Jaki Linux na stary/słaby komputer?
Dell Inspiron Mini 9 a linux
Witam. Dostałem od kumpla Dell Inspiron Mini 9(Intel Atom N270 1.6 GHz,1024 MB, DDR2,Intel Graphics Media Accelerator (GMA) 950, rdzeń: 400 MHz) chciałbym na nim zainstalować linuxa, lecz nie mam pojęcia jakiego, i jaki będzie dobrze współpracował z tym niewielkim netbookiem. Nigdy przedtem nie miałem linuxa, ani go nie używałem, będzie to moja pierwsza styczność z linxuem. Netbook ma służyć do przeglądania internetu, wysłania jakiegoś przelewu, popisania w open office lub innym odpowiedniku, oglądnięcia jakiegoś filmu. Bardzo proszę pomoc 

- xxx666xxx
- Wygnańcy
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Re: Jaki Linux na stary/słaby komputer?
Aparateq miałem sprzęt o praktycznie takich samych parametrach. Lubuntu instaluj powinno ładnie śmigać. Poza tym patrz prawie 50 stron wstecz
masz pełno możliwości z takim sprzętem ale na oglądanie filmów w HD nie licz no chyba, że jeszcze mocno odchudzisz lubuntu (z dodatków dodawanych przez Canonical) lub zainstalujesz czysty Debian 7 lxde wtedy Wideo HD będzie śmigać.

Laptop: Toshiba Satellite P75 / Intel i7 / 16GB DDR3 / 1TB SATA3 / Intel HD 4600 <= Debian 7.5 Wheezy MATE amd64.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.10
- Środowisko graficzne: GNOME
Problem z Repozytoriami
Na moim laptopie hp , zainstalowałem sobie ubuntu 8.10 . To jedyna wersja która mi się uruchamiała.Niestety nie mogę nic pobrać z Synaptica package installer
za każdym razem gdy prosi mnie o uaktualnienie repozytoriów mam błąd archive.ubuntu.com (...) PAGE NO FOUND 404 i tak z każdym.
Aha i jak chcę uaktualnić Ubuntu na 9.04 to tez chce uaktualnić repozytoria wiec odpada.
za każdym razem gdy prosi mnie o uaktualnienie repozytoriów mam błąd archive.ubuntu.com (...) PAGE NO FOUND 404 i tak z każdym.
Aha i jak chcę uaktualnić Ubuntu na 9.04 to tez chce uaktualnić repozytoria wiec odpada.
-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
Re: Problem z Repozytoriami
Wersje o których piszesz są od dawna niewspierane, ich repozytoria są wyłączone.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.10
Re: Problem z Repozytoriami
A czy mógłbyś podać mi chociaż jakie wersje Ubuntu lub jakiś inny linux jak trzeba na mój laptop? procesor 846 mhz 512mb ramunamok pisze:Wersje o których piszesz są od dawna niewspierane, ich repozytoria są wyłączone.
Tak żeby oczywiście chodził. potrzebuje go do internetu jakiś film i muzyka a i żeby nie trzeba nagrywać na płytę bo nagrywarkę mam zepsutą
Lub pobrać te repozytoria manualnie jakoś i je wrzucić na Ubuntu czy coś .da się?
- enedil
- Przebojowy Jelonek
- Środowisko graficzne: i3
- Kontakt:
Nie możesz ich pobrać. Najlepszy byłby chyba Debian Stabilny lub Testing, ewentualnie z LXDE, chociaż ja bym się zastanowił nad jakimś menedżerem okien.
Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!
~moderatorzy
~moderatorzy
- xxx666xxx
- Wygnańcy
Debian 7.3 LXDE oczywiście 32 Bitowy na sprzęcie 846 mhz 512mb ram'u będzie śmigał aż miło! Debian w wersji LXDE jak sprawdzałem pobiera średnio o 12-20MB mniej RAM niż Lubuntu (Ubuntu ze środowiskiem graficznym LXDE jako podstawowe) oczywiście zaraz po starcie systemu. Druga równie nisko-zasobnio-żerna wersja środowiska graficznego to MATE czyli fork Gnome2 (pobiera mniej RAM'u niż XFCE). Parę,paręnaście postów wcześniej podawałem przykłady lekkich gotowców.
Laptop: Toshiba Satellite P75 / Intel i7 / 16GB DDR3 / 1TB SATA3 / Intel HD 4600 <= Debian 7.5 Wheezy MATE amd64.
- mati75
- Wytworny Kaczor
- Środowisko graficzne: Xfce
- Kontakt:
Akurat tutaj się nie zgodzę.MATE czyli fork Gnome2 (pobiera mniej RAM'u niż XFCE).
Debian Developer
- xxx666xxx
- Wygnańcy
Rozumiem, że masz większe doświadczenie w linuksach ale proszę zerknij na post TEN w pełni się z nim zgadzam jak na Ubuntu 12.04 sprawdzałem (jak miałem netbook MSI U100) to 32 Bitowy Xubuntu pobierał więcej RAMu niż Ubuntu 12.04 Minimal z doinstalowanym MATE 1.6 jako środowisko podstawowe. Różnica była może niewielka (w moim przypadku jakieś 10-15MB) ale była!mati75 pisze:Akurat tutaj się nie zgodzę.MATE czyli fork Gnome2 (pobiera mniej RAM'u niż XFCE).
- majsza
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Kontakt:
Żeby to było miarodajne, to musiałbyś porównać Ubuntu 12.04 Minimal z MATE 1.6 do Ubuntu 12.04 Minimal z samym Xfce4.xxx666xxx pisze:Rozumiem, że masz większe doświadczenie w linuksach ale proszę zerknij na post TEN w pełni się z nim zgadzam jak na Ubuntu 12.04 sprawdzałem (jak miałem netbook MSI U100) to 32 Bitowy Xubuntu pobierał więcej RAMu niż Ubuntu 12.04 Minimal z doinstalowanym MATE 1.6 jako środowisko podstawowe. Różnica była może niewielka (w moim przypadku jakieś 10-15MB) ale była!mati75 pisze:Akurat tutaj się nie zgodzę.MATE czyli fork Gnome2 (pobiera mniej RAM'u niż XFCE).
Albo Xubuntu z hipotetycznym MATEbuntu (zawierającą wypasioną metapaczkę MATE-desktop zawierającą elementy nie zawsze spotykane w innych dystrybucjach zawierających MATE)

HP 820 G3
Ubuntu 22.04.5 LTS
Ubuntu 22.04.5 LTS
- xxx666xxx
- Wygnańcy
Ja porównywałem Xubuntu 12.04 (ten oryginalny nie przerabiany Polski Remiks czyli Twój Drogi Mistrzu Majsza) i Ubuntu 12.04 Minimal z pełnym mate desktop environment (zwierającym te wszystkie dodatki co są w MATE) więc jest miarodajne moim zdaniem no ale nie chcę się kłócić ze specem :] To tylko moje osobiste doświadczenia które mówią mi, że mate desktop environment jest lżejszy od xfce desktop environment.majsza pisze: Żeby to było miarodajne, to musiałbyś porównać Ubuntu 12.04 Minimal z MATE 1.6 do Ubuntu 12.04 Minimal z samym Xfce4.
Albo Xubuntu z hipotetycznym MATEbuntu (zawierającą wypasioną metapaczkę MATE-desktop zawierającą elementy nie zawsze spotykane w innych dystrybucjach zawierających MATE)
- enedil
- Przebojowy Jelonek
- Środowisko graficzne: i3
- Kontakt:
Ja polecam Manjaro 

Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!
~moderatorzy
~moderatorzy
- michas2224
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
dragon240994 pisze: Korzystałem już z Lubuntu 12.04 (Niestety wydajność gier gryzła się z moją kartą przez sterowniki)
Może problem ze sterownikami?? instalowałeś binarne sterowniki ze strony amd??dragon240994 pisze: Xubuntu 13.10 (to samo co w przypadku lubuntu, spadek wydajności w grach i emulacji, która była bezproblemowa w win XP).
500 mb ?? ale co przy jakim korzystaniu z systemu?? na starcie ci tyle zajmował?? czy po uruchomieniu przeglądarki itd... Niema cudów mint 13lxde powinien zajmować na starcie około 100mb. I to jest dobry wynik. Teoretycznie mógłbyś też zainteresować się Debian+LXDE lub XFCE.dragon240994 pisze: Unofficial Linux Mint 13 LXDE (szary ekran i śmierć systemu po ponownym uruchomieniu systemu, pozatym zjadał ponad 500 MB RAM [za poleceniem free-m])...
-
- Piegowaty Guziec
- Architektura: Inna
Witam,
Zadaje sakramentalne pytanie: Jaki linux przy moim starym słabym komputerze:
Mam 1,5 GB Pamięci
Procesor Intel Pentium 4 CPU 2.80GHz x 2
Grafika Intel 945G x86/MMX/SSE2
Operacyjny 32 bitowy
Teraz mam zainstalowany ubuntu 12.04 LTS
Ale po ostatniej aktualizacji kernera którą wykonałem. Co chwilę przywiesza mi się na minutę lub dwie i "myśli" co zrobić.
To niestety już mnie doprowadza do szewskiej pasji.
Co radzicie?
Zadaje sakramentalne pytanie: Jaki linux przy moim starym słabym komputerze:
Mam 1,5 GB Pamięci
Procesor Intel Pentium 4 CPU 2.80GHz x 2
Grafika Intel 945G x86/MMX/SSE2
Operacyjny 32 bitowy
Teraz mam zainstalowany ubuntu 12.04 LTS
Ale po ostatniej aktualizacji kernera którą wykonałem. Co chwilę przywiesza mi się na minutę lub dwie i "myśli" co zrobić.
To niestety już mnie doprowadza do szewskiej pasji.
Co radzicie?
- majsza
- Przebojowy Jelonek
- Kontakt:
Mógłbyś się cofnąć kernel do tyłu i sprawdzić, czy system działa ok.
Mógłbyś na tej maszynie zainstalować Xubuntu 12.04 LTS... (jeszcze ponad rok wsparcia)
Lub zainstalować paczkę xubuntu-desktop, co zamieni Ci system w Xubuntu...
Albo najnowsze wydanie Xubuntu, lub Lubuntu, ale to wiązałoby się z przejściem w niedalekiej przyszłości na 14.04, bo mają te wydania krótkie wsparcie...
Mógłbyś na tej maszynie zainstalować Xubuntu 12.04 LTS... (jeszcze ponad rok wsparcia)
Lub zainstalować paczkę xubuntu-desktop, co zamieni Ci system w Xubuntu...
Albo najnowsze wydanie Xubuntu, lub Lubuntu, ale to wiązałoby się z przejściem w niedalekiej przyszłości na 14.04, bo mają te wydania krótkie wsparcie...
HP 820 G3
Ubuntu 22.04.5 LTS
Ubuntu 22.04.5 LTS
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Na Twoim miejscu "pobawiłbym" się przez trzy miesiące Manjaro Linux z XFCE, a po tym czasie jeśli się okaże, że nie spełnia Twoich oczekiwań, zalecałbym instalacje Lubuntu, lub Xubuntu 14.04 z pięcioletnim wsparciem. A jeśli szukasz czegoś naprawdę bardzo lekkiego, zdecydowanie najciekawszą opcją jest według mnie CrunchBang, oparty na Debianie.
Kubuntu 13.10
- ethanak
- Wygnańcy
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Architektura: x86
- Kontakt:
Ja bym tam instalował xubuntu - poprawcie mnie jeśli się mylę, ale procek ma chyba hyperthreading, więc pod Ubuntu powinien byc widziany jako dwurdzeniowiec...
Кто жопой родился, чижиком не помрёт
-
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Bez HT, to jest socket 478. http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzj ... -1788.html ale można by go podkręcić śmiało do 3.5ghz. Co do linuxa to spróbuj xubuntu tak jak wyżej i minta 13 mate.
Linux Mint 17 Mate 32bit jądro 3.15.0 RC8 + włączony Zram
Sprzęt; C2D e6750 2x2.66GHz 4Mb Cache, ram DDR2 2Gb 667mhz, Geforce 8600gt 256mb ddr3, dyski; 120Gb WD + 80Gb WD + 120Gb Hitachi 2,5cala Karta dźwiękowa Creatice Sound Blaster Live + przedni panel
Sprzęt; C2D e6750 2x2.66GHz 4Mb Cache, ram DDR2 2Gb 667mhz, Geforce 8600gt 256mb ddr3, dyski; 120Gb WD + 80Gb WD + 120Gb Hitachi 2,5cala Karta dźwiękowa Creatice Sound Blaster Live + przedni panel
-
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 24.04
- Środowisko graficzne: Xfce
Witam
Zajmuję się kilkoma komputerami i testowałem na realnych laptopach i desktopach (a nie maszynach wirtualnych) kilka lekkich dystrybucji tutaj wspominanych. Jako, że na tym samym sprzęcie chodziły kolejno różne dystrybucje.
Xubuntu 13.10 - najcięższa z testowanych dystrybucji, ale dobrze działająca, stabilna z bogatym "wyposażeniem".
Elementary OS Luna - bardzo szybko działająca. Niestety jeżeli domyślne programy nie pasują użytkownikowi, pojawiają się problemy. Próba instalacji zamienników z repozytoriów Ubuntu powoduje, że programy często się nie wyświetlają w spisie programów. Uruchamiane z terminala, sypią błędami, zamykają się wraz z zamknięciem terminala. Elementary OS to najładniejsza moim zdaniem z testowanych przeze mnie dystrybucji ale nie do użytku jeżeli programy domyślne Ci nie pasują. Mi nie pasowały.
Manjaro LXDE - szybka, wyraźnie szybsza od Xubuntu. Niestety nie mogłem się przekonać do uczenia się Archa, nowych komend, nowych programów.
Sabayon - nawet nie chciał się zainstalować.
Lubuntu 13.10 - jedna z dwóch najszybszych, obok Elementary, dystrybucji. Dobrze działająca, bez problemów jak w Elementary. Wyraźnie szybsza i lżejsza od Xubuntu. Nie tak ładna jak Xubuntu, uboższa, ale wyraźnie lżejsza. Na razie preferowana przeze mnie.
Mam zamiar jeszcze testować potencjalne ciekawe lekkie dystrybucje oparte o Debianie : Sparky Razor-qt, Sparky LXDE, LMDE i Crunchbang.
Pozdrawiam
Zajmuję się kilkoma komputerami i testowałem na realnych laptopach i desktopach (a nie maszynach wirtualnych) kilka lekkich dystrybucji tutaj wspominanych. Jako, że na tym samym sprzęcie chodziły kolejno różne dystrybucje.
Xubuntu 13.10 - najcięższa z testowanych dystrybucji, ale dobrze działająca, stabilna z bogatym "wyposażeniem".
Elementary OS Luna - bardzo szybko działająca. Niestety jeżeli domyślne programy nie pasują użytkownikowi, pojawiają się problemy. Próba instalacji zamienników z repozytoriów Ubuntu powoduje, że programy często się nie wyświetlają w spisie programów. Uruchamiane z terminala, sypią błędami, zamykają się wraz z zamknięciem terminala. Elementary OS to najładniejsza moim zdaniem z testowanych przeze mnie dystrybucji ale nie do użytku jeżeli programy domyślne Ci nie pasują. Mi nie pasowały.
Manjaro LXDE - szybka, wyraźnie szybsza od Xubuntu. Niestety nie mogłem się przekonać do uczenia się Archa, nowych komend, nowych programów.
Sabayon - nawet nie chciał się zainstalować.
Lubuntu 13.10 - jedna z dwóch najszybszych, obok Elementary, dystrybucji. Dobrze działająca, bez problemów jak w Elementary. Wyraźnie szybsza i lżejsza od Xubuntu. Nie tak ładna jak Xubuntu, uboższa, ale wyraźnie lżejsza. Na razie preferowana przeze mnie.
Mam zamiar jeszcze testować potencjalne ciekawe lekkie dystrybucje oparte o Debianie : Sparky Razor-qt, Sparky LXDE, LMDE i Crunchbang.
Pozdrawiam
- majsza
- Przebojowy Jelonek
- Kontakt:
Samego Debiana też przetestuj, masz przecież Live z Lxde i XFCE:
http://cdimage.debian.org/debian-cd/cur ... so-hybrid/
http://cdimage.debian.org/debian-cd/cur ... so-hybrid/
HP 820 G3