Jak zablokować aktualizację do wersji 12.04.3? Ma pozostać 12.04.2.

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
darekkkk
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Jak zablokować aktualizację do wersji 12.04.3? Ma pozostać 12.04.2.

Post autor: darekkkk »

Cześć,

Jak zablokować aktualizację do wersji 12.04.3?

Ma pozostać 12.04.2 tj. chcę mieć możliwość aktualizacji wszystkiego z wyjątkiem:
1. aktualizacji systemu z wersji 12.04.2 do 12.04.3,
2. aktualizacji wersji sterownika nvidia-current.

Po aktualizacji systemu i sterowników, czy to razem czy z osobna czy tylko jednego z nich, system się wysypuje a w najlepszym wypadku pracuje wolniej i nie sposób go wyłączyć.

Ps. Mowa o Kubuntu.
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel
Architektura: x86_64

Re: Jak zablokować aktualizację do wersji 12.04.3? Ma pozostać 12.04.2.

Post autor: igotit4free »

Jakim narzędziem przeprowadzasz aktualizację? Pooznaczaj pakiety jako zablokowane (to w Synapticu), poczytaj manuale np. man apt-get (jest tam coś o ignorowaniu pakietów i można ustawiać różne polityki instalacji i aktualizacji). Wyniki.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
darekkkk
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Aktualizacja Synaptickiem.

Człowieku, a skąd ja mam wiedzieć, które pakiety sa związane z aktualizacją systemu a które z pozostałym softem?

Męczę się z tym problemem juz kilka dni i obawiam się, że po 7-8 latach korzystania w zasadzie wyłacznie z (x)buntu sobie oduszczę.
Straszna kicha się ostatnio zrobiła z tym *buntu.

Dziękuję za zainteresowanie.
Juz zasysam Fedorę - zobaczymy.
Awatar użytkownika
mistrz1
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Lokalizacja: Związek Socjalistycznych Republik Europejskich. Dystrykt – Polska

Post autor: mistrz1 »

@darekkkk, nie spinaj się tak, bo może pęknąć ci żyłka, a poza tym nic to nie da. Daj znać, jak sprawuje się fedora, bo na moim lapku nie za bardzo jej się udaje sprawnie działać, a Kubuntu daje radę.
"Jeśli robisz to, co zawsze robiłeś, masz to, co zawsze miałeś" – Sokrates
Chwała Rosji! :) :clap:
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

darekkkk pisze:Aktualizacja Synaptickiem.

Człowieku, a skąd ja mam wiedzieć, które pakiety sa związane z aktualizacją systemu a które z pozostałym softem?

Męczę się z tym problemem juz kilka dni i obawiam się, że po 7-8 latach korzystania w zasadzie wyłacznie z (x)buntu sobie oduszczę.
Straszna kicha się ostatnio zrobiła z tym *buntu.

Dziękuję za zainteresowanie.
Juz zasysam Fedorę - zobaczymy.
To się dowiedz, poczytaj trochę, do mnie masz pretensje że jesteś ignorantem? No ustalić jakie pliki przychodzą z nvidia to jest naprawdę tytaniczne zadanie ... tak ze dwie komendy albo jeden wpis w Google. Może Maca sobie kup, nie będziesz warczał na ludzi ...
darekkkk
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

mistrz1 pisze:@darekkkk, nie spinaj się tak, bo może pęknąć ci żyłka, a poza tym nic to nie da.
Czy Twoje zainteresowanie moim samopoczuciem jest merytoryczną odpowiedzią na moje pytanie?
Nie chcesz / nie potrafisz odpowiedzieć - dziękuję, może zechcą trochę dojrzalsi.

igotit4free pisze:
To się dowiedz, poczytaj trochę, do mnie masz pretensje że jesteś ignorantem? No ustalić jakie pliki przychodzą z nvidia to jest naprawdę tytaniczne zadanie ... tak ze dwie komendy albo jeden wpis w Google. Może Maca sobie kup, nie będziesz warczał na ludzi ...
Proszę uważnie przeczytać to co napisałem - czy ja mam tam do kogokolwiek jakieś obiekcje?
Podziękowałem Wam za zainteresowanie się sprawą i pożegnałem.
Moje utyskiwania na system odbieracie osobiście?
Wiesz dobrze, że aktualizacja systemu to kwestia kilkuset plików - prosze wymień których; co do grafy to wiadomo, że ze dwa wpisy w synapticu.

Widzę, że kolejny kolega, nie wiedzieć czemu, robi mi jakieś osobiste wycieczki. Masz poczucie wyższości nade mną z tego powodu, że w tej dziedzinie pewnie wiesz więcej? A może to jest Twoje prywatne forum (oczywiście ignorantom wstęp wzbroniony)? Nie chcesz pomóc? - dziękuję.

Mam wrażenie, że jestem ze dwa razy starszy od Ciebie a ze znajomości mojej działki (o której śmiem podejrzewać, że nawet nie masz świadomości, ze coś takiego istnieje) nie robię jakiegoś problemu.
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Ok, spróbujmy inaczej ... czy w twoim systemie (12.04.2) coś źle działa? Masz jakieś komunikaty błędów, coś się nie uruchamia?
Jeśli wszystko jest w porządku, wyłącz aktualizacje. Po prostu je wyłącz. Nie aktualizuj. Mówię poważnie.
darekkkk
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Dzięki, tak też i zrobiłem.

Bezwzględnie źródłem problemu jest grafika tj. wywalanie przez system sterownika (ha, choć to może objaw poważniejszego problemu):

Obrazek

Po aktualizacji znika "current" a pojawia się nr 173 oraz 304 - oba nie działają w sensie takim, że np. 304 zamiast kursora rysuje niewyraźny kwadrat o boku 2 cm; o spowolnieniu systemu nie wspominając.

Ps. Trochę uwiera mnie to wyłączenie aktualizacji.
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Spójrz jeszcze tutaj ... jeśli instalowałeś sterownik z repozytoriów, to on się po aktualizacji ostanie.
Jeśli jest skądinąd, to wyleci i musisz go przywrócić. Taka jest ogólna zasada.

A co konkretnie cię uwiera? Masz LTSa, więc postawiłeś na stabilność i trwałość systemu. Nie zależy ci na drobnych, kosmetycznych i w zasadzie pomijalnych poprawkach. Poważnych, krytycznych błędów w LTSie nie ma, bo być nie może. A jak coś znajdą, to będzie na tyle głośno o tym, że się dowiesz i zaktualizujesz.
darekkkk
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Już czytam, dzięki.

A tymczasem - sterowniki zainstalowałem w najbardziej banalny i chyba pożądany sposób tj. kliknąłem w menu "System" => "dodatkowe sterowniki", zaznaczyłem co trzeba i jest (na wcześniejszym obrazku widać jak to zrobiłem).
Repozytoria nie są tknięte.

Aktualizacja bardziej mnie boli z powodu braku nowszego np. Firefoxa, Thunderbirda itd.

-- 24 sie 2013 12:29 --

W akcie desperacji ściągnąłem i zainstalowałem 13.04 - te same problemy!!!

Czy jest możliwe aby moja karta graficzna GF 6600 nie była obsługiwana/wspierana przez nowsze wersje niż 12.04.2?
Aby korzystać z kolejnych wersji *buntu będę zmuszony do inwestycji w nową kartę?

Przywrócenie 12.04.2 rozwiązuje wszystkie problemy.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: bear7 »

darekkkk pisze:Już czytam, dzięki.

A tymczasem - sterowniki zainstalowałem w najbardziej banalny i chyba pożądany sposób tj. kliknąłem w menu "System" => "dodatkowe sterowniki", zaznaczyłem co trzeba i jest (na wcześniejszym obrazku widać jak to zrobiłem).
Repozytoria nie są tknięte.

Aktualizacja bardziej mnie boli z powodu braku nowszego np. Firefoxa, Thunderbirda itd.
Wydanie 12.04 jest wydaniem z przedłużonym, 5-cio letnim wsparciem. Wyobraź sobie sytuację, że musisz przeinstalować system lub zainstalować system na nowej maszynie. Zamiast pobierać obraz ISO Ubuntu 12.04.1, który został wydany w kwietniu 2012 i dociągać setki pakietów, które ważą kolejne 500-700MB Canonical co jakiś czas wypuszcza zaktualizowany obraz systemu, który oznacza dodatkową cyferką. To ciągle jest wydanie 12.04, tyle że zawierające wszystkie poprawki i uaktualnienia, które pojawiły się pomiędzy datą wydania 12.04, a datą wydania 12.04.3. Zatem, aktualizacja Ubuntu, czy to 12.04 czy też 12.04.2, do wydania 12.04.3 to nic innego jak zwykła aktualizacja pakietów.

Jeżeli korzystasz z dodatkowych repozytoriów - tak zwanych repozytoriów pochodzenia trzeciego (3rd party repositories) - które dostępne są dla wydania 12.04.2, to będą one również działały pod 12.04.3 i jeżeli zawierają one nowsze pakiety (nowszy Firefox, nowszy Thunderbird), aniżeli dostępne w domyślne repozytoria, to twój system będzie korzystał z tych nowszych pakietów, pochodzących z dodatkowych repozytoriów.

Inaczej będą się miały sprawy, gdy zdecydujesz się uaktualnić Ubuntu 12.04 do wydania 12.10. Niektóre dodatkowe repozytoria mogą być niedostępne i wówczas, niektóre pakiety mogą nie działać lub podczas procesu uaktualnienia być oznaczone jako niekompatybilne i usunięte.

Istotną informacją jest jeszcze to, że podczas aktualizacji 12.04 do 12.04.3 jądro systemu zostaje zaktualizowane, ale jedynie w obrębie tej samej gałęzi. Zatem nawet ręcznie zainstalowane (z paczki .deb lub wykorzystując skrypt od producenta) sterowniki karty graficznej powinny działać. Aby w pełni cieszyć się wydaniem 12.04.3 należy zainstalować nowsze jajko. Ale o tym w innym wątku, do którego sznurek podał Ci już igotit4free.

Wracając do problemu. Apt-get ma opcję przeprowadzenia symulacji instalacji pakietów (parametr -s, więcej informacji: man apt-get). Możesz zatem sprawdzić, jakie pakiety zostałyby zaktualizowane. Inaczej mówiąc/pisząc, otrzymasz listę nazw pakietów, które możesz odszukać w synapticu i zablokować ich aktualizację.
W akcie desperacji ściągnąłem i zainstalowałem 13.04 - te same problemy!!!

Czy jest możliwe aby moja karta graficzna GF 6600 nie była obsługiwana/wspierana przez nowsze wersje niż 12.04.2?
Aby korzystać z kolejnych wersji *buntu będę zmuszony do inwestycji w nową kartę?
Pytanie raczej na osobny wątek, ale jeżeli jeszcze tego nie zrobiłeś, to spróbuj dodać do systemu repozytoria x-swat i zainstaluj ich sterowniki.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
darekkkk
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

bear7 pisze: Wydanie 12.04 jest wydaniem z przedłużonym, 5-cio letnim wsparciem. Wyobraź sobie sytuację, że musisz przeinstalować system lub zainstalować system na nowej maszynie. Zamiast pobierać obraz ISO Ubuntu 12.04.1, który został wydany w kwietniu 2012 i dociągać setki pakietów, które ważą kolejne 500-700MB Canonical co jakiś czas wypuszcza zaktualizowany obraz systemu, który oznacza dodatkową cyferką. To ciągle jest wydanie 12.04, tyle że zawierające wszystkie poprawki i uaktualnienia, które pojawiły się pomiędzy datą wydania 12.04, a datą wydania 12.04.3. Zatem, aktualizacja Ubuntu, czy to 12.04 czy też 12.04.2, do wydania 12.04.3 to nic innego jak zwykła aktualizacja pakietów.
Dziękuję za obszerne wyjaśnienia, choć przyznam, że z racji wieloletniego już korzystania z *buntu nie są one dla mnie odkrywcze.

Tak, 12.4 jest wersją LTS ale mimo tego chyba wymaga bieżącej "higieny". Windows XP w 2001 też był kompletnym i zamkniętym systemem ale chyba nikt odpowiedzialnie nie stwierdzi, że nie wymagał aktualizacji (oczywiście nie przyrównując XP do *buntu :) ).
Czy to drogą bieżących, małych aktualizacji czy strzałem w postaci kolejnego wydania punktowego system wymaga jednak aktualizacji.

Przed 12.04 używałem 10.4, co wczesniej - nie pamietam, ale nigdy nie miałem takich problemów jak teraz; przyznajmy to otwarcie, że wyłączenie aktualizacji jest półśrodkiem, prowizorką, które nie są zdrowe i normalne.
Małe pytanko - czy ta moja karta graficzna to dinozaur, który nie jest juz wspierany? Nie potrzebuję niczego nowszego - nie gram, musi być w pasywie itp.
Awatar użytkownika
xxx666xxx
Wygnańcy
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: xxx666xxx »

Tak jak tu napisał :
igotit4free pisze:Jakim narzędziem przeprowadzasz aktualizację? Pooznaczaj pakiety jako zablokowane (to w Synapticu) (...)
Zaznacz swój sterownik ( pakiet sterownika z pewnością ma jakąś nazwę w Synaptic'u ) i tak jak napisał igotit4free zaznacz jako pakiet zablokowany .
Ja tak zrobiłem z Kadu pod moim Lubuntu 13.04 oraz Ubuntu 13.04 ( Minimal Remix ) z doinstalowanym MATE 1.6 bo nie wiem czemu ale nowe Kadu 0.12 ciągle się wieszał i nieprawidłowo działał ( nadal tego błędu programiści nie poprawili a zgłaszałem im chyba ze 100x ! ) . Więc pobrałem stabilnie działające bez zawieszki starsze Kadu 0.11 od Precise ( Ubuntu 12.04 ) zainstalowałem i zablokowałem by się nie aktualizowało i pięknie działa ! Tak też zapewne ze swoim sterownikiem możesz postąpić .
Laptop: Toshiba Satellite P75 / Intel i7 / 16GB DDR3 / 1TB SATA3 / Intel HD 4600 <= Debian 7.5 Wheezy MATE amd64.
marcin1982
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Post autor: marcin1982 »

Lektura:

Kod: Zaznacz cały

man apt.conf
Rozwiązanie:

sudo su -

echo 'APT::Default-Release "raring";' >> /etc/apt/apt.conf
darekkkk
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Dzięki.

Lektura trochę mnie przytłacza - proszę słówko komentarza.
marcin1982
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Post autor: marcin1982 »

Jeśli chodzi o zablokowanie wersji np. sterownika nvidia to zajrzyj tutaj:
http://dug.net.pl/tekst/163/ .
darekkkk
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Być może nie dość jednoznacznie się wcześniej wyraziłem - Panowie, problem (mam nadzieję, że tylko ten jeden) polega na tym, że mimo zablokowania wersji sterownika w Synapticu po aktualizacji ma miejsce następująca sytuacja: w Synapticu dana wersja sterownika wisi nadal jako zainstalowana (nawet nadal zablokowana) ale ... w wyżej prezentowanym okienku wyparowywuje :???: (aktualnie zawieszone okienko prezentuje stan sprzed aktualizacji). Powiem więcej, po aktualizacji system przestaje cudownie korzystać z jakichkolwiek sterowników własnościowych (grafika).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”