[Solved] Nadpisanie dokumentu w libreoffice jako 0b. Można odzyskać?

Przeglądarki, poczta, pakiety biurowe, prezentacje itd.
Justfornow
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Architektura: x86_64

[Solved] Nadpisanie dokumentu w libreoffice jako 0b. Można odzyskać?

Post autor: Justfornow »

Witam,

niniejszy post ma być pytaniem o radę i ostrzeżeniem, bo nie sądzę, aby ktokolwiek był w stanie mi pomóc.
Podczas pracy nad bardzo ważnym dokumentem straciłem bardzo dużą jego część - straciłbym więcej, gdybym nie zapisywał co jakiś czas w osobnych plikach. Pech chciał, że ostatnie 9 stron, które były efektem tygodnia pracy, utaciłem chyba bezpowrotnie.
Dodam jeszcze, że nie znam się na Ubuntu ani trochę, bo używałem go tylko do pisania/przeglądania internetu.
Moja wersja ubuntu to 11.04, od dłuższego czasu nieaktualizowana, co jednak nie miało takiego wpływu na utratę danych, sądząc po ilości postów w "anglojęzycznym" internecie.

Oto, co się stało.
Pracowałem w Libreoffice na rozszerzeniu .doc (wersja zgodna z win 97), przez tydzień zapisując co wieczór progress w tym samym pliku. Kiedy właśnie miałem zrobić backup (dosłownie, aż takiego miałem pecha), komputer zaczął się dziwnie zachowywać. Zapisałem szybko plik i go wyłączyłem. Zobaczyłem, że nowo zapisany plik ma kłódkę na ikonie, a przy próbie otwarcia określa się, o ile pamiętam, jako "tylko do odczytu". Wiedziałem, że coś złego się dzieje, więc próbowałem go skopiować - ale też się nie dało, z tego samego powodu (tylko do odczytu). Próbowałem to zmienić we właściwościach, lecz nie miałem uprawnień (choć to mój komputer i nie ma na nim innych użytkowników). Pomyślałem, że ponowne uruchomienie komputera przywróci albo uprawnienia, albo "odblokuje" plik. Jednak okazało się, że komputer nie chce się wyłączyć (chyba wisiał, nie pamiętam), więc jedynym sposobem był brutalny restart.
Gdy włączyłem ponownie komputer, mój plik nie chciał się otworzyć, próba jego odzyskania nie udawała się. Z przerażeniem spostrzegłem, że plik ma teraz 0 bajtów!!!
Kierując się radami w internecie, ustaliłem następujące rzeczy:
- jest to powszechny problem, który występuje przede wszystkim, kiedy praca zostanie przerwana nagle przez odcięcie zasilania
- przyczyną może być pracowanie na .doc zamiast na .odt

Spróbowałem odzyskać pliki postępując krok po kroku według instrukcji w internecie. Najpierw bezskutecznie użyłem aplikacji foremost według instrukcji na tej stronie: http://mikemacd.wordpress.com/2012/02/1 ... dia-files/
jednak nie zadziałało, nie wyciągnęło żadnych plików.
Potem użyłem Photorec, według następujących instrukcji: http://www.psychocats.net/ubuntucat/rec ... etedfiles/
(zaznaczyłem tylko, żeby wyszukiwało mi pliki .doc, zamiast wszystkich możliwych).
Z photoreca dostałem około 40 dokumentów które zapisywałem na pendrivie, bardzo przypadkowych, których w większości nie da się otworzyć - także metodą otwierania jako archiwum, którą gdzieniegdzie przeczytałem.

Jeżeli ktoś jest w stanie pomóc, bardzo proszę o pomoc. Powiem tylko, jakie są moim zdaniem możliwości.
Pracując co wieczór, zapisywałem kolejne stadia pracy. Czy jest możliwość znalezienia poprzednich wersji tego pliku? Tzn. utraciłem w niedzielę, a pisałem jeszcze w piątek wieczorem, po czym dopisałem kolejne fragmenty.

Druga opcja, która najbardziej mnie interesuje:
nie była zaznaczona opcja automatycznego zapisywania backupu plików. W folderach z backupem i plikami tymczasowymi nic nie ma. Natomiast zawsze kiedy pisałem, nawet kiedy sam nie zapisywałem, libreoffice robił coś w rodzaju autozapisu, który jednak utraciłbym, jeśli sam nie postanowiłbym zapisać. Jednak te autozapisy musiały chyba przez chwilę znajdować się na dysku? Czy w jakiejś podręcznej pamięci?
Chciałbym odzyskać te autozapisy, czy to możliwe i jak to zrobić? Domyślam się, że na dysku może ich być mnóstwo, pochodzących z najdawniejszych moich plików, nawet jeśli tak, to mógłbym je przeszukać. Proszę o radę.
Ostatnio zmieniony 26 cze 2013, 20:55 przez Justfornow, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
rom
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86

Re: Pomocy - Nadpisanie dokumentu w libreoffice jako 0b

Post autor: rom »

Zobacz w folderze, gdzie znajduje się ten dokument, czy są tam pliki z tyldą ~ na końcu. To są kopie zapasowe, o ile zostały włączone. Mają takie samy nazwy, jak oryginały, na przykład dokument.doc~

Autozapis zapisuje zmiany w bieżącym dokumence co jakiś czas aby użytkownik nie musiał co chwilę klikać w ikonkę zapisu.
także = też
tak że = więc
Justfornow
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Nie ma, z tego co sam jestem w stanie zobaczyć - choć przypominam, że jestem prawie zupełnie zielony w kwestii linuxa - to wszelki ślad po kopiach zapasowych zniknął. Ciekawi mnie jednak, skoro takie kopie są zapisywane podczas pracy (nie mylić z autobackupami, które miałem odznaczone), to jak mógłbym te rozszerzenia z tyldą znaleźć za pomocą narzędzia do odzyskiwania danych na dysku?
Awatar użytkownika
ethanak
Wygnańcy
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Post autor: ethanak »

sam odznaczyłeś autobackup i teraz stań przed lustrem i poślij parę mocnych słów facetowi którego widzisz.
wątpię czy coś to pomoże (bo w końcu sam zabroniłeś) ale odpal mc i sprawdź czy nie masz gdzieś jakiegoś pliku awaryjnego.
Justfornow
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Dziękuję za odpowiedzi. Podkreślam poraz kolejny swój laicyzm w temacie i proszę o wyjaśnienie skrótu "mc".
Proszę również o inne rady - wszelkie mile widziane - w miarę możliwości dotyczące tego, co w obecnej sytuacji mogę zrobić, a nie tego, co mogłem zrobić wcześniej.
Awatar użytkownika
enedil
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: i3
Kontakt:

Post autor: enedil »

mc - midnight commander
Instalacja:

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-get install mc
Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!

~moderatorzy
Awatar użytkownika
ethanak
Wygnańcy
Kontakt:

Justfornow pisze:co w obecnej sytuacji mogę zrobić, a nie tego, co mogłem zrobić wcześniej.
Bezpalczyk pisze: Szanowna Redakcjo.
Nieszczęśliwy zbieg okoliczności sprawił, iż odciąłem sobie pewną część ciała uznając, że bez niej mogę się obejść. Niestety - po pewnym czasie okazało się, iż owa część jest mi potrzebna. Czy znacie może sposób na odrestaurowanie mojej części ciała? Nadmieniam, iż bez owej części nie mogę zażywać seksu...
Teraz to już nic nie możesz zrobić, chyba że masz notatki (ale po co, przecież wpisywałeś do LO). Następnym razem się nauczysz.
Uprzedzając pretensje: windziany office też grzecznie nie będzie zapisywać kopii bezpieczeństwa, jeśli mu tego zabronisz.
Justfornow
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Enedil: Dziękuję, zaraz sprawdzę. Jedna rzecz, której nie mogłem nigdzie znaleźć - czy da się w jakiś sposób zainstalować aplikację ubuntu na pendrivie i uruchamiać ją z tego poziomu? Na przykład wspomniany midnight commander?

ehtanak: Dziękuję za pomoc, nie mam do nikogo pretensji.
Awatar użytkownika
ethanak
Wygnańcy
Kontakt:

O ile pamiętam większość normalnych systemów typu live ma mc na pokładzie.
Justfornow
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Re: Nadpisanie dokumentu w libreoffice jako 0b. Można odzyskać?

Panowie, miło mi poinformować, że właśnie udało mi się odzyskać ten plik.
Przedstawiam w maksymalnym skrócie mój problem oraz to, jak go rozwiązałem.

W Libreoffice na Ubuntu nagłe wyłączenie komputera sprawiło, że dokument nad którym pracowałem przez tydzień, codziennie zapisując go po kilka razy, lecz w tym samym pliku, zmienił się w pusty dokument wielkości 0 kb. Libreoffice nie był w stanie go odzyskać. Nie zachowały się żadne pliki tymczasowe, ani backupy, ponieważ opcja kopii zapasowych była odznaczona.

Plik odzyskałem za pomocą programu Photorec, według instrukcji na tej stronie: http://www.psychocats.net/ubuntucat/rec ... etedfiles/
Wcześniej mi się to nie udawało, ponieważ program miał problem z zapisywaniem wyników na pendrivie - po zużyciu kilku mb pisał, że brak miejsca na dysku, a pendrive miał 4gb pamięci.
W akcie rezygnacji postanowiłem wczoraj kazać Photorecowi przeszukać dysk w poszukiwaniu plików .doc i zapisać wszystko na tym samym dysku (nie miałem podziału na partycje). Trwało to około 24 godzin, wynikiem było 1500 plików tekstowych o dziwnych nazwach, które podzieliłem według wielkości i bez trudu znalazłem kilka kolejnych wersji swojego pliku, dochodząc do tej tuż sprzed skasowania.
To, czego tutorial w powyższym linku nie tłumaczy, to możliwość wybrania tylko specyficznych typów plików do wyszukiwania, tak jak w moim przypadku dokumentów worda.

Chciałem to tu napisać, bo w angielskim internecie pełno widziałem zgłoszeń podobnych awarii, nikt jednak nie pisał, aby udało mu się odzyskać pliki.
Mam nadzieję, że komuś to pomoże, jeśli ktoś nie zna angielskiego, to niech poprosi znajomego o pomoc żeby objaśnił treść linka :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Biuro”