Asus R500VM - prawy przycisk na touchpad'zie

Przenośne komputery i problemy z nimi związane
kaczkazdw
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Architektura: x86_64

Asus R500VM - prawy przycisk na touchpad'zie

Post autor: kaczkazdw »

Witajcie,

mam następujący niewygodny dość problem na Ubuntu 12.04.
W moim Asusie nie działa PPM na touch'u. Jest postrzegany jako lewy przycisk myszki. Działa dokładnie tak samo (chyba, że nie wiem czegoś o budowie tego touchpad'a w tym laptopie).

Czy ktoś ma jakiś pomysł?
Moreno
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 19.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Re: Asus R500VM - prawy przycisk na touchpad'zie

Post autor: Moreno »

Alt+F2 > synaptiks
lub
Menu > Narzedzia > synaptiks
bądź
Menu > Ustawienia > Ustawienia systemowe > Urządzenia wejściowe

Kliknij po lewej w "Touchpad configuration" (lub samo "Touchpad"). W zakładce "Tapping" będziesz mógł przyporządkować działania dla narożników touchpada (top - górny, bottom - dolny :) )
Możesz też zmienić wiele innych ustawień. Niektóre są moim zdaniem bardzo przydatne.
Ja np. mam obydwa górne narożniki wyłączone, a dolne - odpowiednio "Left mouse button" i "Right mouse button".

-- 22 sty 2013, o 16:34 --

ps.
A tak w ogóle to nie wiem czy wiesz, ale dolna krawędź touchpada ugina się - jak trochę mocniej naciśniesz lewy lub prawy dolny róg, to poczujesz (i usłyszysz) "klik". :)
To właśnie są te fizyczne przyciski touchpada.

-- 22 sty 2013, o 16:40 --

ja w ogóle nie używam tych "klik-ów".
Odpowiednik PPM w myszce mam ustawione jako tapnięcie trzema palcami. :D
kaczkazdw
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04

Post autor: kaczkazdw »

Wiem jak działa i zbudowany jest touchpad ;) w tym asusie gdzie bym nie kliknąl, nawet na środek touchpada to słychać "klik".. :)

chyba jestem ślepy albo coś, ale, alt + f2 (otwiera menu w lightdm) no i wpisuje synaptiks, i nic.. zero Null..
jakieś pomysły ;) ? rozglądam się po różnych forach i z moim modelem asusa ale nic nie znalazłem jeszcze.
Moreno
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 19.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: Moreno »

Nie wiem jak jest u Ciebie, ale u mnie jak lekko "tapnę" palcem na środek touchpada, to słychać jakieś tam stuknięcie, ale nie jest to kliknięcie - panel jest przymocowany do obudowy jedynie górną krawędzią, a dolna "wisi" nad fizycymi przyciskami (switch-ami). Można to wywnioskować pukając lekko palcem od lewej do prawej i od góry do dołu, tzn. im bliżej dolnej krawędzi tym odgłos stuknięcia jest głośniejszy.
Jak lekko naciśniesz palcem na dolną krawędź, to panel jedynie oprze się na switch-ach (zetknie się z nimi). Ich "klik" słychać dopiero przy nieco mocniejszym naciśnięciu na panel.
Nie wiem czy to tak powinno być i czy nie jest to przypadkiem jakiś defekt produkcyjny, ale mi to akurat nie przeszkadza. :)
...napisałem to po to abyśmy się na pewno dobrze zrozumieli. ;)

Skoro "Null", to znaczy, że musisz zainstalować:
sudo apt-get install synaptiks

ps.
A na live też tak samo się dzieje z tym prawym klikaczem?
Może spróbuj 12.10? U mnie nigdy nie było żadnego problemu z touchpadem i klikaczami.
...tak, wiem, na forach cienko o tym modelu. Czuję ten sam ból :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Laptopy”