Ściągnąłem Przyjacielskiego Puchacza (64) przez UNebootin wrzucam iso na usb i bootuje, jest ok, ale w trakcie instalacji w losowych momentach zamraża wszystko. Pomimo ok. 20 prób zawsze mi się instalacja zawieszała, czasem przy kopiowaniu plików, czasem przy ustalaniu partycji, czasem przy wyborze języka itd. Wiadomo, może to wina źle ściągniętego obrazu, lub wina leży po stronie architektury 64. Ściągnąłem wersję 32 i objawy dokładnie te same. Dodam że netbook jest nowy (Acer Aspire One) i żaden system jeszcze nie był instalowany.
Nie chcę za bardzo ściągać oficjalnej wersji, bo problem możliwe że się powieli, a nie chcę też się bawić później w konfiguracje itd (nasza wersja ma dosyć fajne dodatki ). O dziwo tym razem chcę prosto zainstalować Ubuntu, ale jak widać są problemy. Najdalej proces instalacji zachodzi do momentu kiedy dane się kopiują i mamy do wpisania nasz login i hasło. Raz tylko udało mi się zajść za wybór ikonki konta i przy "instalowanie systemu" znów się system zmroził.
Proszę o pomoc bo chciałem prosty bezproblemowy system, który ma szybko działać na netbooku na już, a widzę, że mimo iż to Linux to jego renoma pod tym względem jest przesadzona.