Witajcie,
mam następujący niewygodny dość problem na Ubuntu 12.04.
W moim Asusie nie działa PPM na touch'u. Jest postrzegany jako lewy przycisk myszki. Działa dokładnie tak samo (chyba, że nie wiem czegoś o budowie tego touchpad'a w tym laptopie).
Czy ktoś ma jakiś pomysł?
Asus R500VM - prawy przycisk na touchpad'zie
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 19.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
Re: Asus R500VM - prawy przycisk na touchpad'zie
Alt+F2 > synaptiks
lub
Menu > Narzedzia > synaptiks
bądź
Menu > Ustawienia > Ustawienia systemowe > Urządzenia wejściowe
Kliknij po lewej w "Touchpad configuration" (lub samo "Touchpad"). W zakładce "Tapping" będziesz mógł przyporządkować działania dla narożników touchpada (top - górny, bottom - dolny
)
Możesz też zmienić wiele innych ustawień. Niektóre są moim zdaniem bardzo przydatne.
Ja np. mam obydwa górne narożniki wyłączone, a dolne - odpowiednio "Left mouse button" i "Right mouse button".
-- 22 sty 2013, o 16:34 --
ps.
A tak w ogóle to nie wiem czy wiesz, ale dolna krawędź touchpada ugina się - jak trochę mocniej naciśniesz lewy lub prawy dolny róg, to poczujesz (i usłyszysz) "klik".
To właśnie są te fizyczne przyciski touchpada.
-- 22 sty 2013, o 16:40 --
ja w ogóle nie używam tych "klik-ów".
Odpowiednik PPM w myszce mam ustawione jako tapnięcie trzema palcami.
lub
Menu > Narzedzia > synaptiks
bądź
Menu > Ustawienia > Ustawienia systemowe > Urządzenia wejściowe
Kliknij po lewej w "Touchpad configuration" (lub samo "Touchpad"). W zakładce "Tapping" będziesz mógł przyporządkować działania dla narożników touchpada (top - górny, bottom - dolny

Możesz też zmienić wiele innych ustawień. Niektóre są moim zdaniem bardzo przydatne.
Ja np. mam obydwa górne narożniki wyłączone, a dolne - odpowiednio "Left mouse button" i "Right mouse button".
-- 22 sty 2013, o 16:34 --
ps.
A tak w ogóle to nie wiem czy wiesz, ale dolna krawędź touchpada ugina się - jak trochę mocniej naciśniesz lewy lub prawy dolny róg, to poczujesz (i usłyszysz) "klik".

To właśnie są te fizyczne przyciski touchpada.
-- 22 sty 2013, o 16:40 --
ja w ogóle nie używam tych "klik-ów".
Odpowiednik PPM w myszce mam ustawione jako tapnięcie trzema palcami.

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
Wiem jak działa i zbudowany jest touchpad
w tym asusie gdzie bym nie kliknąl, nawet na środek touchpada to słychać "klik".. 
chyba jestem ślepy albo coś, ale, alt + f2 (otwiera menu w lightdm) no i wpisuje synaptiks, i nic.. zero Null..
jakieś pomysły
? rozglądam się po różnych forach i z moim modelem asusa ale nic nie znalazłem jeszcze.

chyba jestem ślepy albo coś, ale, alt + f2 (otwiera menu w lightdm) no i wpisuje synaptiks, i nic.. zero Null..
jakieś pomysły

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 19.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Nie wiem jak jest u Ciebie, ale u mnie jak lekko "tapnę" palcem na środek touchpada, to słychać jakieś tam stuknięcie, ale nie jest to kliknięcie - panel jest przymocowany do obudowy jedynie górną krawędzią, a dolna "wisi" nad fizycymi przyciskami (switch-ami). Można to wywnioskować pukając lekko palcem od lewej do prawej i od góry do dołu, tzn. im bliżej dolnej krawędzi tym odgłos stuknięcia jest głośniejszy.
Jak lekko naciśniesz palcem na dolną krawędź, to panel jedynie oprze się na switch-ach (zetknie się z nimi). Ich "klik" słychać dopiero przy nieco mocniejszym naciśnięciu na panel.
Nie wiem czy to tak powinno być i czy nie jest to przypadkiem jakiś defekt produkcyjny, ale mi to akurat nie przeszkadza.
...napisałem to po to abyśmy się na pewno dobrze zrozumieli.
Skoro "Null", to znaczy, że musisz zainstalować:
sudo apt-get install synaptiks
ps.
A na live też tak samo się dzieje z tym prawym klikaczem?
Może spróbuj 12.10? U mnie nigdy nie było żadnego problemu z touchpadem i klikaczami.
...tak, wiem, na forach cienko o tym modelu. Czuję ten sam ból
Jak lekko naciśniesz palcem na dolną krawędź, to panel jedynie oprze się na switch-ach (zetknie się z nimi). Ich "klik" słychać dopiero przy nieco mocniejszym naciśnięciu na panel.
Nie wiem czy to tak powinno być i czy nie jest to przypadkiem jakiś defekt produkcyjny, ale mi to akurat nie przeszkadza.

...napisałem to po to abyśmy się na pewno dobrze zrozumieli.

Skoro "Null", to znaczy, że musisz zainstalować:
sudo apt-get install synaptiks
ps.
A na live też tak samo się dzieje z tym prawym klikaczem?
Może spróbuj 12.10? U mnie nigdy nie było żadnego problemu z touchpadem i klikaczami.
...tak, wiem, na forach cienko o tym modelu. Czuję ten sam ból