Błędy podczas instalacji Epson DX4450
-
- Gibki Gibbon
Re: Błędy podczas instalacji Epson DX4450
A możesz pokazać zrzuty ekranu?
-
- Wygnańcy
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
http://minus.com/i/fpAP474ZKu9b
To ostatnie co tu dodaje. Skoro tu każdy ma wszystko gdzieś to nie ma sensu.
To ostatnie co tu dodaje. Skoro tu każdy ma wszystko gdzieś to nie ma sensu.
"Jestem trudnym człowiekiem
dobrze o tym wiem...
lecz jesli wytrzymasz ze mną,
to wytrzymasz z każdym"
dobrze o tym wiem...
to wytrzymasz z każdym"
- igotit4free
- Przyjaciel
Chyba ci się w główce pomieszało od nadmiaru nowych wrażeń ... to łaskę komuś kto chce ci pomóc robisz, że udostępniasz przydatne po temu materiały?
Kto ma cię gdzieś? Ludzie którzy ci podsyłają przydatne linki i rozwiązania? Ludzie którzy podpowiadają ci jak postępować i gdzie szukać? Dorośnij.
I wbij sobie do głowy, że Ubuntu to nie jest taki trochę inny Windows. To jest inny system, gdzie wszystko jest inaczej, więc swoje przekonania o tym "jak powinno być" możesz sobie w buty wsadzić.
Kto ma cię gdzieś? Ludzie którzy ci podsyłają przydatne linki i rozwiązania? Ludzie którzy podpowiadają ci jak postępować i gdzie szukać? Dorośnij.
I wbij sobie do głowy, że Ubuntu to nie jest taki trochę inny Windows. To jest inny system, gdzie wszystko jest inaczej, więc swoje przekonania o tym "jak powinno być" możesz sobie w buty wsadzić.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
-
- Wygnańcy
- Kontakt:
Mnie się na pewno w głowie nie pomieszało tu ci się akurat nie udało. Nie jest dla mnie problemem udostępnić cokolwiek, ale jak piszę że nie znam dobrze Linuxa to robisz problem jak super doświadczony informatyk. Tylko czy Ty sie nigdy nie uczyłeś? od zawsze byłeś maniakiem który wszystko wiedział? Nigdy nie pracowałem na Ubuntu i jesli ktoś mi podpowiada jak i co robić to nie jest tak, że nie czytam tego i nie postępuję jak ktoś mi proponuje. Tylko mało kto liczy sie z tym, że może raczkujacy użytkownicy nie do końca wiedzą jak sie mają poruszać po internecie (systemie Ubuntu) i to jest całą filozofia dla super doświadczonych użytkowników. Dorosłem już sporo, ale nie uważam się za wszech wiedzącego i nie zjadłęm wszystkich rozumów tak jak Ci się wydaje. Twoje odpowiedzi coraz bardziej pokazują jakie masz podejście do innych, ale tą opinię pozostawię dla siebie.igotit4free pisze:Chyba ci się w główce pomieszało od nadmiaru nowych wrażeń ... to łaskę komuś kto chce ci pomóc robisz, że udostępniasz przydatne po temu materiały?
Ostatnio zmieniony 12 wrz 2014, 13:27 przez MarcinnM, łącznie zmieniany 1 raz.
dobrze o tym wiem...
to wytrzymasz z każdym"
dobrze o tym wiem...
to wytrzymasz z każdym"
- igotit4free
- Przyjaciel
Ani cię nie uważam za głupiego, ani nie mam zamiaru się z tobą kłócić. Podałem ci wczoraj takiego linka => http://pl.wikibooks.org/wiki/Ubuntu/Kon ... a_drukarki i zadałem proste pytanie, czy znajdujesz u siebie w systemie podobne okna i czy jest w nich widoczna ikona twojej drukarki. Do tej chwili nie otrzymałem odpowiedzi.
Na tej samej stronie podano rozwiązanie które sugeruje marcin1982, bazujące na konfiguracji przez wywołanie w terminalu
Po wielkich fochach udało się z ciebie wycisnąć zrzut z widokiem tej strony, bo cytując ciebie "nigdy nie potrzebowałem żadnych stron do konfiguracji drukarki wystarczyły tylko sterowniki i nic więcej, to jest juz jakieś wymyślanie". Zamiast się obrażać użyj rozumu, masz tam w punktach napisane co zrobić. Wybierz jakąś metodę i zacznij ją krok za krokiem wdrażać, czytelnie opisuj na którym etapie i na jakie trudności natrafiłeś.
Na tej samej stronie podano rozwiązanie które sugeruje marcin1982, bazujące na konfiguracji przez wywołanie w terminalu
Kod: Zaznacz cały
http://localhost:631
-
- Wygnańcy
- Kontakt:
Sprawiasz właśnie takie wrażenie, a zapominasz o tym że są osoby które nie wszystko muszą wiedzieć. Gdybym zapytał o to jak korzystać z internetu, czy jak wpisać adres internetowy to by było śmieszne i reakcja była by zrozumiała, ale tu chodzi o instalacje a nie o proste czynności. Co do pytania, odpowiadałem...konfigurator drukarki znajduje wersję którą mam dx4450 jednak pokazuje ją jako bezczynna.igotit4free pisze:Ani cię nie uważam za głupiego, ani nie mam zamiaru się z tobą kłócić. Podałem ci wczoraj takiego linka => http://pl.wikibooks.org/wiki/Ubuntu/Kon ... a_drukarki i zadałem proste pytanie, czy znajdujesz u siebie w systemie podobne okna i czy jest w nich widoczna ikona twojej drukarki. Do tej chwili nie otrzymałem odpowiedzi.
http://localhost:631
nawet w to nie potrafisz uwierzyć, że nie konfigurowałem nigdy drukarki w taki sposób, ściągałem tylko sterowniki i działała, teraz jest inaczej.Po wielkich fochach udało się z ciebie wycisnąć zrzut z widokiem tej strony, bo cytując ciebie "nigdy nie potrzebowałem żadnych stron do konfiguracji drukarki wystarczyły tylko sterowniki i nic więcej, to jest juz jakieś wymyślanie".
Zamiast się obrażać użyj rozumu, masz tam w punktach napisane co zrobić. Wybierz jakąś metodę i zacznij ją krok za krokiem wdrażać, czytelnie opisuj na którym etapie i na jakie trudności natrafiłeś.
punkty zostały wykonane, alien został zainstalowany, sterowniki ściągnięte i na tym etapie się zatrzymałem. Popsuć system jest łatwo, naprawić bardzo cieżko i dobrze o tym wiesz, a ja już się nie raz przekonałem, że to co robiłem powodowało uszkodzenie systemu i trzeba było robić format, dlatego teraz jeśli czegoś nie jestem pewny na sto procent nie biorę się za to.
-- 12 wrz 2014, o 14:43 --
A tu pokażę jaki komunikat otrzymuję z terminala stosując sie do wskazówek marcin1982 według punktu b, c, d punktu 5:
b. przechodzisz do katalogu ze sciagnietym .rpm
KOD: ZAZNACZ CAŁY
c. konwertujesz sterownikcd sciezka_do_katalogu
6. Gdy otrzymasz już paczkę .deb możesz ją zainstalować za pomocąsudo alien pips-3.0-1.src.rpm pips-3.0-1.src.deb
a to wynik z terminala...(skopiowałem cały tekst z komunikatu terminala)sudo dpkg -i nazwapaczki.deb
czyli jeśli dobrze rozumiem nie wykrywa sterownika drukarki...bo jeśli chodzi o sterownik skanera owszem pojawiła się opcja instalacji poprzez Centrum oprogramowania Ubuntu, jednak jej wynik jest taki:sudo alien pips-3.0-1.src.rpm pips-3.0-1.src.deb
password for:
File "pips-3.0-1.src.rpm" not found.
iscan-plugin-cx4400
Image Scan! plugin for the Epson Stylus CX4300/CX4400/CX5500/CX5600/DX4400
nieprawidłowa architektura amd.64
BŁĄD!
This package adds support for the Epson Stylus CX4300, CX4400, CX5500, CX5600, DX4400 to Image Scan!
Ostatnio zmieniony 12 wrz 2014, 19:11 przez MarcinnM, łącznie zmieniany 1 raz.
dobrze o tym wiem...
to wytrzymasz z każdym"
dobrze o tym wiem...
to wytrzymasz z każdym"
- igotit4free
- Przyjaciel
Zostaw już tego aliena ... alien to program, który miał ci posłużyć do konwersji niezjadliwej dla Ubuntu paczki sterowników rpm, na stosowany w Ubuntu format deb. To jest już dawno za tobą, przecież dostałeś od Epsona namiar na sterowniki (pewnie nowsze i bardziej aktualne od tamtych) w formacie deb. To po co się tym zajmujesz? Żeby pogłębić chaos? Zapomnij o tym.
Jeżeli masz te pliki od Epsona ZAINSTALOWANE (czyli zapisałeś je na dysku i po dwukliku się zainstalowały przez Centrum Oprogramowania Ubuntu) to spróbuj tego rozwiązania.
PS.
Popraw swoje posty
stosuj kiedy podajesz komendy albo wyniki z terminala
Jeżeli masz te pliki od Epsona ZAINSTALOWANE (czyli zapisałeś je na dysku i po dwukliku się zainstalowały przez Centrum Oprogramowania Ubuntu) to spróbuj tego rozwiązania.
Niczego już nie ściągaj, wykorzystaj sterownik który już masz.1. Otwórz przeglądarkę internetową, w pasku adresu wpisz adres: http://localhost:631
2. Podłącz drukarkę jeśli nie jest podłączona.
3. Kliknij na przycisk Dodaj drukarkę.
4. Jako nazwę drukarki najlepiej wpisz lp, gdyż wiele z programów komputerowych honoruje tylko tę nazwę drukarki. Resztę pól należy wypełnić według własnego uznania.
5. W następnym kroku należy wybrać z listy odpowiednią drukarkę. Jeżeli odpowiednio wcześniej podłączyłeś drukarkę do komputera powinna pojawić się ona na liście wyboru.
6. Podczas następnego kroku należy ponownie wybrać model drukarki lub podać do niego plik PPD (plik który będzie przekazywał drukarce informacje odnośnie rozdzielczości, papieru, czcionek, itp.). Najczęściej pliku PPD należy szukać poprzez wyszukiwarki internetowe wpisując nazwę drukarki oraz PPD (np. HP Business Inkjet 1000 + PPD) lub na stronie http://www.linuxfoundation.org/en/OpenPrinting.
7. Po wybraniu modelu drukarki oraz podaniu ścieżki do pliku PPD zostaniesz poproszony o nazwę użytkownika i hasło. Najczęściej jest to (Nazwa użytkownika:) root (oraz hasło administratora). Jeśli podanie użytkownika root i hasła administratora nie przyniosło rezultatu a okno logowania pojawiło się ponownie, należy wprowadzić nazwę aktualnie zalogowanego użytkownika oraz jego hasło.
8. Po podaniu podstawowych ustawień drukarki należy kliknąć przycisk Ustaw drukarkę jako domyślną. Odtąd zainstalowana drukarka będzie używana przy każdym drukowaniu.
PS.
Popraw swoje posty
Code
kiedy cytujesz czyjeś wypowiedzi.Quote
-
- Wygnańcy
- Kontakt:
Wszystko super, tylko nie mogę nic zdziałać na tej stronie localhost:631 strona wymaga uwierzytelnienia (login, hasło którego nie znam..login jako gosc i haslo [spacja] nie działa, dane jak przy logowaniu do mojego systemu także. jak sie tam można zalogować, żeby dodać drukarkę?
dobrze o tym wiem...
to wytrzymasz z każdym"
dobrze o tym wiem...
to wytrzymasz z każdym"
- igotit4free
- Przyjaciel
zostaniesz poproszony o nazwę użytkownika i hasło. Najczęściej jest to (Nazwa użytkownika:) root (oraz hasło administratora). Jeśli podanie użytkownika root i hasła administratora nie przyniosło rezultatu a okno logowania pojawiło się ponownie, należy wprowadzić nazwę aktualnie zalogowanego użytkownika oraz jego hasło.
-
- Wygnańcy
- Kontakt:
Niestety nie pomogło, drukarka skonfigurowana według tej strony i dalej nie reaguje. Nie było wyboru dla lp ani cx4300 o którym pisał marcin1982, a to co uzyskałem z konfiguracji:igotit4free pisze:zostaniesz poproszony o nazwę użytkownika i hasło. Najczęściej jest to (Nazwa użytkownika:) root (oraz hasło administratora). Jeśli podanie użytkownika root i hasła administratora nie przyniosło rezultatu a okno logowania pojawiło się ponownie, należy wprowadzić nazwę aktualnie zalogowanego użytkownika oraz jego hasło.
Description: EPSON Stylus DX4400
Driver: Epson Stylus DX4450 - CUPS+Gutenprint v5.2.10-pre2 (color, 2-sided printing)
Connection: usb://EPSON/Stylus%20DX4400?serial=B00090709251424041&interface=1
Defaults: job-sheets=none, none media=iso_a4_210x297mm sides=one-sided
dobrze o tym wiem...
to wytrzymasz z każdym"
dobrze o tym wiem...
to wytrzymasz z każdym"
- igotit4free
- Przyjaciel
Jestem pewien, że jak się temu przyjrzysz na spokojnie to dasz radę, podobnie jak w przypadku tego hasła co to ci nie wchodziło, a nagle weszło. 
Ja już nie mam pomysłu jak ci na odległość można pomóc.

-
- Wygnańcy
- Kontakt:
To akurat nie stało się tak nagle., bo wprowadzałem login i hasło proponowane przez localhost:631 któ©ego nie przyjmowało. Dopiero Twoja propozycja na login została przyjęta.igotit4free pisze:Jestem pewien, że jak się temu przyjrzysz na spokojnie to dasz radę, podobnie jak w przypadku tego hasła co to ci nie wchodziło, a nagle weszło.
dobrze o tym wiem...
to wytrzymasz z każdym"
dobrze o tym wiem...
to wytrzymasz z każdym"