Nowa instalacja 13.10 na juz zainstalowanym systemie, a home i grub?

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
cybertex
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Nowa instalacja 13.10 na juz zainstalowanym systemie, a home i grub?

Post autor: cybertex »

Witam,

Już parę tygodni działam na Kubuntu 12.04.03 LTS 64 bity, jednak bardziej odpowiada mi 13.10 i do kwietnia chciałbym na nim działać. Jak dotąd bez problemu wszystko działa, czasem coś "pada", ale daje się naprawić.:)

Postaram się opisać tak zwięźle jak to tylko możliwe.

Chcę mieć 2 systemy Kubuntu 12.04 i 13.10 na dwóch oddzielnych dyskach.
Podsumowują chciałbym docelowo używać 13.10 o ile się da i nie będzie "niespodzianek", a potem przejść na 14.04.

Najpierw miałem dysk z zainstalowaną wersję 12.04 32 bitową (nadal jest nieużywany), potem dokupiłem SSD i tam zainstalowałem 12.04 64bity, która działa jeszcze lepiej i na nim pracuję. Więc mam dwa systemy na HD 32 bity, na SSD 64 bity 12.04.03 LTS.

Chciałbym zainstalować w miejsce 32 bitowej wgrać 13.10 64 bity z tym wiąże się zmiana w Grubie (czy przy nadgraniu grub zostanie zaktualizowany, czy muszę wyedytować wpis ten 32 bitowy?) i nadgranie systemu, przy czym tak sobie kombinuję, że mógłbym skorzystać z /home, który jest na SSD (tam gdzie 12.04 64 bity), a jeszcze byłoby lepiej, abym nie musiał od nowa instalować aplikacji i aby były widoczne w tej wersji 13.10 w sumie nadal są 64 bitowe.

Inna opcja to mogę sklonować system 64 bitowy 12.04 LTS na partycję tam gdzie są 32 bity i może wtedy zaktualizować do 13.10 64 bitów, tylko czy to się uda, czy komuś się udało zaktualizować system? Wtedy nie musiałbym też instalować od nowa aplikacji, a mam ich sporo.

Bardziej doświadczeni koledzy czy koleżanki może coś doradzą, zanim przeinstaluję system od nowa?

Dzięki z góry
Group-W
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: Nowa instalacja 13.10 na juz zainstalowanym systemie, a home i grub?

Post autor: Group-W »

Już na etapie założeń popełniasz błąd. Jeżeli chcesz pracować na Kubuntu 13.10, to w jakim celu chcesz go zainstalować na dysku działającym z mniejszą prędkością?

Na Twoim miejscu uruchomiłbym system Kubuntu 13.10 w wersji live i przetestował, czy system jest stabilny na Twoim sprzęcie i czy działają na nim wszystkie programy, które używasz. Jeżeli nie będzie problemu, to zainstalowałbym go jako jedyny system na dysku SSD, a drugi przeznaczył na dane. Zastanów się, jaki jest sens trzymania obu wersji, tj. 12.04 i 13.10?

Piszesz, że nie chcesz instalować od nowa aplikacji, bo masz ich dużo, ale przecież nie musisz za każdym razem szukać ich osobno w internecie. Wystarczy, że dodasz ewentualne repozytoria i wykonasz polecenie, gdzie między spacjami znajdą się ulubione programy;

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-get install program1 program2 ... programN 
cybertex
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Chyba nie to mi chodziło i wiem że dysk SSD jest szybszy, dlatego go kupiłem. :)

W wersji LiveCD 13.10 działa, najpierw jednak chcę potestować 13.10 jesli się sprawdzi, zamienię dyski z instalacjami. Wersja LiveCD bez zainstalowanych aplikacji i konfiguracji, to nie to samo co poinstalowane różne apki. Jak dotąd stabilnie mi pracuje 12.04.03 ale wolałbym 13.10 między innymi lepiej mi rozpoznaje i przełącza monitory. Oczywiście mogę przeinstalować, ale prawie każda aplikacja ma dodatki, konfiguracje, co ja będę tłumaczył, mnóstwo pracy z ustawieniami. Np. dodatkowo do przeglądarek, thunderbirda itp. każda ma swoją konfigurację.

W sumie to mam nadal dwa pytania?

1. Czy warto aktuyalizować, czy nie będzie problemów przechodząc z Kubuntu 12.04.03 LTS na 13.10, ponieważ mogę sklonować i zaktualizować, mam zachowane aplikacje i ustawienia.
2. Inna opcja zainstalować 13.10 na razie na HDD i podlinkować się do /home na SSD, czy to ma sens? Jeśli tak, to mogę przenieść 13.10 na SSD.
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: igotit4free »

Przy instalacji kolejnego systemu możesz nie instalować GRUBa, i potem zupdatować bootloader -> wykryje nową instalkę i doda do menu.
Albo możesz zainstalować GRUBa -> wykryje starą instalację i doda do menu.

Na pytanie czy warto aktualizować musisz sobie sam odpowiedzieć, różnice są żadne a te które są, sam już wymieniłeś. Pytanie czy będą problemy to raczej do wróżki, ale ze wskazaniem na tak.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
cybertex
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

igotit4free pisze:Przy instalacji kolejnego systemu możesz nie instalować GRUBa, i potem zupdatować bootloader -> wykryje nową instalkę i doda do menu.
Albo możesz zainstalować GRUBa -> wykryje starą instalację i doda do menu.

Na pytanie czy warto aktualizować musisz sobie sam odpowiedzieć, różnice są żadne a te które są, sam już wymieniłeś. Pytanie czy będą problemy to raczej do wróżki, ale ze wskazaniem na tak.
1. Sama pozostaje sprawa techniczna aktualizacji z 12.04 -> 13.10, czy mogę "coś" stracić po drodze? Przykładowo jakieś ustawienia aplikacji? Czytająć posty sam proces aktualizacji może coś "namieszać".

2. Myślę coraz częściej, że może jednak kompletnie świeżą wersję 13.10 zainstalować, a potem spróbować przenieść zainstalowane aplikacje z 64bitów z 12.04 do tej 13.10 tylko czy to przejdzie? Jeśli tak, to na co zwrócić uwagę?

-- 24 lis 2013, o 17:30 --

Uzupełnienie, z 12.04 do 13.10 nie będę przechodził, raczej opcja 2.

Czyli świeża instalacja 13.10 i próba przeniesienia apek z ustawieniami z 12.04.03. To byłoby najlepsze rozwiązanie, jeśli się nie da, trudno dociągnę jakoś resztę i poustawiam od nowa.

Póki co pisze z Kubuntu 12.04.03 LTS i to niezależnie od wszystkiego zostanie.
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Oczywiście że możesz coś stracić. Nie musisz, ale możesz. Poczytaj forum, zobacz ile opisów dotyczy niemożności uruchomienia systemu, niedziałającego GRUBa, posypanych Xów, rozwalonych sterowników dowolnej karty graficznej, niedziałających kart wifi, drukarek czy modemów, utraty danych wreszcie. Ubuntu to jest wielka, powiązana sznurkiem i polepiona plasteliną beta. Zainstalowałeś? Działa? Znasz zasadę "lepsze jest wrogiem dobrego"? A znasz powiedzenie "działa, nie trza psuć"? No to jak chcesz używać, to używaj, a jak chcesz kombinować, to wydziel sobie partycje do kombinacji i tam testuj, ale nie zadawaj pytań które wymagają konsultacji z wróżką, bo nikt rozsądny nie zajrzy w przyszłość i nie powie ci co będzie.

Tu masz świeże HowTo, czytaj, działaj.
cybertex
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

igotit4free pisze:Oczywiście że możesz coś stracić. Nie musisz, ale możesz. Poczytaj forum, zobacz ile opisów dotyczy niemożności uruchomienia systemu, niedziałającego GRUBa, posypanych Xów, rozwalonych sterowników dowolnej karty graficznej, niedziałających kart wifi, drukarek czy modemów, utraty danych wreszcie. Ubuntu to jest wielka, powiązana sznurkiem i polepiona plasteliną beta. Zainstalowałeś? Działa? Znasz zasadę "lepsze jest wrogiem dobrego"? A znasz powiedzenie "działa, nie trza psuć"? No to jak chcesz używać, to używaj, a jak chcesz kombinować, to wydziel sobie partycje do kombinacji i tam testuj, ale nie zadawaj pytań które wymagają konsultacji z wróżką, bo nikt rozsądny nie zajrzy w przyszłość i nie powie ci co będzie.

Tu masz świeże HowTo, czytaj, działaj.
Jak widzisz dopisałem poprzednio, opcja 1 odpada, włąsnie z powodów o których piszesz. Teraz bardziej będzie mnie interesowała możliwość przeniesienia aplikacji zainstalowanych na 12.04 na 13.10 (oba 64 bity) przy założeniu, że zainstaluje 13.10 stery od grafiki, kernel od e X t 7 3. To chyba już mi wygląda na inny wątek? Właśnie przeglądam w międzyczasie, jak to zrobić i może nie będę musiał pytać, doczytam! :)
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Aplikacje są na root, ich ustawienia i konfigi oraz dane są generalnie w twoim użytkowniku na /home.
Jeśli zaktualizujesz system, to aplikacje te nadal będą na swoim miejscu, może niezmienione, a może w nowszych wersjach.
Jeśli zainstalujesz na nowo, to żadnych aplikacji tam nie będzie. Będziesz je musiał na nowo zainstalować.
Co i gdzie zamierzasz "przenosić"? Bo chyba jedynie aplikacje Windowsa instalowane do .wine można "przenosić ...
cybertex
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

igotit4free pisze:Aplikacje są na root, ich ustawienia i konfigi oraz dane są generalnie w twoim użytkowniku na /home.
Jeśli zaktualizujesz system, to aplikacje te nadal będą na swoim miejscu, może niezmienione, a może w nowszych wersjach.
Jeśli zainstalujesz na nowo, to żadnych aplikacji tam nie będzie. Będziesz je musiał na nowo zainstalować.
Co i gdzie zamierzasz "przenosić"? Bo chyba jedynie aplikacje Windowsa instalowane do .wine można "przenosić ...
Po instalacji 13.10 będę miał dwa systemy i 2 katalogi home na HDD (13.10 do testów na razie) i SSD (wersja 12.04). Chciałem, aby te zainstalowane apki na 12.04 "przenieść" do /home i zainstalować przez przeniesienie plików i konfigów, a jeśli będzie z tym trudno, to zainstaluję od nowa a potem przeniósłbym głównie konfigi np. thunderbirda, lampp, gimp z pluginami i inne. Jeśli po instalacji będę miał problemy z 13.10 to szybko sobie odpuszczę i nadal będę korzystał z 12.04.03, przy czym bedę musiał wykombinować skrypty do obsługi monitorów, bo to mnie irytuje w 12.04 , gdy chcę mieć raz konfigurację z drugim monitorem, a raz z projektorem podpiętymi do laptopa.

13.10 już miałem ale Ubuntu 32-bity i miałem problem z grafiką, ale stery sprawę załatwiły, jednak zainstalowałem potem 12.04 kubuntu i KDE 4.11 mi odpowiada. Pomyślałem, że jeśli przy moich ustawieniach "pójdzie" 13.10 Kubuntu to "poczekam" na nim do czasu, aż będzie 14.04. Pewne rozwiązania jednak bardziej mi odpowiadają z wersji 13.10, ale nie upieram się przy tym. Jak pisałem na samym początku, chciałem zachować aplikacje z 12.04, aby nie musieć ich od nowa instalować (miałem nadzieję, że uda się skopiować wymagane pliki). Teraz widzę, że głównie konfigi mógłbym przenieść, przedtem apki instalować od 0, te same wersje co mam na 12.04. Chciałem sprawę instalacji uprościć jak się da. mając działąjącą 12.04 wersje z wszystkimi ustawieniami, które poczyniłem w ciągu ostatnich dni.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”