Problem jest naprawdę poważny, Instalowałem 13.10 i miałem 2 partycje NTFS z backupami bardzo bardzo ważnych dla mnie rzeczy.
Nie wiem czemu, ustawiłem nową partycję tamtych nie ruszając i po uruchomieniu systemu po instalacji /home ustawiło się jako partycja na której miałem Backupa (ta ważniejsza

System jest świeży, nic nie instaluję itp. ani nie wrzucam do /home aby nie nadpisać całej partycji (o ile już się to nie zrobiło? )
EDIT: Mam nadzieję, że pomożecie mi mimo tego, że skusiłem się na to 13.10
Mam taki pomysł, aby nic nie popsuć to odłączę aktualne /home (czyli partycja o którą walczę) i podepne tymczasowego aby tylko komputer działał, a tam nic się nie zapisywało? Chodzi dokładnie o to, aby partycja mogła sobie stać nie ruszana nawet i miesiącami (dobrze kombinuje?)
Oprócz tego mam parę pytań. Jak opisałem wcześniej dysk był pod NTFS a teraz pod linuxowym ext4.
Czy taka zmiana formatu plików bardzo utrudnia odzyskanie danych lub jest to niemożliwe?
Czy jeśli na tą partycję zainstalowało się /home (partycja miała 50gb z czego 30+ zajęte) to jest jakaś ogólna szansa na odzyskanie czegokolwiek?
Znalazłem coś o programie testdisk, lecz nie instaluje się on pod tą wersją (nie może znaleźć takiego pakietu).
Czyli na moje rozumowanie wychodzi na to, że muszę wrócić minimum do 13.04 i zacząć proces przywracania?
W każdym razie proszę o jakąkolwiek pomoc bo jest to dla mnie strasznie duża strata (gromadzone zdjęcia itp miesiącami). Nie mam zielonego pojęcia jak się to mogło stać ponieważ nawet nie tknąłem tej partycji podczas instalacji :/
Edit: testdisk dziala, ale nie umiem się tym obslugiwac