Nowe komputery z Ubuntu

Porady sprzętowo-handlowe
Eboue
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04

Nowe komputery z Ubuntu

Post autor: Eboue »

Tak jak w temacie - chcę kupić komputer z wgranym fabrycznie Ubuntu. Wybór nie jest tak duży jak w przypadku urządzeń z Windowsem, ale trochę tego sprzętu jest. Czy możecie coś polecić? Chcę się zamknąć z wydatkami w kwocie 2.500 zł co i tak jest mocno na wyrost, bo komputer to dla mnie głównie odtwarzacz muzyki, filmów, maszyna do pisania i maszynka do internetu. Żadnej grafiki itd.

Moim faworytem jest na razie ten oto Dell
http://www.sferis.pl/produkt/64081-dell ... buntu.html

Dziwi mnie tylko dlaczego nie jest podana wersja Ubuntu, która jest na nim zainstalowana.

Z góry dziękuję za pomoc :)
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Nowe komputery z Ubuntu

Post autor: Jusko »

Myślę, że szybciej będzie dobrać "byle jaki" komputer z odpowiednimi parametrami, niż koniecznie szukać z preinstalowanym Ubuntu. Fabryczny Ubuntu jako przymus bardzo zawęża Twoje poszukiwania, tym bardziej, iż często Linux jest na komputerach które podają w specyfikacji "brak systemu", lub w ogóle w specyfikacji nie znajdziesz Ubuntu, a fizycznie tam będzie. W celu minimalizacji kosztów szukaj modeli bez żadnego systemu, co pozwoli obniżyć koszta sprzętu o zbędną licencję Windows.
Eboue
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Jusko pisze:Myślę, że szybciej będzie dobrać "byle jaki" komputer z odpowiednimi parametrami, niż koniecznie szukać z preinstalowanym Ubuntu. Fabryczny Ubuntu jako przymus bardzo zawęża Twoje poszukiwania, tym bardziej, iż często Linux jest na komputerach które podają w specyfikacji "brak systemu", lub w ogóle w specyfikacji nie znajdziesz Ubuntu, a fizycznie tam będzie. W celu minimalizacji kosztów szukaj modeli bez żadnego systemu, co pozwoli obniżyć koszta sprzętu o zbędną licencję Windows.
Jakieś sugestie co do modeli bez systemu? Coś właśnie do tych 2000 PLNów. Główny warunek - aby było niezawodne.
Awatar użytkownika
Hwiparam
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Środowisko graficzne: Openbox

Post autor: Hwiparam »

Właśnie, nie lepiej szukać sprzętu bez systemu, lub z jakimkolwiek Linuksem/FreeDosem czy innym wynalazkiem I potem na nim instalować Ubuntu? Bo jeśli mówimy o maszynach z fabrycznie wgranym Ubuntu, to za wiele tego nie ma na rynku. Polecam przeszperać Allegro, ewentualnie znaleźć w okolicy sklep, który oferuje sprowadzenie sprzętu na indywidualne zamówienie. Co do marki, to ja szukałbym czegoś z Della, mają dobrą opinię w kwestii zgodności z Linuksem.
Ubuntu: "Nie możesz używać tej samej wersji OS przez 12 lat i cały czas otrzymywać do niej aktualizacje oraz wsparcie!"
Arch Linux: "Hahahahaha Rolling Release robi brrrrrr!!!"

Miej wygooglane, a będzie ci dane ;)
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: bear7 »

Hwiparam pisze:Właśnie, nie lepiej szukać sprzętu bez systemu, lub z jakimkolwiek Linuksem/FreeDosem czy innym wynalazkiem I potem na nim instalować Ubuntu?
Sprzęt z Ubuntu na pokładzie daje (taką przynajmniej mam nadzieję) gwarancję kompatybilności. Sprzęt bez systemu, nie oznacza, że wszystkie podzespoły będą działać. Czy komputer z Windows, czy komputer bez żadnego systemu, na pewno warto by sprawdzić, czy wszystkie podzespoły zamknięte w jednej obudowie są wspierane. Proponuję zapoznać się z tym, co Azrael Nightwalker napisał tutaj: viewtopic.php?f=175&t=88927&p=952612#p952612
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
davj
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: davj »

Radziłbym unikać kart WIFI Atheros AR9285 (ath9k), są z nimi problemy nie tylko na linuxie, też na win - nie łączy, albo zrywa połączenie albo pokazuje słaby zasięg wifi. Mam Lenovo 570e z tą kartą i nawet Ubuntu 13 nie daje rady - poprostu karta do kosza. Albo się z tym liczysz jeżeli jakiś laptop oprócz tej karty Ci pasuje i wymienisz sobie kartę na inną na złączu miniPCIE - koszt 20zł (karty Broadcom dobrze współpracują), albo wifi na usb albo nie masz wifi na lapku.
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Środowisko graficzne: MATE

Post autor: jacekalex »

davj pisze:Radziłbym unikać kart WIFI Atheros AR9285 (ath9k), są z nimi problemy nie tylko na linuxie, też na win - nie łączy, albo zrywa połączenie albo pokazuje słaby zasięg wifi. Mam Lenovo 570e z tą kartą i nawet Ubuntu 13 nie daje rady - poprostu karta do kosza. Albo się z tym liczysz jeżeli jakiś laptop oprócz tej karty Ci pasuje i wymienisz sobie kartę na inną na złączu miniPCIE - koszt 20zł (karty Broadcom dobrze współpracują), albo wifi na usb albo nie masz wifi na lapku.
Jakieś konkretne informacje o tym Atherosie?
Jakieś sznurki można prosić?
Czy to może taki argument w typie "no przecież wszyscy wiedzą, że...."

Bo w porównaniu z z Broadcomem Atherosy i Intele mają prawdziwe sterowniki, a nie protezy w postaci np b43.
Natomiast ster Brcm80211 ogarnia zaledwie kilka modeli, i jeszcze często są z nim różne kłopoty.
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux :)
nazan
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: nazan »

Laptop Sony F22 karta atheros AR9285 żadnych problemów z internetem,sprawdziłam wiele dystrybucji linuxa ubuntu również internet działa jak należy.
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Kontakt:

Post autor: Jusko »

Również odradzam Atheros AR9285. Mam w laptopie i internet łapie tylko parę metrów przed routerem - jedna ściana to już dla tego wi-fi to za dużo.Komórka lepiej łapie mi sygnał. Po jakimś czasie wyłączyłem w BIOS układ i korzystam z dongla tp-linka jeśli muszę. Także to nie jest odosobniona opinia, a jak ktoś i tak nie wierzy, to mogę znów zakopać się w forum supportu Lenovo, gdzie ludzie skarżą się na to samo. I rówież jak poprzednik mam Lenovo b570e, z identycznym problemem. Zarówno z doświadczeń własnychjak i forum Lenovo wynika, że niezależnie od systemu, układ kiepsko działa. Problemów z zasięgiem nie ma w przypadku dobrych routerów z mocnym sygnałem - sam układ jest bowiem wspierany pod Linuksem dobrze.
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Środowisko graficzne: MATE

Post autor: jacekalex »

Ja natomiast się zdziwiłem, bo zbyt wiele nie słyszę o tym modelu Atherosa, nie bardziej w każdym, razie, niż o kilku innych popularnych modelach.
Faktem jest, że ta karta jest w wielu budżetowych modelach, w których się oszczędza wszędzie i na wszystkim, a jednak za konstrukcję konkretnego lapka odpowiada producent.

W każdym razie nie przypominam sobie afery, na miarę "hybrid-wl" Broadcoma w nowych lapkach Della z Ubuntu. :twisted:
Jedyna porządna wtopa ze sterami Ath5k i Ath9k dotyczyła szyfrowana sprzętowego, i konieczności użycia opcji nohwcrypt.

Pozdrawiam
:craz:
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux :)
Awatar użytkownika
Kamuisan
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86

Post autor: Kamuisan »

Jakiś czas temu widziałem w Neonecie lapka za 1099 zł z freedos. Popatrz, zainteresuj się co wszyscy mają w ofercie, co ci potrzeba a potem wybierz. Co użytkownik to inne wymagania:)
No i sprawdź kompatybilność urządzenia z Ubuntu.
Awatar użytkownika
gelon
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Post autor: gelon »

Temat jeszcze aktualny? bo autor się nie odzywa.
Za 2 000 to Ci złożą wypasionego kompa w każdym sklepiku komputerowym, a Ubuntu zadomowi się w nim bez problemu.
Eboue
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

gelon pisze:Temat jeszcze aktualny? bo autor się nie odzywa.
Za 2 000 to Ci złożą wypasionego kompa w każdym sklepiku komputerowym, a Ubuntu zadomowi się w nim bez problemu.
Jak najbardziej aktualny. ;)

Pewnie stanie na czymś od Della. Wymagania mam śmiesznie niskie więc może i cenowo uda mi się zejść do jakichś 1 500 zł.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Co kupić?”