Uwagi dot. nowego silnika forum
- karaslbn
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.10
- Kontakt:
Odp: Uwagi dot. nowego silnika forum
a ja z kolei nie mam nic przeciwko temu silnikowi skórka zostanie zmieniona i będzie OK
Mam małą prośbę może ktoś podać link do vBulletin żebym mógł sobie ściągnąć pliki i zrobić własne forum bo nie mogę tego znaleźć?
Mam małą prośbę może ktoś podać link do vBulletin żebym mógł sobie ściągnąć pliki i zrobić własne forum bo nie mogę tego znaleźć?
"Wiedza jest drugim słońcem dla tych którzy ją posiadają." - Heraklit z Efezu
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: LXDE
- Architektura: x86
nie zrozumieliście mnie Ruri i daris
Co do szybkiego wyszukiwania, ja mówiłem o tym sporym bezużytecznym oknie na dole strony, a nie pytałem się, o zastępstwo (zwłaszcza że jedno sam podałem).
Za to strzałeczki do wyszukiwania nie znalazłem. Znalazłem (znów o tym napisałem) ikonkę "Pokaż pierwszy nieprzeczytany" w lewym górnym rogu tematu. Poza tym fajne w poprzedniej wersji było to, że w rogu nieprzeczytanych postów było napisane "nieprzeczytany post". Ale ja mówiłem (!)by było domyślne → po kliknięciu na temat po prostu szło do pierwszego nieprzeczytanego, poza tym nie wydaje Wam się dziwne odsyłanie do strzałeczek, znaczków i białych króliczków rodem z Matrixa? Po co robić rozwiązania domyślne tylko na znających się na tym silniku, lub mających duże już obycie z forami?
Za to strzałeczki do wyszukiwania nie znalazłem. Znalazłem (znów o tym napisałem) ikonkę "Pokaż pierwszy nieprzeczytany" w lewym górnym rogu tematu. Poza tym fajne w poprzedniej wersji było to, że w rogu nieprzeczytanych postów było napisane "nieprzeczytany post". Ale ja mówiłem (!)by było domyślne → po kliknięciu na temat po prostu szło do pierwszego nieprzeczytanego, poza tym nie wydaje Wam się dziwne odsyłanie do strzałeczek, znaczków i białych króliczków rodem z Matrixa? Po co robić rozwiązania domyślne tylko na znających się na tym silniku, lub mających duże już obycie z forami?
Linux user numer #457448 - Acer Aspire 2930, 2GB RAM, 2x2.0 GHz, Intel GMA 4500MHD
"Nieważne od czego się zaczyna - kończy się zawsze na Debianie"
- dk75
- Przebojowy Jelonek
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Odp: nie zrozumieliście mnie Ruri i daris
Bo to jest podstawowa konfiguracja a jej zmiana nie jest łatwa 

Linux Mint Debian Edition x86_64/2.6.39, Conky 1.8.0, Xorg 7.6/1.10.4 - GNOME 2.30.2, nVidia 285.03
Lenovo T61p, HITACHI HTS722010K9SA00 100GB, ST9250827AS 250GB
http://linuxcounter.net/user/483055.html
Lenovo T61p, HITACHI HTS722010K9SA00 100GB, ST9250827AS 250GB
http://linuxcounter.net/user/483055.html
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 8.10
- Środowisko graficzne: Fluxbox
- Kontakt:
Odnośnie wyszukiwarki: skrypt wyrzuca puste wyniki przy 3-literowych danych. Nie wiem jeszcze czemu.. Idzie na listę znanych problemów.
Mówiąc ogólnie - walczymy
Mówiąc ogólnie - walczymy

-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Mi również odpowiada ten silnik forum, jest szybki, praktyczny, czytelny, użyteczny :] jedynie skórka, skórka i jeszcze raz skórka
Towarzysze musicie stworzyć skórkę ala Ubuntu/Kubuntu 
Jeżeli chodzi o jakieś zauważone błędy, to niczego więcej, czego by poprzednicy nie zakomunikowali, nie zauważyłem.
A jeżeli chodzi o Jabbera, to zdaje mi się, że Vbulletin posiada opcję tworzenia własnych profilii, więc możecie dodać pole jabber (gg) w tym menu
Pozdrawiam

Jeżeli chodzi o jakieś zauważone błędy, to niczego więcej, czego by poprzednicy nie zakomunikowali, nie zauważyłem.
A jeżeli chodzi o Jabbera, to zdaje mi się, że Vbulletin posiada opcję tworzenia własnych profilii, więc możecie dodać pole jabber (gg) w tym menu

Pozdrawiam
-
- Sędziwy Jeż
- Środowisko graficzne: LXDE
jeszcze jedno → jak pisałem w dawnej wersji (np. teraz)to były takie miłe znaczki z funkcjami nad tekstem odpowiedzi: pogrubienie, kod, cytat, obrazek itd, teraz muszę sobie sam przypomnieć jak to się robiło → pisemnie. Miło by było, gdyby to wróciło.
Linux user numer #457448 - Acer Aspire 2930, 2GB RAM, 2x2.0 GHz, Intel GMA 4500MHD
- Suchy_
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
1. Można byłoby poprawić wyświetlanie się długich linków, żeby nie było skracane poprzez wykropkowanie pewnej ich części. Przeszkadza to trochę przy korzystaniu ze znaczników code.
Przykład z tematu Flash Gierki
Po podwójnym kliknięciu w obszar code i skopiowaniu zawartości mamy w schowku błędny link.
Jeszcze parę przykładowych tematów, w którym ta niewinna funkcja może wprowadzić pewne zamieszanie:
viewtopic.php?p=348470
viewtopic.php?p=346016
viewtopic.php?p=337404
viewtopic.php?p=332210
2. Coś jest nie tak ze zmienną highlight przesyłaną GET'em. Wszystko działa ok dopóki nie umieści się w niej frazy '*wget'.
Przykład:
viewtopic.php?t=55090&highlight=wget
viewtopic.php?t=55090&highlight=123wget
viewtopic.php?t=55090&highlight=b12bsbwget
Wynik:
A tak już działa:
viewtopic.php?t=55090&highlight=dvsf282fwget2
Przykład z tematu Flash Gierki
Kod: Zaznacz cały
wget -c http://download.tuxfamily.org/3v1deb/pool/edgy/3v1n0/flashplayer-nonfree_9.0.21.78.2ubuntu2+3v1ubuntu2_i386.deb
Jeszcze parę przykładowych tematów, w którym ta niewinna funkcja może wprowadzić pewne zamieszanie:
viewtopic.php?p=348470
viewtopic.php?p=346016
viewtopic.php?p=337404
viewtopic.php?p=332210
2. Coś jest nie tak ze zmienną highlight przesyłaną GET'em. Wszystko działa ok dopóki nie umieści się w niej frazy '*wget'.
Przykład:
viewtopic.php?t=55090&highlight=wget
viewtopic.php?t=55090&highlight=123wget
viewtopic.php?t=55090&highlight=b12bsbwget
Wynik:
Kod: Zaznacz cały
Not Acceptable
An appropriate representation of the requested resource /showthread.php could not be found on this server.
Apache/1.3.37 Server at forum.ubuntu.pl Port 80
viewtopic.php?t=55090&highlight=dvsf282fwget2
- mario_7
- Administrator
- Wersja Ubuntu: 20.04
W ustawieniach swojego profilu zmień edytor na bardziej zaawansowanyIwo pisze:jeszcze jedno → jak pisałem w dawnej wersji (np. teraz)to były takie miłe znaczki z funkcjami nad tekstem odpowiedzi: pogrubienie, kod, cytat, obrazek itd, teraz muszę sobie sam przypomnieć jak to się robiło → pisemnie. Miło by było, gdyby to wróciło.

- el.pescado
- Zakręcona Traszka
- Kontakt:
Szybka odpowiedź jest trochę bez sensu - okienku powinno być zawsze aktywne - w sumie co za różnika na który post odpowiadam. Zresztą, pewnie i tak większość klika na ikonakę przy ostatnim poście. I dolne ograniczenie 10 znaków też jest bez sensu. Czasami sensowna ospowiedź może być krótsza.
- daris
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 15.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Zamiast tego kliknij na linka i wybierz Kopiuj adres odnośnikaPo podwójnym kliknięciu w obszar code i skopiowaniu zawartości mamy w schowku błędny link.

Jeśli link nie kończy się na get to jest wszystko dobrze. Możesz to ominąć dając na końcu linka &2. Coś jest nie tak ze zmienną highlight przesyłaną GET'em. Wszystko działa ok dopóki nie umieści się w niej frazy '*wget'.
- arek76
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
ładnie wygląda i szybko działa... Jak narazie żadnych zastrzeżeń w funkcjonowaniu nie widzę...
20.09.07 - upgrade z 7.04 FF do 7.10 GG
Pozdrawiam all UBUNTU-owiczów
Arek S.
Pozdrawiam all UBUNTU-owiczów

Arek S.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
co do 3 liter w wyszukiwarce to zgadzam się że wyrzuca zbyt dużo wyników.
ale czasami potrzeba znaleźć coś co ma np. tylko 3 litery np. "problem z KDE" czy "instalacja sterowników ATI" "napisy VLC" "blender problem 7.10"
i teraz jak to znaleźć bez 3 liter, nie da się.
5 sekund w wyszukiwarce jest OK
ale czasami potrzeba znaleźć coś co ma np. tylko 3 litery np. "problem z KDE" czy "instalacja sterowników ATI" "napisy VLC" "blender problem 7.10"
i teraz jak to znaleźć bez 3 liter, nie da się.
5 sekund w wyszukiwarce jest OK
- lulo
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Riff pisze:Osobiście nie widzę sensu pytania "czy będzie to, a to, bo przecież było, a teraz nie ma?" - może skupmy się na tym co już jest, a co nie działa, a działać powinno.
Co do skórki, to wyręczę innych i napiszę to wyraźnie, bo chyba niektórzy nie rozumieją: to co widzicie teraz, aktualna skrórka - to standardowy wygląd silnika vBulletin, zaraz po instalacji. Admini nie wybrali go, bo taki im się podoba, tylko dlatego, że taki jest i tylko taki jest. Przygotowanie skina dla tego silnika jest wymagające, ale napewno kawowe kolory wrócą. Więc należy ten skin traktować jako "tymczasowy" [no chyba, że adminom faktycznie się taki skin podoba]
Właśnie ilość pytających o to samo pokazuje jak wszystkim brakuje "tego, a tamtego" co być może zmobilizuje administratora(ów),moderatora(ów) aby to przywrócić "czym prędzej"...

-
- Piegowaty Guziec
Trzeba jak najszybciej zmienić minimalną długość frazy wyszukiwania. 4 litery to wręcz absurd! Już nawet o KDE poszukać się nie da.
Jeżeli masz tylko jedną możliwość, to którą opcję wybierzesz? Żadną!
Początkujący użytkowniku Linuksa, pamiętaj! Nigdy nie wpisuj komendy chmod -x chmod!
Początkujący użytkowniku Linuksa, pamiętaj! Nigdy nie wpisuj komendy chmod -x chmod!
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Kontakt:
a co powiecie na mod_rewrite w .htaccessnieaktualne odnośniki kierujące na forum

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.10
- Kontakt:
Nie mogłem się zalogować więc kazałem przypomnieć hasło. Podałem maila i przyszedł ale z nowym loginem. Przylepiło mi się imported_ do nicka
Zapewne pozostałość po imporcie. Możecie to usunąć? Z góry dzięki 

- _hawk_
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
Zdaję sobie sprawę że całość jeszcze nie jest do końca dopracowana, ale skoro to temat o uwagach, więc... Myśle, że przerzucenie pola z nazwą użytkownika, rangą itp.. na lewą stronę, a nie tak jak jest teraz nad postem, troche by poprawiło czytelność.
Poza tym zmiana na duzy plus

Jestem łże-elita i lumpenliberał..
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
Zgadzam się z przedmówcą_hawk_ pisze:...Myśle, że przerzucenie pola z nazwą użytkownika, rangą itp.. na lewą stronę, a nie tak jak jest teraz nad postem, troche by poprawiło czytelność.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
A i jeszcze pytanko, czy jest gdzieś opcja odpisywania na gg w przypadku odpowiedzi na temat tak jak to miało miejsce w poprzedniej wersji dorum, bo niemoge znaleźć :/
- figa
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 11.04
Dodam swoje 3 grosze.
W szybkiej odpowiedzi dobrze by było gdyby edytor pozwalał formatować tekst od razu / bez dodatkowego klikania na Opcje Zaawansowane - cytat, kod, możliwość wrzucenia osoby której to dotyczy - jak było poprzednio poprzez klikniecie na użytkownika.
No i jak nawet dałam edytor WYSWIG to i tak jakoś nie widzę tam tych opcji : cytat, code
. Trzeba samemu wpisywać formatowanie ?? czy tylko ja taka ciemna jestem
i nie widzę ?
W szybkiej odpowiedzi dobrze by było gdyby edytor pozwalał formatować tekst od razu / bez dodatkowego klikania na Opcje Zaawansowane - cytat, kod, możliwość wrzucenia osoby której to dotyczy - jak było poprzednio poprzez klikniecie na użytkownika.
No i jak nawet dałam edytor WYSWIG to i tak jakoś nie widzę tam tych opcji : cytat, code

Temat rozwiązany - dodaj do tematu [solved] za pomocą zaawansowanej edycji pierwszego wpisu wątku.