[12.04] Zamiennik dla Nautilusa

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
mw-ubuntu
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

[12.04] Zamiennik dla Nautilusa

Post autor: mw-ubuntu »

Witam!

W ostatnich dniach przesiadałem się w pełni z leciwego Windowsa XP na Ubuntu 12.04 LTS. Znalazłem bardzo fajne zamienniki dla aplikacji, z których korzystałem pod Windowsem (praktycznie dla wszystkich), odinstalowałem dosyć skutecznie nie do końca odpowiadające mi Unity, zamieniając je na Gnome Shell 3.4 (które mimo nie do końca przychylnych opinii jest dla mnie bardzo wygodne) + GDM, zorganizowałem sobie partycje wedle potrzeb, troszkę odchudziłem wyłączając zbędne usługi i efekty.

I wszystko byłoby świetnie, gdyby nie jedna kwestia, która nie daje mi spokoju. Czy istnieje możliwość zamienienia menedżera plików Nautilus na coś lżejszego dla pamięci RAM (praktycznie zżera mi trzy czwarte pamięci, czasem do 300 MB) i być może również nieco szybszego w działaniu? Wiem, że są możliwości zainstalowania innego menedżera, kwestia czy rzeczywiście przyniesie mi to jakiś progres w tych dwóch dziedzinach. Zużycie pamięci jeszcze bym przełknął, gdyby nie to, że zwiększając partycję /home do kilkudziesięciu GB - zwiększając w stosunku do poprzedniej instalacji, kiedy Ubuntu było drugim systemem - wczytywanie plików stało się trochę zbyt wolne. Za każdym razem, gdy otwieram dany katalog trwa to kilka sekund, po czym cofając się i otwierając go ponownie problem znika. Dobre kilkanaście sekund trwa też samo otworzenie katalogu domowego.

Znalazłem dosyć chwaloną opcję jaką jest SolusOS patched Nautilus, niemniej jednak jestem tak blisko końcowego sukcesu w dostosowywaniu Ubuntu pod swoje potrzeby, że wolę ograniczać ryzyko instalacji tego pakietu w ciemno i postanowiłem przed tym następnym działaniem opisać swój problem na forum :) Chętnie wykonam kilka testów mojego dysku (jeśli problem w.g. Was leży gdzieś indziej), tylko poprosiłbym o rzucenie paru haseł do wygooglania co i czym przetestować, aby tą kwestię wolnego otwierania katalogów nieco poprawić. Chyba, że to po prostu jeden z małych minusów wybranego przeze mnie systemu? Z góry dzięki za wszelkie porady, czy hasła do googla.
Kubuntu 13.10
neo86
Wygnańcy
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86
Kontakt:

Re: [12.04] Zamiennik dla Nautilusa

Post autor: neo86 »

Gnome Shell jest strasznie zasobożerne ... jeśli zależy Ci na lekkości i podobieństwie do Gnome to polecam środowisko graficzne MATE .
W środowisku graficznym MATE jest manager plików o nazwie Caja ( jest to fork Nautilusa z Gnome 2.x ) w zasadzie całe środowisko MATE pobiera mniej RAM niż u Ciebie sam Nautilus w Gnome Shell ... u mnie w MATE z załączoną Cają pobieranie RAM jest rzędu około 200 - 250 MB ( wliczając to całe środowisko MATE ... )

( Instalacja MATE : http://ubuntu-andrzej001.blogspot.com/2 ... lacja.html )
Sprzęt : Netbook MSI U123 ( Atom 1,6 GHz / 2GB DDR-2 RAM / 120 GB SATA / Intel GMA / OS: Mint 13 MATE 32Bit - Bazuje na Ubuntu 12.04 LTS )
- Router Wi-Fi : ZTE MF60 ( Aero2 ) , Nokia N82 + JoikuSpot ( Play Online ) , Zyxel P-320W ( Kablówka )
Awatar użytkownika
Adlatus
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: Adlatus »

Zobacz program Marlin - opis instalacji i zrzuty ekranu na stronie http://www.techlw.com/2012/02/install-m ... buntu.html .

Możesz zainstalować menadżera plików z Xfce - Thunar - jest w repozytoriach. Dociąga trochę pakietów ze swojego środowiska (w sumie ok 20MB) ale jest lekki i szybki.
mw-ubuntu
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

neo86, zdaje sobie sprawę, że gnome-shell jest dosyć wymagający, ale spodobał mi się jego model pracy z oknami / wieloma pulpitami i póki co chcę przez jakiś czas przetestować pracę na nim - jeśli się okaże, że nie jest to do końca wygodne rozwiązanie na dłuższą metę, to po prostu przerzucę się na jakieś lekkie środowisko. Dlatego na ten moment staram się go odchudzić na tyle, na ile jest to możliwe.

Marlin jest tym, czego szukałem, dzięki! A jak wygląda sprawa z stabilnością działania tego menedżera w dłużej perspektywie, bezproblemowo? Chciałbym też teraz skutecznie usunąć Thunara (który również jest o niebo szybszy od Nautilusa, ale coś trzeba było wybrać) i wszystkie jego pakiety, jak to zrobić? Instalowałem około 20 MB, teraz wpisując:

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-get remove thunar* xfce4-panel libgarcon-1-0 xfce-keyboard-shortcuts libxfce4ui-1-0 thunar-vcs-plugin
...pojawia się informacja o usunięciu 15,2 MB. Druga sprawa, czy po ustawieniu Marlina jako domyślnego menedżera plików mogę bezpiecznie usunąć Nautilusa? Jeśli tak, to w jaki sposób?
Kubuntu 13.10
Awatar użytkownika
Adlatus
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: Adlatus »

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-get autoremove
usunie niepotrzebne pakiety.
Druga sprawa, czy po ustawieniu Marlina jako domyślnego menedżera plików mogę bezpiecznie usunąć Nautilusa?
Nautilusa nie usuniesz tak łatwo ponieważ jest składnikiem gnome-shell. Najlepiej zostaw go, nie będzie Ci przeszkadzał.
norvoles
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS

Post autor: norvoles »

Jest jeszcze takie cudo jak Nemo.
Generalnie to ciężko z tymi graficznymi managerami plików... każdy jest tylko dobry i każdemu brakuje coś, co akurat ma inny :(
mw-ubuntu
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Adlatus pisze:
Druga sprawa, czy po ustawieniu Marlina jako domyślnego menedżera plików mogę bezpiecznie usunąć Nautilusa?
Nautilusa nie usuniesz tak łatwo ponieważ jest składnikiem gnome-shell. Najlepiej zostaw go, nie będzie Ci przeszkadzał.
Ok, usuwanie sobie daruję, po prostu odznaczyłem Nautilusa z programów startowych. Teraz przy starcie systemu mam zużycie RAM na poziomie 150 MB (a bywało około 450-500 MB), Marlin wydaje się śmigać jako domyślny menedżer, znowu jednak jest jeden mały problem - brakuje mi ikon na pulpicie. Wiecie może co mam zrobić, aby Marlin obsługiwał mi pulpit?

Gdyby jeszcze to udało się rozwiązać, to byłbym w pełni zadowolony na ten moment. Nawet jeśli wyjdzie parę kwiatków w praniu, to różnica in plus w stosunku do XP jest naprawdę duża. Teraz główne pytanie na najbliższe dni to stabilność działania NetBeans pod Ubuntu.

-- 9 lut 2013, o 14:40 --

Szukam i szukam rozwiązania tego problemu (również dla Thunara) i nic...znalazłem:

https://help.ubuntu.com/community/DefaultFileManager

...problem w tym, że jest to już chyba nieaktualne rozwiązanie. Macie pomysł jak przekazać Thunarowi pokazywanie plików pulpitu?
Kubuntu 13.10
Awatar użytkownika
adami
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 20.04

Post autor: adami »

Kiedyś szukałem coś do openboxa i jest jeszcze - pcmanfm ,ikony - idesk
Awatar użytkownika
socrates
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: socrates »

kombinujesz przerabiasz kasujesz instalujesz...
Nie lepiej zainstalowac od nowa jakis lekki przyjazny system? Np Xubuntu? Ewentualnie Lubuntu.
Gentoo + XFCE
mw-ubuntu
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

socrates pisze:kombinujesz przerabiasz kasujesz instalujesz...
Nie lepiej zainstalowac od nowa jakis lekki przyjazny system? Np Xubuntu? Ewentualnie Lubuntu.
Po to się przeniosłem na Linuksa, żeby sobie wszystko dostosować pod swoje potrzeby, albo przynajmniej spróbować. Chciałem w szczególności zmienić środowisko graficzne na coś odchodzącego od idei "paska startu" i padło na gnome-shell. Na ten moment wszystko hula, zużycie pamięci jest niskie, mam te programy i te środowisko graficzne, które mi po prostu odpowiadają. Do pełni szczęścia brakuje mi tylko ikonek na pulpicie obsługiwanych przez lekkiego Thunara i będę wdzięczny za wszelkie porady jak to zrobić - ale tak po prawdzie bez tego można żyć :) Wszystko inne działa i mi w pełni odpowiada.

Jeśli się okaże, że system nie działa mi stabilnie po tych zmianach, to zawsze jest możliwość zmiany - postawię na MATE, Xubuntu lub Lubuntu i po problemie. Mam tak zorganizowane partycje żeby móc to zrobić w każdej chwili. W każdym razie dzięki za wszelkie porady, jak ktoś wpadnie na pomysł z tym pulpitem to będę wdzięczny.
Kubuntu 13.10
norvoles
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

Post autor: norvoles »

Tak naprawdę, to nie potrzebujesz środowiska jako takiego w ogóle. Potrzebujesz jedynie managera okien, a resztę programów możesz sobie dobrać i skonfigurować wedle upodobania. Niekoniecznie jest to tak łatwe jak w KDE, czy GNOME, ale daje niezłą satysfakcję ;)
mw-ubuntu
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

norvoles pisze:Tak naprawdę, to nie potrzebujesz środowiska jako takiego w ogóle. Potrzebujesz jedynie managera okien, a resztę programów możesz sobie dobrać i skonfigurować wedle upodobania. Niekoniecznie jest to tak łatwe jak w KDE, czy GNOME, ale daje niezłą satysfakcję ;)
Faktycznie piękna sprawa, w sumie do tej pory nie wiedziałem o takiej możliwości - pobawię się tym w wolnych chwilach na VB póki co :) Ostatecznie postawiłem na pacmanfm, dzięki wszystkim za pomoc.
Kubuntu 13.10
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”