Grub w Lenovo g700 (W8 & Ubuntu)
-
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Re: Grub w Lenovo g700 (W8 & Ubuntu)
Dodała się ostatnia pozycja na screenie:
http://w.fotka.pl/014/012/a9a564b546.jpg
Po uruchomieniu pierwszego windowsa z listy (był już przed dopisaniem Twojego fragmentu do pliku)
wyświetla się:
http://w.fotka.pl/014/012/cf554741b2.jpg
Natomiast po wybraniu Windows 8 (dodało się po wykonaniu Twojej operacji):
http://w.fotka.pl/014/012/bc2074e7f8.jpg
http://w.fotka.pl/014/012/a9a564b546.jpg
Po uruchomieniu pierwszego windowsa z listy (był już przed dopisaniem Twojego fragmentu do pliku)
wyświetla się:
http://w.fotka.pl/014/012/cf554741b2.jpg
Natomiast po wybraniu Windows 8 (dodało się po wykonaniu Twojej operacji):
http://w.fotka.pl/014/012/bc2074e7f8.jpg
-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
To sprawdź jeszcze poniższy wpis:
Wstaw go zamiast poprzedniego.
Kod: Zaznacz cały
menuentry 'Windows 8 (loader) (na /dev/sda5)' --class windows --class os $menuentry_id_option 'osprober-chain-9A0E527F0E52547B' {
insmod part_gpt
insmod ntfs
set root='hd0,gpt5'
search --no-floppy --fs-uuid --set=root 9A0E527F0E52547B
drivemap -s (hd0) ${root}
chainloader +1
}
-
- Piegowaty Guziec
Niestety brak efektów - nadal są błędy.
-
- Przebojowy Jelonek
- Kontakt:
To sprawdźmy jeszcze najprostszą wersję:
Kod: Zaznacz cały
menuentry 'Windows 8 (loader) (na /dev/sda5)' {
set root='hd0,gpt5'
chainloader +1
}
-
- Piegowaty Guziec
Niestety to samo.
Może najpierw, zróbmy tak, żeby partycja z Ubuntu uruchamiała się pierwsza a potem będziemy kombinować z grubem
Może najpierw, zróbmy tak, żeby partycja z Ubuntu uruchamiała się pierwsza a potem będziemy kombinować z grubem

-
- Przebojowy Jelonek
- Kontakt:
Niemozliwe aby wszystkie komunikaty były takie same.akaj4n pisze:Niestety to samo.
Poszukaj w ustawieniach biosu, bo w trybie legacy i z grubem w MBR domyslnie powinno wystartować Ubuntu.Może najpierw, zróbmy tak, żeby partycja z Ubuntu uruchamiała się pierwsza a potem będziemy kombinować z grubem
-
- Piegowaty Guziec
Mówiłem, że wchodząc w ustawienia biosu i zakładkę boot nie ma pozycji Ubuntu - tak jak po uruchomieniu Boot menu. Na wszelki wypadek zrzuciłem pozycję z Windowsem na sam dół ale to już dawno i mimo ot uruchamia się jako pierwszy.
-
- Przebojowy Jelonek
- Kontakt:
Kolego zrozum jedną rzecz nie mam tego laptopa i zakładki biosu nic mi nie mówią. Poczytaj dokładnie dokumentację abyś Ty wiedział gdzie co jest i kiedy jest to ważne.akaj4n pisze:Mówiłem, że wchodząc w ustawienia biosu i zakładkę boot nie ma pozycji Ubuntu - tak jak po uruchomieniu Boot menu.
Przypuszczam że to o czym tu piszesz tyczy UEFI a system jest ustawiony jako LEGACY.Na wszelki wypadek zrzuciłem pozycję z Windowsem na sam dół ale to już dawno i mimo ot uruchamia się jako pierwszy.
-
- Piegowaty Guziec
Są 2 pozycjePrzypuszczam że to o czym tu piszesz tyczy UEFI a system jest ustawiony jako LEGACY.
1 ustawia się kolejność EFI albo UEFI nie pamiętam dokładnie teraz, a druga jest Legacy i w obu przesunąłem windowsa na dół
-
- Przebojowy Jelonek
- Kontakt:
Jeśli tak to znaczy że trzeba wykonać coś jeszcze a znajdzesz to tylko w dokumentacji.akaj4n pisze:Są 2 pozycje
1 ustawia się kolejność EFI albo UEFI nie pamiętam dokładnie teraz, a druga jest Legacy i w obu przesunąłem windowsa na dół
Druga sprawa - dalej nie podałeś komunikatu błędu dla startu windows z gruba.
Jeśli windows działa w trybie uefi to może trzeba do tego wrócić i popracować nad ubuntu.
-
- Piegowaty Guziec
Po zmianie na UEFI pokazała się pozycja Ubunu i od razu zmieniłem kolejność. Teraz Ubuntu startuje jako pierwsze, uruchamia się grub, a błąd wygląda tak:
http://w.fotka.pl/014/013/c92b65b0c2.jpg
http://w.fotka.pl/014/013/c92b65b0c2.jpg
-
- Przebojowy Jelonek
- Kontakt:
A ten błąd to podczas startu ubuntu czy windows?
A swoja drogą masz płyty instalacyjne windows? Jeśli nie to sprawdź czy możesz je wykonać startując z partycji recovery.
A swoja drogą masz płyty instalacyjne windows? Jeśli nie to sprawdź czy możesz je wykonać startując z partycji recovery.
-
- Piegowaty Guziec
Ubuntu działa, windows również.
Problem polega na tym, że Windowsa nie można uruchomić przez gruba, bo właśnie ten błąd wyskakuje.
Nie mam płytki, bo Windowsa 8 "nie da się usunąć"... I jest możliwość albo wczytania z kopii zapasowej, albo zainstalowania systemu od nowa - coś jak przywrócenie ustawień fabrycznych w telefonie.
Problem polega na tym, że Windowsa nie można uruchomić przez gruba, bo właśnie ten błąd wyskakuje.
Nie mam płytki, bo Windowsa 8 "nie da się usunąć"... I jest możliwość albo wczytania z kopii zapasowej, albo zainstalowania systemu od nowa - coś jak przywrócenie ustawień fabrycznych w telefonie.
-
- Przebojowy Jelonek
- Kontakt:
Oba działają w trybie uefi lub legacy czy jeden w uefi a drugi w legacy?akaj4n pisze:Ubuntu działa, windows również.
Dalej nie podałeś błędu.Problem polega na tym, że Windowsa nie można uruchomić przez gruba, bo właśnie ten błąd wyskakuje.
Nie można uruchomić windows w obu trybach?
Kiedyś była możliwość utworzenia płyt instalacyjnych startując z partycji recovery.Nie mam płytki, bo Windowsa 8 "nie da się usunąć"... I jest możliwość albo wczytania z kopii zapasowej, albo zainstalowania systemu od nowa - coś jak przywrócenie ustawień fabrycznych w telefonie.
Napisz jak był pierwotnie zainstalowany windows, w trybie uefi czy legacy. Zakładam że było to uefi. Skoro tak to jak zrobiłeś konwersję windows do trybu legacy?
-
- Piegowaty Guziec
Tak, teraz jeszcze dla sprawdzenia uruchomiłem windowsa (czy na pewno działa tak jak standardowo w UEFI) i zrobiła się jakaś krótka konfiguracja - chwilkę musiałem poczekać i wszystko śmiga.Oba działają w trybie uefi lub legacy czy jeden w uefi a drugi w legacy?
Kilka postów wyżej:Dalej nie podałeś błędu.
Tak jak wspominałem, w UEFI nie można bootować płyt - instalować innych systemów, dlatego zmieniłem na Legacy.Napisz jak był pierwotnie zainstalowany windows, w trybie uefi czy legacy
Żadnej przemiany nie robiłem, może ta konfiguracja podczas statu systemu sama to zrobiła, czy po zmianie na Legacy taka też była to nie pamiętam.
________
Nadal z gruba mogę odpalić tylko Ubuntu, Windowsa przez Boot menu.