NeteXt'73 - dyskusja, opinie, zgłaszanie błędów i pytań

Moderator: e X t 7 3

Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: NeteXt'73 - dyskusja, opinie, zgłaszanie błędów i pytań

Post autor: e X t 7 3 »

Ironclad pisze:Możliwe, że mogłem sam coś popsuć, jednak nie pamiętam bym coś w tym grzebał, zresztą Netext już działa i APM się zainstalował, dzięki.
Zatem super, ze jest oki ... ale jak wielokrotnie prosiłem o nie instalowanie takich narzędzi, jak np. laptop-mode, cpufreqd, czy tez inne rozwiązania, jeśli używa się moich kerneli, APM wpisów w grub. Jedynie w takich sytuacji jesteśmy w stanie zagwarantować, że będzie to wszystko działało ok.

Pozdrawiam

-- 01 sie 2013 08:19 --
JerryG pisze:Do dzisiaj laptop chodzil na kernelu 25.0.
U mnie tez pokazywaly sie dwie linie, z tego co zdarzylem zobaczyc to zaczynaly sie od slowa "imei" lub cos w tym stylu.
Ogolnie laptop dzialal OK, ale po wczesniejszych probach z Twoimi sterami do Nvidii zaczely sie pod Chromium jakies nie doswietlania zaladowanej strony poziomymi kreskami, pomagalo zrobienie CRTL+C i klikniecie myszka.
Cos podobnego kiedys widzialem w Toshibie gdzie gosc przygrzal od grania karte graficzna, u mnie na szczescie dziala dalej :)

Wrocilem do 24.1, mam teraz swiety spokoj, system dziala, Chromium nie wariuje wyswietlajac kreseczki.
Pod tym kernelem z tego co pmietam, byly problemy z Broadcomem, teraz mi nie grozi to bo uzywam modem UMTS.
Nie chce mi sie przegladac watkow, kiedy pojawily sie wpisy w "dmesg" odnosnie procesora, poczekam, pare razy uspie system i zobacze co pokaze.

Podsumowywujac, zaczela mnie ta pogon za numerkami kernelow juz meczyc, bo zamiast lepiej to zaczely sie schody.
Zaluje ze po usuwalem stare backupy, bo bym wrocil na v18.x gdzie moj laptop na baterii wyciagal do 11h :ligt:
Teraz wyjscie do ogrodu z lapkiem i po 2h wole isc po ladowarke jak stracic to co robie, gdyby hibernacja zawiodla.

Za jakis czas sprobuje na v24.1 zainstalowac nowsza czy najnowsza wersje kernela testowo co bedzie sie dzialo.
Zatem tak, co do sterowników nvidii ... cóż tu już ewentualne skargi do nich trzeba by adresować. Zauważyłem, ze nvidia ostatnio coraz bardziej po macoszemu zaczyna traktować platformę x86/ [32/64 bit], a główny nacisk kładąc na rozwój swoich rozwiązań dla architektury ARM.

W ogóle co do Optimusa Kolego JerryG znasz moje stanowisko = nie kupować ;). Jak to powtarzam od dość długiego czasu najlepiej mobilnie sprawuje się obecnie platforma AMD APU ... oczywiście zdarzają się tu wpadki - vide Catalysty 13.4 i 16.beta, ale jest coraz lepiej i widać, że AMD się mocno stara, np.:

Marek Olšák Joins AMD's Open-Source Team

Radeon DPM Is Fantastic For Power Use, Thermal Performance

Tu niestety Intel ostatnio zwodzi, niby wypuszcza nowe sterowniki:

Intel Updates Its Linux Graphics Driver Installer

ale z tego co wiem od Kolegi FadeMind to są niezłe hece w procesie instalacji ... który nie ma szans na ukończenie. Cóż nie tylko pod Linuksem Intel ostatnio "testuje" swoje rozwiązania na userach. Choć myślę, że już kernele oparte o Linux-3.10.4 np. mój v25.2 zapewniają tu niezłe wsparcie m.in. dla jego nowych rozwiązań [icore], a kolejny skok jakościowy [wydajność, energooszczędność, responsywność, funkcjonalność] nadjedzie z moimi v26.x opartymi o Linux-3.11.x.

Co do kerneli uważam, że np. v25.2 to już moja "perła w koronie" ;). Tu mocno podciągnąłem do górnych granic responsywność i wydajność kernela. Granie w tak zaawansowane tytuły, jak Counter Strike: Source, Left 4 Dead 2, Portal, Oil Rush, czy też Half-Life 2: Episod Two nawet na tak słabej maszynie, jak X370 opartym o AMD APU E-350 z dość wysoko ustawionymi, albo maksymalnie detalami to przyjemność [Kernel w wersji Brazos] - czego nie zapewniałem jeszcze przy linii v24.x i wcześniejszych v25.x.

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
Ironclad
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 14.04

Post autor: Ironclad »

Fajnie to wszystko wygląda, widać, że się starasz i chcesz osiągnąć zamierzony cel.

Gdzieś mi się obiło, że Netext działa bez problemu na Linux Mint, w końcu oparte jest na ubuntu. Ostatnio ukazało się bardzo fajne distro Linux Mint 15 KDE, dobrze by było, gdyby Netext również działał bez problemu na Mint, jeszcze jakby do tego grona dołączyło OpenSuse to już kosmos, ale to już pewnie inna historia :).
garnus
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: garnus »

Witam,
Na 25.x mam kilka problemów, w dużej mierze pokrywają się z problemami JerryG:
1. Źle renderują się okna po wybudzeniu z wstrzymania, brak ikonek, puste listy po naciśnięciu PPM.
2. Przy starcie pojawiają się jakieś wpisy, których nie uchwyciłem ale również zaczynają się od "imei".
3. Mega wysoka temperatura, cały czas powyżej 67C nawet na intel-power gdzie na 24.x rzadko przekraczało 55C.

Sprzęt do dell vostro 3350, sprzęt w całości na intelu.

EDIT:
4. Pobór prądu po wykonaniu przynajmniej jednego wstrzymania wynosi 23W i nie spada, dopiero restart obniża go do około 13W.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Ironclad pisze:Fajnie to wszystko wygląda, widać, że się starasz i chcesz osiągnąć zamierzony cel.

Gdzieś mi się obiło, że Netext działa bez problemu na Linux Mint, w końcu oparte jest na ubuntu. Ostatnio ukazało się bardzo fajne distro Linux Mint 15 KDE, dobrze by było, gdyby Netext również działał bez problemu na Mint, jeszcze jakby do tego grona dołączyło OpenSuse to już kosmos, ale to już pewnie inna historia :).
To są starania całego zespołu i tu obok mojej osoby nie obyłoby się bez Kolegów: NetBit73, FadeMind oraz Koleżanki Karoliny Franieczek [j. niemiecki] ... i prawdopodobnie już niedługo kolejnego Kolegi [strona] ;). Samodzielnie już nie byłbym w stanie tego realizować. Tu bowiem zarówno wiedza Kolegi NetBita, jak i jego włożona praca są nieodzowne. Podobnie, jak prace wykonywane przez Kolegę FadeMInd, czy Koleżanki Kaoliny. Taka praca zespołowa pozwala mi się skupić na "dopieszczaniu" kerneli, skryptu APM, poszukiwania nowych firmware`ów, wpisów Grub, czy też budowy sterowników ;).

Co do Minta - tu już chyba niedługo nie będzie to stanowić problemu. Natomiast kwestia Suse - niestety nie byłbym już w stanie zapewnić wsparcia także dla innej dystrybucji = często odmienne podejście do tego samego tematu, inne paczkowanie .rpm], inne mechanizmy wywoływania sterowników, np. tam gdzie w Ubuntu wymagane jest wbicie w kernel, Suse może wymagać modułu etc.

Pozdrawiam

-- 01 sie 2013 11:26 --
garnus pisze:Witam,
Na 25.x mam kilka problemów, w dużej mierze pokrywają się z problemami JerryG:
1. Źle renderują się okna po wybudzeniu z wstrzymania, brak ikonek, puste listy po naciśnięciu PPM.
2. Przy starcie pojawiają się jakieś wpisy, których nie uchwyciłem ale również zaczynają się od "imei".
3. Mega wysoka temperatura, cały czas powyżej 67C nawet na intel-power gdzie na 24.x rzadko przekraczało 55C.

Sprzęt do dell vostro 3350, sprzęt w całości na intelu.

EDIT:
4. Pobór prądu po wykonaniu przynajmniej jednego wstrzymania wynosi 23W i nie spada, dopiero restart obniża go do około 13W.
Odnośnie kwestii wybudzania i tu problemów ACPI [intel] - wydawało mi się, ze to rozwiązali - ale widać na intelu nadal jakieś kwiatki. Jaka wersja systemu - może coś nie tak się aktywuje ? Proszę o dokładne dane nt. maszyny: układy i logi dmesg jak jest ok i jak nie jest.

Pozdrawiam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
garnus
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: garnus »

e X t 7 3 pisze: Odnośnie kwestii wybudzania i tu problemów ACPI [intel] - wydawało mi się, ze to rozwiązali - ale widać na intelu nadal jakieś kwiatki. Jaka wersja systemu - może coś nie tak się aktywuje ? Proszę o dokładne dane nt. maszyny: układy i logi dmesg jak jest ok i jak nie jest.

Pozdrawiam
Logi z 24.x i 25.x? Czy tylko 25.x?
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Na 24.x to samo ? ... a jaka ta jest grafika ?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Ironclad
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Mnie laptop na leciwym Core 2 Duo P8400 z integrą GMA4500MHD bierze średnio na baterii ok 12-15W na kernelu ext73, na zasilaniu sieciowym i profilu intel-performance jest to ok 20-25W temperatura procesora rzadko sięga 40'C, środowisko działa szybko i płynnie(KDE4).
NetBit73

Post autor: NetBit73 »

Ironclad pisze:Mnie laptop na leciwym Core 2 Duo P8400 z integrą GMA4500MHD bierze średnio na baterii ok 12-15W na kernelu ext73, na zasilaniu sieciowym i profilu intel-performance jest to ok 20-25W temperatura procesora rzadko sięga 40'C, środowisko działa szybko i płynnie(KDE4).
a tak z ciekawości na tym profilu na baterii rdzenie skalują prędkość czy cały czas na 800MHz ?bo mam taką samą konfigurację i używam consevative właśnie dlatego, że na intel przy odpaleniu np filmu fullhd cały czas procek ma 800MHz, a co za tym idzie nie jest w stanie obsłużyć go :)
Awatar użytkownika
Ironclad
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

NetBit73 pisze:
Ironclad pisze:Mnie laptop na leciwym Core 2 Duo P8400 z integrą GMA4500MHD bierze średnio na baterii ok 12-15W na kernelu ext73, na zasilaniu sieciowym i profilu intel-performance jest to ok 20-25W temperatura procesora rzadko sięga 40'C, środowisko działa szybko i płynnie(KDE4).
a tak z ciekawości na tym profilu na baterii rdzenie skalują prędkość czy cały czas na 800MHz ?bo mam taką samą konfigurację i używam consevative właśnie dlatego, że na intel przy odpaleniu np filmu fullhd cały czas procek ma 800MHz, a co za tym idzie nie jest w stanie obsłużyć go :)
Nie wiem jak to dokładnie sprawdzić, ale w Netext System monitor i w I-Nex pokazuje 1600Mhz na intel-performance i sieciowym zasilaniu.
NetBit73

Ironclad pisze:
NetBit73 pisze:
Nie wiem jak to dokładnie sprawdzić, ale w Netext System monitor i w I-Nex pokazuje 1600Mhz na intel-performance i sieciowym zasilaniu.
na zasilaniu tak będzie, mnie interesuje co się dzieje na baterii. odpal monitor systemu z netexta i obserwuj rdzenie i odpal jakis film hd na YT
Awatar użytkownika
Ironclad
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Co do pracy na baterii to zauważyłem, że przełącza się na profil powersave, ale nie pamiętam na jakim taktowaniu pracuje, ale zapewne na 800Mhz, mimo wszystko działa płynnie, nie wiem wiem jak filmy Full HD.
NetBit73

Ironclad pisze:Co do pracy na baterii to zauważyłem, że przełącza się na profil powersave, ale nie pamiętam na jakim taktowaniu pracuje, ale zapewne na 800Mhz, mimo wszystko działa płynnie, nie wiem wiem jak filmy Full HD.
to sprawdź proszę, wg mnie można działać, ale jak coś potrzebuje mocy to na tym procku nie wskoczy wyżej 800MHz. Conservative skaluje na baterii również.
Awatar użytkownika
Ironclad
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Sprawdziłem na baterii film FHD na YT i tak jak pisałem, przełącza się na powersave i taktowanie jest na 800Mhz, film trochę rwie i przycina.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Dokładnie powinien skalować ... na AMD idealnie skaluje - choć rożne są tu tryby pracy ondemand vs conservative. Jutro postaram się uzupełnienie opis do NeteXt'73, gdzie to wyjaśnić szerzej.

Pozdrawiam

-- 01 sie 2013 12:40 --

Zatem widać Intel tak pozmieniał governory, że nie skaluje na c2d pod conservative [oczywiście icore pod moimi kernelami v24.x i v25.x już nie obsługuje nic poza performance/powersave - tu działa nie ACPI/cpufreq, a intel p-state]. Proszę sprawdź w trybie performance-ondemand.

Pozdrawiam

NetBit73

e X t 7 3 pisze:Dokładnie powinien skalować ... na AMD idealnie skaluje - choć rożne są tu tryby pracy ondemand vs conservative. Jutro postaram się uzupełnienie opis do NeteXt'73, gdzie to wyjaśnić szerzej.

Pozdrawiam

-- 01 sie 2013 12:40 --

Zatem widać Intel tak pozmieniał governory, że nie skaluje na c2d pod conservative [oczywiście icore pod moimi kernelami v24.x i v25.x już nie obsługuje nic poza performance/powersave - tu działa nie ACPI/cpufreq, a intel p-state]. Proszę sprawdź w trybie performance-ondemand.

Pozdrawiam
poprawka C2D pod conservative skaluje:) na intelowych nie skaluje ich
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

NetBit73 pisze:... poprawka C2D pod conservative skaluje:) na intelowych nie skaluje ich
Na c2d na pewno nie zdziałają nastawy inte-performance i intel-powersave ... te tylko dla i3, i5 i i7 ;).

Pozdrawiam

NetBit73

e X t 7 3 pisze:
NetBit73 pisze:... poprawka C2D pod conservative skaluje:) na intelowych nie skaluje ich
Na c2d na pewno nie zdziałają nastawy inte-performance i intel-powersave ... te tylko dla i3, i5 i i7 ;).

Pozdrawiam
to się zgadza
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

a dokładniej zadziałają ... ale inaczej niż na icore ... np. powersave na c2d będzie stale na najniższym poziomie, a na icore będzie skalował + nawet turbo boost ;)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Ironclad
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

A no właśnie, miałem pisać. Po przełączeniu na conservative-conservative środowisko działa lepiej, lekko szybciej, widać tutaj skalowanie działa jak należy i taki profil jest optymalny na C2D :) .

Ciekaw jestem czy tryb Turbo(w C2D tzw. IDA) działa na twoim kernelu i w ogóle czy działa na linux?, na windows IDA działa, u mnie podbija z 2,26Ghz na 2,4Ghz. Tak samo widziałem to na innych procesorach C2D z IDA jak T5870 (2-2,2ghz) czy P8600 (2,4-2,5Ghz).
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Ironclad pisze:A no właśnie, miałem pisać. Po przełączeniu na conservative-conservative środowisko działa lepiej, lekko szybciej, widać tutaj skalowanie działa jak należy i taki profil jest optymalny na C2D :) .

Ciekaw jestem czy tryb Turbo(w C2D tzw. IDA) działa na twoim kernelu i w ogóle czy działa na linux?, na windows IDA działa, u mnie podbija z 2,26Ghz na 2,4Ghz. Tak samo widziałem to na innych procesorach C2D z IDA jak T5870 (2-2,2ghz) czy P8600 (2,4-2,5Ghz).
Tu to najlepiej przetestować na trybie performance-conservative ... Intel raz włączał, raz wyłączał tę funkcjonalność i szczerze powiedziawszy w tym momencie nie wiem jak to wygląda. Najlepiej obciążyć c2d maksymalnie czymś i obserwować zmiany częstotliwości ;).

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „kernele e X t 7 3”