Windows 7 razem z plikami pod Ubuntu

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
Awatar użytkownika
Nicolas3DPL
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86

Windows 7 razem z plikami pod Ubuntu

Post autor: Nicolas3DPL »

Witam!

Mam sobie 2 dyski twarde, na 1 są wszystkie partycje Windowsa, na 2 partycje Ubuntu. Ubuntu jest świeżo po reinstalacji i trochę czasu zajmie całkowite przystosowanie go do moich potrzeb i jeszcze więcej czasu minie do momentu, w którym wszystkie programy zadziałają pod Linuxem. Więc chcę wirtualizować dysk twardy z Windowsem na Ubuntu razem ze wszystkimi plikami, programami itp. Stworzenie maszyny wirtualnej nie wystarczy, bo czas instalacji wszystkiego, czego używam przekroczyłby 3-4 dni ;). Przełączanie się między systemami także zajmuje bardzo dużo czasu.
I teraz do sedna: 1. Czy istnieje możliwość wirtualizacji pod Ubuntu całego dysk z Windowsem?
2. Jeśli tak, w jaki sposób można to zrobić?
3. Jeśli nie, czy w szybki sposób mogę przenieść moje pliki i programy z dysku 1 ( z Windowsem) do maszyny wirtualnej?

Z góry bardzo dziękuję za informacje i proszę o szybką pomoc a także o dokładne odpowiedzi, bo nie jestem zbyt doświadczonym użytkownikiem Linuxa ;).
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Re: Windows 7 razem z plikami pod Ubuntu

Post autor: bear7 »

Nicolas3DPL pisze:1. Czy istnieje możliwość wirtualizacji pod Ubuntu całego dysk z Windowsem?
2. Jeśli tak, w jaki sposób można to zrobić?
Tutaj masz, co google podpowiada na pytanie 1 i 2: http://goo.gl/3VBhw
Nicolas3DPL pisze:3. Jeśli nie, czy w szybki sposób mogę przenieść moje pliki i programy z dysku 1 ( z Windowsem) do maszyny wirtualnej?
Pytasz na nieodpowiednim forum. Chcesz przenosić programy z jednego Windowsa, do drugiego Windowsa - proponuję, abyś to pytanie zadał na forum "Okienek".
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
Awatar użytkownika
Nicolas3DPL
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Problem w tym, że wyniki nie dają bezpośredniej (a właściwie żadnej) odpowiedzi na moje pytanie. Cześć jest "przeterminowana" , większość mówi o wirtualizacji Linuxa pod Windowsem, część o samej wirtualizacji Windowsa pod Windowsem(bez jakichkolwiek informacji, co z tym dalej zrobić), a reszta wymaga różnego typu rejestracji i zakupu programów. Odpowiedź mało przydatna :/

Jedyne, co było tu przydatne to informacja o plikach .vmdk

W dalszym ciągu proszę o pomoc.
Google informuje, forum tłumaczy.
namok
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 16.04
Kontakt:

Post autor: namok »

Jeśli chodzi o dostęp do plików z poziomu maszyny wirtualnej to pod visrtualbox jest coś takiego jak "Współdzielone katalogi" więc nie musisz przenosić plików do maszyny wirtualnej.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: bear7 »

Nicolas3DPL pisze:Problem w tym, że wyniki nie dają bezpośredniej (a właściwie żadnej) odpowiedzi na moje pytanie. (...) większość mówi o wirtualizacji Linuxa pod Windowsem, część o samej wirtualizacji Windowsa pod Windowsem(bez jakichkolwiek informacji, co z tym dalej zrobić)
Zajęło mi 2-3 minuty na przeglądnięcie informacji w pierwszych 5 linkach. I jednym z linków jest choćby to: https://www.virtualbox.org/wiki/Migrate_Windows
Widać można coś znaleźć, trzeba tylko poszukać...
Nicolas3DPL pisze:Cześć jest "przeterminowana"
Przeterminowana? I stwierdziłeś to po dacie utworzenia artykuły, czy terminie przydatności?
Nicolas3DPL pisze:a reszta wymaga różnego typu rejestracji i zakupu programów.
Szukasz najlepszego rozwiązania, czy najtańszego? Bo (jak zaglądniesz do powyższego sznurka i przeczytasz pierwszy akapit, to się dowiesz jaki jest ku temu powód) darmowe (poza Windowsem) i najlepsze rozwiązanie, to postawienie nowej instalacji na Virutalboxie.
Nicolas3DPL pisze:Odpowiedź mało przydatna :/
Może oczekiwania zbyt duże...
1. Czy istnieje możliwość wirtualizacji pod Ubuntu całego dysk z Windowsem?
... albo pomieszanie pojęć. Czy ty czasami, nie masz na myśli po prostu udostępniania dysku/partycji Windows dla Ubuntu?
jeszcze więcej czasu minie do momentu, w którym wszystkie programy zadziałają pod Linuxem. Więc chcę wirtualizować dysk twardy z Windowsem na Ubuntu razem ze wszystkimi plikami, programami itp.
Jak chcesz mieć dostęp do plików na partycji z Windowsem z poziomu Ubuntu, to zbyt wiele nie musisz robić. Jeżeli chodzi o aplikacje (programy), to radzę szukać odpowiedników -programy z Windowsa, nie będą działać natywnie na Linuksie*.

*pomijam WINE, POL
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
Awatar użytkownika
Nicolas3DPL
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

bear7 pisze: Przeterminowana? I stwierdziłeś to po dacie utworzenia artykuły, czy terminie przydatności?
Na podstawie wymienianych systemów jak WIndows 2003 i bardzo nieaktualnych wersji programów? Raczej dla kogoś bez dużego doświadczenia ciężko zrobić to z nieaktualnymi lub "średnio aktualnymi" informacjami.
bear7 pisze:Szukasz najlepszego rozwiązania, czy najtańszego? Bo (jak zaglądniesz do powyższego sznurka i przeczytasz pierwszy akapit, to się dowiesz jaki jest ku temu powód) darmowe (poza Windowsem) i najlepsze rozwiązanie, to postawienie nowej instalacji na Virutalboxie.
Chyba oczywiste, że nie poszukuję rozwiązania, które wymaga płatnych programów.
bear7 pisze:Może oczekiwania zbyt duże...
Z całą pewnością ponad podanie 1 niesprawdzonego linka. Liczę na wyjaśnienie jak to zrobić, a nie zalinkowanie wyników google.
bear7 pisze: ... albo pomieszanie pojęć. Czy ty czasami, nie masz na myśli po prostu udostępniania dysku/partycji Windows dla Ubuntu?
Mam na myśli to, co piszę. Chodzi mi o wirtualizację Windowsa z mojego dysku twardego wraz ze wszystkimi danymi i aplikacjami na nim.

bear7 pisze: Jak chcesz mieć dostęp do plików na partycji z Windowsem z poziomu Ubuntu, to zbyt wiele nie musisz robić. Jeżeli chodzi o aplikacje (programy), to radzę szukać odpowiedników -programy z Windowsa, nie będą działać natywnie na Linuksie
Odnoszę jednak wrażenie, że na zwirtualizowanym Windowsie programy powinny działać.

Jeśli kolejna odpowiedź ma być ciągiem cytatów z mojej wypowiedzi, bardzo proszę o jej pominięcie. Czy to wnosi cokolwiek do tematu? Ja osobiście uważam, że nie. Tak samo jak podważanie, czy rzeczywiście "chodzi mi o to o czym napisałem".

W dalszym ciągu oczekuję w miarę szczegółowej odpowiedzi. Samo googlowanie nie daje zbyt dużo, bo albo poradniki są zbyt ogólnikowe/ciężkie do zrozumienia, albo poruszają inne tematy.
Awatar użytkownika
ethanak
Wygnańcy
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Post autor: ethanak »

szczegółowo: się nie da.
jeśli koniecznie musisz wiedzieć dlaczego - przypomnij sobie co podpisywałeś akceptując licencję windows.
Awatar użytkownika
Nicolas3DPL
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Dziękuję za odpowiedź. Skoro Windows nie pozwala na wirtualizację jego razem z programami trzeba będzie poszukać innego rozwiązania :/.
Google informuje, forum tłumaczy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”