Instalacja zacina się.

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
Awatar użytkownika
shusty
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Instalacja zacina się.

Post autor: shusty »

Z Ubuntu nie miałem już dość dużo czasu do czynienia, ale pamiętam jak się tym jarałem i konfigurowałem, grzebałem etc. Obecnie instaluję żonie na netbooku, bo jej się airbook spodobał, więc będzie podobnie, szybko itd.

Ściągnąłem Przyjacielskiego Puchacza (64) przez UNebootin wrzucam iso na usb i bootuje, jest ok, ale w trakcie instalacji w losowych momentach zamraża wszystko. Pomimo ok. 20 prób zawsze mi się instalacja zawieszała, czasem przy kopiowaniu plików, czasem przy ustalaniu partycji, czasem przy wyborze języka itd. Wiadomo, może to wina źle ściągniętego obrazu, lub wina leży po stronie architektury 64. Ściągnąłem wersję 32 i objawy dokładnie te same. Dodam że netbook jest nowy (Acer Aspire One) i żaden system jeszcze nie był instalowany.

Nie chcę za bardzo ściągać oficjalnej wersji, bo problem możliwe że się powieli, a nie chcę też się bawić później w konfiguracje itd (nasza wersja ma dosyć fajne dodatki ). O dziwo tym razem chcę prosto zainstalować Ubuntu, ale jak widać są problemy. Najdalej proces instalacji zachodzi do momentu kiedy dane się kopiują i mamy do wpisania nasz login i hasło. Raz tylko udało mi się zajść za wybór ikonki konta i przy "instalowanie systemu" znów się system zmroził.

Proszę o pomoc bo chciałem prosty bezproblemowy system, który ma szybko działać na netbooku na już, a widzę, że mimo iż to Linux to jego renoma pod tym względem jest przesadzona. :pt36:
Awatar użytkownika
drelbrown
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Re: Instalacja zacina się.

Post autor: drelbrown »

Co do instalacji, to lepiej użyj dd zamiast UNebootin (ten często robi problemy)
Ile ten komouter ma RAM? Bo jeśli mniej niż 4GB to sobie odpuść Ubutnu (w szczególności amd64) na rzecz jakiegoś lżejszego distro, np. Kubuntu ma mniejsze wymagania.
Awatar użytkownika
shusty
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Używałem też Lily USB Creator oraz sprawdzałem na dwóch pendriveach.
dd nie użyję, bo nie mam obecnie na żadnym urządzeniu linuksa, ale użycie dwóch programów z identycznymi objawami powinno rozwiać wątpliwości, że o to chodzi.

Sprawdzałem też dysk pod względem poprawności, wszystko jest ok.

Mam 4GB RAMu, ale wątpię by to było powodem. Unity chyba na takie netbooki jest właśnie przeznaczony? Kubuntu z tego co pamiętam to ubuntu tylko, że z KDE, jeśli chodziłoby już tak bardzo o wydajność to już prędzej Xubuntu, ale myślę że Ubuntu z unity powinno sprawnie chodzić, skoro ludzie na tym win7 instalują i nie jest źle.

Ale wróćmy do tematu i spróbujmy rozwiązać problem.
Awatar użytkownika
drelbrown
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Sprawdzałeś sumy kontrolne pobranego ISO? Być może pobrał się z błędami.
Awatar użytkownika
shusty
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Sprawdzałem i jest ok. A nawet jeśli to pobrałem dwa razy i w przypadku błędnie pobranego raczej zwieszałoby się w tym samym momencie, a nie losowo.
Awatar użytkownika
drelbrown
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Zobacz jeszcze oficjalne ISO Ubuntu.
Awatar użytkownika
shusty
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Ściągałem oficjalną wersję tylko jako alternate, bo myślałem że w trybie tekstowym się uda, ale niestety programy iso to usb tak bootowały ten system, że potrzebne było połączenie z internetem w trakcie instalacji koniecznie, bo inaczej nie można było iść dalej. A o sterowniki tak nagle było ciężko do tego lapka i ciężko je podać.

Z braku czasu i jako że zostałem strasznie zawiedziony przez system Ubuntu, a społeczność też nie była w stanie pomóc, straciła potencjalnego sprzymierzeńca i musiałem zainstalować zło w postaci Win7. :evil:
Awatar użytkownika
ethanak
Wygnańcy
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: ethanak »

szkoda tylko że zamiast jojczeć że nie działa i trzymać w tajemnicy informacje o sprzęcie (aao jest mnóstwo różnych modeli) nie zadałeś sobie trudu przeszukania forum. dowiedziałbyś się, że aao ma czasem problemy z 12.04, znalazłbyś rozwiązania (z najbardziej drastycznym "zainstaluj 12.10" na czele)...

ale przecież po co, zamiast tego żądasz natychmiastowej odpowiedzi, stroisz fochy i straszysz że wrócisz do windowsa.

więcej nie strasz, bo się... zawiedziesz.
Awatar użytkownika
shusty
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Jak widać od razu ktoś się odezwał i zaproponował 12.10. Dopiero od Ciebie dowiedziałem się że 12.04 ma kłopoty.(I dzięki za to.) Google mi tego nie powiedziało, na forum szukałem, ale znajdywałem podobne problemy i żadnych konkretów. Teraz poszukałem jeszcze raz i zauważyłem że ktoś polecił zainstalować 12.10, ale rzucił tym tak jakby proponował po prostu spróbować innej wersji, a nuż zadziała, bo nie wiem o co tak naprawdę chodzi.

P.S. Fakt powinienem podać że mam AO722 (z 4GB Ramu), ale nikt nie upomniał się o taką informację, o której zapomniałem.
Awatar użytkownika
ethanak
Wygnańcy
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: ethanak »

Powiem tak (dokładnie AO722)
- kupiłem po konsultacji na forum ze świadomością, że 12.04 może nie ruszyć, natomiast 12.10 działa
- z ciekawości spróbowałem zainstalować 12.04 - niestety, żaden sposób nie poskutkował (w najlepszym przypadku zwis od razu po próbie połączenia wifi)
- zgodnie z zaleceniem zainstalowałem 12.10 - działa od strzału.
Czemu ja mogłem znaleźć na forum takie informacje a Ty nie?
Awatar użytkownika
shusty
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Po ilości postów, widać że żyjesz tym systemem i tym forum. Mnie tu od 2-3 lat nie było. Oprócz tematów twoich pewnie dla przyjemności i tak przeglądasz codziennie po kilka wątków innych ludzi i dobrze się orientujesz o czym były już rozmowy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”