MS Office, Writer nie otwierają plików docx.

Przeglądarki, poczta, pakiety biurowe, prezentacje itd.
zajcjac
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

MS Office, Writer nie otwierają plików docx.

Post autor: zajcjac »

Witam, na wstępie chcę zaznaczyć że jest to początek mojej przygody z ubuntu,i w ogóle z linuksem.
Mój problem polega na tym że pakiety biurowe(MS Office 2007 zainstalowany poprzez Wine, LibreOfffice 3) nie otwierają plików dokumentów z rozszerzeniem doxc.Przy próbie otwarcia takiego dokumentu programy proszą mnie o "konwersję pliku" i wybór kodowania, a w polu gdzie powinien być tekst widzę tylko kwadraciki zamiast czcionki.I tu pytanie co zrobić aby te pliki się otwierały,dodam jeszcze że pod win7 otwierają sie normalnie poprzez MS Office 2007.
pozdrawiam.
Awatar użytkownika
ethanak
Wygnańcy
Wersja Ubuntu: 12.04
Kontakt:

Re: MS Office, Writer nie otwierają plików docx.

Post autor: ethanak »

O ile mnie pamięć nie myli M$ jeszcze nie wydał Office 2007 na Linuksa... więc czego się czepiasz?
BTW zdecyduj się, MS Office czy Libre Office bo to dość znacząca różnica.
zajcjac
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

przecież piszę wyraźnie że MS Office 2007 zainstalowany poprzez Wine, a zainstalowałem go dlatego ze nie mogę otwierać tych doxc-ów także w Libreoffice.
marcin1982
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Post autor: marcin1982 »

Podaj wynik:

Kod: Zaznacz cały

locale

dpkg -l | grep ttf-mscorefonts-installer
Jeśli go nie ma to doinstaluj ten pakiet - być może obecność / nieobecność windowsowych czcionek ma coś do rzeczy. Noszę nieraz pliki z roboty i w użyciu z LibreOffice problemu nie ma.
Awatar użytkownika
tristan
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 22.10
Architektura: x86_64

Post autor: tristan »

zajcjac pisze:Witam, na wstępie chcę zaznaczyć że jest to początek mojej przygody z ubuntu,i w ogóle z linuksem.
Mój problem polega na tym że pakiety biurowe(MS Office 2007 zainstalowany poprzez Wine, LibreOfffice 3) nie otwierają plików dokumentów z rozszerzeniem doxc.Przy próbie otwarcia takiego dokumentu programy proszą mnie o "konwersję pliku" i wybór kodowania, a w polu gdzie powinien być tekst widzę tylko kwadraciki zamiast czcionki.I tu pytanie co zrobić aby te pliki się otwierały,dodam jeszcze że pod win7 otwierają sie normalnie poprzez MS Office 2007.
pozdrawiam.
Podeślij przykładowy plik, który ci nie działa, bo to dziwne dość, tak jakby LO nie rozpoznawał formatu. Faktycznie, odczyt formatów costamX jest w LibreOffice żałosny i lepiej zapisać w MSO jako stary format bez x, ale cośtam powinien odczytać. Jeżeli próbuje konwertować, to znaczy że coś nie tak z tym plikiem.

Jak umiesz z konsoli, to zrób polecenie

file nazwa_pliku.docx 
i powiedz co wyszło.

Zrób też nowy plik w LO coś w nim napisz prostego, potem zapisz jako docx i zobacz czy odczyta i czy MSO odczyta.
zajcjac
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

dzięki za podpowiedzi

LANG=pl_PL.UTF-8
LANGUAGE=
LC_CTYPE="pl_PL.UTF-8"
LC_NUMERIC="pl_PL.UTF-8"
LC_TIME="pl_PL.UTF-8"
LC_COLLATE="pl_PL.UTF-8"
LC_MONETARY="pl_PL.UTF-8"
LC_MESSAGES="pl_PL.UTF-8"
LC_PAPER="pl_PL.UTF-8"
LC_NAME="pl_PL.UTF-8"
LC_ADDRESS="pl_PL.UTF-8"
LC_TELEPHONE="pl_PL.UTF-8"
LC_MEASUREMENT="pl_PL.UTF-8"
LC_IDENTIFICATION="pl_PL.UTF-8"
LC_ALL=
-- 6 kwi 2013, o 00:05 --
Podeślij przykładowy plik, który ci nie działa, bo to dziwne dość, tak jakby LO nie rozpoznawał formatu. Faktycznie, odczyt formatów costamX jest w LibreOffice żałosny i lepiej zapisać w MSO jako stary format bez x, ale cośtam powinien odczytać. Jeżeli próbuje konwertować, to znaczy że coś nie tak z tym plikiem.

Jak umiesz z konsoli, to zrób polecenie

file nazwa_pliku.docx 
i powiedz co wyszło.

Zrób też nowy plik w LO coś w nim napisz prostego, potem zapisz jako docx i zobacz czy odczyta i czy MSO odczyta.

ERROR: cannot open `nazwa pliku.doc' (No such file or directory)
pliki które tworzę nowe(w środowisku ubuntu) z rozszerzeniem "doxc" lub "doc" są odczytywane bez problemu, natomiast jezeli próbuję odczytać cokolwiek co było tworzone pod win. zaczynają się schody a raczej kwadraciki :-x

-- 6 kwi 2013, o 01:21 --

OK problem rozwiązany okazało się że pliki które miałem w kompie były uszkodzone, z kopii zapasowej odczytałem bez problemu.Temat można zamknąć.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Biuro”