Już parę tygodni działam na Kubuntu 12.04.03 LTS 64 bity, jednak bardziej odpowiada mi 13.10 i do kwietnia chciałbym na nim działać. Jak dotąd bez problemu wszystko działa, czasem coś "pada", ale daje się naprawić.

Postaram się opisać tak zwięźle jak to tylko możliwe.
Chcę mieć 2 systemy Kubuntu 12.04 i 13.10 na dwóch oddzielnych dyskach.
Podsumowują chciałbym docelowo używać 13.10 o ile się da i nie będzie "niespodzianek", a potem przejść na 14.04.
Najpierw miałem dysk z zainstalowaną wersję 12.04 32 bitową (nadal jest nieużywany), potem dokupiłem SSD i tam zainstalowałem 12.04 64bity, która działa jeszcze lepiej i na nim pracuję. Więc mam dwa systemy na HD 32 bity, na SSD 64 bity 12.04.03 LTS.
Chciałbym zainstalować w miejsce 32 bitowej wgrać 13.10 64 bity z tym wiąże się zmiana w Grubie (czy przy nadgraniu grub zostanie zaktualizowany, czy muszę wyedytować wpis ten 32 bitowy?) i nadgranie systemu, przy czym tak sobie kombinuję, że mógłbym skorzystać z /home, który jest na SSD (tam gdzie 12.04 64 bity), a jeszcze byłoby lepiej, abym nie musiał od nowa instalować aplikacji i aby były widoczne w tej wersji 13.10 w sumie nadal są 64 bitowe.
Inna opcja to mogę sklonować system 64 bitowy 12.04 LTS na partycję tam gdzie są 32 bity i może wtedy zaktualizować do 13.10 64 bitów, tylko czy to się uda, czy komuś się udało zaktualizować system? Wtedy nie musiałbym też instalować od nowa aplikacji, a mam ich sporo.
Bardziej doświadczeni koledzy czy koleżanki może coś doradzą, zanim przeinstaluję system od nowa?
Dzięki z góry