"Odciszanie" dźwięków w Xubuntu
- drzewiec
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86
- Kontakt:
"Odciszanie" dźwięków w Xubuntu
Witam. Posiadam Xubuntu 12.10 i nie potrafię się pozbyć pewnego irytującego błędu.
Dźwięk normalnie działa, ale gdy wcisnę przycisk wyciszenia (Dell Latitude D620) to nie mogę potem znów go włączyć. Jeśli ściszę do minimum, a potem podgłośnię to działa. Tylko w przypadku naciśnięcia przycisku wyciszenia dźwięk nie chce wrócić. Jedynym sposobem jest uruchomienie Kontroli Głośności Pulse Audio i w zakładce "urządzenia wyjściowe" kliknięciem odznaczyć wyciszenie. Gdy znów wcisnę klawisz mute całą operację trzeba powtarzać. Nie muszę chyba mówić, że jest to nieco kłopotliwe. Wszelkie machinacje z przyciskami "zblokowanie kanałów" czy "jako zapasowe" nie dały rezultatów.
Dodam jeszcze, że błąd ten występuje tylko w przypadku xfce. Niezależnie, czy to Xubuntu czy ubuntu z zainstalowanym xfce - w żadnym innym środowisku graficznym tak się nie dzieje. Tylko xfce.
Za wszelką pomoc będę bardzo wdzięczny.
EDIT
Próbowałem już odinstalowywać te wszystkie alsy, pulsy i co tam jeszcze. Synapticem je wywalałem, instalowałem na nowo i nic.
Dźwięk normalnie działa, ale gdy wcisnę przycisk wyciszenia (Dell Latitude D620) to nie mogę potem znów go włączyć. Jeśli ściszę do minimum, a potem podgłośnię to działa. Tylko w przypadku naciśnięcia przycisku wyciszenia dźwięk nie chce wrócić. Jedynym sposobem jest uruchomienie Kontroli Głośności Pulse Audio i w zakładce "urządzenia wyjściowe" kliknięciem odznaczyć wyciszenie. Gdy znów wcisnę klawisz mute całą operację trzeba powtarzać. Nie muszę chyba mówić, że jest to nieco kłopotliwe. Wszelkie machinacje z przyciskami "zblokowanie kanałów" czy "jako zapasowe" nie dały rezultatów.
Dodam jeszcze, że błąd ten występuje tylko w przypadku xfce. Niezależnie, czy to Xubuntu czy ubuntu z zainstalowanym xfce - w żadnym innym środowisku graficznym tak się nie dzieje. Tylko xfce.
Za wszelką pomoc będę bardzo wdzięczny.
EDIT
Próbowałem już odinstalowywać te wszystkie alsy, pulsy i co tam jeszcze. Synapticem je wywalałem, instalowałem na nowo i nic.
-
- Wygnańcy
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Inne
- Kontakt:
Re: "Odciszanie" dźwięków w Xubuntu
Musisz się zdecydować na jeden sterownik dźwięku w przeciwnym razie nie dziwię się , że będą się dziwne rzeczy działy z dźwiękiemdrzewiec pisze: Próbowałem już odinstalowywać te wszystkie alsy, pulsy i co tam jeszcze. Synapticem je wywalałem, instalowałem na nowo i nic.

Usunięcie Pulse Audio i zainstalowanie Alsy :
Kod: Zaznacz cały
sudo apt-get remove --purge alsa-base pulseaudio
sudo apt-get install alsa
options snd-hda-intel model=generic
Sprzęt : Netbook MSI U123 ( Atom 1,6 GHz / 2GB DDR-2 RAM / 120 GB SATA / Intel GMA / OS: Mint 13 MATE 32Bit - Bazuje na Ubuntu 12.04 LTS )
- Router Wi-Fi : ZTE MF60 ( Aero2 ) , Nokia N82 + JoikuSpot ( Play Online ) , Zyxel P-320W ( Kablówka )
- Router Wi-Fi : ZTE MF60 ( Aero2 ) , Nokia N82 + JoikuSpot ( Play Online ) , Zyxel P-320W ( Kablówka )
- drzewiec
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Ha. Ha! HA! Działa!
Super, bardzo Ci dziękuję za pomoc. Wszystko teraz śmiga tak jak powinno. Może komuś też się to przyda, bo o ile natknąłem się na takie pytania w sieci to odpowiedzi nie uświadczyłem. Dzięki jeszcze raz.
Super, bardzo Ci dziękuję za pomoc. Wszystko teraz śmiga tak jak powinno. Może komuś też się to przyda, bo o ile natknąłem się na takie pytania w sieci to odpowiedzi nie uświadczyłem. Dzięki jeszcze raz.
-
- Wygnańcy
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Inne
- Kontakt:
Cieszę się , że pomogłem
Ja też się dopiero co uczę debiano-pochodnych wynalazków i to co jestem w stanie zrozumieć to dzielę się z tym . Fajnie , że i u Ciebie to zadziałało .

Sprzęt : Netbook MSI U123 ( Atom 1,6 GHz / 2GB DDR-2 RAM / 120 GB SATA / Intel GMA / OS: Mint 13 MATE 32Bit - Bazuje na Ubuntu 12.04 LTS )
- drzewiec
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Przez przypadek dokonałem ciekawego "odkrycia". Po wykonaniu tych czynności, które zalecił neo86 przycisk zaczął działać, ale z kolei po podłączeniu słuchawek dźwięk dobywał się zarówno ze słuchawek jak i głośnika. Przekopywałem różne tematy, fora itp. Rozwiązaniem okazało się... wywalenie wszystkiego. Po prostu wpisałem tylko
i wszystko zaczęło działać tak jak powinno.
sudo apt-get remove --purge alsa-base pulseaudio