Kernele testowe/stabilne wersja v26.x - atom, K8, i7 oraz Brazos

Moderator: e X t 7 3

Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Kernele testowe wersja v26.x - atom, K8, i7 oraz Brazos

Post autor: e X t 7 3 »

Co do LTS vs np. 13.10 ... Mam 12.04.x na 2 maszynach i absolutnie nawet nie dorównuje 13.10 pod KDE 4.11.2 ... tu np. pod moim ostatnim kernelem, firmware wszystko działa genialnie - jedna z maszyn pracowała non stop 5 dni - testowałem jej stabilność - tu właśnie było 12.04 i non stop jakieś zwisy od ostatnich updatów ... a pod Kububtu 13.10 jest idealnie stabilnie. Ponadto jedn dzień praktycznie non stop było obciążenie 100 %. W odniesieniu do 13.10 [przynajmniej Kubuntu - nie testowałem Ubuntu] mogę śmiało powiedzieć, że "mit" braku stabilności nowych wersji dochodzi w zapomnienie ;). Pod Nvidią robiłem ostatnio 5 maszyn na 13.10 i wszystkie działają genialnie [choć ile się namęczyłem z Samsungiem r580 - aby to mobilnie nvidia działała prawidłowo] - tu mój xorg.conf. Oczywiście tu mowa o połączeniu z moimi rozwiązaniami - nie ręczę za generyki i standardowe ustawienia zarządzania zasilaniem i pozostałymi zasobami.

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: Galvatron »

Kubuntu to inna bajka, bo KDE jest jest znacznie dojrzalsze od Unity. Ja natomiast mówię o tym drugiem, na którym pracuję od ~2 lat i nie zamierzam zmieniać. Z drugiej strony, (K)Ubuntu 12.04 + X.org z 13.10 + Twój kernel nie powinien odbiegać od 13.10, zwłaszcza w wypadku KDE 4.11.

Problemem okazał się najnowszy gnome settings daemon 3.4.2-0ubuntu0.6.3. Downgrade do 0.6.2, oraz- reinstalacja (przez aptitude purge) gnome-control-center i wywalenie .config/monitors.xml załatwiły sprawę.
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

No po części tak, ale nie do końca - tu o wydajności, stabilność, etc. decyduje znacznie więcej komponentów.

Prawdopodobnie dziś udostępnię sterowniki AMD Catalyst 13.11 beta1 ["spaczowałem" je jeszcze = lepsza wydajność i praca np. w połączeniu GPU AMD z CPU intela] - sprawują się genialnie i dla Nvidii prawdopodobnie 331.13 beta i być może 319.60. Te pierwsze są genialnie wydajne ... ale czasem mają jeszcze jakieś "hang up`y" = delikatnie "zatrzymania".

Co do kerneli ... już przymierzam się do przejścia na Gcc 4.8.x ... i prawdopodobnie nastąpi to pod koniec tego miesiąca lub z początkiem listopada. Jednak w takiej sytuacji będę musiał porzucić wsparcie dla Ubuntu/Kubuntu i pochodnych w wersji 12.10.

Pozdrawiam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
witek
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: witek »

Ja jak zwykle z raportem :) Najnowszy kernel, APM, microcode, wpisy w grub i wszystko działa bardzo zgrabnie - Lenovo 3000 N200 C2D + GF7300go.

Co do pozytywnych wypowiedzi do 13.10 - czy mam rozumieć, że po przejściu na GCC 4.8.x kolega zacznie korzystać z K13.10 czy z 13.04? Mam obok 13.04 zainstalowane K13.10 i oprócz dziwnego zachowania z obsługą modemu Huawei 173u-2 3G, reszta działa bardzo sprawnie.

Muszę go ręcznie odmontować, inaczej nie chce się połączyć z siecią.

Kod: Zaznacz cały

sudo eject /dev/sr1
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

witek pisze:Ja jak zwykle z raportem :) Najnowszy kernel, APM, microcode, wpisy w grub i wszystko działa bardzo zgrabnie - Lenovo 3000 N200 C2D + GF7300go.

Co do pozytywnych wypowiedzi do 13.10 - czy mam rozumieć, że po przejściu na GCC 4.8.x kolega zacznie korzystać z K13.10 czy z 13.04? Mam obok 13.04 zainstalowane K13.10 i oprócz dziwnego zachowania z obsługą modemu Huawei 173u-2 3G, reszta działa bardzo sprawnie.

Muszę go ręcznie odmontować, inaczej nie chce się połączyć z siecią.

sudo eject /dev/sr1
Przejdę na 13.10, 13.04 uważam za mocno "zbugowane". Ciekawe mam ten modem z identycznym chipsetem i zero problemów ?!?

Pozdrawiam

NetBit73

Post autor: NetBit73 »

w 13.10 cały czas jest błąd:

update-initramfs: deferring update (trigger activated)
Przetwarzanie wyzwalaczy pakietu initramfs-tools...
update-initramfs: Generating /boot/initrd.img-3.11.4-ext73-f1-26.3-k8-ags-cfs
/usr/share/initramfs-tools/hooks/intel_microcode: 136: /usr/share/initramfs-tools/hooks/intel_microcode: prepend_earlyinitramfs: not found
E: intel-microcode: failed to prepend early firmware to initramfs
W: intel-microcode: will try to use late initramfs update mode...
initramfs-tools jest w wersji 0.103 a wymagane w 0.113... planujesz dostarczać? Czy czekamy aż canonical się ocknie?
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

NetBit73 pisze:w 13.10 cały czas jest błąd:

update-initramfs: deferring update (trigger activated)
Przetwarzanie wyzwalaczy pakietu initramfs-tools...
update-initramfs: Generating /boot/initrd.img-3.11.4-ext73-f1-26.3-k8-ags-cfs
/usr/share/initramfs-tools/hooks/intel_microcode: 136: /usr/share/initramfs-tools/hooks/intel_microcode: prepend_earlyinitramfs: not found
initramfs-tools jest w wersji 0.103 a wymagane w 0.113... planujesz dostarczać? Czy czekamy aż canonical się ocknie?
Mam nadzieje, ze "się ogarną" bo zapewnianie jeszcze wsparcia dla initramfs to byłaby już "masakra" - tu bowiem powstaje "odwieczny" konflikt upstart vs systemd :P.

Pozdrawiam

NetBit73

Post autor: NetBit73 »

inny sprzęt, też intel, kernele "oryginalne" i to sam:"

Running depmod.
update-initramfs: deferring update (hook will be called later)
Examining /etc/kernel/postinst.d.
run-parts: executing /etc/kernel/postinst.d/apt-auto-removal 3.11.0-12-generic /boot/vmlinuz-3.11.0-12-generic
run-parts: executing /etc/kernel/postinst.d/dkms 3.11.0-12-generic /boot/vmlinuz-3.11.0-12-generic
run-parts: executing /etc/kernel/postinst.d/initramfs-tools 3.11.0-12-generic /boot/vmlinuz-3.11.0-12-generic
update-initramfs: Generating /boot/initrd.img-3.11.0-12-generic
W: intel-microcode: will try to use late initramfs update mode..
grubsza sprawa:)
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Cóż zatem widzę, że albo w kolejnych kernelach dla Inteli, a zatem dla kerneli i7, atom oraz niestety K8 wyłącze funkcjonalność MICROCODE_EARLY, albo w trakcie instalacji będą się pojawiać "błedy" w stulu:

Running depmod.
update-initramfs: deferring update (hook will be called later)
Examining /etc/kernel/postinst.d.
run-parts: executing /etc/kernel/postinst.d/apt-auto-removal 3.11.0-12-generic /boot/vmlinuz-3.11.0-12-generic
run-parts: executing /etc/kernel/postinst.d/dkms 3.11.0-12-generic /boot/vmlinuz-3.11.0-12-generic
run-parts: executing /etc/kernel/postinst.d/initramfs-tools 3.11.0-12-generic /boot/vmlinuz-3.11.0-12-generic
update-initramfs: Generating /boot/initrd.img-3.11.0-12-generic
Co prawda nie powinno to większych problemów i tak powodować - poza warningami. Celem tej funkcjonalności kernela jest:

This option provides functionality to read additional microcode data                                            
at the beginning of initrd image. The data tells kernel to load                                                 
microcode to CPU's as early as possible. No functional change if no                                             
microcode data is glued to the initrd, therefore it's safe to say Y
Pod AMD ta funkcja działa genialnie ... i na pewno zostanie w kernelach Brazos ;).

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
kowand
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: kowand »

W takim razie, kto ma intela jest bidny, a kto ma K-8 może już pomału szukać maszyny na AMD. Ja mam K-8 Jutro idę po sznurek bo na to mnie jeszcze stać.
Maszyna: Dell D620; Intel Core 2 Duo T7200;Intel Graphics Media(GMA) 950; 2048MB, DDR2.
System podstawowy: DEBIAN TESTING

Jestem ZIELONY w temacie.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

kowand pisze:W takim razie, kto ma intela jest bidny, a kto ma K-8 może już pomału szukać maszyny na AMD. Ja mam K-8 Jutro idę po sznurek bo na to mnie jeszcze stać.
hehe spokojnie ... nie takie "rzeczy" już się "naprawiało" ... na pewno znajdziemy rozwiązanie ... albo zrobi to przed nami Canonical ;).

PS. ten "błąd" nie jest aż tak bardzo istotny ... jedynie uniemożliwia wczytanie microcode Intel już na samym starcie systemu ;)

Pozdrawiam

secam
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 13.04

Post autor: secam »

Muszę pochwalić obecną wersję eXt73, mój HP ProBook 4720s pod Ubuntu 13.10 "dogonił " w oszczędności energii Win7. :)
W pracy mam następcę HP ProBook 4740s z grafiką "Hybrid" intel/amd, moje próby użycia karty amd nie powiodły się,
najlepszy efekt to unity bez lewego i górnego paska i "trudna" reanimacja. :(
Czy mogę na 13.04 próbować eXt73 na tej "hybrydzie"?
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

secam pisze:Muszę pochwalić obecną wersję eXt73, mój HP ProBook 4720s pod Ubuntu 13.10 "dogonił " w oszczędności energii Win7. :)
W pracy mam następcę HP ProBook 4740s z grafiką "Hybrid" intel/amd, moje próby użycia karty amd nie powiodły się,
najlepszy efekt to unity bez lewego i górnego paska i "trudna" reanimacja. :(
Czy mogę na 13.04 próbować eXt73 na tej "hybrydzie"?
Lepszym rozwiązaniem byłoby już 13.10 ... i tak naprawdę powinno być odczuwalnie lepiej niż pod win 7 ... na każdej maszynie którą "robiłem" [zlecenia] tak było ... choć nie ma co ukrywać na nich używam tylko kerneli Brazos lub i7 ;).

Pozdrawiam

-- 13 paź 2013 12:14 --

Musze przyznać, że nowe sterowniki AMD = Catalyst 13.11 beta 1 [po tym jak je jeszcze dodatkowo "spaczowałem"] nie przestają mnie zadziwiać - wydajność i responsoryjny systemu pod nimi w połączeniu np. z kernelem Brazos i Kubuntu 13.10 jest wprost genialna ... dziś postaram się je udostępnić ;).

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Zapewne niedługo wydam ;).

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Mam ciekawy przypadek: Posiadam 8400GS PCI (tak, PCI, nie PCI-E), która nie chce działać z 12.04 na sterownikach nowszych niż 304.xx/319.xx z repozytorium. Po instalacji sterów 325.xx lub 331.xx dostaję tylko komunikat Fatal error: No screens found. Nie ma tu znaczenia jakiego stosu sprzętowego użyję - domyślnego czy z "Raringa". Rekonfiguracja X.org'a itp. nic nie daje.
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

hmm wygląda jakby karty już nie wspierały ...

Udostępniłem sterowniki Catalyst 13.11 beta1 v1.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Oficjalnie nVidia nie porzuciła jeszcze GF8.
Awatar użytkownika
witek
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: witek »

Galvatron pisze:Oficjalnie nVidia nie porzuciła jeszcze GF8.
Wydaje mi się, że jednak porzuciła i to po cichu, albo w samym sterowniku dla linuksa jest coś namieszane. Ostatnio był artykuł na Phoronix http://www.phoronix.com/scan.php?page=n ... px=MTQ3NDE

Sam mam w stacjonarce 8600GTS i nic nowszego niż 319.xx nie działa. Na win7 ta sama karta działa na sterownikach w wersji 327.23 ale nie wiem na ile ta numeracja jest zgodna z linuksową.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Wygląda zatem na to, ze po cichu i Nvidia "wyłącza" stare układy. Co do sterowników to tu AMD ostatnio ostro idzie do przodu, po bardzo udanych betach1 Catalystów 13.11, nadchodzące w kernelach 3.12.x, a zatem mojej linii v27.x sterowniki otwarte dla AMD dadzą prawdziwego "czadu". Tu skok wydatności mieści się od 10 do 90 % ! w stosunku do 3.11.x ;). Zatem jeśli ktoś by przeszedł ze starszych kerneli to odczuje skok na poziomi od 30 do 200, a nawet 300 % ;) ... a jak by to było przejście z generyka na np. moje i7 lub Brazos to i odczuwalnie więcej ;). Oczywiście tu zależności jest wiele - w tym zarządzanie cpufreq na układach innych niż najnowsze Intele [icore] ... ale liczy się "wynik" ;).

Here's Why Radeon Graphics Are Faster On Linux 3.12

Pozdrawiam

Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”