Zatem super, ze jest oki ... ale jak wielokrotnie prosiłem o nie instalowanie takich narzędzi, jak np. laptop-mode, cpufreqd, czy tez inne rozwiązania, jeśli używa się moich kerneli, APM wpisów w grub. Jedynie w takich sytuacji jesteśmy w stanie zagwarantować, że będzie to wszystko działało ok.Ironclad pisze:Możliwe, że mogłem sam coś popsuć, jednak nie pamiętam bym coś w tym grzebał, zresztą Netext już działa i APM się zainstalował, dzięki.
Pozdrawiam
-- 01 sie 2013 08:19 --
Zatem tak, co do sterowników nvidii ... cóż tu już ewentualne skargi do nich trzeba by adresować. Zauważyłem, ze nvidia ostatnio coraz bardziej po macoszemu zaczyna traktować platformę x86/ [32/64 bit], a główny nacisk kładąc na rozwój swoich rozwiązań dla architektury ARM.JerryG pisze:Do dzisiaj laptop chodzil na kernelu 25.0.
U mnie tez pokazywaly sie dwie linie, z tego co zdarzylem zobaczyc to zaczynaly sie od slowa "imei" lub cos w tym stylu.
Ogolnie laptop dzialal OK, ale po wczesniejszych probach z Twoimi sterami do Nvidii zaczely sie pod Chromium jakies nie doswietlania zaladowanej strony poziomymi kreskami, pomagalo zrobienie CRTL+C i klikniecie myszka.
Cos podobnego kiedys widzialem w Toshibie gdzie gosc przygrzal od grania karte graficzna, u mnie na szczescie dziala dalej![]()
Wrocilem do 24.1, mam teraz swiety spokoj, system dziala, Chromium nie wariuje wyswietlajac kreseczki.
Pod tym kernelem z tego co pmietam, byly problemy z Broadcomem, teraz mi nie grozi to bo uzywam modem UMTS.
Nie chce mi sie przegladac watkow, kiedy pojawily sie wpisy w "dmesg" odnosnie procesora, poczekam, pare razy uspie system i zobacze co pokaze.
Podsumowywujac, zaczela mnie ta pogon za numerkami kernelow juz meczyc, bo zamiast lepiej to zaczely sie schody.
Zaluje ze po usuwalem stare backupy, bo bym wrocil na v18.x gdzie moj laptop na baterii wyciagal do 11h![]()
Teraz wyjscie do ogrodu z lapkiem i po 2h wole isc po ladowarke jak stracic to co robie, gdyby hibernacja zawiodla.
Za jakis czas sprobuje na v24.1 zainstalowac nowsza czy najnowsza wersje kernela testowo co bedzie sie dzialo.
W ogóle co do Optimusa Kolego JerryG znasz moje stanowisko = nie kupować

Marek Olšák Joins AMD's Open-Source Team
Radeon DPM Is Fantastic For Power Use, Thermal Performance
Tu niestety Intel ostatnio zwodzi, niby wypuszcza nowe sterowniki:
Intel Updates Its Linux Graphics Driver Installer
ale z tego co wiem od Kolegi FadeMind to są niezłe hece w procesie instalacji ... który nie ma szans na ukończenie. Cóż nie tylko pod Linuksem Intel ostatnio "testuje" swoje rozwiązania na userach. Choć myślę, że już kernele oparte o Linux-3.10.4 np. mój v25.2 zapewniają tu niezłe wsparcie m.in. dla jego nowych rozwiązań [icore], a kolejny skok jakościowy [wydajność, energooszczędność, responsywność, funkcjonalność] nadjedzie z moimi v26.x opartymi o Linux-3.11.x.
Co do kerneli uważam, że np. v25.2 to już moja "perła w koronie"

Pozdrawiam