Jaki Linux na stary/słaby komputer?

Forumowy magiel: pogaduchy o wszystkim i o niczym.
aparateq
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Dell Inspiron Mini 9 a linux

Post autor: aparateq »

Witam. Dostałem od kumpla Dell Inspiron Mini 9(Intel Atom N270 1.6 GHz,1024 MB, DDR2,Intel Graphics Media Accelerator (GMA) 950, rdzeń: 400 MHz) chciałbym na nim zainstalować linuxa, lecz nie mam pojęcia jakiego, i jaki będzie dobrze współpracował z tym niewielkim netbookiem. Nigdy przedtem nie miałem linuxa, ani go nie używałem, będzie to moja pierwsza styczność z linxuem. Netbook ma służyć do przeglądania internetu, wysłania jakiegoś przelewu, popisania w open office lub innym odpowiedniku, oglądnięcia jakiegoś filmu. Bardzo proszę pomoc :)
Awatar użytkownika
xxx666xxx
Wygnańcy
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Re: Jaki Linux na stary/słaby komputer?

Post autor: xxx666xxx »

Aparateq miałem sprzęt o praktycznie takich samych parametrach. Lubuntu instaluj powinno ładnie śmigać. Poza tym patrz prawie 50 stron wstecz ;) masz pełno możliwości z takim sprzętem ale na oglądanie filmów w HD nie licz no chyba, że jeszcze mocno odchudzisz lubuntu (z dodatków dodawanych przez Canonical) lub zainstalujesz czysty Debian 7 lxde wtedy Wideo HD będzie śmigać.
Laptop: Toshiba Satellite P75 / Intel i7 / 16GB DDR3 / 1TB SATA3 / Intel HD 4600 <= Debian 7.5 Wheezy MATE amd64.
Bunciak
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10
Środowisko graficzne: GNOME

Problem z Repozytoriami

Post autor: Bunciak »

Na moim laptopie hp , zainstalowałem sobie ubuntu 8.10 . To jedyna wersja która mi się uruchamiała.Niestety nie mogę nic pobrać z Synaptica package installer
za każdym razem gdy prosi mnie o uaktualnienie repozytoriów mam błąd archive.ubuntu.com (...) PAGE NO FOUND 404 i tak z każdym.
Aha i jak chcę uaktualnić Ubuntu na 9.04 to tez chce uaktualnić repozytoria wiec odpada.
namok
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Re: Problem z Repozytoriami

Post autor: namok »

Wersje o których piszesz są od dawna niewspierane, ich repozytoria są wyłączone.
Bunciak
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10

Re: Problem z Repozytoriami

Post autor: Bunciak »

namok pisze:Wersje o których piszesz są od dawna niewspierane, ich repozytoria są wyłączone.
A czy mógłbyś podać mi chociaż jakie wersje Ubuntu lub jakiś inny linux jak trzeba na mój laptop? procesor 846 mhz 512mb ramu
Tak żeby oczywiście chodził. potrzebuje go do internetu jakiś film i muzyka a i żeby nie trzeba nagrywać na płytę bo nagrywarkę mam zepsutą

Lub pobrać te repozytoria manualnie jakoś i je wrzucić na Ubuntu czy coś .da się?
Awatar użytkownika
enedil
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Środowisko graficzne: i3
Kontakt:

Post autor: enedil »

Nie możesz ich pobrać. Najlepszy byłby chyba Debian Stabilny lub Testing, ewentualnie z LXDE, chociaż ja bym się zastanowił nad jakimś menedżerem okien.
Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!

~moderatorzy
Awatar użytkownika
xxx666xxx
Wygnańcy

Debian 7.3 LXDE oczywiście 32 Bitowy na sprzęcie 846 mhz 512mb ram'u będzie śmigał aż miło! Debian w wersji LXDE jak sprawdzałem pobiera średnio o 12-20MB mniej RAM niż Lubuntu (Ubuntu ze środowiskiem graficznym LXDE jako podstawowe) oczywiście zaraz po starcie systemu. Druga równie nisko-zasobnio-żerna wersja środowiska graficznego to MATE czyli fork Gnome2 (pobiera mniej RAM'u niż XFCE). Parę,paręnaście postów wcześniej podawałem przykłady lekkich gotowców.
Laptop: Toshiba Satellite P75 / Intel i7 / 16GB DDR3 / 1TB SATA3 / Intel HD 4600 <= Debian 7.5 Wheezy MATE amd64.
Awatar użytkownika
mati75
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Środowisko graficzne: Xfce
Kontakt:

Post autor: mati75 »

MATE czyli fork Gnome2 (pobiera mniej RAM'u niż XFCE).
Akurat tutaj się nie zgodzę.
Debian Developer
Awatar użytkownika
xxx666xxx
Wygnańcy

mati75 pisze:
Rozumiem, że masz większe doświadczenie w linuksach ale proszę zerknij na post TEN w pełni się z nim zgadzam jak na Ubuntu 12.04 sprawdzałem (jak miałem netbook MSI U100) to 32 Bitowy Xubuntu pobierał więcej RAMu niż Ubuntu 12.04 Minimal z doinstalowanym MATE 1.6 jako środowisko podstawowe. Różnica była może niewielka (w moim przypadku jakieś 10-15MB) ale była!
Awatar użytkownika
majsza
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 22.04
Kontakt:

Post autor: majsza »

xxx666xxx pisze:
mati75 pisze:
Rozumiem, że masz większe doświadczenie w linuksach ale proszę zerknij na post TEN w pełni się z nim zgadzam jak na Ubuntu 12.04 sprawdzałem (jak miałem netbook MSI U100) to 32 Bitowy Xubuntu pobierał więcej RAMu niż Ubuntu 12.04 Minimal z doinstalowanym MATE 1.6 jako środowisko podstawowe. Różnica była może niewielka (w moim przypadku jakieś 10-15MB) ale była!
Żeby to było miarodajne, to musiałbyś porównać Ubuntu 12.04 Minimal z MATE 1.6 do Ubuntu 12.04 Minimal z samym Xfce4.
Albo Xubuntu z hipotetycznym MATEbuntu (zawierającą wypasioną metapaczkę MATE-desktop zawierającą elementy nie zawsze spotykane w innych dystrybucjach zawierających MATE) :)
HP 820 G3
Ubuntu 22.04.5 LTS
Awatar użytkownika
xxx666xxx
Wygnańcy

majsza pisze: Żeby to było miarodajne, to musiałbyś porównać Ubuntu 12.04 Minimal z MATE 1.6 do Ubuntu 12.04 Minimal z samym Xfce4.
Albo Xubuntu z hipotetycznym MATEbuntu (zawierającą wypasioną metapaczkę MATE-desktop zawierającą elementy nie zawsze spotykane w innych dystrybucjach zawierających MATE) :)
Ja porównywałem Xubuntu 12.04 (ten oryginalny nie przerabiany Polski Remiks czyli Twój Drogi Mistrzu Majsza) i Ubuntu 12.04 Minimal z pełnym mate desktop environment (zwierającym te wszystkie dodatki co są w MATE) więc jest miarodajne moim zdaniem no ale nie chcę się kłócić ze specem :] To tylko moje osobiste doświadczenia które mówią mi, że mate desktop environment jest lżejszy od xfce desktop environment.
Awatar użytkownika
enedil
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Środowisko graficzne: i3
Kontakt:

Post autor: enedil »

Ja polecam Manjaro ;)
Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!

~moderatorzy
Awatar użytkownika
michas2224
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: michas2224 »

dragon240994 pisze: Korzystałem już z Lubuntu 12.04 (Niestety wydajność gier gryzła się z moją kartą przez sterowniki)
dragon240994 pisze: Xubuntu 13.10 (to samo co w przypadku lubuntu, spadek wydajności w grach i emulacji, która była bezproblemowa w win XP).
Może problem ze sterownikami?? instalowałeś binarne sterowniki ze strony amd??
dragon240994 pisze: Unofficial Linux Mint 13 LXDE (szary ekran i śmierć systemu po ponownym uruchomieniu systemu, pozatym zjadał ponad 500 MB RAM [za poleceniem free-m])...
500 mb ?? ale co przy jakim korzystaniu z systemu?? na starcie ci tyle zajmował?? czy po uruchomieniu przeglądarki itd... Niema cudów mint 13lxde powinien zajmować na starcie około 100mb. I to jest dobry wynik. Teoretycznie mógłbyś też zainteresować się Debian+LXDE lub XFCE.
Turysta10
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Architektura: Inna

Post autor: Turysta10 »

Witam,

Zadaje sakramentalne pytanie: Jaki linux przy moim starym słabym komputerze:
Mam 1,5 GB Pamięci
Procesor Intel Pentium 4 CPU 2.80GHz x 2
Grafika Intel 945G x86/MMX/SSE2
Operacyjny 32 bitowy

Teraz mam zainstalowany ubuntu 12.04 LTS

Ale po ostatniej aktualizacji kernera którą wykonałem. Co chwilę przywiesza mi się na minutę lub dwie i "myśli" co zrobić.
To niestety już mnie doprowadza do szewskiej pasji.

Co radzicie?
Awatar użytkownika
majsza
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Kontakt:

Mógłbyś się cofnąć kernel do tyłu i sprawdzić, czy system działa ok.

Mógłbyś na tej maszynie zainstalować Xubuntu 12.04 LTS... (jeszcze ponad rok wsparcia)

Lub zainstalować paczkę xubuntu-desktop, co zamieni Ci system w Xubuntu...

Albo najnowsze wydanie Xubuntu, lub Lubuntu, ale to wiązałoby się z przejściem w niedalekiej przyszłości na 14.04, bo mają te wydania krótkie wsparcie...
HP 820 G3
Ubuntu 22.04.5 LTS
mw-ubuntu
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: mw-ubuntu »

Na Twoim miejscu "pobawiłbym" się przez trzy miesiące Manjaro Linux z XFCE, a po tym czasie jeśli się okaże, że nie spełnia Twoich oczekiwań, zalecałbym instalacje Lubuntu, lub Xubuntu 14.04 z pięcioletnim wsparciem. A jeśli szukasz czegoś naprawdę bardzo lekkiego, zdecydowanie najciekawszą opcją jest według mnie CrunchBang, oparty na Debianie.
Kubuntu 13.10
Awatar użytkownika
ethanak
Wygnańcy
Wersja Ubuntu: 12.04
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: ethanak »

Ja bym tam instalował xubuntu - poprawcie mnie jeśli się mylę, ale procek ma chyba hyperthreading, więc pod Ubuntu powinien byc widziany jako dwurdzeniowiec...
Кто жопой родился, чижиком не помрёт
jirajamgo
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Post autor: jirajamgo »

Bez HT, to jest socket 478. http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzj ... -1788.html ale można by go podkręcić śmiało do 3.5ghz. Co do linuxa to spróbuj xubuntu tak jak wyżej i minta 13 mate.
Linux Mint 17 Mate 32bit jądro 3.15.0 RC8 + włączony Zram
Sprzęt; C2D e6750 2x2.66GHz 4Mb Cache, ram DDR2 2Gb 667mhz, Geforce 8600gt 256mb ddr3, dyski; 120Gb WD + 80Gb WD + 120Gb Hitachi 2,5cala Karta dźwiękowa Creatice Sound Blaster Live + przedni panel
Laos
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 24.04
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: Laos »

Witam
Zajmuję się kilkoma komputerami i testowałem na realnych laptopach i desktopach (a nie maszynach wirtualnych) kilka lekkich dystrybucji tutaj wspominanych. Jako, że na tym samym sprzęcie chodziły kolejno różne dystrybucje.
Xubuntu 13.10 - najcięższa z testowanych dystrybucji, ale dobrze działająca, stabilna z bogatym "wyposażeniem".
Elementary OS Luna - bardzo szybko działająca. Niestety jeżeli domyślne programy nie pasują użytkownikowi, pojawiają się problemy. Próba instalacji zamienników z repozytoriów Ubuntu powoduje, że programy często się nie wyświetlają w spisie programów. Uruchamiane z terminala, sypią błędami, zamykają się wraz z zamknięciem terminala. Elementary OS to najładniejsza moim zdaniem z testowanych przeze mnie dystrybucji ale nie do użytku jeżeli programy domyślne Ci nie pasują. Mi nie pasowały.
Manjaro LXDE - szybka, wyraźnie szybsza od Xubuntu. Niestety nie mogłem się przekonać do uczenia się Archa, nowych komend, nowych programów.
Sabayon - nawet nie chciał się zainstalować.
Lubuntu 13.10 - jedna z dwóch najszybszych, obok Elementary, dystrybucji. Dobrze działająca, bez problemów jak w Elementary. Wyraźnie szybsza i lżejsza od Xubuntu. Nie tak ładna jak Xubuntu, uboższa, ale wyraźnie lżejsza. Na razie preferowana przeze mnie.

Mam zamiar jeszcze testować potencjalne ciekawe lekkie dystrybucje oparte o Debianie : Sparky Razor-qt, Sparky LXDE, LMDE i Crunchbang.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
majsza
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Kontakt:

Samego Debiana też przetestuj, masz przecież Live z Lxde i XFCE: