Moim faworytem jest na razie ten oto Dell
http://www.sferis.pl/produkt/64081-dell ... buntu.html
Dziwi mnie tylko dlaczego nie jest podana wersja Ubuntu, która jest na nim zainstalowana.
Z góry dziękuję za pomoc

Jakieś sugestie co do modeli bez systemu? Coś właśnie do tych 2000 PLNów. Główny warunek - aby było niezawodne.Jusko pisze:Myślę, że szybciej będzie dobrać "byle jaki" komputer z odpowiednimi parametrami, niż koniecznie szukać z preinstalowanym Ubuntu. Fabryczny Ubuntu jako przymus bardzo zawęża Twoje poszukiwania, tym bardziej, iż często Linux jest na komputerach które podają w specyfikacji "brak systemu", lub w ogóle w specyfikacji nie znajdziesz Ubuntu, a fizycznie tam będzie. W celu minimalizacji kosztów szukaj modeli bez żadnego systemu, co pozwoli obniżyć koszta sprzętu o zbędną licencję Windows.
Sprzęt z Ubuntu na pokładzie daje (taką przynajmniej mam nadzieję) gwarancję kompatybilności. Sprzęt bez systemu, nie oznacza, że wszystkie podzespoły będą działać. Czy komputer z Windows, czy komputer bez żadnego systemu, na pewno warto by sprawdzić, czy wszystkie podzespoły zamknięte w jednej obudowie są wspierane. Proponuję zapoznać się z tym, co Azrael Nightwalker napisał tutaj: viewtopic.php?f=175&t=88927&p=952612#p952612Hwiparam pisze:Właśnie, nie lepiej szukać sprzętu bez systemu, lub z jakimkolwiek Linuksem/FreeDosem czy innym wynalazkiem I potem na nim instalować Ubuntu?
Jakieś konkretne informacje o tym Atherosie?davj pisze:Radziłbym unikać kart WIFI Atheros AR9285 (ath9k), są z nimi problemy nie tylko na linuxie, też na win - nie łączy, albo zrywa połączenie albo pokazuje słaby zasięg wifi. Mam Lenovo 570e z tą kartą i nawet Ubuntu 13 nie daje rady - poprostu karta do kosza. Albo się z tym liczysz jeżeli jakiś laptop oprócz tej karty Ci pasuje i wymienisz sobie kartę na inną na złączu miniPCIE - koszt 20zł (karty Broadcom dobrze współpracują), albo wifi na usb albo nie masz wifi na lapku.
Jak najbardziej aktualny.gelon pisze:Temat jeszcze aktualny? bo autor się nie odzywa.
Za 2 000 to Ci złożą wypasionego kompa w każdym sklepiku komputerowym, a Ubuntu zadomowi się w nim bez problemu.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości