Jak zablokować aktualizację do wersji 12.04.3? Ma pozostać 12.04.2.
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Jak zablokować aktualizację do wersji 12.04.3? Ma pozostać 12.04.2.
Cześć,
Jak zablokować aktualizację do wersji 12.04.3?
Ma pozostać 12.04.2 tj. chcę mieć możliwość aktualizacji wszystkiego z wyjątkiem:
1. aktualizacji systemu z wersji 12.04.2 do 12.04.3,
2. aktualizacji wersji sterownika nvidia-current.
Po aktualizacji systemu i sterowników, czy to razem czy z osobna czy tylko jednego z nich, system się wysypuje a w najlepszym wypadku pracuje wolniej i nie sposób go wyłączyć.
Ps. Mowa o Kubuntu.
Jak zablokować aktualizację do wersji 12.04.3?
Ma pozostać 12.04.2 tj. chcę mieć możliwość aktualizacji wszystkiego z wyjątkiem:
1. aktualizacji systemu z wersji 12.04.2 do 12.04.3,
2. aktualizacji wersji sterownika nvidia-current.
Po aktualizacji systemu i sterowników, czy to razem czy z osobna czy tylko jednego z nich, system się wysypuje a w najlepszym wypadku pracuje wolniej i nie sposób go wyłączyć.
Ps. Mowa o Kubuntu.
- igotit4free
- Przyjaciel
- Architektura: x86_64
Re: Jak zablokować aktualizację do wersji 12.04.3? Ma pozostać 12.04.2.
Jakim narzędziem przeprowadzasz aktualizację? Pooznaczaj pakiety jako zablokowane (to w Synapticu), poczytaj manuale np. man apt-get (jest tam coś o ignorowaniu pakietów i można ustawiać różne polityki instalacji i aktualizacji). Wyniki.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
-
- Sędziwy Jeż
Aktualizacja Synaptickiem.
Człowieku, a skąd ja mam wiedzieć, które pakiety sa związane z aktualizacją systemu a które z pozostałym softem?
Męczę się z tym problemem juz kilka dni i obawiam się, że po 7-8 latach korzystania w zasadzie wyłacznie z (x)buntu sobie oduszczę.
Straszna kicha się ostatnio zrobiła z tym *buntu.
Dziękuję za zainteresowanie.
Juz zasysam Fedorę - zobaczymy.
Człowieku, a skąd ja mam wiedzieć, które pakiety sa związane z aktualizacją systemu a które z pozostałym softem?
Męczę się z tym problemem juz kilka dni i obawiam się, że po 7-8 latach korzystania w zasadzie wyłacznie z (x)buntu sobie oduszczę.
- mistrz1
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Lokalizacja: Związek Socjalistycznych Republik Europejskich. Dystrykt – Polska
@darekkkk, nie spinaj się tak, bo może pęknąć ci żyłka, a poza tym nic to nie da. Daj znać, jak sprawuje się fedora, bo na moim lapku nie za bardzo jej się udaje sprawnie działać, a Kubuntu daje radę.
"Jeśli robisz to, co zawsze robiłeś, masz to, co zawsze miałeś" – Sokrates
Chwała Rosji!

Chwała Rosji!

- igotit4free
- Przyjaciel
To się dowiedz, poczytaj trochę, do mnie masz pretensje że jesteś ignorantem? No ustalić jakie pliki przychodzą z nvidia to jest naprawdę tytaniczne zadanie ... tak ze dwie komendy albo jeden wpis w Google. Może Maca sobie kup, nie będziesz warczał na ludzi ...darekkkk pisze:Aktualizacja Synaptickiem.
-
- Sędziwy Jeż
Czy Twoje zainteresowanie moim samopoczuciem jest merytoryczną odpowiedzią na moje pytanie?mistrz1 pisze:@darekkkk, nie spinaj się tak, bo może pęknąć ci żyłka, a poza tym nic to nie da.
Nie chcesz / nie potrafisz odpowiedzieć - dziękuję, może zechcą trochę dojrzalsi.
Proszę uważnie przeczytać to co napisałem - czy ja mam tam do kogokolwiek jakieś obiekcje?igotit4free pisze:
To się dowiedz, poczytaj trochę, do mnie masz pretensje że jesteś ignorantem? No ustalić jakie pliki przychodzą z nvidia to jest naprawdę tytaniczne zadanie ... tak ze dwie komendy albo jeden wpis w Google. Może Maca sobie kup, nie będziesz warczał na ludzi ...
Podziękowałem Wam za zainteresowanie się sprawą i pożegnałem.
Moje utyskiwania na system odbieracie osobiście?
Wiesz dobrze, że aktualizacja systemu to kwestia kilkuset plików - prosze wymień których; co do grafy to wiadomo, że ze dwa wpisy w synapticu.
Widzę, że kolejny kolega, nie wiedzieć czemu, robi mi jakieś osobiste wycieczki. Masz poczucie wyższości nade mną z tego powodu, że w tej dziedzinie pewnie wiesz więcej? A może to jest Twoje prywatne forum (oczywiście ignorantom wstęp wzbroniony)? Nie chcesz pomóc? - dziękuję.
Mam wrażenie, że jestem ze dwa razy starszy od Ciebie a ze znajomości mojej działki (o której śmiem podejrzewać, że nawet nie masz świadomości, ze coś takiego istnieje) nie robię jakiegoś problemu.
- igotit4free
- Przyjaciel
Ok, spróbujmy inaczej ... czy w twoim systemie (12.04.2) coś źle działa? Masz jakieś komunikaty błędów, coś się nie uruchamia?
Jeśli wszystko jest w porządku, wyłącz aktualizacje. Po prostu je wyłącz. Nie aktualizuj. Mówię poważnie.
Jeśli wszystko jest w porządku, wyłącz aktualizacje. Po prostu je wyłącz. Nie aktualizuj. Mówię poważnie.
-
- Sędziwy Jeż
Dzięki, tak też i zrobiłem.
Bezwzględnie źródłem problemu jest grafika tj. wywalanie przez system sterownika (ha, choć to może objaw poważniejszego problemu):

Po aktualizacji znika "current" a pojawia się nr 173 oraz 304 - oba nie działają w sensie takim, że np. 304 zamiast kursora rysuje niewyraźny kwadrat o boku 2 cm; o spowolnieniu systemu nie wspominając.
Ps. Trochę uwiera mnie to wyłączenie aktualizacji.
Bezwzględnie źródłem problemu jest grafika tj. wywalanie przez system sterownika (ha, choć to może objaw poważniejszego problemu):

Po aktualizacji znika "current" a pojawia się nr 173 oraz 304 - oba nie działają w sensie takim, że np. 304 zamiast kursora rysuje niewyraźny kwadrat o boku 2 cm; o spowolnieniu systemu nie wspominając.
Ps. Trochę uwiera mnie to wyłączenie aktualizacji.
- igotit4free
- Przyjaciel
Spójrz jeszcze tutaj ... jeśli instalowałeś sterownik z repozytoriów, to on się po aktualizacji ostanie.
Jeśli jest skądinąd, to wyleci i musisz go przywrócić. Taka jest ogólna zasada.
A co konkretnie cię uwiera? Masz LTSa, więc postawiłeś na stabilność i trwałość systemu. Nie zależy ci na drobnych, kosmetycznych i w zasadzie pomijalnych poprawkach. Poważnych, krytycznych błędów w LTSie nie ma, bo być nie może. A jak coś znajdą, to będzie na tyle głośno o tym, że się dowiesz i zaktualizujesz.
Jeśli jest skądinąd, to wyleci i musisz go przywrócić. Taka jest ogólna zasada.
A co konkretnie cię uwiera? Masz LTSa, więc postawiłeś na stabilność i trwałość systemu. Nie zależy ci na drobnych, kosmetycznych i w zasadzie pomijalnych poprawkach. Poważnych, krytycznych błędów w LTSie nie ma, bo być nie może. A jak coś znajdą, to będzie na tyle głośno o tym, że się dowiesz i zaktualizujesz.
-
- Sędziwy Jeż
Już czytam, dzięki.
A tymczasem - sterowniki zainstalowałem w najbardziej banalny i chyba pożądany sposób tj. kliknąłem w menu "System" => "dodatkowe sterowniki", zaznaczyłem co trzeba i jest (na wcześniejszym obrazku widać jak to zrobiłem).
Repozytoria nie są tknięte.
Aktualizacja bardziej mnie boli z powodu braku nowszego np. Firefoxa, Thunderbirda itd.
-- 24 sie 2013 12:29 --
W akcie desperacji ściągnąłem i zainstalowałem 13.04 - te same problemy!!!
Czy jest możliwe aby moja karta graficzna GF 6600 nie była obsługiwana/wspierana przez nowsze wersje niż 12.04.2?
Aby korzystać z kolejnych wersji *buntu będę zmuszony do inwestycji w nową kartę?
Przywrócenie 12.04.2 rozwiązuje wszystkie problemy.
A tymczasem - sterowniki zainstalowałem w najbardziej banalny i chyba pożądany sposób tj. kliknąłem w menu "System" => "dodatkowe sterowniki", zaznaczyłem co trzeba i jest (na wcześniejszym obrazku widać jak to zrobiłem).
Aktualizacja bardziej mnie boli z powodu braku nowszego np. Firefoxa, Thunderbirda itd.
-- 24 sie 2013 12:29 --
W akcie desperacji ściągnąłem i zainstalowałem 13.04 - te same problemy!!!
Czy jest możliwe aby moja karta graficzna GF 6600 nie była obsługiwana/wspierana przez nowsze wersje niż 12.04.2?
Aby korzystać z kolejnych wersji *buntu będę zmuszony do inwestycji w nową kartę?
Przywrócenie 12.04.2 rozwiązuje wszystkie problemy.
-
- Przyjaciel
- Środowisko graficzne: Inne
Wydanie 12.04 jest wydaniem z przedłużonym, 5-cio letnim wsparciem. Wyobraź sobie sytuację, że musisz przeinstalować system lub zainstalować system na nowej maszynie. Zamiast pobierać obraz ISO Ubuntu 12.04.1, który został wydany w kwietniu 2012 i dociągać setki pakietów, które ważą kolejne 500-700MB Canonical co jakiś czas wypuszcza zaktualizowany obraz systemu, który oznacza dodatkową cyferką. To ciągle jest wydanie 12.04, tyle że zawierające wszystkie poprawki i uaktualnienia, które pojawiły się pomiędzy datą wydania 12.04, a datą wydania 12.04.3. Zatem, aktualizacja Ubuntu, czy to 12.04 czy też 12.04.2, do wydania 12.04.3 to nic innego jak zwykła aktualizacja pakietów.darekkkk pisze:Już czytam, dzięki.
Jeżeli korzystasz z dodatkowych repozytoriów - tak zwanych repozytoriów pochodzenia trzeciego (3rd party repositories) - które dostępne są dla wydania 12.04.2, to będą one również działały pod 12.04.3 i jeżeli zawierają one nowsze pakiety (nowszy Firefox, nowszy Thunderbird), aniżeli dostępne w domyślne repozytoria, to twój system będzie korzystał z tych nowszych pakietów, pochodzących z dodatkowych repozytoriów.
Inaczej będą się miały sprawy, gdy zdecydujesz się uaktualnić Ubuntu 12.04 do wydania 12.10. Niektóre dodatkowe repozytoria mogą być niedostępne i wówczas, niektóre pakiety mogą nie działać lub podczas procesu uaktualnienia być oznaczone jako niekompatybilne i usunięte.
Istotną informacją jest jeszcze to, że podczas aktualizacji 12.04 do 12.04.3 jądro systemu zostaje zaktualizowane, ale jedynie w obrębie tej samej gałęzi. Zatem nawet ręcznie zainstalowane (z paczki .deb lub wykorzystując skrypt od producenta) sterowniki karty graficznej powinny działać. Aby w pełni cieszyć się wydaniem 12.04.3 należy zainstalować nowsze jajko. Ale o tym w innym wątku, do którego sznurek podał Ci już igotit4free.
Wracając do problemu. Apt-get ma opcję przeprowadzenia symulacji instalacji pakietów (parametr -s, więcej informacji: man apt-get). Możesz zatem sprawdzić, jakie pakiety zostałyby zaktualizowane. Inaczej mówiąc/pisząc, otrzymasz listę nazw pakietów, które możesz odszukać w synapticu i zablokować ich aktualizację.
Pytanie raczej na osobny wątek, ale jeżeli jeszcze tego nie zrobiłeś, to spróbuj dodać do systemu repozytoria x-swat i zainstaluj ich sterowniki.W akcie desperacji ściągnąłem i zainstalowałem 13.04 - te same problemy!!!
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
-
- Sędziwy Jeż
Dziękuję za obszerne wyjaśnienia, choć przyznam, że z racji wieloletniego już korzystania z *buntu nie są one dla mnie odkrywcze.bear7 pisze: Wydanie 12.04 jest wydaniem z przedłużonym, 5-cio letnim wsparciem. Wyobraź sobie sytuację, że musisz przeinstalować system lub zainstalować system na nowej maszynie. Zamiast pobierać obraz ISO Ubuntu 12.04.1, który został wydany w kwietniu 2012 i dociągać setki pakietów, które ważą kolejne 500-700MB Canonical co jakiś czas wypuszcza zaktualizowany obraz systemu, który oznacza dodatkową cyferką. To ciągle jest wydanie 12.04, tyle że zawierające wszystkie poprawki i uaktualnienia, które pojawiły się pomiędzy datą wydania 12.04, a datą wydania 12.04.3. Zatem, aktualizacja Ubuntu, czy to 12.04 czy też 12.04.2, do wydania 12.04.3 to nic innego jak zwykła aktualizacja pakietów.
Tak, 12.4 jest wersją LTS ale mimo tego chyba wymaga bieżącej "higieny". Windows XP w 2001 też był kompletnym i zamkniętym systemem ale chyba nikt odpowiedzialnie nie stwierdzi, że nie wymagał aktualizacji (oczywiście nie przyrównując XP do *buntu

Czy to drogą bieżących, małych aktualizacji czy strzałem w postaci kolejnego wydania punktowego system wymaga jednak aktualizacji.
Przed 12.04 używałem 10.4, co wczesniej - nie pamietam, ale nigdy nie miałem takich problemów jak teraz; przyznajmy to otwarcie, że wyłączenie aktualizacji jest półśrodkiem, prowizorką, które nie są zdrowe i normalne.
Małe pytanko - czy ta moja karta graficzna to dinozaur, który nie jest juz wspierany? Nie potrzebuję niczego nowszego - nie gram, musi być w pasywie itp.
- xxx666xxx
- Wygnańcy
- Środowisko graficzne: Inne
Tak jak tu napisał :
Ja tak zrobiłem z Kadu pod moim Lubuntu 13.04 oraz Ubuntu 13.04 ( Minimal Remix ) z doinstalowanym MATE 1.6 bo nie wiem czemu ale nowe Kadu 0.12 ciągle się wieszał i nieprawidłowo działał ( nadal tego błędu programiści nie poprawili a zgłaszałem im chyba ze 100x ! ) . Więc pobrałem stabilnie działające bez zawieszki starsze Kadu 0.11 od Precise ( Ubuntu 12.04 ) zainstalowałem i zablokowałem by się nie aktualizowało i pięknie działa ! Tak też zapewne ze swoim sterownikiem możesz postąpić .
Zaznacz swój sterownik ( pakiet sterownika z pewnością ma jakąś nazwę w Synaptic'u ) i tak jak napisał igotit4free zaznacz jako pakiet zablokowany .igotit4free pisze:Jakim narzędziem przeprowadzasz aktualizację? Pooznaczaj pakiety jako zablokowane (to w Synapticu) (...)
Ja tak zrobiłem z Kadu pod moim Lubuntu 13.04 oraz Ubuntu 13.04 ( Minimal Remix ) z doinstalowanym MATE 1.6 bo nie wiem czemu ale nowe Kadu 0.12 ciągle się wieszał i nieprawidłowo działał ( nadal tego błędu programiści nie poprawili a zgłaszałem im chyba ze 100x ! ) . Więc pobrałem stabilnie działające bez zawieszki starsze Kadu 0.11 od Precise ( Ubuntu 12.04 ) zainstalowałem i zablokowałem by się nie aktualizowało i pięknie działa ! Tak też zapewne ze swoim sterownikiem możesz postąpić .
Laptop: Toshiba Satellite P75 / Intel i7 / 16GB DDR3 / 1TB SATA3 / Intel HD 4600 <= Debian 7.5 Wheezy MATE amd64.
-
- Gibki Gibbon
Lektura:
Rozwiązanie:
Kod: Zaznacz cały
man apt.conf
sudo su -
echo 'APT::Default-Release "raring";' >> /etc/apt/apt.conf
-
- Sędziwy Jeż
Dzięki.
Lektura trochę mnie przytłacza - proszę słówko komentarza.
Lektura trochę mnie przytłacza - proszę słówko komentarza.
-
- Gibki Gibbon
Jeśli chodzi o zablokowanie wersji np. sterownika nvidia to zajrzyj tutaj:
http://dug.net.pl/tekst/163/ .
http://dug.net.pl/tekst/163/ .
-
- Sędziwy Jeż
Być może nie dość jednoznacznie się wcześniej wyraziłem - Panowie, problem (mam nadzieję, że tylko ten jeden) polega na tym, że mimo zablokowania wersji sterownika w Synapticu po aktualizacji ma miejsce następująca sytuacja: w Synapticu dana wersja sterownika wisi nadal jako zainstalowana (nawet nadal zablokowana) ale ... w wyżej prezentowanym okienku wyparowywuje
(aktualnie zawieszone okienko prezentuje stan sprzed aktualizacji). Powiem więcej, po aktualizacji system przestaje cudownie korzystać z jakichkolwiek sterowników własnościowych (grafika).