplikacji, a nie Canonical.
A teraz najważniejsze. Faktycznie, Adacity z domyślnego repozytorium sprawiało problemy. Ale od tego jest społeczność Ubuntu i tzw. repozytoria osób trzecich:
Kod: Zaznacz cały
sudo add-apt-repository ppa:audacity-team/daily
sudo apt-get update
sudo apt-get install audacity
Nie wiem, czy właśnie z tego powodu powstało to repozytorium, czy też nie. Ale wiem, że właściwie od początku istnienia Unity instalacja Audacity z tego źródła rozwiązuje opisany przez Ciebie problem z paskiem menu.
Funnykris pisze:BTW sprowokowałem niezły offtop sorki

Czy ja wiem, czy to zaraz OT...
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.