"Odciszanie" dźwięków w Xubuntu

Grafika, film, dźwięk.
Awatar użytkownika
drzewiec
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.10
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86
Kontakt:

"Odciszanie" dźwięków w Xubuntu

Post autor: drzewiec »

Witam. Posiadam Xubuntu 12.10 i nie potrafię się pozbyć pewnego irytującego błędu.

Dźwięk normalnie działa, ale gdy wcisnę przycisk wyciszenia (Dell Latitude D620) to nie mogę potem znów go włączyć. Jeśli ściszę do minimum, a potem podgłośnię to działa. Tylko w przypadku naciśnięcia przycisku wyciszenia dźwięk nie chce wrócić. Jedynym sposobem jest uruchomienie Kontroli Głośności Pulse Audio i w zakładce "urządzenia wyjściowe" kliknięciem odznaczyć wyciszenie. Gdy znów wcisnę klawisz mute całą operację trzeba powtarzać. Nie muszę chyba mówić, że jest to nieco kłopotliwe. Wszelkie machinacje z przyciskami "zblokowanie kanałów" czy "jako zapasowe" nie dały rezultatów.
Dodam jeszcze, że błąd ten występuje tylko w przypadku xfce. Niezależnie, czy to Xubuntu czy ubuntu z zainstalowanym xfce - w żadnym innym środowisku graficznym tak się nie dzieje. Tylko xfce.

Za wszelką pomoc będę bardzo wdzięczny.

EDIT

Próbowałem już odinstalowywać te wszystkie alsy, pulsy i co tam jeszcze. Synapticem je wywalałem, instalowałem na nowo i nic.
neo86
Wygnańcy
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Inne
Kontakt:

Re: "Odciszanie" dźwięków w Xubuntu

Post autor: neo86 »

drzewiec pisze: Próbowałem już odinstalowywać te wszystkie alsy, pulsy i co tam jeszcze. Synapticem je wywalałem, instalowałem na nowo i nic.
Musisz się zdecydować na jeden sterownik dźwięku w przeciwnym razie nie dziwię się , że będą się dziwne rzeczy działy z dźwiękiem :D Ja dla odmiany pod 12.04 LTS także miałem problemy ze sterownikiem Pulse Audio ( wg. mojego odczucia jest źle dopracowany ) odinstalowałem go i zainstalowałem Alsę i to pomogło ...

Usunięcie Pulse Audio i zainstalowanie Alsy :

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-get remove --purge alsa-base pulseaudio
sudo apt-get install alsa
następnie wejdź w plik : /etc/modprobe.d/alsa-base.conf i dopisz na końcu linii :

options snd-hda-intel model=generic
I uruchom ponownie komputer ... powinno pomóc ...
Sprzęt : Netbook MSI U123 ( Atom 1,6 GHz / 2GB DDR-2 RAM / 120 GB SATA / Intel GMA / OS: Mint 13 MATE 32Bit - Bazuje na Ubuntu 12.04 LTS )
- Router Wi-Fi : ZTE MF60 ( Aero2 ) , Nokia N82 + JoikuSpot ( Play Online ) , Zyxel P-320W ( Kablówka )
Awatar użytkownika
drzewiec
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Ha. Ha! HA! Działa!

Super, bardzo Ci dziękuję za pomoc. Wszystko teraz śmiga tak jak powinno. Może komuś też się to przyda, bo o ile natknąłem się na takie pytania w sieci to odpowiedzi nie uświadczyłem. Dzięki jeszcze raz.
neo86
Wygnańcy
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Inne
Kontakt:

Post autor: neo86 »

Cieszę się , że pomogłem :) Ja też się dopiero co uczę debiano-pochodnych wynalazków i to co jestem w stanie zrozumieć to dzielę się z tym . Fajnie , że i u Ciebie to zadziałało .
Sprzęt : Netbook MSI U123 ( Atom 1,6 GHz / 2GB DDR-2 RAM / 120 GB SATA / Intel GMA / OS: Mint 13 MATE 32Bit - Bazuje na Ubuntu 12.04 LTS )
- Router Wi-Fi : ZTE MF60 ( Aero2 ) , Nokia N82 + JoikuSpot ( Play Online ) , Zyxel P-320W ( Kablówka )
Awatar użytkownika
drzewiec
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Przez przypadek dokonałem ciekawego "odkrycia". Po wykonaniu tych czynności, które zalecił neo86 przycisk zaczął działać, ale z kolei po podłączeniu słuchawek dźwięk dobywał się zarówno ze słuchawek jak i głośnika. Przekopywałem różne tematy, fora itp. Rozwiązaniem okazało się... wywalenie wszystkiego. Po prostu wpisałem tylko

sudo apt-get remove --purge alsa-base pulseaudio
i wszystko zaczęło działać tak jak powinno.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka, filmy, zdjęcia, grafika”