Windows + Linux - organizacja dysku
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Windows + Linux - organizacja dysku
Witam,
chciałbym mieć taką konfigurację systemów na dysku:
1. Windows Millennium
2. Windows XP
3. Linux Kubuntu
4. Linux Ubuntu
5. Linux dodatkowy - 2 zastosowania: jak wyjdzie nowy, który będę chciał sprawdzić, zainstaluje; gdy popsuje mi się któryś system i go przeinstaluje, także z formatem partycji, zainstaluje piąty system dodatkowy, który wykryje mi resztę i poukłada w tablicy.
Czy to w ogóle możliwe? Czy dobrze rozumuje? Czy instalując systemy w ten sposób zawsze wykryją wszystkie poprzednie, gdzie dać (w Linuksie) tablicę partycji, czy jak mi padnie winda, będę mógł spokojnie przeinstalować chociażby Millennium, a potem ostatni Linux i wszystko wróci do normy (i XP będzie widoczny)?
Jak to zorganizować? I czy 1GB SWAP wystarczy na Kubuntu 12.04 i nowsze Ubuntu (mam tylko 1GB pamięci fizycznej) które będzie (w przeciwieństwie do Kubuntu) bezawaryjne? W którym miejscu najlepiej umieścić partycję wymiany?
Będę wdzięczny za wszelkie informacje.
Pozdrawiam serdecznie.
Dawid.
chciałbym mieć taką konfigurację systemów na dysku:
1. Windows Millennium
2. Windows XP
3. Linux Kubuntu
4. Linux Ubuntu
5. Linux dodatkowy - 2 zastosowania: jak wyjdzie nowy, który będę chciał sprawdzić, zainstaluje; gdy popsuje mi się któryś system i go przeinstaluje, także z formatem partycji, zainstaluje piąty system dodatkowy, który wykryje mi resztę i poukłada w tablicy.
Czy to w ogóle możliwe? Czy dobrze rozumuje? Czy instalując systemy w ten sposób zawsze wykryją wszystkie poprzednie, gdzie dać (w Linuksie) tablicę partycji, czy jak mi padnie winda, będę mógł spokojnie przeinstalować chociażby Millennium, a potem ostatni Linux i wszystko wróci do normy (i XP będzie widoczny)?
Jak to zorganizować? I czy 1GB SWAP wystarczy na Kubuntu 12.04 i nowsze Ubuntu (mam tylko 1GB pamięci fizycznej) które będzie (w przeciwieństwie do Kubuntu) bezawaryjne? W którym miejscu najlepiej umieścić partycję wymiany?
Będę wdzięczny za wszelkie informacje.
Pozdrawiam serdecznie.
Dawid.
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Re: Windows + Linux - organizacja dysku
Możliwe jest. Pytanie raczej powinno być, czy jest to praktyczne?6914248 pisze: Czy to w ogóle możliwe?
Mała podpowiedź - pomijam sens instalacji Windows Milenium (zapewne masz ku temu jakiś dobry powód) - zarówno Windows XP, jak i Milenium, raczej muszą siedzieć na partycji podstawowej. Ubuntu, Kubuntu, czy co tam jeszcze chcesz, możesz stawiać na partycji logicznej.6914248 pisze: Czy dobrze rozumuje?
Napiszę tak. W tym przypadku, pomiędzy teorią a praktyką linia jest cienka. Wydaje mi się, że nawet forumowa szklana kula nie będzie w stanie na to odpowiedzieć.6914248 pisze: Czy instalując systemy w ten sposób zawsze wykryją wszystkie poprzednie, gdzie dać (w Linuksie) tablicę partycji, czy jak mi padnie winda, będę mógł spokojnie przeinstalować chociażby Millennium, a potem ostatni Linux i wszystko wróci do normy (i XP będzie widoczny)?
Kolejne pytanie, które możesz skierować do szklanej kuli... To, jaki rozmiar powinna mieć partycja wymiany zależy od tego, jakie czynności będziesz przeprowadzał na tym komputerze, czy system będzie usypiany, czy hibernowany... Proponuję poszukać i poczytać wątki na forum dotyczące wielkości i przydatności partycji swap.6914248 pisze: Jak to zorganizować? I czy 1GB SWAP wystarczy na Kubuntu 12.04 i nowsze Ubuntu które będzie (w przeciwieństwie do Kubuntu) bezawaryjne?
Może lepiej będzie rozważyć instalację jednego systemu, a resztę postawić choćby w Virtualboxie?6914248 pisze: Będę wdzięczny za wszelkie informacje.
Jakbyś jednak chciał podążać swoją drogą, to w dziale poradniki i przewodniki kiedyś był wątek dotyczący instalacji Windowsa XP, Windows 7 (lub Visty) i Ubuntu na jednej maszynie z informacją, jak to ugryźć i odpowiednio skonfigurować.
P.S> Tutaj masz forumową szklaną kulę - tak na wszelki wypadek

O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
-
- Piegowaty Guziec
Dziękuje za odpowiedź.
Potrzebuje Millennium do uruchamiania aplikacji z epoki lat 90' - jestem fanem. XP kiepsko (lub często w ogóle) sobie z tym nie radzi. Co prawda jest Dos Box na Linuksa, ale to nie to samo. Poza tym używam kilku programów współpracujących, niestety oczywiście pisanych w formacie .exe...
Winda trzyma swoją tablicę partycji na dysku C: Podczas reinstalacji z formatem Millennium, XP, który był wyżej zawsze już nie był wykrywalny - do dziś tego nie naprawiłem - trzeba chyba skopiować/edytować kilka plików, ale nie miałem okazji sprawdzić. Z Linuksami nigdy nie miałem problemów, czy formatowałem wyższą partycję, czy niższą... Byłem bardzo mile zaskoczony.
Pozdrawiam serdecznie,
Dawid.
Potrzebuje Millennium do uruchamiania aplikacji z epoki lat 90' - jestem fanem. XP kiepsko (lub często w ogóle) sobie z tym nie radzi. Co prawda jest Dos Box na Linuksa, ale to nie to samo. Poza tym używam kilku programów współpracujących, niestety oczywiście pisanych w formacie .exe...
Winda trzyma swoją tablicę partycji na dysku C: Podczas reinstalacji z formatem Millennium, XP, który był wyżej zawsze już nie był wykrywalny - do dziś tego nie naprawiłem - trzeba chyba skopiować/edytować kilka plików, ale nie miałem okazji sprawdzić. Z Linuksami nigdy nie miałem problemów, czy formatowałem wyższą partycję, czy niższą... Byłem bardzo mile zaskoczony.
Pozdrawiam serdecznie,
Dawid.
- rom
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Xfce
Czy ta reinstalacja jest konieczna? Rozumiem, że Millenium służy tylko do korzystania ze wspomnianej aplikacji. W takim przypadku raczej dość ciężko doprowadzić system do stanu wymagającego reinstalacji.Podczas reinstalacji z formatem Millennium
Może lepiej zainstalować wszystko raz, skonfigurować jak trzeba i w takim stanie zrobić kopie systemów, tablicy partycji, MBR i w razie potrzeby przywrócić co trzeba bez konieczności instalacji od zera. Trzeba tylko na początku dobrze sobie wszystko zaplanować.
także = też
tak że = więc
tak że = więc
-
- Piegowaty Guziec
Ja na ogół bardzo rzadko muszę reinstalować oprogramowanie, ale jednak gdy będę musiał to zrobić, chciałbym wiedzieć jak rozwiązać problem widoczności w tablicy wszystkich systemów.
A jeśli tablicę Linuksów umieszczę na pierwszym linuksowym dysku (Kubuntu) i jego będę musiał przeinstalować, wszystkie zostaną z powrotem wykryte?
A jeśli tablicę Linuksów umieszczę na pierwszym linuksowym dysku (Kubuntu) i jego będę musiał przeinstalować, wszystkie zostaną z powrotem wykryte?
- rom
- Przebojowy Jelonek
Tak. Bo będzie on wtedy instalowany jako ostatni w kolejności i wykryje wszystkie obecne. Nie wiem jak z wykrywaniem Millennium, ale jego też powinno wykryć automatycznie i dodać do listy w GRUB-ie. Zawsze można ręcznie dodać wpis do listy gdyby zaszła taka potrzeba.
A po ewentualnej reinstalacji któregoś Windowsa nie trzeba reinstalować całego Kubuntu, wystarczy z Live CD przywrócić GRUB, zalogować się potem na Kubuntu na dysku i wygenerować od nowa listę w GRUB-ie jeśli sama by się nie utworzyła.
A po ewentualnej reinstalacji któregoś Windowsa nie trzeba reinstalować całego Kubuntu, wystarczy z Live CD przywrócić GRUB, zalogować się potem na Kubuntu na dysku i wygenerować od nowa listę w GRUB-ie jeśli sama by się nie utworzyła.
także = też
tak że = więc
tak że = więc
-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Najprościej było by mieć jeden system główny, a resztę trzymać jako maszyny wirtualne. Te 512MB ramu dla maszyny wystarczy, pozostaje jeszcze kwestia procesora, bo musi wspierać wirtualizację, żeby to miało sens.
-
- Piegowaty Guziec
Dziękuje za pomoc.
Hmm, a jak dodać ręcznie wpis do tablicy? Gdy ją mam na ekranie, wciskam E i wtedy? Jak mam coś np. na sda5, co nie jest wykryte, jak wygląda komenda?
Hmm, a jak dodać ręcznie wpis do tablicy? Gdy ją mam na ekranie, wciskam E i wtedy? Jak mam coś np. na sda5, co nie jest wykryte, jak wygląda komenda?
- rom
- Przebojowy Jelonek
Jeszcze inaczej, za pomocą programu os-prober, możliwe że już jest w systemie.
Instalacja
Uruchomienie i aktualizacja GRUB-a:
Ręcznie można dodać tak: http://www.ulos.pl/grub2-szybkie-dodawa ... ows,2.html
Dodatkowa informacja odnośnie do ręcznego dodawania wpisów:
Pierwsza cyferka dotyczy dysku, 0 to sda, 1 to sdb itd. Druga cyferka to numer partycji na danym dysku 1 to pierwsza partycja, 2 todruga partycja itd.
Instalacja
Kod: Zaznacz cały
sudo apt-get install os-prober
sudo os-prober
sudo update-grub
Dodatkowa informacja odnośnie do ręcznego dodawania wpisów:
set root=(hd1,1)
także = też
tak że = więc
tak że = więc
-
- Piegowaty Guziec
Dziękuje bardzo
)
Ta wiedza z pewnością mi się przyda i to bardzo. Mam nadzieję, że nie będę miał żadnych problemów z wyborem systemów.

Ta wiedza z pewnością mi się przyda i to bardzo. Mam nadzieję, że nie będę miał żadnych problemów z wyborem systemów.